Ticimax olarak yıllardır Türkiye’de girişimcilerin online ticaretle, yani e-ticaret ve e-ihracatla buluşması ve işlerini büyütmesi için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Covid-19 günleri bir kez daha ve hiç olmadığı kadar kuvvetli bir şekilde bugüne kadar verdiğimiz emeklerle ülkemizin ticaret hayatına büyük bir katkıda bulunduğumu gösterdiği kanaatindeyiz.
Bizimle çalışmayı tercih eden markalar yeni döneme olabildiğince yavaş ve sarsıntısız bir geçiş yapmayı sağladı. Covid-19 sonrası günlerde yurt içi e-ticaret gücünü daha da artıracak ve bunun yanı sıra Avrupa’da yer alan ekonomik aktörlerin pozisyon değişiklikleri sonucu olarak ülkemiz e-ihracat alanında elini ciddi miktarda güçlendirecek gibi gözüküyor. Tüm girişimcilerin e-ihracat olanaklarını şimdiden düşünmesi, yeni dönemde daha güçlü e-ihracat ilkesini benimsemesi gerektiği kanaatindeyiz.

E-İhracatta KOBİ’lerin Rolü
Tedarik zincirleri merkezileşmek bir kenara dursun daha da küçük parçalara bölünüyor. Bu durum elbetteki küçük ve orta ölçekteki işletmeler için ciddi bir avantaj. Bu bilgiyi ciddiye almakta fayda var. Tedarik zinciri konusunun bir diğer önemli alt başlığı ise Avrupalı üreticilerin Çin ağırlıklı tedarik konusunda artık ciddi endişe taşımaları ve bu durumu değiştirmek istemesi. Bu iki konuyu birleştirip bir analiz yaptığımızda çok net görüyoruz ki Türkiye başta olmak üzere orta ve batı Avrupa’ya yakın genç nüfus yoğunluğu fazla, gelişmekte olan ülkeleri ciddi fırsatlar bekliyor. Şu an itibariyle yeni dönem için Türkiye ve Polonya avantajlı gözüküyor. Ülke olarak pek çok teknolojik üretim yapan kobiyi bünyemizde barındırıyoruz ve bu önemli bir avantaj. Kobiler yeni dönemi doğru okuyabildikleri takdirde kuşkusuz e ihracat entegrasyonu ile beraber bu alanda ciddi kazanımlar elde edebilirler.

Seri Üretim Refleksi
Korona virüs günleri gösterdi ki, seri üretim gerektiren durumlar ortaya çıktığı takdirde çok hızlı refleks gösterebiliyor ve kısa sürede ciddi AR-GE süreçlerini tamamlayabiliyoruz. E-ihracat konusunda güven oluşturan etmenlerden en önemlisi belki de bu refleks hızı.
Çünkü normalleşme süreçlerinde tam olarak nerede neye ihtiyaç olacak nokta atışı kestirmek oldukça zor. Ama tespit edildiği takdirde üreticimizin hızlı harekete geçebileceğini kanıtlamış olduk. Bu tecrübeyi kobilerin de transfer edip e-ihracata kendilerini adapte edebilmeleri gayet mümkün.

E-ticarete Uyum Kobi’lerin Sorunlarını Çözebilir
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan bugünlerde sık sık kobileri e-ticarete teşvik ediyor. Çünkü sadece reel sektörde faaliyet gösteren ve online mağazacılık ayağı bulunmayan işletmelerin daha sıkıntılı günler geçirdikleri ortada.
Yetkililer önümüzdeki yıllarda ticaret hayatı, eğitim hayatı başta olmak üzere pek çok alanı tam manası ile dijitale adapte etmek istiyor. Çünkü büyük dersler çıkartıldı ve dijitalleşme pek çok sorunun üstesinden gelmekte yardımcı olan nadir araçlardan.
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.