Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Incoterms Nedir? Incoterms Teslimat Şekilleri ve Önemli Noktaları

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

Incoterms Uluslararası Ticaret Odası tarafından uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standarda kavuşturulması amacıyla uygulamaya konulan bir programdır. Kullanılan satış koşulları olan Incoterms, satıcıların ve alıcıların sorumluluklarını tanımlayan uluslararası kabul görmüş kurallardan oluşmaktadır. Incoterms; gönderi, sigorta, dokümantasyon, gümrükleme ve diğer lojistik faaliyetler için ödeme yapmaktan ve yönetmekten kimin sorumlu olduğunu belirten prosedürleri içermektedir. Yazımızda incoterms kuralları incoterms zorunlu mu gibi konularda bilgi edinebilirsiniz.



incoterms-nedir-incoterms-teslimat-sekilleri-ve-onemli-noktalari

 

Incoterms Nedir?

 

Incoterms ne demek dediğimizde; gönderi, sigorta, dokümantasyon, gümrükleme ve diğer lojistik faaliyetler için ödeme yapmaktan ve yönetmekten kimin sorumlu olduğunu belirten prosedürleri içermektedir. Incoterms, satıcıların ve alıcıların sorumluluklarını tanımlayan uluslararası kabul görmüş kurallardan oluşmaktadır. Incoterms, Uluslararası Ticaret Odası tarafından uluslararası işlemlerde malların satışı için satıcıların ve alıcıların sorumluluklarını tanımlayan 11 ayrı kuraldan oluşur. Her Incoterms kuralının bu işlemlerde alıcılar ve satıcılar tarafından üstlenilecek görevleri, maliyetleri ve riskleri netleştirmesi birincil öneme sahiptir. Incoterms her yıl güncellenmektedir.

 

Incoterms ilk olarak 1936 yılında yayınlanmıştır. Sonrasında ise çeşitli yıllarda revize edilmiş ve 2010 yılında son halini almıştır. 2010 yılında yapılan revize 1 Ocak 2011 yılında yürürlüğe girmiştir. Tüm versiyonlar sözleşmeler ve belgeler ile belirtilerek kullanılması mümkündür. Incoterms zorunlu mu dediğimizde ise uluslararası satış sözleşmelerinde kullanılan Incoterms kuralları zorunlu kurallar değildir.

  

Incoterms Nedir?

 

Incoterms Kuralları Nelerdir?

 

Incoterms kuralları 11 maddeden oluşmaktadır. Incoterms 2023 dediğimizde her yıl güncellemeler olduğu görülmektedir. Aşağıda bu kurallara maddeler halinde yer verdik.

 
  • İş yerinden teslim için Ex Works (EXW)
  • Masraflar, Sigorta ve Navlun, Cost, İnsurance and Freight (CIF)
  • Taşıma ve Sigorta Ödenmiş, Carriage and Insured Paid To (CIP)
  • Gemide Masrafsız, Free On Board (FOB)
  • Taşıyıcı Masrafsız, Free Carrier (FCA)
  • Masraflar ve Navlun, Cost and Freight (CFR)
  • Gümrük Vergileri Ödenmiş Olarak, Delivery Duty Paid (DDP)
  • Belirlenen Bölgede Teslim, Delivered at Place (DAP)
  • Taşıma Ödenmiş olarak, Carrige Paid To (CPT)
  • Gemi Doğrultusunda Masrafsız, Free alongside Ship (FAS)
  • Terminalde Teslim, Delivered at Place (DAT)
 

İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Incoterms Kuralları Nelerdir?

 

Incoterms Teslim Şekilleri Nelerdir?

 

Incoterms kapsamında tüm ithalat ve ihracat işlemleri için çeşitli teslim şekilleri belirlenmiştir. Belirtilen durumların hangi şartları kapsadıkları, bununla birlikte firmaların üzerine düşen tüm sorumluluklar da farklı kategoriler ve içerikler ile belirlenmiştir. Incoterms şekilleri, belirli durumlarda alıcı ya da satıcı firmaların işlem risklerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Incoterms’in 4 ana grubu kısaca şu şekilde ifade edilebilir;

 
  • E Grubu: Çıkış (EXW)
  • F Grubu: Ödenmemiş Navlun (FCA, FOB, FAS)
  • C Grubu: Ödenmiş Navlun (CFR, CIF, CPT, CIP)
  • D Grubu: Varış (DAP, DAT, DDP)

İlgili İçerik; Tedarik Aşamasında Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Bilgi


Incoterms Teslim Şekilleri Nelerdir?

 

Incoterms Yükümlülükleri Nelerdir?

 

Incoterms, ithalatçı ve ihracatçı arasındaki bir işlemi tanımlayan evrensel bir terimi temsil eder, böylece her iki taraf da görevleri, maliyetleri, riskleri ve sorumlulukları ve ayrıca ürünün çıkışından ithalatçı ülke tarafından kabulüne kadar lojistik ve nakliye yönetimini kapsamaktadır. Incoterms, iki taraf arasında sorumluluk ve yükümlülüklerin dağıtılmasının tüm olası yollarıdır. Alıcı ve satıcının malların taşınmasına ilişkin sorumluluk ve yükümlülükleri önceden belirlemesi önemlidir.

Başlıca incoterms sorumlulukları ve yükümlülükler şöyledir;


Incoterms Yükümlülükleri Nelerdir?

 

Teslimat noktası

 

incoterms satıcıdan alıcıya el değiştirme noktasını tanımlar.

 

Nakliye masrafları

 

Incoterms, gerekli olan nakliye için kimin ödeme yapacağını tanımlar.

 

Nakliye masrafları

 

İhracat ve ithalat formaliteleri

 

Incoterms, ithalat ve ihracat formalitelerini hangi tarafın düzenlediğini tanımlar.

 

Sigorta maliyeti

 

Incoterms sigorta maliyetinden kimin sorumlu olduğunu tanımlar.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

Sigorta maliyeti

 

Incoterms Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

 

incoterms neden önemli dediğimizde Incoterms taraflardan birinin sorumluluklarını yanlış yorumlama riskini azaltır. Incoterms, nakliye maliyetlerinden sigortaya ve yükümlülüklere kadar her şeyi yönetir. “Teslimat ne zaman tamamlanacak?” gibi soruları yanıtlamaya katkıda bulunurlar. İhracat ve ithalat prosedürlerini anlamaya yardımcı olur.

 

Incoterms Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

 

Incoterms Nasıl Çalışır?

 

Incoterms, bir satış işleminde tarafların ilgili sorumluluklarını açıklar. Her Incoterm kuralı, satıcının mal sağlama yükümlülüğünü gösteren bir beyan ve satış sözleşmesine uygun bir ticari fatura içerir. Ekteki bir beyan, alıcının, satış sözleşmesinde belirtildiği gibi, satın alınan malların fiyatını ödeme yükümlülüğünü içerir.

 

Her Incoterms kuralı, bir ihracat veya ithalat lisansı almaktan ve gerekli ihracat veya ithalat gümrük düzenlemelerini yerine getirmekten sorumlu tarafı özetleyen ve tanımlayan bir beyan içerir. Açıklama ayrıca yukarıda belirtilen görevlerden sorumlu tarafları da belirtir. Incoterms, satın alınan malların taşınması, kargo sigortası kapsamı, malların paketlenmesi, sevkiyat öncesi denetimler, kargo teslimatı vb. için sözleşme yapan tarafın sorumlu olduğunu belirtir.

 

İlgili İçerik; Yurt Dışına Satış Nasıl Yapılır?

 

Incoterms Nasıl Çalışır?

 

Incoterms Sınırlamaları Nelerdir?

 

Incoterms normalde bir işlemin satış sözleşmesine dahil edilir; ancak, işlemin tüm unsurlarını kapsamazlar. Örneğin, satış işleminin tüm koşulları, satılan malın özellikleri, sözleşme bedeli, ödeme yöntemlerinin referansı veya zaman, malın mülkiyetinin satan taraftan alıcı tarafa ne zaman geçeceği, vb. güncellenen Incoterm kuralları takip edilmelidir.

  

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax