Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kolektif Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

Herhangi bir sektörde ticari faaliyet göstermek isteyenlerin şirket kurma zorunluluğu bulunmaktadır. Günümüzde genellikle en çok kurulan şirketlerden birisi kolektif şirketlerdir. Ticari faaliyetlerini sürdürmek için kolektif şirket kurmak isteyenlerin şirket kurulumundan önce bilgi almak istediği birçok konu bulunmaktadır.

 
Kolektif şirket kurmak isteyenlerin bilmesi gerekenler adlı bu yazımızda sizlere kolektif şirketler hakkında bilgi vereceğiz. Bununla beraber kolektif şirketin kuruluş aşamaları, kolektif şirket kurma masrafları en çok merak edilen konulara da değineceğiz.


Kolektif Şirket Özellikleri
 

Kolektif Şirket Nedir? 

 

Kolektif şirket, ticari faaliyet göstermek için bir ticaret unvanı adı altında gerçek kişiler ile kurulan bir şirket türüdür. Kolektif şirket ortaklarının şirket alacaklarına karşı sorumlulukları sınırlanmamıştır.

 

İlginizi Çekebilir; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 

İlginizi Çekebilir; Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler (2021)



Kolektif Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
 

Kolektif Şirket Özellikleri Nelerdir?

 

Kolektif Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde Kolektif Şirket kurmak isteyen kişiler için Kolektif şirketin özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz.

 
  • Kolektif şirketler kuruluş ve yönetimi kolay olan şirketler arasında yer almaktadır.
  • Kolektif şirketlerin tüzel bir kişiliği bulunmaktadır.
  • Kolektif şirketlerin sermayesi, kolektif şirket ortaklarının ortaya koyduğu sermaye ile belirlenmektedir.
  • Kolektif şirket kuruluşunda diğer şirket türlerinin bir kısmında olan ortaya konması gereken en az sermaye tutarı bulunmamaktadır.
  • Kolektif şirket ortaklarının şirket içerisindeki sorumlulukları kolektif şirkete ortak olurken ortaya koydukları sermaye ile sınırlandırılmıştır.
  • Şirket ortakları şirketin alacak ve borçlarına karşı sorumludur.
  • Kolektif şirket kuruluşu aşamasında kolektif şirket sözleşmesinin yapılması gerekmektedir. Bu sözleşmenin noter huzurunda yapılması oldukça önemlidir.
  • Kolektif şirket sözleşmesinde aksi belirtilmediği takdirde şirket ortaklarının hepsi şirket yönetiminden sorumlu tutulmaktadır. Eğer sözleşmede bununla ilgili bir madde düzenlendiyse şirket yetkisi belirlenen ortaklara verilebilemektedir.
  • Kolektif şirket ortaklarının şirketi denetim hakkı bulunmaktadır. Belge, Bilgi ve Bilanço alanında çalışamalar yapabilmektedirler.
  • Şirketin yıl sonundaki gelirleri hesaba katılmakta ve elde edilen kazançlardan ortaklar yıl sonunda pay almaktadır. Ortaklar paylarını alırken kolektif şirketteki hisse oranları baza alınmaktadır.
 

İlgili İçerik; Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)



Kolektif Şirket Nasıl Kurulur?
 

Kolektif Şirket Nasıl Kurulur?

 

Kolektif şirket, ticaret sicili tescili yapılarak tüzel kişilik kazanan bir şirket türüdür ve kolektif şirket kurmak için en az iki kişi gerekmektedir. Kolektif şirket kuruluşu aşamasında ortaklardan en az birinin adı ve soyadı, şirket ve türünü göstermek için ticari unvan içerisinde bulunmalıdır.

 

Kolektif şirket nasıl kurulur diyorsanız gelin hep beraber kolektif şirket kuruluş aşamalarına bir göz atalım.

 
  • Kolektif şirket kurmak için ilk olarak bir ticaret unvanı seçilmelidir.
  • Şirket unvanı seçildikten sonra noter huzurunda ticari unvan ve ortakların bu unvan altına atacakları imzalar tasdik edilmelidir.
  • İlgili işlem tamamlandıktan sonra kolektif şirket kurmak isteyenler şirket sözleşmesi ve noter huzurunda imzaladıkları imza beyannamelerini 15 gün içerisinde şirketlerinin faaliyet gösterdiği bölgede bulunan ticaret sicil memurluğuna götürmeleri ve tescil ettirmeleri gerekmektedir.
  • Ticaret sicili memurluğuna gidildiğinde kolektif şirket ortaklarının nüfus cüzdanlarının fotokopileri de götürülmelidir.
  • TTK 157. ve 29. Maddelerine göre düzenlenmesi gereken taahhütnameler düzenlenmeli ve ticaret sicili memurluğuna teslim edilmelidir.
  • Kolektif şirket ortaklarının nüfus cüzdanı fotokopileri ve ikametgah belgeleri ticaret sicil memurluğuna teslim edilmelidir.
  • Bu işlemler tamamlandıktan sonra bölgelerinde bulunan ticaret odası ve sanayi odasına kaydolmalıdır.
  • Kolektif şirket kuruluşunun ardından Ticaret Sicili Gazetesine ilan verilmelidir.
  • Vergi dairesi işlemleri ve sgk kayıtları yapılmalıdır.
 

Bu işlemler tamamlandıktan sonra kolektif şirket kuruluşu gerçekleştirilmektir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Performans Değerlendirme Rehberi

 

İlgili İçerik; Güven Damgası Nedir?

Kolektif Şirket Sözleşmesi Nasıl Düzenlenmelidir?

 

Kolektif şirket kuruluşu yapacak olanların Türk Ticaret Kanunun 155. Maddesinde yer alan bilgileri barındıran bir kolektif şirket sözleşmesini düzenlemeleri gerekmektedir. TTK’nın 155. Maddesine göre bu sözleşmede yer alması gereken bilgiler şunlardır;

 
  • Kolektif şirket ortaklarının ad, soyad, uyruk ve adres bilgileri
  • Kurulacak olan şirketin ticari unvanı, adresi ve işletme türü
  • Kolektif şirket ortaklarının üstlendiği sermaye
  • Şirketi temsil edecek olan kişi ve kişilerin ad, soyad ve temsil şeklini
 

Gösterecek nitelikte bir kolektif şirket sözleşmesi düzenlenmeli ve şirket kuruluşu esnasında noterde onaylatılmalıdır. Bu bilgiler bulunmadığı takdirde şirket kuruluşu esnasında problem yaşanabilecektir.

 

İlgili İçerik; Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler



Kolektif Şirket Sözleşmesi Nasıl Düzenlenmelidir?

 

Kolektif Şirket Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

 

Kolektif şirket kurmak isteyen kişiler bu alanda yaptıkları çalışmalara kolektif şirketin avantajları ve dezavantajlarını da eklemektedir. Kolektif şirket kurmanın avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmak şirket kurmak isteyen kişilerin ilgili şirket türünü kurarken karar verme süreçlerini hızlandırmaktadır.

 

İlgili İçerik; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?

 

Kolektif Şirket Kurmanın Avantajları

 

Kolektif Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde kolektif şirket kurmak isteyenler için kolektif şirket kurmanın avantajlarından bahsedeceğiz.

 
  • Kolektif şirketler kuruluşu bakımından kolay kurulan şirketler arasında yer almaktadır. Kolektif şirket kurmanın en büyük avantajlarından birisi kolay kurulmasıdır.
  • Kolektif şirketlerin tüzel kişiliğinin bulunmaması kolektif şirketin kapatılmasını kolaylaştırmaktadır.
  • Kolektif şirketlerde sermaye belirlidir. Diğer şirket türlerindeki gibi minimum sermaye tutarının belirlenmemesi kolektif şirket kuruluş masraflarını azaltmaktadır.
  • Kolektif şirketlerde ortakların denetim çalışmaları yapabilmesi kolektif şirketlerin avantajları arasında gösterilmektedir.
 
İlgili İçerik; Home Ofis Şahıs Şirketi Kurmanız İçin 5 Sebep

Kolektif Şirket Kurmanın Dezavantajları

 

Kolektif şirket kurmak isteyenler birçok avantajdan yararlansa da kolektif şirket kurmanın dezavantajlı olduğu yerlerde bulunmaktadır. Gelin şimdi hep beraber kolektif şirket kurmanın dezavantajlarına bakalım.

 
  • Kolektif şirketlerde ortakların ortaya koydukları sermaye kadar söz sahibi olması şirket içerisinde eşitsizliklerin yaşanmasına neden olabilmektedir.
  • Kolektif şirketlerin tüzel kişiliği bulunmadığı için şirket ortakları kolektif şirketin alacakları ve borçlarına karşı sorumludur.
  • Kolektif şirket kuruluşu için ana sözleşmenin noter huzurunda yapılması kolektif şirketlerin kuruluş masraflarının artmasına neden olmaktadır.
  • Kolektif şirketlerde sermaye belirlenmese de şirket kuruluşu için ortakların ortaya bir sermaye koyması gerekmektedir.
 

Gibi özellikle kolektif şirket kurmanın dezavantajları arasında gösterilmektedir. Kolektif şirket kurmadan önce sizlerde avantajlar ve dezavantajlar kısmını inceleyebilir ve bu şirket türünü kurup kurmamaya karar verebilirsiniz.

 

Kolektif Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
 

Kolektif Şirket Kuruluş Masrafları

 

Kolektif şirket kurmak isteyenler şirket kuruluşlarını gerçekleştirirken belirli yerlere belirli ödemeler yapmaktadır. Kolektif şirket kuruluş masrafları özellikle çalışılan mali müşavir ve muhasebeciye göre farklılık gösterebilmektedir. Kolektif şirket kurarken kendi muhasebeciniz ile çalışıyorsanız masraflarınız biraz daha düşecektir fakat bir danışmanlık firmasından hizmet alan kişilerin şirket kuruluş masraflarının arttığı bilinmektedir.

 

Kolektif şirketler şahıs şirketleri arasında bulunduğu için şirket kuruluş masrafları biraz daha düşüktür . Genellikle kolektif şirket kurmak isteyen kişiler şu harcamaları yapmaktadır.

 
İşlem Masraf
Şirket kurma vekaleti 160 TL
İmza Sirküleri 130 TL
Mali müşavir vekaleti 180 TL
Noter tasdikli şirket sözleşmesi 750 TL
Ticaret odası harçları ve ilan ücretleri 767 TL
Kaşe Ücreti 20 – 50 TL
Fatura ve İrsaliye 250 TL
Ticari defterler için onay ücreti 100 TL
 

Kolektif şirket kuracak kişilerin kolektif şirket kuruluş masraflarıdır. Bu masraflara ek olarak firmalar yazar kasa alımı ve faaliyet gösterdikleri meslek odasına da kayıt olmak için ödeme yapmaktadır. Bu ödemeler gerektiği takdirde yapılan ödemelerdir ve genellikle 500 – 1000 TL arasında farklılık göstermektedir.

 

İlginizi Çekebilir; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?

 

İlginizi Çekebilir; Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?

 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu



E-ticaret ile Gelir Elde Edin
 

E-ticaret ile Gelir Elde Edin

 

Günümüzde bir şirket çatısı altında e-ticaret yapmak isteyen firmalar hızlı bir şekilde gelir elde edebilmektedir. E-ticaret yapmak istiyorum diyen kişilerin en çok tercih ettiği e-ticaret alt yapılarından birisi olan Ticimax e-ticaret alt yapıları ile sizler de hızlı bir şekilde e-ticaret sitenizi kurabilir ve ilgili alanda çalışmalar yaparak gelirlerinizi arttırabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax