Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ihracat Gümrük İşlemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Günümüzde online alışverişin sınırları yok denecek kadar azdır. Gerek Türkiye’den yurtdışına ürün satışı gerekse yurtdışından ürün satın alma artık tüketiciler için oldukça kolay ve mümkün hale gelmiştir. E-ticaret işi yapan işletmeler de müşteri portföyünü daha da genişletmek için yurtdışına açılarak ürünlerini dünyanın dört bir tarafına ulaştırabilmektedir. E-ihracat yapmak isteyen işletmeler için bugünkü yazımızda e ihracat gümrük işlemleri e-ihracat gümrük beyannamesi gibi konularda bilgiler derledik.


E-ihracat Nedir?

 

E-ihracat Nedir?

 

E-ihracat gümrük konusuna geçmeden evvel e-ihracat konusunu kısaca ele almak istedik. E-ihracat, işletmelerin ürün ve hizmetlerini e-ticaret siteleri ya da EBAY, Amazon, Aliexpress gibi e-ihracat pazaryerleri üzerinden mikro ihracat kuralları çerçevesinde ve elektronik gümrük beyannamesi ile yurtdışında yaşayan kişilere sattığı ticari faaliyettir. Kısacası e-ihracat, ürünlerin online olarak yurtdışına satışı şeklinde ifade edilmektedir. İhracattan farklı olarak e-ihracatta pek çok süreç online olarak işlemektedir.


E-ihracat Nedir?

 

E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

E-ihracat dediğimizde mikro ihracat kavramını da ele almak gerekmektedir. E-ihracat mikro ihracat kuralları çerçevesinde yapılmalıdır. Mikro ihracat 15.000 euro değerini ve 300 kg ağırlık sınırını aşmayan ürün ve hizmetlerin ETGB ile yurtdışına satılmasına verilen isimdir. Mikro ihracat yapmanın bazı şartları vardır. Öncelikle işletmeler e-devlet üzerinden e-ihracat yaptıklarına dair kayıt açtırmalıdır.

 

E ihracat için gerekli belgeler konusunda mikro ihracat yapmak isteyen kişi ve işletmeler için istenen belgeler arasında; proforma fatura, dolaylı temsil yetki belgesi, ihracat bilgi formu ve e-arşiv faturadır. Tüm evrak ve işlemler tamamlandıktan sonra işletmeler mikro ihracat kuralları çerçevesinde b2c iş modeli ile ürünlerini satabilir, gümrük vergi muafiyeti ve KDV muafiyetinden yararlanabilirler.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

E-ihracat Hangi Platformlardan Yapılır?

 

E-ihracat yapmak isteyen kişiler öncelikle ürünlerini nereden satışa sunacaklarını da merak etmektedirler. Öncelikle Ticimax e-ticaret paketleri gibi gelişmiş bir e-ticaret paketi yurtdışına açılabilir ve kolaylıkla ürünlerinizi yurtdışında satışa sunabilirsiniz. Öte yandan Ticimax pazaryerleri entegrasyonları Amazon, Ebay, Aliexpress gibi global pazaryerlerinde ürünlerinizi satışa çıkarabilirsiniz.

 

E-ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) Nedir?

 

Mikro ihracat ve ETGB yani Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı kuralları e-ihracatın temellerini belirlemektedir. ETGB e-ihracat sektöründe taşıyıcı olarak faaliyet gösteren kargo ve posta firmalarının elektronik ortamlarda düzenlediği beyana verilen isimdir.

 

İlgili İçerik; Tedarik Aşamasında Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Bilgi


E-ticaret Gümrük Beyanı
 

 

E-ihracat için Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi düzenlenirken form istenir ve formdaki bilgilerin eksiksiz doldurulması oldukça önemlidir. Aksi halde e-ihracat gönderilerinde problemler yaşanabilmektedir. ETGB formu doldurulurken şu bilgiler istenmektedir.

 
  • E-mail adresi ve telefon numarası
  • İlgili kişiye ait bilgiler ve iletişim bilgileri
  • Şirketin bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi nosu
  • İhracat yapan firmaya yönelik bilgiler
  • Alıcı firmaya ait bilgiler ( vergi dairesi, vergi no ve firma adresi vb.)
  • İhracat yapan firmanın banka bilgileri
  • Konşimento
  • İhracat yapan firmanın kaşe ve imzası
  • GTIP No
  • Ticari yapılan eşyaların türü, adedi ve ödeme şekli
  • Fatura bilgisi
 

İlgili İçerik; Yurt Dışına Satış nasıl Yapılır?


E-ihracat için Gerekli Belgeler

 

E-ihracat Gümrük İşlemleri Nasıl Olur?

 

E-ihracat gümrük beyannamesi nasıl alınır dediğimizde ise beyanname sadece dijital ortamda imzalanarak gümrük idaresine iletilmekte ve gümrük işlemleri Bakanlıkların web sayfası “E-işlemler/Elektronik beyanname” menüsünden e-imza kullanılarak yapılmaktadır.

 

E-ihracatta pek çok süreç online olarak işleme alınır ve işletmeler ETGB ile gümrük beyanlarını elektronik ortamlarda hazırladıkları için hızlı bir şekilde gümrük beyanı hazırlayabilmektedir. E-ticaret gümrük beyanı vermek isteyen kargo ve posta firmalarının ETGB beyanı verebilmek için ETGB yetki belgesi alması gerekmektedir.

 

E-ihracatta gümrük işlemleri, normal ve standart ihracat işlemleri yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı daha hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir. “Mikro İhracat” adı verilen değeri 15.000 Avro ve miktarı brüt 300 kilograma kadar olan ürünlerin gümrük işlemleri, Ticaret Bakanlığı tarafından operatör yetkisi verilmiş olan posta ve hızlı kargo firmaları tarafından yapılmaktadır.

 

Böylece gümrük işlemleri aşağıdaki gibi gerçekleşmektedir;

 
  • Hızlı kargo firmasına ya da posta idaresine ödenen taşıma ücreti dışında bir maliyet verilmez.
  • Gümrük müşavirliği hizmet bedeli ve ihracatçı birliğine üyelik aidatı ödenmez.
  • Gümrük beyanı ihracatçı birliği tarafından onaylanmadan gerçekleşir.
  • Ürünler operatör firma tarafından kapınızdan teslim alınarak ve gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemleri bu firma tarafından yapılarak yurt dışına gönderilir. Bu şekilde yaptığınız ihracattan doğan KDV iadesi de alınabilir.
 

E-ihracat için Gerekli Belgeler

 

E-ihracat Yoluyla Gönderilen Eşyanın Geri Gelmesi Halinde Nasıl İşlem Yapılır?

 

Değeri 15.000 Avro ve miktarı brüt 300 kilograma kadar olan ve operatör hızlı kargo firması ya da posta idaresi tarafından gümrük işlemleri tamamlanarak yurt dışına ihraç edilen ürünün kısmen ya da tamamen geri gelmesi durumunda, geri gelen eşyanın gümrük beyanı operatör firma tarafından yapılabilmektedir.

 

 

İlgili İçerik; E-ticarette İptal ve İade Koşulları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili Podcast; E-ticarette İptal ve İade Oranları Nasıl Azaltılır?

 

Kimler Gümrük Beyanı Yapabilir?

 

Online alışveriş dahil olmak üzere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurt dışından gönderilmiş olan ya da yurt dışına gönderilen gümrük mevzuatında kıymet ve miktar limitleri belirlenen gönderilerin gümrük beyanı dahil bütün gümrük işlemleri, Ticaret Bakanlığı’ndan operatör yetkisi almış olan hızlı kargo firmaları ve posta idaresi tarafından yapılmaktadır.

 

Kimler Gümrük Beyanı Yapabilir

 

E-ihracatı Yapılamayan Ürünler Nelerdir?

 

E-ihracatı yapılamayan bazı ürünler mevcuttur. Bunlar;

 
  • Tütün ürünleri (elektronik sigara ve kartuşları dahil)
  • Alkollü ürünler
  • Cep telefonu
  • Et ve süt ürünleri
  • Kozmetik ürünleri
  • Uyuşturucu ve uyarıcı etkiye haiz maddeler
  • Silah ve tüfek
 

İbraz Yoluyla Türkiye’ye Getirilebilen Ürünler Nelerdir?

 

Bazı ürünlerin Türkiye’ye götürülmesinde ya da girişinde bazı şartlar aranmaktadır. Bunlar; ilaçlar, takviye edici gıdalar gibi konularda; doktor raporu, hastane raporu veya doktor reçetesi istenmektedir. Ayrıca, milli sporcular için milli sporcu belgesinin ibraz edilmesi istenir. Silah ve tüfek dışında ilgili mevzuatta geçen ateşli silah, bıçak ve benzeri eşya için Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınacak uygunluk yazısı aranmaktadır.


İbraz Yoluyla Türkiye’ye Getirilebilen

 

Türkiye’den Yurtdışına Ürün Göndermek için Hangi Kargo Firmaları Kullanılır?

 

Türkiye’den yurtdışına ürün gönderen pek çok bilinen kargo firması bulunmaktadır. Kargo şirketlerinin geliştirdiği özel çözümler de bulunmaktadır. Türkiye’de bilinen pek çok kargo firması yurtdışı kargo konusunda da hizmet vermektedir. Bunlar arasında; FEDEX, PTT kargo UPS, MNG kargo, Aras kargo, ve Yurtiçi kargo sayılabilmektedir.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax