Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Instagram Terimleri ve Anlamları

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

Son dönemlerin en popüler sosyal medya kanallarından biri olan Instagram, her gün milyonlarca kişinin ziyaret edip gezindiği, fotoğraf, video paylaşımı yaptığı ve canlı yayınlar yaptığı bir platformdur. Bunlara ek olarak son dönemlerde eklenen shopping özelliği ile bu ağ daha da popülerleşerek hatrı sayılır ölçüde satış yapılan bir platforma evrilmiştir. Kısa zamanda hayatımızda bu kadar yer eden bu program hakkında bilmediklerimiz neler?

 

Instagram kullanıcıları, instagramı bildiğini düşünse de bilinmesi gereken terimler de var. Bilmeniz Gereken Instagram Terimleri adlı bu yazımızda, instagram kullanıcılarının en yaygın kullandıkları kelimeler hakkında bilgi vereceğiz. Instagram terimleri ne demektir gibi bir soruya verebileceğimiz en güzel yanıt ise instagram terimleri, instagram sosyal ağıyla özdeşleşmiş olan terimler demek olacaktır.

 

Post

 

Instagram terimleri arasında en çok kullanılan terim Post’tur. İlk dönemlerde instagram kullanmaya başladığınızda bu kelimeyi duyduğunuz an yabancılık çekebilir ve bu kelimeyi araştırabilirsiniz. İnsanlar post dediğinde genel olarak paylaşım demek istemektedirler. Instagram'da post diyen bir kişi uygulama üzerinden paylaştığı fotoğraf ve videolardan bahsetmektedir.


İlgili İçerik: Instagram Etkileşim Arttırma Teknikleri 

 

Story

 

İngilizce instagram terimleri arasında yer alan story kelimesi, bu uygulamayı kullanan hemen hemen herkesten duyabileceğiniz bir kelimedir. Peki nedir story? Instagram kullanıcıları tarafından oldukça sık kullanılan story kelimesi aslına bakarsanız hikaye demektir. Instagram’ın hikayeler özelliğini kullanan birçok kişi buna hikâye demek yerine daha çok story demeyi tercih etmektedir. Normal kullanım için oldukça güzel bir özellik olan storyler aslında e-ticaret ve ticaretle uğraşan kişiler için de kullanılması gereken bir özelliktir. Bu özellik ile sizler de ürünlerinizi tanıtan videolar çekebilir, ürün kampanyalarınızı duyurabilir ve hedef kitleniz ile daha kolay bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.



İlgili İçerik: Instagram Takipçi Arttırma Yöntemleri Nelerdir



story

  

Direct Message

 

Instagram’ın en iyi özelliklerinden birisi olan direct message özelliğini daha önce birçok kişiden duymuşsunuzdur. Direct Message, instagramın mesajlaşma özelliğidir. Takipçileriniz veya takip etmediğiniz kişiler ile iletişime geçmenizi sağlayan bu özellik oldukça faydalıdır. Instagram kısaltmaları arasında göreceğiniz DM aslında Direct Message anlamına gelmektedir. Bu özelliği kullanarak sizler de arkadaşlarınız ve sevdikleriniz ile iletişime geçebilirsiniz. Hatta ticaret veya e-ticaret ile uğraşıyorsanız genel olarak müşterilerinizin sorularına bu bölüm üzerinden yanıt verebilir ve ürünlerinizi tanımalarını sağlayabilirsiniz.

 

Not : Instagram üzerinden satış yapan bir e-ticaret firmasıysanız eğer direct message özelliğini kullanmanız oldukça önemli. Birçok e-ticaret firması gönderilerinin altına gelen fiyat bilgisi ile ilgili sorulara DM üzerinden cevap vermektedir. Bu müşteriyle birebir iletişim kurduğunuz için satışlarınızın artmasında etkili olacaktır.


İlgili İçerik: E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları


Direct Message

  

Follow ve Unfollow

 

Instagram kullanan bir kişilerden bu iki terimi de oldukça fazla duymuşsunuzdur. Follow, takip etme unfollow ise takibi bırakma anlamlarına gelen kelimelerdir. Instagram üzerinden birisi sizi takip ettiğinde followlamış olacaktır. Bu kişi sizi takibi bıraktığında ise unfollow etmiş olacaktır.



Follow Unfollow

 

Hashtag

 
En çok kullanılan instagram terimleri arasında yer alan başka bir terim ise hashtag’dir. Hashtagler instagramda belirli bir konuda paylaşım yaptığınızı gösteren kelime öbekleridir. Genellikle hashtag kullanımı # işaretinden sonra kelime öbeğinin getirilmesiyle yapılmaktadır.

Sizler için örnek hashtagler verecek olursak #e-ticaret #eticaret #ticaret #ticimax #instagram gibi kullanımların hashtag olarak değerlendirildiğini söyleyebiliriz. Peki hashtag kullanımınızı yaparken neleri göz önünde bulundurmalısınız, gelin hep beraber bakalım.

 
  • Hashtag kullanımlarınız ile hedef kitlenizi sıkmamaya özen göstermeniz oldukça önemlidir. Bu nedenle hashtag kullanımınızı yalnızca fotoğraflarınız veya ürün fotoğraflarınızın neyle ilgili olduğunu göstermek için kullanabilirsiniz. Instagram tarafından spama düşmemek için 1 – 30 hashtag arasında kullanımlarınızı derleyebilirsiniz.
  • Instagram’da hashtag kullanımınızda başka dikkat etmeniz gereken bir şey ise özellikle doğru hashtag seçimidir. E-ticaret yapan bir firma olduğunuzu ve kadın giyim ürünleri sattığınızı düşünelim özellikle ürünlerinize yönelik #etek #çizme #kazak #kadın gibi hashtag kullanımınız doğru olacaktır.
 

E-ticaret firmalarının instagramda hashtag kullanımı ile ilgili bilgi almak için E-Ticaret Siteleri için Hashtag kullanma ipuçları adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.



Hashtag

 

TBT 

 

Instagram’da en çok kullanılan hashtagler arasında yer alan #TBT birçok instagram kullanıcısı tarafından yoğun bir şekilde kullanılan bir hashtagdir. TBT ne demek diyebilirsiniz, instagram terimleri adlı yazımızın bu bölümünde size bunu açıklıyor olacağız.

TBT, throwback Thursday anlamına gelen bir terimdir. Genellikle instagram kullanıcıları #TBT hashtagini eskiden çekilen fotoğraflarını paylaşırken kullanmaktadır. TBT kelimesi gibi TB kelimesini de sıklıkla görebilirsiniz bu iki kelime eş anlamlıdır.




tbt

 

Official 

 

……….official, gibi biten instagram kullanıcı adlarını görmeniz oldukça doğal bir durum. Official kelimesi İngilizce instagram terimleri arasında yer alan bir terimdir. Genellikle ünlü kişiler, oyuncular, şarkıcılar ve siyasetçiler bu terimi kullanmayı tercih etmektedir. Aslına baktığınızda bu terim bu hesabın daha çok resmi bir hesap olduğunu göstermekle yükümlüdür. Fakat her gördüğünüz official kelimesi geçen hesabın resmi bir kişiye ait olduğunu düşünmeniz yanlış olacaktır.

Genellikle yukarıda bahsettiğimiz kişi grupları arasında official kelimesini kullanan kişilerin isimlerinin sonunda mavi tik olacaktır. Bu aslında instagramın bu kişilerin resmi bir kişi olduğunu gösteren bir özelliktir.


İlgili İçerik: Sosyal Medya Raporlama ve Analiz Nasıl Yapılır?



Official instagram hesapları

 

SFS

 

Instagram kullanan birçok kullanıcı takipçi kazanmak için belirli dönemlerde karşılıklı profil paylaşımı yapmaktadır. SFS kısaltmasının anlamı ise genel olarak bu paylaşımlara karşılık gelmektedir. Profiline SFS yazan bir kişi bir veya birden fazla kişiyle anlaşarak profil paylaşımı yapacak ve bu paylaşımlar ile her iki hesap da takipçilerini arttıracaktır.
 

  SFS

Stalk

 

Geldik instagramın en güzel terimine, Stalk kelimesi her sosyal medya platformunda oldukça çok kullanılan bir kelime olsa da genel olarak instagram ile daha fazla özdeşmiş bir özelliktir. Genellikle bir başka kişinin hesabını farklı hesaplar üzerinden incelemeye Stalk denmektedir.

 

stalk

 

Fake Hesap

 

Instagram’da bulunan hesaplar kadar platformda fake hesap da bulunmaktadır. Fake hesap, adından da anlaşılabileceği gibi sahte hesaplar anlamına gelmektedir. Kullanıcılar genellikle başka birinin adına hesap açar ve fake olduğunun anlaşılmaması için profil fotoğrafı koymayı reddeder. Fakat bazı fake hesaplar var ki gerçek hesaplardan ayırmanız mümkün değil. Genel olarak fake hesaplar stalk yapmak için kullanılan hesaplardır.
 

 

Instagram Kısaltmaları

 

Instagram terimleri hakkında bilgi verdikten sonra geldik kısaltmalar bölümüne. Bu bölümde instagramda en çok kullanılan kısaltmalar hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

  

GT: Instagram kısaltmaları içerisinde bulunan GT aslında Geri Takip Etme anlamına gelmektedir. Instagram profilinde GT yazan bir kişi, siz onu takip ettiğinizde onun da sizi takip edeceğini sizlere söylemektedir.

 

UNF=UNF: Unf kısaltması genellikle unfollow etmeyi gösteren bir kısaltmadır. UNF=UNF ise siz bir hesabı takipten çıktığınızda bu hesabın da sizi takipten çıkacağını göstermektedir.

 

DM : Direckt Mesaj anlamına gelmektedir.

 

TBT: Yukarıda oldukça yararlı bir şekilde açıkladığımız bu terim thorowback Thursday anlamına gelmektedir. Genellikle TB olarak da karşınıza çıkacaktır.

 

Kişisel ve kurumsal kullanımlar için çok etkili bir sosyal medya platformu olan Instagram hakkında daha fazla bilgi almak için Ticimax Blog’u takip edebilir ve sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Ticimax E-ticaret paketlerini kullanmak ve kendi e-ticaret sitenizi açmak istediğiniz takdirde E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax