Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Dünyanın En Büyük E-ticaret Markalarının Girişim Hikayeleri

Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

İçindekiler;

Günümüzün gelişime, yeniliğe ve yükselmeye en açık sektörlerinden biri olan e-ticaret, irili ufaklı pek çok aktörün farklı roller oynadığı kocaman bir sahnedir adeta. Bu sahnede dikkat çeken büyük oyunlar ise kendi küçük hikayeleri ile tüm sektöre heyecan ve umut vermektedir.

 

Akıllarında yaratıcı iş fikri, ellerinde iyi bir e-ticaret sitesi ve içlerinde sönmeyen bir heyecanla yola çıkarak, her adımda daha da büyüyen bu markalar artık sektörün devleri haline gelmiştir. Her girişimciye ilham verecek, dünyanın en büyük e-ticaret markalarının girişim hikayeleri başlıklı bu yazımızda, e ticaret sitesi ile başlayan basit bir adımın nasıl büyüyüp geliştiğinden bahsedeceğiz. Fakat, girişimci örnekleri vereceğimiz bu başarı hikayelerine geçmeden önce dilerseniz biraz girişimcinin özellikleri nedir, ondan bahsedelim.

 

İlgili içerik: Dünyanın En Büyük 8 E-ticaret Şirketi

 

Dünyanın En Büyük E-ticaret Markalarının Girişim Hikayeleri

 

Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?

 

Girişimcilik; herhangi bir mal üretmek ya da hizmet sunmak için uygun koşulları bir araya getiren ve fırsatları görerek artı değere dönüştüren bir yapının ortaya çıkarılmasıdır. Bu yeni yapılar/ projeler büyük sermayelerle değil, yaratıcı fikirlerle kurulur. Girişimci, sektördeki boşlukları ön görerek, bunu teknolojinin olanakları ile gideren ve yeni, kullanışlı bir yol açan kişidir. Nasıl daha iyi olabilir, nasıl daha kolay yapılabilir gibi hem toplumsal faydayı hem de yeni bir iş fikrini gözetir.

 
  • Yaratıcıdır, en küçük detayda bile büyük fırsatlar görebilir.
  • Yenilikçidir ve farklı bir bakış açısına sahiptir.
  • Cesaretlidir, risk almaktan korkmaz.
  • Anlamaya, dinlemeye ve sürekli öğrenmeye açıktır.
  • Değişime ve gelişime inanır.
  • Hırslı ve çalışkandır.
  • Hedef odaklıdır.
  • Liderlik özellikleri gelişmiştir, kitleleri etkilemeyi bilir.
  • İletişim yeteneği fazladır.
  • Kararlıdır. İnandığı fikirde ısrar eder.
  • Çözümcüldür, analitik düşünür ve engelleri ortadan kaldırır.
  • Hayal kurmaktan vazgeçmez ve onları gerçeğe dönüştürmekte ısrarcıdır.
 

İlgili içerik: Girişimci Adaylarının Yenmesi Gereken 5 Korku

 

İlgili içerik: E-Ticarette Kaçınılması Gereken 5 Kritik Hata

 

İlgili İçerik: Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği


Girişimcinin Özellikleri

 

Amazon (Jeff Bezos)

 

Öngörü, azim ve kararlılığın belki biraz da şans ile birleştiği Amazon’un kuruluş hikayesi, başarının asla tesadüf olmadığının bir göstergesidir. Jeff Bezos’un kurucusu olduğu Amazon, bugün dünyanın en büyük e-ticaret siteleri arasında yer almaktadır. Girişimci örnekleri denilince akla ilk gelen ismin Amazon olması bu başarının bir ürünüdür.

 

1964, New Mexico doğumlu olan Jeff, teknolojiye olan ilgisi ve inovasyon yeteneğini stüdyoya çevirdiği evlerinin garajında geliştirmiştir. Üstün öğrencilere öğretim veren bir liseden mezun olduktan sonra Princeton Üniversitesinde bilgisayar bilimlerinde lisans eğitimi almış ve okulu birincilikle bitirmiştir.

 

Dünyanın önde gelen telekom ve finans şirketlerinde üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra içindeki girişimcilik ruhuna daha fazla direnemeyen Jeff Bezos, iş gezilerinde iyice aklına yer eden e- ticaret sitesini kurmak için istifa etmiş ve eşiyle birlikte Seattle’a yerleşmiştir.

 

Amazon’un prototipi sayılabilecek Cadabra şirketini kuran Bezos, bu ismin kadavrayı anımsattığını düşünerek, Amazon ismini kullanma kararı almıştır. E-ticaret sitesi ilk kurulğunda yaklaşık 300 arkadaşını sitesine davet ederek deneme kullanımı yapmalarını istemiştir. Bu geri bildirimlerden sonra nihai halini alan Amazon, bu uzun yolculuğun ilk adımını 1995 yılında atmıştır.

 

E-ticaretin geleceğini çok önceden gören Jeff Bezos, yalnızca kitap satarak başladığı Amazon’un bu kadar başarılı olacağını tahmin etmiş miydi, bilmiyoruz ama Amazon, kurulduğu ilk ay Amerika’daki 50 eyaletin yanı sıra 45 ülkeye kitap satmış ve kısa sürede, kurucusuna ayda 80 bin dolar kazandırmaya başlamıştır.

 

Jeff Bezos’un detaycı kişiliği, işine olan tutkusu, kullanıcı memnuniyetini her zaman ön planda tutan iş anlayışı, cesareti ve zekası adeta girişimcinin özellikleri nedir sorusuna verilecek cevap niteliğindedir.

 

İlgili İçerik: İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden

 

İlgili İçerik: Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?


İlgili İçerik: Amazon'da Satış Yapmak Hakkında 3 Önemli Madde

 

Girişim Hikayeleri Amazon Jeff Bezos
 

eBay (Pierre Omidyar)

 

E-ticaret ve sanal pazarın geleceğini iyi okuyan ve buna göre şekillenen şirketlerden biri de eBay’dır. Yazılım mühendisi olan Pierre Omidyar tarafından kurulan eBay,’ın temelleri 1995 yılında atılmıştır.

 

Hayatındaki maddi değişikliklerden sonra her tüketicinin her ürüne kolayca ulaşamadığını gözlemleyen Omidyar, bu meseleyi daha kapsamlı olarak ele almış ve herkese aynı hizmeti daha uygun fiyatla satmak için kod yazmaya başlamıştır. Sıradan işçilerin de dünya pazarına ulaşabilmesi ve fiyatların satın alınabilir düzeyde olması esasına dayanarak geliştirdiği e-ticaret sitesi yazılımı sonucu eBay doğmuştur.

 

Kuruluşundan sonraki ilk 6 ay, sürekli şikayetler alan Omidyar’ın diğer bir başarısı ise bu şikayetleri çözmek için bulduğu yolda gizlidir. Tüm şikayet sahiplerinin e-postalarına hem şikayet hem de geri bildirim formu göndermiş ve bu formları sitede yayınlayarak farklı bir deneyime imza atmıştır.

 

Kısa sürede dünyanın önde gelen, e- ithalat ve e- açık arttırma şirketine dönüşen eBay, milyonlarca insanın kullandığı bir dijital pazar haline gelmiştir. Global bir e-ticaret merkezi olan eBay 2018’de yaklaşık 11 milyar dolar gelir elde etmiş ve 2019 yılının sadece üçüncü çeyreğinde ise 2,5 milyar doları aşan bir gelire ulaşmıştır.

 

Şirketi kurduktan sonra, Ceo olarak çalışmayı tercih etmeyen Pierre Omidyar, işini iyi yapabilen ekibin gücüne, yaratıcı fikirlere ve risk almaya inanan, gerçek insanların hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar yapan bir girişimcidir.

 

İlgili içerik: Yeni Dönemde Daha Güçlü E-İhracat

 

İlgili içerik: eBay’de Satış Yapma Rehberi 2021

Alibaba (Jack Ma)

 

Girişimci örnekleri deyince akla gelen bir diğer isim ise Jack Ma. İnternet ile ilk kez 1995 yılında, Amerika gezisi sırasında tanışan Ma, internette her aradığını bulabileceğini duyunca oldukça şaşırmıştır. İnternette Bira kelimesini aratınca kendi ülkesi Çin’den hiçbir cevap alamayan Jack Ma, buradan yola çıkarak önce bir Çince- İngilizce çeviri sitesi açmıştır.

 

Alibaba ismini, herkesin bildiği şu “açıl susam açıl” diyen masal kahramanından alan e-ticaret sitesini 1999 yılında açan Jack Ma, bütün dünyaya hitap etmek için bu ismi seçtiğini söylemiştir. Alibaba’nın 3 yıl boyunca hiç kazanç sağlamaması Jack Ma’yı yıldırmamış aksine işini daha da sahiplenmesini sağlamıştır. Kendi özeleştirisini veren Ma, vizyonunu genişletmek ve yeni bakış açıları kazanmak için araştırmalar yapmış ve Davos zirvesinde bir oturuma katılmıştır.

 

Bütün bunlardan sonra, sadece ürün listelemesi yapan Alibaba.com’u geliştirmiş ve Ali Pay ‘in de temellerini atmıştır. AliPay’ın şu an 800 milyonu aşkın kullanıcısı bulunmaktadır. Kurucusu olduğu Alibaba’yı dünya devi haline getiren Jack Ma, 2013’de şirket CEO’luğunu bırakarak yerini gençlere devretmek istediğini söylemiştir.

 

İlgili İçerik: Alibaba’da Satış Yapma Rehberi 2021

 

İlgili İçerik: Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?



Girişim Hikayeleri Alibaba Jack Ma

 

Girişim Hikayelerinin Ortak Özellikleri

 

Büyük sermayeler, fabrikalar ya da sürekli çalışan işçiler olmadan sadece iyi bir fikir ve teknik alt yapı ile dünyanın en çok kazandıran sektörlerinden biri haline gelen e-ticaret, temellerinin atıldığı 1990’lı yılların ikinci yarısından beri pek çok değişime ve dönüşüme uğramıştır.

 

Geleceği henüz gelmeden sezerek, pazardaki eksiklikleri saptayan ve buna göre aksiyon alan girişimcilerin en önemli ortak özelliği yazılım bilmeleri ve e-ticaret sitesi alt yapılarını doğru kurmalarıdır. Başarısız oldukları konularda sürekli iyileşmeye inanan girişimci hikayelerinde, ısrarcı olmak, kolay pes etmemek ve daha iyisi için sürekli araştırma yapmak en belirgin ortak özelliklerdendir.



Girişim Hikayeleri Ortak Özellik

 

İyi bir e-ticaret sitesi altyapısı ile bu sektördeki yolculuğunuza çok daha avantajlı başlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan her konuda teknik destek sağlayan Ticimax e-ticaret sitesi yazılımı ile hayallerinize daha çabuk ulaşabilir ve sektörünün profesyonelleri arasında yer alabilirsiniz.

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax