Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Komandit Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?

Güncelleme Tarihi: 17.04.2024

İçindekiler;

Şirketler hakkında bilgi almak veya bir şirket kurarken hangi şirket türünün kurulması gerektiğine karar vermek için şirket kuracak olan kişiler araştırmalar yapmaktadır. Şirketler genellikle kuruluş biçimi, ortak sayısı, çalışma sistemi, kapatılış biçimi gibi birçok unsur bakımından birbirlerinden ayrılmaktadır.

 

Son dönemlerde herkesin hakkında araştırma yaptığı şirket türlerinden biri de Komandit şirketlerdir. Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızda sizlere komandit şirketler hakkında bilgi vereceğiz.

 

 Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler (2022)

 

Komandit Şirket Nedir?

 

Komandit şirket, iki veya daha fazla kişinin ticari faaliyet gösteren bir işletmeyi müşterek olarak aynı ticari unvan altında işletme amacı ile kurulan şirket türüne verilen isimdir. Komandit şirketler genellikle bir sözleşeme ile kurulduğu için;

  
  • Şirketten alacaklı olan kişilere karşı şirket ortaklarının sınırlandığı
  • Bu alacaklara karşı bazı şirket ortaklarının sorumluluklarının bir miktar dahilinde sınırlandığı
  • Hak ehliyeti işletme konusunda sınırlanmış olan
 

Şirket türleri arasında yer almaktadır. 6762 sayılı TTK ( Türk Ticaret Kanunu) 243. Maddesinde komandit şirketler bu şekilde açıklanmaktadır. Günümüzde iki tipte komandit şirket türü bulunmaktadır. Bunlar adi komandit şirketler ve sermayesi paylara bölünen komandit şirketlerdir.

 

İlginizi Çekebilir: İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2024 Yeni)

 

İlginizi Çekebilir: Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?


 

 Komandit Şirket Nedir

 

Adi Komandit Şirket Nedir?

 

Adi Komandit Şirket, ticari faaliyet gösteren bir ticari unvan adı altında işletme amacı güdülerek kurulan ve şirketin alacaklılarına karşı ortaklardan birinin veya birkaçının sorumluluğu sınırlı, diğer ortakların ise sorumluluğu belli bir sermayeyle sınırlandırılmış şirket türüne verilen isimdir.


İlginizi Çekebilir: E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

Adi Komandit Şirket Nedir

 

Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket Nedir?

 

Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, sermayesi paylara bölünen ve ortakları arasında bulunan kişilerin bir veya birden fazlasının şirket alacaklılarına karşı kolektif bir şirket ortağı olduğu, diğer ortakların ise anonim şirket pay sahibi olduğu komandit şirket türüne verilen isimdir.

 

İlgili İçerik: Home Ofis Şahıs Şirketi Kurmanız İçin 5 Sebep

 

İlgili İçerik: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?



 Sermayesi Bölünmüş Komandit Şirket

 

Komandit Şirket Özellikleri

 

Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı yazımızın ilk bölümünde sizlere Komandit Şirket Kavramı, Adi Komandit Şirket ve Sermayesi Paylara bölünmüş komandit şirket kavramları hakkında açıklamalar yaptık. Yazımızın bu bölümünde ise komandit şirket özellikleri hakkında bilgilendirme yapacağız.

 

Komandit şirketler belirli bir ticari unvan altında ticari faaliyet göstermek isteyen iki veya daha fazla kişinin hayata geçirdiği şirket türü olduğu için farklı özellikleri bulunan bir şirket türüdür. Komandit şirketlerde;

 

  • Ortak olan kişilerin bir kısmının sorumluluğu sınırlıdır.
  • Ortakların bir kısmının sorumluluğu ise sınırsızdır.
  • Ticaret ile uğraşmak istemeyen fakat yatırımcı olmak isteyen kişilerin kolayca kazanç elde etmesine olanak sağlamaktadır.
  • Komandit şirketler sayesinde ticari faaliyet yürütmek için yeterli sermayesi olmayan kişiler de ticari faaliyetlere katılabilmektedir.
  • Denetim ve Yönetim kurulları bulunmaktadır.
  • Ortak sayılarının en az beş olması gerekmektedir.
  • Ortaklarından en az birinin komandite yani sorumluluğu sınırsız gerçek kişi olması gerekmektedir.


İlgili İçerik: E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2024 Yeni)


İlginizi Çekebilir: Finansal Planlama Rehberi



Komandit Şirket Özellikleri

 

Komandite ve Komanditer Nedir?

 

Komandite, komandit şirket ortakları arasında bulunan ve sorumlulukları sınırsız olan kişilere verilen isimdir. Komanditer ise komandit şirket ortakları arasında olan ve sorumluluğu yaptığı yatırım kadar olan ortaklara verilen isimdir.

 

Komandite ortaklar gerçek kişiler olması gerekirken komanditer ortaklar gerçek veya tüzel kişi olabilmektedir.


İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Büyük E-ticaret Markalarının Girişim Hikayeleri



Komandite ve Komanditler Nedir

 

Komandit Şirket Nasıl Kurulur?

 

Komandit şirket en az iki ortak ile kurulan bir şirket türüdür ve bu ortaklardan birisinin sorumluluklarının sınırsız olması gerekmektedir. Komandite ve komanditer ortakları bulunmaya firmalar komandit şirket başvurusu yapamamaktadır.

 

Komandit şirket kurulumunda sermayesi paylara bölünen ortakların bir kısmı alacaklarına karşı kolektif şirket olarak adlandırılırken diğer ortaklar ise anonim şirket ortağı gibi sermayesi paylara bölünen komandit şirket olarak adlandırılmaktadır. Bu şirket türünde ticaret unvanları verilirken komandite ortaklar arasından en az birinin adı ve soyadı ile verilmesi gerekmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu



 Komandit Şirket Nasıl Kurulur

 

Komandit Şirket Kuruluş Aşamaları

 

Komandit şirket kurulum aşamaları için firmaların belirli evraklar ile komandit şirket açma başvurusu yapması gerekmektedir. Komandit şirket kurulum aşamasında istenen belgelerin oldukça fazla olduğu bilinmelidir. Komandit şirket kuruluş aşamaları esnasında firmalardan istenen belge türleri şunlardır ;

 
  • Ticaret sicil memurluğuna verilecek belgeler
  • Kanuni defterler
  • Vergi dairesine verilecek evraklar
 

Bu belgeleri toplayanlar komandit şirket kuruluş aşamalarını tamamlamak zorundadır. Komandit şirket kuruluşunda ticaret sicil memurluğuna verilecek belgeler şunlardır;

 
  • Dilekçe ( Komandit şirket kurmak isteyen yetkililer tarafından imzalanmalı ve ek olarak yetkililerin adı belirtilmelidir. )
  • Sözleşme ( Noter onaylı olması gerekmektedir. Genellikle 2 tane istenmektedir)
  • Komandit veya kolektif şirkete ortak olacak kişilerin nüfus cüzdanı fotokopisi ( noter ya da muhtar onaylı olmalıdır.)
  • Taahhütname ( Ticaret sicil memurluğundan temin edilmektedir.)
  • İmza yetkisi verilen kişinin noter onaylı ve imzalı tescil beyannamesi
  • Merkez Bankası’na yatırılan sermayenin fotokopisi ( %0,2 oranında olmalı ve tüketiciyi koruma fonuna yatırılmalıdır. )
 

Komandit şirket kuruluş aşamaları esnasında tamamlanması istenilen başka bir adım ise kanuni defterler adımıdır. Kanuni defterler, komandit şirketin tutmasının zorunlu olduğu defterlerdir. Bu defterleri kırtasiyeden temin etmeli ve bir noterde tasdik etmelisiniz. İstenen kanuni defterler şunlardır;

 
  • Yevmiye
  • Pay
  • Envanter
  • Defteri Kebir
  • Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri
  • Yönetim Kurulu Karar Defteri
 

Komandit şirket kurulumu esnasında vergi dairesine verilecek olan belgeler ise şunlardır;

 
  • Matbu Dilekçe
  • İmza sirküleri
  • Kontrat fotokopisi
  • Nüfus Cüzdanı fotokopisi
  • İkametgâh bilgileri
 

Bu belgeleri tamamladıktan sonra komandit şirket kurmak için müracaat edilebilmektedir. Firmanız için daha sonrasında yazar kasa levhası alma, ticari odası kaydı, sanayi odası kaydı, esnaf ve sanatkârlar odası kaydı gibi oda kayıt işlemlerini tamamlamanız gerekmektedir. Hangi odaya kaydolacağınız iş faaliyetinize göre değişiklik göstereceği için bunu kuruluş aşamasında kuruluş işlemlerinizi tamamlayacak muhasebeciniz ile görüşmeniz oldukça önemlidir.

 

Oda kayıtlarını tamamlayan firmalar SGK işlemlerini tamamlamalı ve sonrasında işe giriş bildirgelerini vermelidir.

 

Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımızda Komandit Şirket, Komandit şirket örnekleri, komandit şirket nasıl kurulur ve komandit şirket kuruluş aşamaları hakkında sizlere bilgi verdik. Yazımızın geri kalan bölümünde ise Komandit şirketler hakkında en çok merak edilen soruları yanıtlayacağız.

İlgili İçerik: Şirket Nasıl Kurulur?

 

İlgili İçerik: Linkedin Şirket Sayfası Nasıl Açılır



Komandit Şirket Kuruluş Amaçları

 

Komandit Şirket Şahıs Şirketi Mi ?

 

Komandit şirketler kendi içerisinde adi komandit şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler olarak ikiye ayrılmaktadır. Komandit şirket türleri içerisinde bulunan adi komandit şirketler şahıs şirketi olarak bilinirken sermayesi paylara bölünen komandit şirketlerinse sermaye şirketi olduğu bilinmektedir.



Komandit Şirket Şahıs Şirketi Mi

 

Komanditer Ortak Hangi Vergiyi Öder?

 

Komanditer ortağın ödeyeceği vergi belirlenirken ortağın gerçek kişi mi tüzel kişi mi olduğuna bakılmaktadır. Buna gör KVK ve GVK hükümleri baza alınmakta ve ödenecek olan vergi türü belirlenmektedir.

 

Komandit Şirket Ortak Hangi Vergiyi Öder

 

Adi Komandit Şirketlerin Tüzel Kişiliği Var Mı?

 

Adi komandit şirketi şahıs şirketi olarak ele alındığı için tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Komandit şirket içerisinde tüzel kişilikle var olmak isteyen kişiler sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket içerisinde bulunmalıdır. Yani kısacası sermayesi paylara bölünen komandit şirketlerde tüzel kişiler bulunmaktadır.



Adi Komandit Şirket Tüzel Mi

 

Ticimax ile E-ticarete Atılın

 

Komandit şirket kuruluşunu yaptıktan sonra sizler de e-ticarete adım atmak ister misiniz? 10 binden fazla e-ticaret firmasına hizmet veren Ticimax e-ticaret alt yapıları sayesinde sizler de e-ticaret sitenizi kurabilir ve hızlı bir şekilde satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan pazaryeri entegrasyonları ile satışlarınızı arttırırken muhasebe, çağrı merkezi ve canlı destek entegrasyonları ile de firmanızın yönetim süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax