Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Lokalizasyon (Yerelleştirme) Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Yerelleştirme diğer adıyla lokalizasyon ; bir ürün veya hizmetin belirli bir ülkenin diline, kültürüne göre uyarlanmasıdır. Ürün yerelleştirilerek o ülkenin ihtiyacına hizmet etmesi hedeflenmektedir. Ürün ya da hizmetler; içerik, dil, görünüş, sunum, fayda, özellikler gibi pek çok açıdan o ülkenin diline göre yerelleştirilmektedir. Ürünün lokalize edilmesi aslında ürünün küreselleşmesine hizmet eden bir süreçtir. Bu nedenle lokalizasyon ürün küreselleşmesi olarak da bilinmektedir. Yazımızda lokalizasyon ne demek konusunu tüm taraflarıyla açıklarken yerelleştirme örnekleri gibi başlıklara da ulaşabilirsiniz.

 

Lokalizasyon (Yerelleştirme) Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

Lokalizasyon Nedir?

 

Lokalizasyon ne demek dediğimizde ürün ya hizmetlerin ana dilinin ilgili ülkenin beklentilerine uygun şekilde çevrilerek uyarlanmasıdır. Bir açıdan yerel pazarın koşullarına daha uygun hale gelmesi sürecidir. Yerelleştirme yeni potansiyel müşterilere ulaşmada yardımcı bir rol üstlenmektedir. Lokalizasyon daha fazla tüketicinin ürün hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar ve müşteri tabanını oluşturmada oldukça etkilidir.

 

Yerelleştirme tanımı yapmak gerekirse özetle; kaynak bir dilin çevrilecek dilin kültürel, sosyal ve davranışsal özelliklerini yansıtarak çevrilmesi yani uyarlanmasıdır. Bu çeviri; dili, yerel ölçü birimleri, yasaları, özel günleri, kültürel özellikleri gibi pek çok segmentte etkili olmaktadır.

 

Yerelleştirmenin çeviriye göre bazı farkları mevcuttur. Öncelikle çok daha kapsamlı olmaktadır. Yerelleştirmede çeviri yapılacak dildeki kelimelerin tam karşılığı eklenir. Kelimelerin anlamına sadık kalınır. Tüketici beklentileri tam olarak karşılanmalı ve müşteri kazanımı hedeflenmektedir.

 

Başarılı bir şekilde yerelleştirilmiş bir hizmet veya ürün, hitap edeceği ülkenin kültürü tarafından benimsenir. Yerelleştirme örnekleri dediğimizde ise dil çevirileri, saat dilimleri, para, ulusal bayramlar, yerel renk hassasiyetleri, ürün veya hizmet adı çevirisi, cinsiyet rolleri ve coğrafi durum gibi pek çok kategori karşımıza çıkmaktadır.

 

Lokalizasyon (Yerelleştirme) Nedir

 

Lokalizasyonun Amacı Nedir?

 

Lokalizasyon amacı, bir ürün veya hizmete, dili, kültürel tercihleri ​​veya konumu ne olursa olsun, hedef pazar için özel olarak hazırlanmış hissi vermektir. Tüketicilerin marka ile bağ kurmasında, sadık müşteriye dönüşmesinde zincirin önemli halkalarından birini oluşturur. Özellikle e-ticaret ve e-ihracat yapan firmalar için yerelleştirme adımları dünyaya açılma ve ürünlerini yurtdışında satışa çıkarma konusunda etkili bir yol olmaktadır.

 

İlgili İçerik; Yurt Dışına Satış Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi

 

Lokalizasyon (Yerelleştirme) Yapmanın Amacı Nedir

 

Lokalizasyon Sürecine Nasıl Başlanır?

 

Lokalizasyon hangi ürün ya da hizmetin lokalize edilmesiyle ilgili süreçlerin de değişkenlik gösterdiği stratejiler bütünüdür. Bazen bir e-ticaret sitesi e-ihracat yapmak için yerelleştirmeye ihtiyaç duyabilirken bazen bir yazılım, ürün ya da hizmet lokalize edilmeye ihtiyaç duymaktadır.

 

Ürün ya da hizmet yerelleştirmeye karar verildiğinde öncelikle hangi alanların yerelleştirileceği belirlenmeli sonrasında ise bu alanların lokalizasyonu için doğru araçlar seçilmelidir. Aşağıda birkaç maddede lokalizasyon adımlarına değindik.

 

Planlama ve araştırma: Başarılı bir şekilde küresel pazara açılmak için hitap edilecek pazarın araştırması yapılmalıdır. Rakiplerin ne gibi çalışmalar yaptığı kapsamlı bir şekilde araştırılmalıdır. Bunun yanında hangi ülkeye hitap edeceğiniz, ürün ve hizmetlerinize hangi ülkelerden talep geldiği gibi konularda veriler toplamanız gerekmektedir.

 

Ekip oluşturmak: Başarılı bir yerelleştirme, sağlam bir ekip gerektirir. Doğru beceri ve yeteneklere sahip olduğundan emin olduğunuz ekip arkadaşlarıyla yola çıkmanızı tavsiye ederiz. Ekip arkadaşlarını seçerken lokalize edilecek ülke hakkında bilgi sahibi olan, yerelleştirme adımlarında bilgi birikimi ve yeteneğiyle ekibe destek olacak kişilerle ekip olmaya özen göstermelisiniz.

 

Teknik bilgi birikimine sahip olmak: Yerelleştirme süreçleri pek çok yazılımsal, operasyonel süreçleri de kapsamaktadır. Yerelleştirme adımları doğru bir şekilde kararlaştırıldıktan sonra bunların teknik bilgi ve operasyonel süreçlerinin de eksiksiz bir şekilde yapılması gerekmektedir.

 

İlgili ülkenin dil bilgisine sahip olmak: Yerelleştirme yapılacak hedeflenen dile hakim olmak son derece önemlidir. Yerelleştirme çalışması, kaynak dilden hedef dile çeviri yapacak olan uzman çevirmenler tarafından gerçekleştirilmelidir. Alanında uzman dil profesyonelleri dilin karakteristik yapısını iyi bilmeli ve bunu doğru yansıtılmalıdır.

 

Yerelleştirme ne kadar başarılı olursa müşteriye dokunma olasılığı da o kadar artacaktır. Çevrilen dilde anlam bütünlüğü olması, kelimelerin tam karşılığının olması, halkın kullandığı kalıp ve anlamlarla eşleşmesi oldukça önemli olmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

Lokalizasyon (Yerelleştirme) Sürecinde Başlangıç Nasıl Yapılır

 

Yerelleştirmenin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

 

Lokalizasyon firmalara pek çok konuda faydalar sağlamaktadır. Aşağıda birkaçını sıraladık.

 

Müşteri memnuniyetini artırma: Bir şirketin potansiyel müşteri tabanını genişletme isteği günümüzün küreselleşmiş dünyasında bir zorunluluk halini almıştır. Lokalizasyon müşteri skalasını genişletmeye yardımcı olduğu gibi müşteri memnuniyetini arttırmada önemli artıları mevcuttur.

 

Müşteri memnuniyetini artırmak için müşteri beklentilerini tüm detaylarıyla uyarlamak oldukça önemlidir. Yerelleştirme ile çeşitlendirilmiş müşteri kitlenize uygun bir kullanıcı deneyimi geliştirebilir, genel müşteri dönüşümünüzü artırabilirsiniz.

 

Yerelleştirmenin müşteri artırmaya sunduğu katkılardan bazılarını aşağıda sıraladık;

 
  • Yerelleştirme, ürünlerin yerel pazar koşullarına uyumlu bir hale gelmesini, kültürel engelleri azaltmayı, yeni müşterilere ulaşmayı mümkün hale getirmektedir.
  • Öte yandan yerelleştirme, daha fazla tüketicinin ürünleriniz hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayarak müşteri tabanınızı artırmaya yardımcı olur.
  • Mevcut ürünleri çeviri ve yerelleştirme yönetimi yoluyla yeni pazarlara uyarlamak küresel büyümenin anahtarıdır.
 

Yeni pazarlara daha hızlı girmenizi sağlar: Yerelleştirilmiş ürünler kültürel engellerin üstesinden gelmeye yardımcı olduğundan, yeni pazarlara girmeyi hızlandırma açısından oldukça önemlidir. Ürün ve içeriklerini yerelleştiren şirketler, her zamankinden daha çeşitli bir müşteriden katılım ve pazar payında iyileştirmeler görme eğilimindedir. Ürünlerin hızlı ve esnek dağıtımı mümkün olmaktadır.

 

Lokalizasyonun faydalarına baktığımızda iş stratejinizi, gelirinizi, müşteri tabanınızı artırmaya katkı sunduğu gibi e-ticaret ağınızı küreselleşme yolunda geliştirerek e-ihracatta başarı sağlamanız konusunda dünyaya açılmanıza katkılar sunmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Lokalizasyon (Yerelleştirme) Sağladığı Avantajlar

 

E-ticarette Lokalizasyon Nedir?

 

Yerelleştirme e-ticaret sitelerinin ürün ve hizmet yelpazesini genişletmek, yurtdışına açılmak için kullandığı bir yöntemdir. E-ticarette lokalizasyon nedir dediğimizde ise ürün ya da hizmetlerinizin hedeflenen ülkenin diline çevrilmesi sürecidir. Elbette bu çeviri basit bir dil çevirisinden çok oradaki hedeflenen kitlenin beklentilerine ve kültürüne göre uyarlanması halidir.

 

Hedef kitlenin kültürel ve yerel alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak genişlemeyi planladığınız ülkenin diline çeviri yapılmalıdır. E-ticarette yerelleştirmenin amacı, uluslararası alıcılara kendi ülkelerini aratmayacak bir online alışveriş deneyimi sağlamaktır.

 

İlgili İçerik; Aliexpress'te Satıcı Olmak İçin Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; eBay’de Satış Yapma Rehberi 2021

 

İlgili İçerik; Amazon'da Satış Yapmak Hakkında 3 Önemli Madde

 

Lokalizasyon (Yerelleştirme) E-ticaretteki Önemi Nedir

 

Ürünlerinizi Dünyaya Satmanın Kolay Yolu Ticimax’da

 

Dünyanın tüm noktalarına e-ticaret sitenizdeki ürünlerinizi satmanın en kolay ve güvenli yolunu Ticimax, müşterilerine sunuyor.

 

Geliştirdiği e-ihracat modülleriyle yurtdışında satışı kolay bir hale getiren Ticimax’ın sunduğu bazı e-ihracat özelliklerini aşağıda sıraladık. Ticimax gelişmiş altyapısını ve daha fazlasını buradan hemen ücretsiz deneyimlemeye başlayabilirsiniz.

 
  • Ülke özelinde ana sayfa yayınlama
  • Çoklu dil
  • Yurtdışı pazaryeri entegrasyonları
  • Çoklu para birimi
  • Yurtdışı kargo entegrasyonları
  • Lokasyon bazlı farklı fiyat tanımlama
  • Ziyaretçinin giriş yaptığı ülkeden yayın
  • Lokasyon bazlı ziyaretçi tanıma
  • Bölgesel satış modülü
  • Ülkeye göre farklı ödeme sistemi gösterme
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax