Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Yoğunlaştırılmış Pazarlama Stratejisi Nedir?

Güncelleme Tarihi: 09.05.2023

İçindekiler;

Yoğunlaştırılmış pazarlama niş bir pazarda, belirli bir hedef kitleye hitap eden ve bu segment için stratejiler geliştiren uygulamaların bütününü ifade etmektedir. Küçük ya da orta ölçekli işletmeler için daha ideal olan yoğunlaştırılmış pazarlama stratejileri işletmeler için daha az maliyetli faaliyetler barındırır. Yazımızda yoğunlaştırılmış pazarlama, farklılaştırılmış pazarlama ile arasında olan farklar vb. gibi konularda bilgi edinebilirsiniz.



Yoğunlaştırılmış Pazarlama Stratejisi Nedir?

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlama Nedir?

 
 

Yoğunlaştırılmış pazarlama, hedef kitlenin belirli bir segmenti için bir ürün geliştirmek ve pazarlamak için tüm çaba ve kaynakları yönlendiren bir markayı içeren bir stratejidir. Bu strateji, bir pazarlama segmentinde iyi bir konum elde edilmesine yardımcı olduğu için özellikle küçük işletmeler için etkilidir.

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlama Nedir?

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

 

Temel amacı belirli bir segment için teklif oluşturmak olan yoğunlaştırılmış pazarlama, küçük şirketler için çeşitli faydalar sağlar. Strateji, küçük işletmelerin ve girişimlerin sınırlı kaynaklarla bile çalışmasına izin verir. Yoğunlaştırılmış pazarlamanın bazı avantajlarına aşağıda sizler için yer verdik;

 
  • Seçilmiş bir hedef kitleyi daha iyi tanıma fırsatı
  • Seçilmiş hedef kitlenin ihtiyaçlarını ve isteklerini analiz etme ve anlama
  • Seçilen hedef kitle üzerine uygulanan stratejiler ile profesyonelleşme ve başarı oranında artış
  • Farklılaşmadığı için maliyetten tasarruf sağlanması
  • Hedef kitleye dokunulması durumunda sadık ve kalıcı müşterilerin oluşturulması
  • Hedef pazarın daha iyi anlaşılması ve profesyonelleşme sağlanması
  • Daha başaralı bir rakip analizine sahip olma
  • Kısıtlı kaynakla daha fazla etkileşim sağlama ve akabinde maliyetten de tasarruf sağlanması
  • Güçlü müşteri ilişkileri geliştirme
  • Hedef tüketicileri arasında güçlü bir marka itibarı oluşturma
  • Piyasada net marka/ürün konumlandırması oluşturabilme
  • Rekabet ortamında küçük işletmelerin de var olabildiğini kanıtlama
 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?


İlgili İçerik; Rekabet Analizinin Şirketler İçin Önemi



Yoğunlaştırılmış Pazarlama Avantajları Nelerdir

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlamanın Dezavantajları Nelerdir?

 

Sürekli aynı segment üzerinde çalışmalar yürütülmesi bazı dezavantajları da beraberinde getirebilmektedir. Sürekli bir alana yoğunlaşmak bazı yenilikleri ve fikirleri kaçırmaya neden olabilir ve tekdüze bir stratejiye firmaları bağımlı bırakabilir. Aşağıda ayrıntılı bir şekilde yoğunlaştırılmış pazarlama dezavantajlarına bakalım;

 
  • Pazarlama kampanyalarının etkinliğinin azalması
  • Hedef kitlenin markaya olan ilgisinin ve bağlılığının düşmesi
  • Rakiplerin artması durumunda yeniliklere karşı geride kalma riski
  • İş süreçlerindeki diğer karlı süreçleri kaçırma
  • Ürün talebinde azalma olması durumunda ikinci bir alternatifin olmaması vb.
 

İlgili İçerik; E-pazarlama (Online Pazarlama) Nedir?

 

İlgili İçerik; Yeniden Pazarlama Hakkında Merak Edilenler

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlama Dezavantajları Nelerdir

 

Farklılaştırılmış Pazarlama ile Yoğunlaştırılmış Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Farklılaştırılmış pazarlama ile yoğunlaştırılmış pazarlama arasında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farklardan en belirgini strateji farklarıdır. Farklılaştırılmış pazarlama nedir dediğimizde işletmelerin geniş hedef kitlelere ulaşması ve her bir segment için ayrı stratejiler geliştirmesidir. Bu da farklı pazarlara hitap etmesinin önünü açmaktadır. Farklılaştırılmış pazarlamada geniş bir müşteri tabanı oluşturma hedefi mevcuttur.

 

Öte yandan marka bilinirliliği daha yüksektir. Hedef kitleye yönelik kişiselleştirilmiş pazarlama stratejilerine önem veren farklılaştırılmış pazarlamada farklı müşterilerin ihtiyaçlarını karşılama ve ulaşma amacı mevcuttur. Bu pazarlama türünde müşteri sadakati ve memnuniyeti yüksektir. İyi müşteri ilişkileri mevcuttur.

 

Farklılaştırılmış pazarlama avantajları dediğimizde aşağıda birkaç başlıkta sıraladık;

 
  • Müşteri ihtiyaçlarının farklı yönleriyle karşılanması
  • Daha fazla müşteriye ulaşılması
  • Gelişmiş bir müşteri tabanına sahip olunması
  • Pazara daha geniş bir alanda hakim olunması
  • Müşteri sadakatinin daha fazla olması
 

Herhangi bir pazarlama yöntemi gibi bu stratejinin de artıları ve eksileri vardır. Farklılaştırılmış pazarlamanın faydaları arasında müşterilerin ihtiyaçlarının karşılanması, müşteri erişiminin artması ve daha fazla gelir yer alır. Bununla birlikte, stratejinin dezavantajları da vardır. Bunlar şunlardır: kararsız marka kimliği ve yüksek masraflar sayılabilir.

 

Yoğunlaştırılmış pazarlamanın farklılaştırılmış pazarlamadan farklı yönlerine bakıldığında ise tek bir pazarlama kampanyası, tek mesaj ve belirli bir hedef segment için tek bir ürün olacak şekilde açıklamak mümkündür. Bu strateji, ideal liderliklerini veya nişlerini bulmalarını sağladığı için yeni başlayanlara ve küçük firmalara daha uygundur.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışı Özellikleri Nelerdir?


İlgili İçerik; Müşteri Sadakati Kazanmak İçin İpuçları 

Yoğunlaştırılmış Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

 
  • Yoğunlaştırılmış pazarlama stratejileri diğer pazarlama türlerine göre daha az maliyetlidir.
  • Kısıtlı bir müşteri grubuna hitap ettiği için sadece belirli bir grubun ihtiyaçlarına yönelik stratejiler geliştirmek daha kolaydır.
 

İşletmeler büyüme zamanı geldiğinde kendilerini bir tuzağın içinde bulabilirler. Bunun nedeni, şirketlerin genellikle tek bir benzersiz değer önerisine ve marka sesine bağlı kalmasıdır.

 

Artık yukarıda bahsedilen iki strateji arasındaki en büyük farkın hedefledikleri segment sayısı olduğunu biliyorsunuz. O halde konsantre pazarlamanın temel özelliklerine geçelim.

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlama Stratejisi Nelerdir

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlamanın Özellikleri Nelerdir?

 

Yoğunlaştırılmış pazarlama, en uygun iş modellerini anlamanıza yardımcı olacak özelliklere sahiptir. Yoğunlaştırılmış bir pazarlama stratejisinin içerdiği bazı özellikleri aşağıda açıkladık.

 
  • Orta ve küçük işletmeler için küçük şirketler tarafından uygulanabilir.
  • Şirketlerin odaklanmasına, ihtiyaçları karşılamasına ve özellikle tek bir kitle segmenti için ürünler üretmesine yardımcı olur.
  • Üretim, dağıtım ve reklam için kaynakların verimli kullanılmasını sağlar.
  • Niş bir Pazar olduğu için hedef kitle ile güçlü bir bağ oluşturmasına katkı sağlar.
  • Geniş bir müşteri tabanı gerektirmez.
 

İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Dönüşüm Oranlarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlama Nelerdir

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlamanın Kitle Pazarlamasından Farkı Nedir?

 

Yoğunlaştırılmış pazarlama seri üretim, toplu dağıtım ve toplu reklam gibi geniş kitlelere değil spesifik bir kitleye hitap etmektedir. Bu yönüyle kitle pazarlamasından farklıdır. Yoğunlaştırılmış pazarlamada hedef kitlenize ulaşmak ve stratejinin sonuç vermesi için niş bir reklam stratejisi oluşturmalısınız.

 

Tek bir alanda yoğun çaba gerektiren yoğunlaştırılmış pazarlama başarı getirirken hedef kitlenin genişleme oranı ise düşüktür. Kitle pazarlamasına bakıldığında ise hedef kitleden bağımsız olarak geniş kitlelere çoğunlukla aynı mesajla kitle iletişim araçlarından ulaşmayı amaçlamaktadır.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışı Özellikleri Nelerdir?

 

Yoğunlaştırılmış Kitle Pazarlama Farkları Nelerdir

 

Yoğunlaştırılmış Pazarlamanın İşletmelerin Büyümesine Katkısı Var Mı?

 

Yoğunlaştırılmış pazarlama, dünya çapında sayısı çok olan küçük ve yerel tabanlı işletmeler için ideal bir stratejidir. Küçük işletmelerin istikrarlı bir şekilde büyümesine önemli katkılar sunan yoğunlaştırılmış pazarlama işletmelerin önemli derecede ticari büyüme yakalamasını sağlar. Yoğun pazarlama stratejileri işletmeler için Pazar genişlemesi, rakiplerin önüne geçme, marka itibarı oluşturma konusunda beslemektedir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax