Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sunucu Nedir? Sunucu Türleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

İnternet kullanımı tüm dünya genelinde her geçen gün artış gösteriyor. Sosyal medya platformları, e-ticaret siteleri, forumlar, kurumsal web sitelerinin sayısı da gün geçtikçe artıyor. İnternet siteleri ile içli dışlı olan kişiler ise sürekli olarak sunucu ya da server gibi kelimeleri duyuyor. Her iki terim de farklı şeylermiş gibi algılansa da aslına bakıldığında sunucu ve server aynı anlamlara geliyor.

 

Bir internet sitesi kurma sürecinde kişi ve işletmelerin ilk olarak bir sunucu yani bir diğer deyişle server alması gerekiyor. Bunun yanı sıra sunucuların kullanımı da alanlarına göre farklılaşıyor.

 

Sunucu Nedir? Sunucu Türleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızda herkesin duymuş olduğu kavramlardan birisi olan sunucular hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Bunun yanı sıra sunucu seçimi, sunucu türleri gibi önemli konulardan da bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve sunucular hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

  

Sunucu Nedir? Sunucu Türleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Sunucu (Server) Nedir?

 

Sunucu yani bir diğer adıyla server veri tabanı barındırmak, uygulama paylaşmak, bağlantı ağını yönetmek, internet sitelerini ve e-mailleri barındırmak için kullanılan büyük ve güçlü bilgisayarlara verilen isimdir.

 

Sunucu (Server) Nedir?

 

Sunucu Türleri Nelerdir?

 

Sunucu türleri işlevleri bakımından kendi içlerinde yediye ayrılmaktadır.

 
  • Veri tabanı sunucusu – Database Server
  • DNS Sunucusu – DNS Server
  • Dosya Sunucusu -File Server
  • Proxy Sunucusu – Proxy Server
  • Uygulama Sunucusu
  • VPN Sunucusu
  • Oyun Sunucusu – Game Server
  • Bulut Sunucusu – Cloud Server
 

Sunucu türleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sunucu türleri kendi içlerinde ayrılırken de işlevleri ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılmaktadır.


İlgili İçerik; Proxy Nedir? Proxy Ayarları Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Sunucu Türleri Nelerdir?

 

Veri tabanı Sunucusu – Database Server

 

Veri tabanı sunucusu (database server), bir veri tabanının çalışabilmesi için kullanılan yazılım ve donanımları ifade eden bir terimdir. Veri tabanı sunucularında geleneksel istemci ve sunucu modelinin arka planında yer alan veri tabanlarına verilen isimdir.

 
  • Sistem yapılandırması
  • Veri yönetimi
  • Veri erişimi
  • Veri güvenliği
  • Veri güncellemesi
 

Gibi işlevleri bulunur. Veri tabanı sunucuları her zaman veri tabanlarıyla paralele bir doğrultuda çalışmaktadır.

 

Veri tabanı Sunucusu – Database Server

 

DNS Sunucusu – DNS Server

 

Sunucu türleri arasında yer alan bir diğer sunucu türü de DNS ( Domain Name Server) Sunuculardır. DNS sunucular interneti bölmek, bu bölümleri isimlendirmek ve bölümler arasındaki iletişimi organize etmek için kullanılan sunuculardır. DNS Sunucusu, bir web adresinin IP adresine çevrilmesinde görev almaktadır.

 

Bir internet sitesinin yüklenmesi esnasında kullanılan 4 farklı DNS server türü bulunmaktadır. Bunlar:

 
  • İnternet Servis sağlayıcısı
  • Root server
  • Top Level Domain Sunucusu
  • İsim sunucusu
 

Olarak bilinmektedir. DNS sunucular, alan adları ve IP numaraları için yapılmış olan sorgulamaların yanıtı oluşturma görevindedir.


İlgili İçerik; DNS Nedir? DNS ile İlgili Merak Ettiğiniz 3 Şey 


İlgili İçerik; İSS (İnternet Servis Sağlayıcı) Nedir?


DNS Sunucusu – DNS Server

 

Dosya Sunucusu - File Server

 

Dosya sunucusu ya da bir diğer adıyla file server, dosyaların bulunduğu sunuculara verilen isimdir. Dosya sunucuları bir network üzerindeki dosyaların depolanmasından ve yönetiminden sorunludur.

 

Dosya sunucuları sayesinde kişi ve işletmeler ortak bir ağda herhangi bir depolama aygıtı kullanmadan bilgi paylaşımı yapabilmektedir. Dosya sunucuları sayesinde CD, flaş bellek ve disket gibi ihtiyaçlar ortandan kalkmaktadır.


Dosya Sunucusu - File Server

 

Proxy Sunucusu

 

Proxy sunucuları internet ve kişiler arasında bir ağ geçicidi olarak görev gören sunuculara verilen isimdir. Bu sunucular yetkili sunucu ya da vekil sunucu olarak da adlandırılmaktadır fakat en yaygın kullanımı proxy sunucudur. Proxy sunucuları tarayıcıdan gelen tüm istekleri onaylayan sunuculardır ve proxy sunucuları sayesinde internet sitesine bağlanmanız kolaylaşır.

 

Özellikle internet kullanımının fazla olduğu ve yasaklı sitelerin bulunduğu ülkelerde Proxy sunucusu kullanım oranları oldukça fazladır. Proxy ayarlarını değiştiren kişiler istedikleri internet sitelerine ulaşabilmektedir. Aksi takdirde ise ilgili sitelere ulaşmanız kolay olmayacaktır.

 

Proxy Sunucusu

 

Uygulama Sunucusu

 

Sunucu türleri arasında yer alan uygulama sunucuları yalnızda bir yazılım ya da uygulamanın çalışmasını sağlamak için kullanılan sunuculardır. Çalıştırılacak olan uygulamalar son kullanıcının erişebileceği ve kullanabileceği uygulamalar olabileceği gibi son kullanıcı için kapalı olan uygulamalar da olabilmektedir.

 

Genellikle uygulama sunucuları üç katlı olabilmektedir. Bunun GUI, iş mantığı sunucusu ve veri tabanı sunucudur.

 

Uygulama Sunucusu

 

VPN Sunucusu

 

VPN, bireylerin gerçek IP adreslerini gizleyerek farklı bir IP adresiyle internete bağlanmalarını sağlamaktadır. VPN Sunucuları bireylerin internet erişimindeki güvenliği artıran bir hizmettir ve kimliklerinin tespit edilmesini engellemektedir.

 

VPN Sunucusu

 

Oyun Sunucusu – Game Server

 

Game server ya da bilinen bir diğer adıyla oyun sunucusu, bireylerin ya da sistemcilerin internet erişimi sayesinde çok oyunculu oyunları çalıştırma amacıyla kullandığı sunuculara verilen isimdir. Oyun sunucuları bilgisayarlarda oynanan oyunların yanı sıra internet üzerinden de oynanan oyunlar için kullanılan sunuculardır.

 

İnternet erişimiyle oynadığınız online oyunlara da oyun sunucuları sayesinde erişilebildiği herkes tarafından bilinmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Yazılım Altyapınızı Değiştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Oyun Sunucusu – Game Server

 

Bulut Sunucu – Cloud Server

 

Günümüzde en çok kullanılan sunucu türlerinden birisi olan Cloud Server yani bulut sunucuları bir işletim sistemi ait kaynakların sanal bir kaynak kullanılarak toplandığı sunucu servisine verilen isimdir.

 

Bulu sunucuların en önemli özelliği kaynak havuzlarıdır .Çünkü kaynak havuzu kullanılarak sunuculara kaynak sağlanır. Bulut sunucular hızlı çalışma özelliği ve veri kaybını azaltma gibi ön plana çıkan sistemler olması sayesinde günümüzde oldukça tercih edilen sunucu türleri arasında yer almaktadır.

 
İlgili İçerik; Bulut Teknolojisi Nedir? Bilmeniz Gereken Kilit Noktalar 


Bulut Sunucu – Cloud Server

 

Data Center Nedir?

 

Data center ya da Türkçe anlamıyla veri merkezi server yani sunucuların barındırıldığı yere verilen isimdir.

 

Data Centerlar;

 
  • Güçlü soğutma sistemleri ile desteklenen
  • İnternet erişimi ve internet hızı fazla olan
  • Üst düzey güvenlik ile desteklenen
  • Elektrik erişimi kısıtsız olan
 

Merkezlerdir. Genellikle data Centerlarda ne tür sunucuların bulunacağı ve kaç sunucunun yer alacağı data centerın büyüklüğüne ve genişliğine göre farklılık göstermektedir.

 

Data Center Nedir?

 

Sunucu ve Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Sunucu dendiğinde günümüzde birçok kişinin serverları hostingler ile karıştırdığı bilinmektedir. Fakat sunucu ve hostingler arasında büyük farkların olduğunu söylemek mümkündür.

 

Sunucular yani serverlar büyük verilerin barındırıldığı alanlara verilen isimdir. Metin, video, fotoğraf, e-mail adresi gibi şeyleri saklandığı ve kullanıcılara sunulduğu sistemlere sunucu adı verilir. Hostingler ise hosting firmaları tarafından sunucular üzerinde alan açma hizmetine verilen isimdir.

 

Hostingler daha kısıtlı bir yönetim imkanına sahip alanlarken sunucular ise daha geniş yönetim imkanı barındırmaktadır.

 
İlgili İçerik; Hosting Nedir? Web Hosting Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Sunucu ve Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Sunucu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

Sunucu seçimi yapacak olan kullanıcıların belirli şeyleri göz önünde bulundurarak seçimlerini yapması gerekir. Gelin şimdi hep beraber sunucu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken şeylere detaylı bir şekilde göz atalım.

 
  • Sunucu seçiminde ilk olarak kişi ve işletmelerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekir. Bu nedenle Ram ve Disk ihtiyaçlarınızı belirleyin.
  • İnternet sitesi barındırmak için bir sunucu istiyorsanız bu noktada ilk olarak hosting firmaları ile görüşün.
  • Kaynak ihtiyaçlarınızı bir zaman periyoduna yayarak seçim yapmak istiyorsanız ilk olarak bulut sunucuları araştırın . Çünkü bulut sunucularda kaynaklarınızı satın alabilmeniz mümkündür.
  • Sunucu yani server satın alacağınız firmalar hakkında bilgi alın ve güvenilir olup olmadıklarını göz önünde bulundurarak bir seçim yapın.
 

Bu unsurları göz önünde bulundurarak sizler de sunucu seçimi ve sunucu firması seçimini doğru bir şekilde yapabilirsiniz. Böylece güvenilir firmalar ile çalışma imkanı yakalayarak belirli problemlerin önüne geçebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax