Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

ASO (App Store Optimizasyonu) Nedir, Neden Önemlidir?

Güncelleme Tarihi: 29.01.2024

İçindekiler;

Mobil kullanımın artması mobil uygulamaların da artmasını ve çeşitlilik kazanmasını sağlamıştır. Rekabet ortamında öne çıkmaya çalışan mobil uygulamalar, yeni teknolojilere uygun şekilde yenilik ve optimizasyona ihtiyaç duyarlar.

 

App Store Optimization da bunlardan biridir. Kısaca ASO olarak bilinir. Uygulamaların Google Play Store ve Apple App Store gibi yerlerde daha üst sıralarda yer alarak görünürlük elde etmek ve dönüşümleri artırmak için yapılan optimizasyon işlemleridir.

 

ASO (App Store Optimizasyonu) Nedir, Neden Önemlidir?

 

App Store Optimizasyonu Nedir?

 

App Store Optimizasyonu (ASO), uygulamanızın uygulama mağazasında görünürlüğünü artırmak için yapılan çalışmalar bütünüdür. ASO nedir dediğimizde tanımlamalarını şöyle yapabiliriz;

 
  • Bir uygulama mağazasının arama sonuçlarında daha yüksek bir sıralama elde etmek için yapılan çalışmalardır.
  • Bir uygulama mağazası girişinin çeşitli öğelerini optimize etme aracıdır.
  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmalarının uygulama versiyonu olarak örneklendirilebilir.
  • Anahtar kelime optimizasyonları ile uygulamalarda üst sıralarda yer almanın yolları aranır.
  • Uygulamanın üst sıralarda yer alması kadar daha çok sayıda kişi tarafından yüklenmesi için yapılan optimizasyon ve stratejiler bütünüdür.


İlgili İçerik; Longtail Keywords ve SEO’daki Önemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; KEY Performance Indicator (KPI) Nedir? Nasıl Ölçülür?

 

ASO (App Store Optimizasyonu) Nedir

 

App Store Optimizasyonu Neden Önemlidir?

 

Kullanıcılar, uygulamaları doğrudan arayarak veya uygulama mağazasında ilgili anahtar kelimeleri kullanarak yüklemektedir. Anahtar kelime yoluyla aranan uygulamaların oranı iOS için yüzde 63, android için ise yüzde 58 olduğu bilinmektedir.

 

Analitik veriler ışığında somut optimizasyonlar uygulamaların yüklenme sayısını ve geleceğini etkileyen en önemli etkendir. Önemli yatırımlarla geliştirilen uygulamaların uzun ömürlü olması, geniş kitlelere ulaşması, hedef kitlesinden tam not alması için her daim yenilik ve optimizasyona ihtiyacı vardır. Öte yandan optimizasyon çalışmaları yükleme sayısına o da direkt olarak dönüşümlerinize katkı sunacaktır.

 

Uygulamalar için App Store Optimizasyon bir zorunluluktur. Optimizasyon olmadığı takdirde App store ya da Google Play Store fark etmeksizin uygulama yok olmaya yüz tutacaktır. ASO stratejileri belirleyerek uygulamanızın App Store’da görünmesini sağlayabilir, çeşitli testlerle kullanıcı deneyimini geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Mobil Uygulama Tercih Edilmesinin 10 Nedeni

 

ASO (App Store Optimizasyonu) Neden Önemlidir?

 

ASO Nasıl Yapılır?

 

Uygulama mağazasındaki optimizasyon çalışmaları doğru stratejilerle yapıldığında her zaman olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Olumlu sonuçlar almak için aso nasıl yapılır konusu oldukça önemlidir. Aşağıda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladık;

 

Anahtar kelime optimizasyonu: Uygulamanızı mağazaya yüklemeden önce ilgili anahtar kelimelerinizle içeriğinizi oluşturmak kilit görevi görmektedir.

 

Anahtar kelime belirlenirken aşağıdaki kriterlere özen göstermelisiniz;

 

Hedef kitle: Uygulamanız kime göre uyarlandığına göre hitap ettiğiniz kitleyi tanımlamakla işe başlamalısınız. Bu tanımlama size hedef kitleniz ile ilgili demografik sonuçları da verecektir. Sonrasında hedef kitlenizin bakış açısından onların nasıl anahtar kelimelerle sizin uygulamanızı arayabileceğini düşünün. Anahtar kelime konusunda hedef kitle gözünden düşünmek oldukça akıllıcadır.

 

Anahtar kelimenin rekabetçiliği: Rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri kullandığıyla ilgilenmek gerekir. Rekabet etmek için popüler anahtar kelime kullanımına gidebilir ya da daha niş anahtar kelimeyle yavaş yavaş yükselmeyi hedefleyebilirsiniz.

 

Arama hacmi: Seçtiğiniz anahtar kelimeleri kullanarak kaç kişi uygulama arıyor? Anahtar kelimelerinizin düzenli, günlük konuşmalarda kullanılan basit kelimeler olması gerekmektedir.

 

Uygulama adının bulunması: Uygulama adınız veya başlığınız, daha önce anahtar kelime araştırma aşamasında belirlediğiniz ana anahtar kelimeleri içermelidir. Bu nedenle önce anahtar kelimeleri belirlemek sonrasında uygulama adı bulmak daha akıllıcadır.

 

Açıklamalar: Uygulamanızı anlattığınız, hedef kitlenize hitap ettiğiniz ve kullanıcı kazandığınız alan olması nedeniyle oldukça önemlidir.

 

Açıklama alanlarında;

 
  • Uygulamanız kullanıcılarınıza nasıl yardımcı oluyor?
  • Neden uygulamanızı telefonlarına indirmeliler?
  • Uygulamanızın özellikleri, nasıl çalıştığı, detayları
 

Google Play ve App Store açıklama alanlarında farklılıklar barındırır.

 

Google Play karakter sayısını 4000 ile sınırlar. App store ise kullanıcılarının bir uygulama açıklamasının yalnızca ilk beş satırını ilk bakışta görüntülemesine olanak tanır. Bunun anlamı, açıklamanızın çok ilgi çekici olması ve kullanıcıyı uygulamanızı indirmeye ikna etmesi gerektiğidir.

 

Simgeler: Uygulamanızın simgesi, hedef kitlenizin uygulama mağazasında uygulamanızı bulduktan sonra göreceği ilk şeydir. Öne çıktığından emin olarak kullanıcıların dikkatini çekecek bir simge kullanmalısınız.

 

Ekran görüntüleri ve video önizlemeleri: Açıklamalarda gerçek görsel ve videolara yer vermek, uygulamanızın nasıl çalıştığıyla alakalı videolar oynatmak etkili olmaktadır. Görsellerin gücü hafife alınmamalıdır. Uygulamanızı anlatan ekran görüntüleri, video önizleme özelliği kullanıcının dikkatini çekmesi ve sonuçta bir indirmeyle sonuçlanması için etkili yollardır.

 

Kullanıcı yorumları: Kullanıcı yorumları, sosyal kanıt göstermek, kullanıcı puanlamalarına yer vermek potansiyel müşterileri kazanmanızı sağlayacaktır.

 

Test etme: Uygulama öncesi ve sonrasında tüm testleri yapmanız olası bir sorunun önüne geçecektir. Mağaza girişinizin etkinliğini izlemek ve test etmek önemlidir. Uygulamanızın simgesini, ekran görüntülerini ve video önizlemesini test edebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Özel Günlerde Mobil Uygulamanızın Gelirini Arttırmak İçin 6 Taktik

 

İlgili İçerik; Google Algoritma Güncellemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler(2021)

App Store Optimizasyonunda Test Edilmesi Gereken Alanlar Nelerdir?

 

Uygulamanızda test etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

 

Tıklamaları ve dönüşümleri artırmak için bazı testlere ve optimizasyonlara ihtiyaç vardır.

 
  • Simgelerinizin farklı renk ve kombinasyonlarını deneyerek tıklama ve dönüşümleri test edebilirsiniz. Ekran görüntüleri ve video önizlemelerini farklı ekran şekillerinde kullanıcılara sunabilirsiniz.
  • Bir diğer test konusu uygulama dosya boyutlarıdır. Uygulamanızın dosya boyutu ne kadar küçük olursa, o kadar hızlı ve kolay indirilir. Wi-fi bağlantısı zayıf olduğunda bile daha küçük dosya boyutlarının indirilmesi daha kolaydır.
  • Hız, uygulama indirmeleri için kritik bir rol oynar. Kullanıcı, bir uygulamanın indirilmesi için uzun süre beklemek istemez. Uygulamanız çok uzun sürerse yüklemeden vazgeçme kaçınılmazdır.
  • Anahtar kelimeleri test etmenin en iyi yolu, ürün sayfanıza trafik çekmenize yardımcı olacak sıralamanızı yükseltmek için yenilerini denemektir.
 
İlgili İçerik; E-Ticaret Sitenizin Performansını İyileştirerek 2 Kat Dönüşüm Kazanın

İlgili İçerik; E-ticaret Sitenizin Trafiğini Organik Olarak Arttırma Stratejileri
 

İlgili İçerik; Trafik ( Bandwidth) Nedir?

 

ASO (App Store Optimizasyonu) Test Edilmesi Gerekilen Alanlar

 

ASO Faydaları Nelerdir?

 

ASO’nun hedefi kullanıcıların uygulamayı yüklemesini sağlamaktır. Fakat App Store optimizasyonu bunun yanında pek çok avantajı da uygulayıcılara sağlamaktadır. Aşağıda birkaçını sıraladık;

 
  • Artan marka görünürlüğü ve marka bilinirliliği
  • Olumlu kullanıcı yorum ve puanlamaları
  • Yüklenme sayısının artması
  • Uygulamaya tıklanma sayısının artması
  • Pazar payının artması
  • Uygulama geliştirme ve büyümenin sağlanması
 
İlgili İçerik; Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler

En Çok İlgi Çeken App Store Uygulamaları Nelerdir?

 

App store optimizasyonu için uygulama trendlerini yakından takip etmek ve geliştirmeleri bu yönde yapmak oldukça önemlidir. 2021 yılında en çok ilgi gören uygulamalardan beşi şu şekildedir;

 
  • Oyunlar
  • İş
  • Eğitim
  • Yaşam tarzı
  • Kamu Hizmetleri
 

İlgili İçerik; Mobil Uygulama Trendleri 2021

 

ASO (App Store Optimizasyonu) En Çok İlgi Çeken Uygulamalar

 

ASO’da Güncellemelerin Önemi Nedir?

 

Uygulama güncellemeleri optimizasyonda oldukça önemli bir yere sahiptir. Uygulama mağazalarındaki en iyi performans gösteren uygulamalar, sürekli gelişen ve güncellenen uygulamalardır. Kullanıcı geri bildirimleri de bunu göstermektedir. Daha sık güncellenen uygulamalar, daha olumlu ve daha sık incelemeler alma eğilimindedir.

 

Uygulamanızı düzenli aralıklarla güncellemenin uygulamanıza sağlayacağı katkılar;

 
  • Var olan kitlenizi sadık tutmak
  • Yeni müşteriler kazanmak
  • Rekabette öne geçmek
  • Markanızın itibarını korumak
  • Değişen kitle ihtiyaçlarına yanıt vermek
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax