Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Veritabanı (Database) Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

Verilerin depolanması, sınıflandırılması, belirli bir düzen içinde sorunsuz işlenmesi açısından database denilen veritabanı yönetim sistemi sıkça ihtiyaç duyulan bir sistemdir. Veritabanı kullanımı ihtiyaca göre türlere ayrılır ve bireysel ya da şirketlerin gereksinimlerine göre şekillenmektedir.



 Veritabanı Database Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Veri Nedir?

 

Veritabanı ne demek konusuna veri nedir tanımından başlamak daha doğru olacaktır. Veriler herhangi bir nesneyle bağlantı olan bilgilerdir. Örneğin kişisel bilgilerimiz bizim verilerimizi oluşturur. (Ad, soyad, yaş, kilo, boy vb.)

 
İlgili İçerik; E-Ticaret Hosting, E-Ticaret Siteleri İçin Hosting Seçimi Nasıl Yapılır? 



Veri Nedir

 

Veritabanı Nedir?

 

İngilizcede database olarak adlandırılan veritabanı ne demek dediğimizde verilerin depolandığı sistematik alanlardır. Verilerin dijital ortamda depolanmasını, değiştirilmesini, düzenlenmesini kolaylaştıran database veri yönetimi için oldukça önemlidir.

 

Database ne demek konusunu veritabanı örnekleri noktasından anlattığımızda cep telefonlarında kişilerin iletişim bilgilerinin depolandığı yer bir veritabanıdır. Öte yandan sosyal mecralarda takipçilerin, mesajların, fotoğrafların güvenli bir şekilde saklanması arka tarafta çalışan bir database sayesinde olmaktadır.

 

İlgili İçerik; İyi Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?

 

İlgili İçerik; Güven Damgası Nedir? 


Veritabanı Nedir

 

Database Ne İşe Yarar?

 

Veri tabanı sistemi orta, küçük ya da büyük ölçekli şirketlerin sıkça ihtiyaç duyduğu bir sistem olurken bunun yanında hayatın birçok alanında veritabanına ihtiyaç duyulmaktadır. Verinin olduğu her alanda ihtiyaç duyulan database sistemi avantajlarından aşağıda bahsettik.

 
  • Verilerin sınıflandırılmasını sağlar.
  • Verilerin güvenli olarak depolanmasını sağlar.
  • Verilerin işlenmesini sağlar.
  • Veri yönetimini kolaylaştırır.
  • Şirketlerin müşteri yönetimini kolaylaştırır.
  • Verilerin tutarlılık ve bütünlüğünün korunması sağlar.
 

İlgili İçerik; HTTP Durum Kodları ve Anlamları

 

Database Ne İşe Yarar

 

Veritabanı Bileşenleri Nelerdir?

 

Veritabanının 5 ana bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; donanım, yazılım, veri ve prosedürdür. Aşağıda bu konulara bakalım.

 

Donanım: Bir bilgisayarın yapı taşlarını oluşturan fiziksel birimlerdir. Bunlar; ses kartı, hoparlör, anakart, monitör, veri depolama gibi alanlardan oluşmaktadır.

 

Yazılım: Veritabanını yönetmek ve kontrol etmek için kullanılan bir dizi programı içermektedir. Veritabanı yazılımı; verileri kullanıcılar arasında paylaşmak, düzenlemek ve saklamak için bir dizi uygulama ve programı içermektedir.

 

Veri: Veri yukarıda da tanımını yaptığımız gibi algıları, sayıları, karakterleri, sembolleri, görüntüleri içeren bir dizi bilgidir.

 

Prosedür: Prosedür, DBMS yani veri yönetim sistemi kullanmanıza yardımcı olan bir dizi talimat ve kuraldan oluşan kurallardır. Veritabanını belgelenmiş yöntemler kullanarak tasarlar ve çalıştırır. Prosedür için bir çeşit rehber niteliği taşır demek yanlış olmayacaktır.

 

Veritabanı Bileşenleri

 

Veritabanı Yönetim Sistemi (DBMS) Nedir?

 

Veritabanı Yönetim Sistemi kısaltılmış olarak DBMS kullanıcılarının veritabanlarına erişmesine, verileri işlemesine, raporlamasına ve verileri temsil etmesine olanak tanıyan sistematik bir yönetim sistemidir. Veritabanı yönetimi veritabanına erişimi kontrol etmeye de yardımcı olmaktadır. Veritabanı Yönetim Sistemi ortaya çıkışı 1960’lara dayanmaktadır.

 

DBMS sağladığı avantajlar;

 
  • DMBS veritabanını saklamaya yardımcı olan bir dizi yazılım ve aracı içermektedir.
  • En popüler DMBS araçları arasında; Oracle, MySQL gibi araçlar yer alır.
  • DBMS verileri; oluşturma, silme, değiştirme gibi çeşitli işlemleri yapmaya yardımcı olur.
  • Veri yönetim sistemi ihtiyaca yönelik veritabanı oluşturulmasına olanak sağlar.
  • Bir dizi kullanıcı talimatına göre çalışan araçları barındırır.
  • Veri yönetim sistemi veritabanının yüksek güvenlikli şekilde çalışmasını sağlar.
  • Verilerin yedekli, korumalı ve gerektiğinde geri alınmasını sağlar.
  • DMBS verilerin kullanıcılar arasında paylaşılmasını mümkün kılar.
  • Veri yönetim sistemi çoklu kullanıcılı bir sistemle çalışmaktadır. Bu da birden fazla kullanıcının aynı veritabanına erişmesine olanak tanır.
 

DMBS dezavantajları;

 

Veri yönetim sistemi bazı dezavantajlarına da sahiptir. Farklı tipte arayüzleri bazı karmaşıklıklara sebep olduğu gibi teknik bilgiyi zorunlu kılmaktadır. Öte yandan verimli bir database çalışması büyük bir disk ve bellek alanı demektir. Bu nedenle maliyetlidir.

 

İlgili İçerik; Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Nedir?

 

Veritabanı Yönetim Sistemi

 

Veritabanı Tasarımı Nedir?

 

Veritabanı tasarımı ise verilerin saklanması, veri kararı verilmesi ve veri organizasyon sürecinde hangi Veritabanı modelinin kullanılması gerektiğiyle alakalı çalışmalar yürüten Veritabanı yönetim sisteminin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

 

Veritabanı tasarımını bilmek oldukça avantajlıdır. Doğru bir şekilde tasarlanmış bir Veritabanı sorunsuz işleyiş açısından önemlidir. Kullanıcıları hedeflerine ulaştırmada etkili olduğu gibi kritik süreçlerde kurtarıcı olmaktadır. Öte yandan Veritabanı tasarım ilkelerini öğrenmek istenildiği gibi bir Veritabanı elde etme konusunda önemli bir görevdedir.

 

İlgili İçerik; CRM ile İlgili Bilmeniz Gereken 5 Kilit Başlık

 

Veritabanı Tasarımı

 

En Çok Tercih Edilen Veritabanı Türleri Nelerdir?

 

Database türleri kişi ya da şirketlerin ihtiyacına, verinin türüne, büyüklüğüne (BIGDATA), karmaşıklığına ve uygulamalara göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda birkaçına yer verdik.

 

Dağıtılmış veritabanı: Verilerin çeşitli kuruluşlara dağıtıldığı ve ortak veritabanından yakalanan verileri içereden bir database türüdür.

 

İlişkisel veritabanı: En çok kullanılan veritabanı türü ilişkiler veritabanıdır. Veritabanı ilişkilerinin tablolar biçiminde tanımlanmış halidir.

 

İlişkisel veritabanı özellikleri;

 
  • Sorgu işleme
  • Tutarlılık
  • Bütünlük
  • Atomiklik
  • Dayanıklılık
  • Eşzamanlılık
 
İlgili İçerik; User Experience (UX) ve User Interface (UI) Arasındaki Farklar

İlgili İçerik; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi 



En Çok Tercih Edilen Veritabanı

 

RDBMS (İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi)

 

RDBMS olarak kısaltılmış olan ilişkisel veritabanı yönetim sistemi satırları ve sütunları içeren bir tablo olarak temsil edilir. İlişkisel veritabanı sistemi; verilerin bütünlüğünü, güvenliğini, doğruluğunu ve tutarlılığını koruyan bir Veritabanı yönetim sistemidir.

 

İlişkisel bir veritabanının içerdiği bileşenler;

 
  • Tablo
  • Anahtarlar
  • Kayıt / Tuple
  • Alan / Sütun adı / Öznitelik
  • Örnek
  • Şema
 

Nesneye yönelik veritabanı: Bu tür bilgisayar veritabanı, tüm veri türlerinin depolanmasını destekler. Veriler, nesneler biçiminde saklanır. Veritabanında tutulacak nesneler, verilerle ne yapılacağını tanımlayan niteliklere ve yöntemlere sahiptir.

 

Merkezi veritabanı: Merkezi bir konumdur ve farklı geçmişlere sahip kullanıcılar bu verilere erişebilir. Bu tür bilgisayar veritabanları, kullanıcıların verilere uzak bir konumdan bile erişmesine yardımcı olan uygulama prosedürlerini depolar.

 

Açık kaynak veritabanı: Açık kaynak veritabanı genellikle; pazarlama, çalışan ilişkileri, müşteri hizmetleri, veritabanları alanında kullanılan bir sistemdir.

 

NoSQL veritabanı: NoSQL veritabanı, büyük dağıtılmış veri kümeleri için kullanılır. İlişkisel veritabanlarıyla ilişkilidir.

 

Grafik veritabanı: Grafik odaklı bir veritabanıdır. İlişkileri depolamak, haritalamak ve sorgulamak için grafik teorisini kullanır.

 

OLTP veritabanı: OLTP, hızlı sorgu işlemi gerektiren bir veritabanı sistemidir. Çoklu erişim noktalarında verileri koruyabilen ve bütünlük sağlayan bir sistemdir.

 

Kişisel veritabanı: Kişisel bilgisayarlar için tercih edilen nispeten daha küçük verileri daha kolay bir şekilde yönetebilen sistemdir. Bu tür veritabanına daha az grupta insan ulaşmaktadır.

 

Çok modlu veritabanı: Çok modlu veritabanı, bir veritabanındaki belirli bilgi ve bilgilerin nasıl organize edilmesi ve düzenlenmesi gerektiğini tanımlayan çoklu veri modellerini destekleyen veri işleme sistemidir.

  
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax