Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tutundurma Karması Elemanları

Güncelleme Tarihi: 05.06.2023

İçindekiler;

Tutundurma karması öğeleri müşterilerde farkındalık yaratmaya ve müşterileri satın alma işlemini başlatmaya ikna etmek için çalışmaktadır. Tutundurma karması faaliyetleri; pazarı bilgilendirmek, talebi artırmak ve bir ürünü farklı kılmak için çeşitli stratejiler üretmeye odaklanmaktadır. Yazımızda konuyla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.



Tutundurma Karması Elemanları

 

Tutundurma Karması Nedir?

  
 

Tutundurma karması; işletme tarafından mal ve hizmetlere yönelik talebi oluşturmak, sürdürmek ve artırmak için kullanılan çeşitli promosyon araçlarının karışımını ifade eder. Pazarlamanın 4P'sinin bir unsuru da promosyondur. Tutundurma karması öğeleri müşterilerde farkındalık yaratmaya ve müşterileri satın alma işlemini başlatmaya ikna etmek için çalışmaktadır. Reklamcılık, kişisel satış, satış geliştirme, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlamanın entegrasyonu olarak karşımıza çıkan tutundurma karması her birinde uygulanan doğru stratejilerle başarı elde etmeyi sağlamaktadır.

 

 Tutundurma Karması Nedir?

 

Tutundurma Karması Unsurları Nelerdir?

 

Tutundurma karması unsurları pek çok öğeden beslenmektedir. Aşağıda bunlara dikkat çektik.

 

Kişisel satış

 

Satıcının müşteriyi ziyaret ederek doğrudan müşteriyle etkileşime girdiği geleneksel tanıtım aracı biçimlerinden biridir. Müşteriyi ürün veya hizmetleri satın alması için etkilemek amacıyla şirket temsilcisi ile müşteri arasındaki yüz yüze etkileşimdir.

 

Kişisel satış

 

Reklam

 

Reklam, belirli bir sponsor tarafından belirli bir ücret karşılığında mal ve hizmetlerin kişisel olmayan sunumunun ve tanıtımının herhangi bir ücretli şekilde yapılmasıdır. Burada müşteri ürünü en az bir kez denemeye teşvik edilir. Reklamlar gerek dijital gerekse geleneksel pazarlamanın vazgeçilmez unsurudur.

 

Halkla İlişkiler

 

Pazarlamacılar, genel halkla ilişkiler kurarak piyasada olumlu bir imaj oluşturmaya çalışırlar. Şirketler, doğrudan veya dolaylı olarak kendisiyle ilişkili tüm kişilerin desteğini almak amacıyla çeşitli halkla ilişkiler kampanyaları yürütür. Tanıtım, şirketin haber değeri taşıyan bilgileri halka ulaştırmak amacıyla kullanabileceği halkla ilişkiler biçimlerinden biridir.

 

Halkla İlişkiler

 

Satış promosyonu

 

Satış promosyonu müşterilere belirli bir süre içinde satışlarını artırmaları için verilen kısa vadeli teşviklerdir. Satış promosyonu şemaları genellikle bayramlarda veya sezon sonunda piyasaya sürülür. İndirimler, kuponlar, geri ödeme teklifleri, bedavalar vb. satış promosyonu planlarından bazılarıdır. Satış promosyonu ile şirket hem mevcut hem de yeni müşterileri çekerek kısa vadeli karların artmasına odaklanır.

 

Doğrudan pazarlama

 

Teknoloji amacı ile şirketler müşterilere herhangi bir aracı veya ücretli bir ortam olmadan doğrudan ulaşırlar. E-postalar, metin mesajları, Faks, doğrudan pazarlama araçlarından bazılarıdır. Şirketler, yeni teklifler veya satış promosyonu planları hakkında bilgilendirilmeleri gerekiyorsa müşterilere e-posta ve mesaj gönderebilir. Böylece firmalar, bir ürünün doğasına ve firmanın genel amacına bağlı olarak tutundurma karmasının herhangi bir aracını kullanabilirler.

 
İlgili İçerik; Satışlarınızı Artıracak Güncel Pazarlama Modelleri


İlgili İçerik; Yoğunlaştırılmış Pazarlama Stratejisi Nedir?


Doğrudan pazarlama

 

Şirketiniz İçin Etkili Bir Tutundurma Karması Nasıl Geliştirilir?

 

Tutundurma karmasını etkileyen faktörler dediğimizde tutundurma karması öğelerinin etkili bir kombinasyonu, her şirket ve sektör için farklıdır. Doğru promosyon karışımını bulmanın kesin bir yolu yoktur, ancak aşağıda izlenmesi gereken birkaç adımı sizler için derledik.

 

Hedef kitlenin tanımlanması

 

İdeal müşterinizi ve hitap edeceğiniz kitleyi tanımlamak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Kime ulaşmaya çalıştığınıza dair net bir resim olmadan, yanlış kanalda yanlış kitleye pazarlama yaparak zamanınızı, çabanızı ve paranızı boşa harcarsınız. Hedef pazarınız hakkında bilmeniz gereken faydalı istatistikler; yaş meslek, cinsiyet, eğitim seviyeleri, kullandıkları kanallar şeklindedir.

 

Hedef kitlenin tanımlanması

 

Pazarlama planının belirlenmesi

 

İşletmelerin amaçları satışları arttırmak, marka farkındalığı oluşturmak, itibar oluşturmak, müşteri kaybını azaltmak ya da yeni müşteri kazanmak sayılabilir. Her bir hedefin spesifik ve ölçülebilir olduğundan emin olarak etkili pazarlama stratejileri oluşturmak gerekmektedir.

 

Pazarlama bütçesi oluşturulması

 

Tutundurma karması elemanları her biri ayrı bütçeleme gerektiren alanlardır. Farklı etkinlikler ve kanallar maliyet açısından büyük farklılıklar gösterebilir, bu nedenle bütçeyi önceden belirlemek işletmeniz adına faydalı olacaktır. Bütçe belirlenirken; gelir, şirket yaşı, müşteri edinme maliyetleri ve yaşam boyu değer dikkate alınmalıdır.

 

Pazarlama bütçesi oluşturulması

 

Kanalların seçilmesi

 

Mesajların nereye iletileceği en önemli konular arasındadır. Hedef kitleniz nerede? Seçtiğiniz tutundurma karması öğeleri hangi kanaldan hedef kitleye aktarılacak konusu oldukça önemlidir. Mesajlarınız her kanala göre değişebilir. Alt başlıklardan görsellere ve tonlara kadar içeriğin her bölümünü o kanalın hedef kitlesinin ilgi alanlarına göre şekillendirebilirsiniz.

 

Mesajın ve mesaj dilinin oluşturulması

 

Oluşturulacak mesajlar hedef kitle tanımlamasına uygun şekilde oluşturulmalıdır. Hedef kitlenin mesleğine, yaşına, cinsiyetine ve ürüne olan bakışına göre içerikler anlaşılır, kişiselleştirilmiş ve açık olmalıdır. Kısa ama etkili cümleler müşteriyi sıkmadan mesajı almasına katkı sağlayacaktır. Aksi takdirde uzun içerikler tüketicilerin mesajı hiç almamasına sebep olmaktadır.

 

Mesajın ve mesaj dilinin oluşturulması

 

Planın uygulamaya konulması ve ölçümlenmesi

 

Tüm stratejilerin uygulanıp sonrasında ise ölçümlenmesi süreci de sonraki tutundurma karması öğelerinin belirlenmesinde ve yeniden şekillenmesinde etkili olmaktadır.

 

İlgili İçerik; Kazandığınız Müşterileri Elde Nasıl Tutabilirsiniz?

 

Planın uygulamaya konulması ve ölçümlenmesi

 

Tutundurma Karmasının Önemi Nedir?

 

Tutundurma karması ürün hazır olduktan ve fiyatına ve dağıtım kanallarına karar verildikten sonra işletmenin varlığı hakkında hedef kitleyi bilgilendirmesi gerekir. İşletmenin doğru iletişim mesajını doğru kanal kullanarak doğru hedef kitleyle geliştirmesine ve paylaşmasına yardımcı olur.

 

Diğer pazarlama karması unsurları, ürünün müşterinin ihtiyaçlarına, gereksinimlerine ve satın alma kapasitesine göre geliştirilmesini sağlarken; tutundurma karması, müşterileri böyle bir teklifin var olduğu konusunda etkili bir şekilde bilgilendirir ve onlara aynı şeyi satın almaları için nedenler verir. Ürün, fiyat gibi öğeler mükemmel olsa da tutundurma karması öğeleri doğru işlenmemişse hiçbirinin bir önemi olmayacaktır.

 

İlgili İçerik; Promosyon Ürünlerle Satışlarınızı Arttırın

 

Tutundurma Karmasının Önemi Nedir?

 

E-ticarette Tutundurma Karması Faaliyetleri Nasıldır?

 

E-ticarette tutundurma karması elemanları aktif şekilde kullanılmalıdır. E-ticarette; kullanıcı deneyimi, içerik yönetimi, e-posta pazarlama, sosyal medya stratejileri oldukça önemli yer tutmaktadır. Aşağıda bu öğelere yakından bakalım.

 

Kullanıcı deneyimi

 

Kullanıcı deneyimi ziyaretten satın almaya kadar benzersiz bir deneyim sunmaktan geçer. Özellikle e-ticaret sitelerinde online olarak tüketiciler için her şeyi sorunsuz ve kolay kılmak gerekir. Böylece yeniden ziyaret ve satın alma yolculuğu başlayacaktır.

 

Kullanıcı deneyimi

 

İçerik yönetimi

 

İyi içerik olmadan kullanıcılar satın alma kararını veremezler. İçerik işinizi ve ürünlerinizi satmaya yardım eder. Online içeriğin en iyi biçimleri; yazılar, resimler ve videolardır. Her birinin ilgi çekici, sıkıcı olmaktan uzak, markayı yansıtan, kaliteli içerikler olmasına özen gösterilmelidir. Bu içerikler üründen haber verdiği gibi aynı zamanda markaya olan bağlılığı da sağlayacaktır.

 

İçerik yönetimi

 

SEO çalışmaları

 

SEO bir online alışveriş sitesi için olmazsa olmazdır. İyi, benzersiz ve bilgilendirici içerik olmadan müşterilerin arama motorlarını kullanarak web sitenizi bulması pek olası değildir. SEO organik olarak işletmelerin büyümesini ve daha fazla müşteriye ulaşmayı daha az bütçeyle mümkün kılan bir yoldur.

 

İlgili İçerik; E-ticaret SEO Teknikleri

 

SEO çalışmaları

 

Sosyal medya

 

Bir e-ticaret siteniz varsa, bunun bir nedeni olmalıdır. Hedefleri vardır ve bu hedeflere ulaşmak için bir stratejiye ihtiyaç vardır. Sosyal medya da e-ticaretteki tutundurma karması konusunda önemli bir yer tutar. Hedef kitleye kullandığı sosyal mecralardan ulaşmak ve doğru mesajlarla e-ticaret sitesine yönlendirmek için sosyal medya stratejileri göz ardı edilmemelidir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2023 Yeni)

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax