Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kurumsal Halkla İlişkiler (CPR) Kavramı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

Kurumsal halkla ilişkiler kuruluşlar ve kamular arasında karşılıklı yarar sağlayan ve ilişkiler kuran sistematik süreçlerdir. Halkla ilişkiler, bir kuruluşun kamuoyuyla iletişimi olarak tanımlanmaktadır. İç içe geçmiş bu iki kavramı daha iyi anlamak adına yazımızda detaylara yer verdik.



Kurumsal Halkla İlişkiler (CPR) Kavramı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Halkla İlişkiler Nedir?

 

Halkla ilişkiler; şirketlerin itibarını artırmak yapılan medya stratejileri olarak tanımlanır. Halka ilişkiler her ölçekte işletme için bir ihtiyaçtır. Doğru tutum ve araçlarla PR çalışmaları her şirketin ihtiyacıdır.

 

Kurumsal halkla ilişkiler ne demek dediğimizde şirketlerin kurumsal itibarının korunması için önemli süreçler barındırmaktadır. Halkla ilişkilerin kurumsal bir şekilde yürütülmesi şirketleri geleceğe taşıyan önemli adımları atmaktadır. Kurumsal PR departmanı medyanın iletişim noktasıdır. Bir PR çalışanı, bilgi veya açıklama isteyen bir arama veya e-posta aldığında, konuyu araştırır ve uygun bir yanıt hazırlar. Bazı durumlarda şirket sözcüsü olarak hareket edebilir.

 

Kurumsal Halkla İlişkiler CPR Nedir

 

Kurumsal Halkla İlişkiler Tanımı

 

Kurumsal halkla ilişkiler uzmanları, şirketlerin ve kuruluşların halkın onlara bakışını şekillendirmesine yardımcı olmaktadır. Halkla ilişkiler bir şirketin imajını oluşturma ve kalıcı hale getirmek için yürütülen stratejiler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Bu stratejilerin en önemli materyalleri medyadır.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

Kurumsal Halkla İlişkiler CPR Tanımı Nedir

 

Kurumsal Halkla İlişkilerin İşlevleri Nelerdir?

 

Kurumsal halkla ilişkilerin birçok işlevi bulunmaktadır. Krizlere tepki verme, şirket itibarı oluşturma, zor durumların hassasiyetle atlatılmasını sağlama, şirket içi kurumsal iletişimi sağlama, medyada şirketi dinamik tutma gibi pek çok görev ve sorumlulukları mevcuttur. PR çalışanlarının işlevlerine baktığımızda; şirketin misyonunu, ürünlerini ve başarılarını medya ve paydaşlarla paylaşmak, şirketin hikayesini anlatmak, sosyal medya stratejileri belirlemek, reklamları koordine etmek, etkinlikleri organize etmek, basın toplantısı ve basın bültenleri hazırlamak olarak açıklanmaktadır.

 

Bazı şirketlerde, halkla ilişkiler departmanı çalışanlarla iç iletişimi de yürütebilir. Markalaşma, kurumsal PR departmanının ilgi alanına girmektedir. Markalaşma, tüm şirket iletişimlerinin ve malzemelerinin tutarlı bir tema ve mesaja sahip olmasını sağlar. Bu nedenle kurumsal iletişim uzmanları için markalaşma önemli bir yerdedir.

 

Kurumsal halkla ilişkiler departmanları;

 
  • Şirketlerin paydaşlarıyla iletişim kurmasına yardımcı olur.
  • Halkla ilişkiler departmanı çalışanları, basın bültenleri yazmaktan şirketin markasını yönetmeye kadar çeşitli görevlerde yer almaktadır.
  • Kurumsal halkla ilişkiler hızlı olma eğilimindedir ve halkla ilişkiler uygulayıcıları değişen önceliklere hızla uyum sağlayabilmelidir.
 

Kurumsal Halkla İlişkiler CPR İşlevleri Nelerdir

 

Kurumsal Halkla İlişkilerin Özellikleri Nelerdir?

 

Kurumsal halkla ilişkiler bir şirketin hedef kitle, medya ve elbette şirket içiyle nasıl iletişim kurduğuyla ilgilenen bir alandır. Şirket dili, medyaya verilecek mesaj, hangi konunun öne çıkarılacağı, şirketten haberler gibi pek çok konuda çalışmalar yürütülen kurumsal halkla ilişkiler şirketlerin itibarını korumada görevlidir. Aşağıda kurumsal iletişim özellikleri konusunda birkaç başlık derledik.

 

Medya çalışmalarını yürütür

 

Basın toplantıları, basın bültenleri, röportajlar, ürün lansmanları; medya ve halkla ilişkilerin büyük bir bölümünü oluşturur. Bu aynı zamanda afişler, broşürler, billboardlar, sunumlar gibi pek çok materyali de içermektedir. Medyada çıkan olumsuz haberleri olumluya çevirmek için bu materyaller oldukça gerekli olmaktadır. Olumsuz haberleri olumluya çevirmek, medyada en üçlü şekilde var olmak, rakiplerden daha fazla konuşulmak kurumsal halkla ilişkilerin görev ce özelliklerinden biridir.

 

Kurumsal Halkla İlişkiler CPR Medya Çalışmaları

 

Müşteri İlişkileri ve Pazarlama Süreçleri

 

E-posta pazarlama, sosyal medya stratejileri, haber bültenleri vb. araçlarla müşteriye dokunma hedeflenmektedir. Ancak günümüzde müşteri ilişkileri ve pazarlama süreci birbirinden ayrlmaya başlamıştır. Pazarlama departmanı biraz daha dijital dinamikleri yönetirken müşteri ilişkileri ve kurumsal pazarlama geleneksel iletişimi yürütmeye devam etmektedir.

 

Kriz iletişimi

 

Şirketlerin itibarında oluşan bir zedelenme ya da dalgalanma durumunda kurumsal halkla ilişkilerin süreci nasıl yönettiği oldukça kilit rol oynar. Herhangi bir kriz anında sorumluluk kurumsal halkla ilişkiler departmanının olacaktır. Krizin tanımı farklı durumlar için farklı olabilir. Kurumsal iletişim uzmanlarının kriz anının üstesinden gelmek için çeşitli senaryoları hazır olmalıdır. Öte yandan acil müdahale ekipleri, avukat vb. alanlarla da iletişim halinde yürütülen bir süreç olmalıdır.

 

İlgili İçerik; İtibar Yönetimi Nedir, Şirketiniz İçin Bilmeniz Gereken 5 Kilit Nokta

 

Kurumsal Halkla İlişkiler CPR Kriz İletişimi

 

İç İletişim

 

Bir kuruluştaki iç iletişim, genellikle İnsan Kaynakları Departmanı ile Kurumsal İletişim Departmanı arasındaki bir iş birliğidir. Şirket içi iletişim, şirket güncellemeleri, haberler ve girişimlerle ilgili notların ve e-postaların hazırlanmasını; çalışan el kitapları vb. gibi basılı materyaller oluşturmak; çalışanlara sağlanan faydalar gibi çalışan kaynaklarını derlemek; dahili bloglar haber bültenlerini ve diğer iletişim içeriğini yönetmek.

 

Kurumsal Halkla İlişkiler CPR İş İletişim

 

Kurumsal Halkla İlişkilerin Avantajları Nelerdir?

 

Halkla ilişkilerin işletmelere sağladığı pek çok fayda bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir;

 

Güvenilirlik

 

Sağlam bir güvenilirliğe sahip olmak, iş başarınız için hayati önem taşır. Tüketiciler, reklamı yapılan ürün veya hizmetten ziyade medyada markanızdan nasıl bahsedildiğine dikkat eder. Kurumsal halkla ilişkiler markaların medyadaki bu itibarını oluşturma ve koruma görevini üstlenir. Şirketlerin piyasada başarılı olmak için iyi ve sağlam bir PR kampanyasına ihtiyacı vardır.

 

Kurumsal Halkla İlişkiler CPR Güvenlik

 

Olumlu İmaj

 

Kurumsal halkla İlişkiler, şirketiniz veya kuruluşunuz için gelecekte başarılı olmasına yardımcı olacak olumlu bir imaj oluşturmanıza yardımcı olur. PR, bir ürün veya hizmet satmakla ilgili değil, sizden tekrar tekrar satın alacak ve karınızı artıracak olan tüketicinizin zihninde iyi ve kalıcı bir etki yaratmaktır.

 
 

Hedef pazar

 

İşletmeniz için bir hedef pazar belirlemek, başarılı olmak için büyük önem taşımaktadır. Halkla ilişkiler kampanyaları ile ürün veya hizmet bilgilerinizi o hedef bölge veya pazarda medya aracılığıyla kolayca yerleştirmek çok kolay hale geliyor.

 

Kurumsal Halkla İlişkiler CPR Hedef Pazar

 

Medya ilişkilerini geliştirir

 

İyi bir PR kampanyasına sahip olmak, farklı medya kuruluşları ile olan ilişkilerinizi de geliştirir. Kurumsal halkla ilişkiler örnekleri dediğimizde basın bülteni hazırlama, seminer ya da etkinlikler düzenleme, eğitimler verme, broşürler hazırlama vb. gibi yöntemler kurumsal halkla ilişkilere birer örnektir ve medya ilişkilerinin oluşmasına katkılar sunar.

 

Kurumsal Halkla İlişkiler CPR Medya İletişimi

 

Etkileşimlerin artmasını sağlar

 

Başarılı PR kampanyası, işletmenizin yerel gruplar ve topluluklarla daha iyi etkileşim kurmasına yardımcı olur. Sosyal sorumluluk projeleri bu etkileşimin kurulmasında önemli bir rol oynamaktadır. Şirketlerin sosyal sorumluluk projeleri ile hedef kitlesinin duygularına hitap etmesi oldukça önemli olmaktadır.

 

İlgili İçerik; Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-Posta Pazarlama Araçları

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax