Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sosyal Dinleme (Social Listening) Nedir? Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 05.06.2023

İçindekiler;

Sosyal dinleme İngilizce anlamıyla social listening dijitalleşmenin artmasıyla karşımıza çıkan marka ya da ürünle alakalı söylenilenlerin tümü olarak ifade edilebilir. Markanız hakkında neler söylendiğini, neler yazıldığı markanızın ne kadar konuşulduğunu ve ilgi gördüğünü gösterir. Yazımızda ayrıntılı olarak aktardık.



Sosyal Dinleme (Social Listening) Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Sosyal Dinleme Nedir?

 

Sosyal dinleme, bir şirket veya markanın yanı sıra ürünleri ve hizmetleri hakkındaki online konuşmaları anlama ve ölçümleme sürecidir. Sosyal dinleme araçları, şirketlerin pazarlama, operasyonel ve iş ölçümlerini iyileştirmek için verileri kullanmak için çeşitli sosyal medya ve online inceleme platformlarından müşteri verilerini toplamasına ve analiz etmesine yardımcı olur.

 

Sosyal dinleme nedir dediğimizde müşterilerinizin ne hakkında konuştuğunu ne düşündüklerini, nasıl hissettiklerini ve işletmenizden neye ihtiyaç duyduklarını anlamanıza olanak tanır. Sosyal dinleme dinamikleri; takipçilerinizin sizin hakkınızda söylediklerini anlamlandırmak, markanız hakkında neler konuşulduğunu dinlemek, müşteri verilerini birleştirmekten oluşmaktadır.

 

Sosyal Dinleme (Social Listening) Nedir

 

Social Monitoring Nedir?

 

Sosyal izleme anlamına gelen sosyal monitoring sosyal medya ölçümü veya sosyal dinleme olarak da bilinen sosyal izleme, öğrenmenin bir yolu olarak sosyal medya siteleri, bloglar, haber siteleri, forumlar, mesaj panoları ve diğer web sitelerindeki içeriği izleme sürecidir. İnsanların markanız, rakipleriniz, sektörünüz, ürünleriniz veya hizmetleriniz ve öğrenmek istediğiniz diğer her şey hakkında söylediklerini içermektedir. Sosyal izleme ile her sosyal ağdaki her mesajı, her gönderiyi ve her yanıtı fiziksel olarak kontrol etmek zorunda kalmadan, insanların sizin ve ilgilendiğiniz konular hakkında yaptığı konuşmaları izleyebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Facebook Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

 

Sosyal İzleme Social Monitoring Nedir

 

Sosyal Dinleme Nasıl Yapılır?

 

Sosyal dinleme nasıl yapılır dediğimizde öncelikle markaların ölçümlemek istedikleri alanı belirlemesi, anahtar kelimeleri ve konuları seçmesi, müşteri geri bildirimlerini geliştirmesi önemli olmaktadır. Doğru araçlarla yapılan sosyal dinleme başarı sağlar ve işletmenizle ilgili konuşmaları izlemenize ve insanların markanız hakkında sosyal medyada nasıl konuştuğunu tespit etmenizi sağlar. Doğru yapıldığında şirketinize için en iyi şekilde fayda sağlayacak stratejik kararlar alma yetkisi verir.

 

Sosyal dinleme yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;

 
  • Kişileri tanımlayın ve dinlemek istediğiniz kitleyi seçin. Bu kitlenin hangi sosyal medya platformunu kullandığını analiz edin. Mevcut müşteri mi yoksa yeni bir hedef kitleye mi yöneleceğinize karar verin.
  • Dinlemenin amacını belirleyin. Örneğin bir ürün ya da bir yenilik için sosyal dinlemeyi yapmak isteyebilirsiniz.
  • Rakiplerinizi tanımlayın. Kimlerle rekabet ettiğinizi öğrenin.
  • Müşterilerden gelen geri bildirimleri öğrenin.
  • Markanız için özel olarak kullandığınız anahtar kelimelerin bir listesini yapın.
  • Yorumları/etkileşimleri analiz edin.
  • Kötü yorumlara/incelemelere nasıl yanıt vereceğinize karar verin.
 

İlgili İçerik; Instagram Etkileşim Arttırma Teknikleri

 

Sosyal Dinleme Nasıl Yapılır

 

Sosyal Dinleme Markalar İçin Neden Önemlidir?

 

Sosyal dinlemenin dijitalleşmede somut öngörüler elde etmede etkisi büyüktür. Aşağıda sosyal dinleme araçları kullanmanın markalar için öneminden bahsettik.

 
  • Sosyal dinleme araçları, karşılaştırma yapmanıza, sektörü anlamınıza, rakiplerinizi tanımaya, beklentileri ölçmeye ve müşteri deneyimini arttırmanıza yardımcı olmaktadır.
  • Sosyal dinleme, ekibinizin doğrudan ve dolaylı rakiplerinize karşı nasıl kıyaslama yaptığınızı anlamasına olanak tanır.
  • Ekibiniz rakipleri belirlemek ve müşteri hizmetleri, müşteriyi elde tutma, itibar ve diğer faktörler gibi alanlarda pazarın ötesine geçebilmek için ipuçları verir.
  • Sosyal dinleme, sektörünüzdeki etkileyicileri, hedef kitlenizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
  • Gerçek etkileyicilerinizin kim olduğunu öğrenerek, markanız hakkında nasıl konuştuklarını veya sizinkine benzer diğer markalar hakkında ne söylediklerini öğrenme fırsatı yakalarsınız.
  • Müşteri deneyimini arttırabilirsiniz. Stratejik iş değişikliklerini yönlendirmek için verileri kullanabilirsiniz.
  • Mesajlaşma, ürün açıklamaları, ürün fiyatı, hizmetlerde iyileştirmeler ve genel olarak insanların sizinle iş yapmasını kolaylaştırma yer alabilir.
 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri için Hashtag Kullanma İpuçları



Sosyal Dinleme Markalar İçin Neden Önemlidir

 

Sosyal İzleme ile Sosyal Dinleme Arasındaki Fark Nedir?

 

Sosyal dinleme ile sosyal izleme arasında keskin bir fark yoktur. Social listening anlamına gelen sosyal dinleme işitme, yorumlama ve anlamayı içerir. İzleme, zaman içindeki ilerlemeyi izlemeyi, gözlemlemeyi ve takip etmeyi içerirken, dinleme bu tanımları sosyal medya bağlamında uygulamak olarak ifade edilir.

 

Sosyal izleme, bir şirketi, markayı veya kampanyayı zaman içinde takip etmek için sosyal medya konuşmalarını izleme ve gözlemleme sürecidir. Sosyal izlemede tüketici duyarlılığı ve konuşma hacmi gibi metrikler yaygın olarak kullanılır. Spesifik kullanım durumuna bağlı olarak, konuşma yoğunluğu ve potansiyel gösterim sayısı gibi şeyleri takip etmek de önemli olabilir.

 

Sosyal dinleme, tüketicileri anlamak için sosyal medya konuşmalarını duyma ve yorumlama sürecidir. Sosyal dinleme şirketinizdeki değişimi yönlendirebilecek metrikleri ortaya çıkarmada iyidir. Sosyal dinleme daha geniş sosyal sohbetleri içermektedir. Dinleme, ileriye bakmak ve gelecekteki rekabetçi kümeleri belirlemek için idealdir. Sosyal dinleme organiktir. Sohbete, dinlemeye, insan ilişkilerine dayanır. Organik sonuçlar vermesi onu markalar için güçlü bir araç kılar.

 

Sosyal İzleme İle Sosyal Dinleme Farkları

 

Sosyal Dinlemenin Avantajları Nelerdir?

 

Sosyal dinlemenin markalar için pek çok avantajı bulunmaktadır. Müşteriler sosyal medyada duyulduklarını hissetmek isterler. Bu nedenle de marka ile müşteri arasındaki duygusal bağın oluşmasında etkili olmaktadır. Aşağıda sosyal dinlemenin birkaç avantajına değindik.

 

Markanızın büyümesini sağlar: Markanız hakkında sürekli olarak analiz yapmanızı ve gerçek zamanlı verilere ulaşmanızı sağlar. Müşteriyle etkileşimini onların beklentileri yönünde yapmanızı sağlar. Bu da markanıza başarı olarak geri döner.



Marka hakkındaki olumsuzlukları tespit etmeyi sağlar: Sosyal dinlemeyi kullanmak markanızın olumsuz itibar yaratacak durumlarını tespit etmenizi sağlar. Olumsuz yorumlardaki artışın gerçekten takipçilerde, satışlarda veya araştırmayı seçtiğiniz herhangi bir ölçümde düşüşe yol açıp açmadığını görebilirsiniz. Ardından, ciddi önlemler alınması gerekip gerekmediğini veya bunun yalnızca kalıcı etkileri olmayan bir aşama olup olmadığını belirleyebilirsiniz.

 

Müşteri kazanımını artırabilirsiniz: Sosyal medya, potansiyel müşterilere erişiminizi genişletmek için birçok fırsata sahiptir. Sonuçta takipçileriniz sadece sadık müşterileriniz değil; aynı zamanda içeriğinizden hoşlanan veya sosyal medyanızı da takip eden kişilerdir. İçerik görüntüleyenlerinizi ve takipçilerinizi potansiyel müşterilere ve nihayetinde müşterilere dönüştürmek için idealdir. Sosyal dinlemeyi kullanarak, takip edenlerin ve sizden bahsedenlerin gönderilerini, paylaşımlarını, hashtag’lerini ve fotoğraflarını görüntüleyerek beğendiği içerik türlerini keşfedebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax