Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Rehberi (2024)

Güncelleme Tarihi: 09.01.2024

İçindekiler;

E-ticaret sektörünün genişlemesi ve her geçen gün daha fazla tüketicinin internet tabanlı alışverişe yönelmesi ile birlikte tüketicilerin haklarını koruyan kanunlar ve mevzuatlar da güncellenmiştir. Sanal mağazalardan yapılan alışverişlerde kullanılması zorunlu hale getirilen mesafeli satış sözleşmesi, geleneksel kanalda yapılan alışverişlerde kullanılan satış sözleşmesi ile aynı hukuki yaptırıma sahiptir.

 

Mesafeli Satış Sözleşmesi Rehberi (2024) konusunu işleyeceğimiz bu yazımızda mesafeli satış sözleşmesi nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Mesafeli satış sözleşmesi örneği ile mesafeli satış sözleşmesi yönetmeliği, mesafeli satış sözleşmesi mevzuat ve mesafeli satış sözleşmesi oluşturma hakkında da bilgiler bulabileceğiniz içeriğimize dilerseniz kısaca satış sözleşmesini tanımlayarak başlayalım.

 

Satış Sözleşmesi Nedir?

 

Satış sözleşmesinin biçim ve içeriği borçlar kanunu ile tanımlanmıştır. Ancak borçlar kanunu satış sözleşmesi tanımını net bir biçimden yapmaz, bunun yerine genel çerçeveyi çizer ve ana hatlarını belirtir. Buna göre satış sözleşmesi, malı satan kişinin, o malın zilyetlik ve mülkiyetini satın alan kişiye devretmesi ve bu işlem için satın alan kişinin de bir bedel ödemek zorunluluğu ile borçlandığı sözleşmedir.

 

Satış sözleşmesi kısaca alan ve satan taraf arasında imzalanan bir borç sözleşmesidir. Sözleşmeye konu edilen borç yalnızca alıcıya yüklenen maddi borç değil, alıcının da sattığı ürün ya da hizmetten kaynaklanan sorumluluğundan doğan borçtur. Dolayısı ile satış sözleşmesi borçlar hukuku kapsamında değerlendirilir.

 

İlgili İçerik; Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

 

İlgili İçerik; Muhasebe Terimleri Sözlüğü

  


mesafeli satış sözleşmesi e-ticaret



 

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?

 

Kapsamlı bir satış sözleşmesi olan mesafeli satış sözleşmesi, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ( TKHK) kapsamında ele alınır ve buna göre düzenlenir. TKHK mesafeli satış sözleşmesini şöyle tanımlar:

 

“Ürün ya da hizmeti sunan ya da satan kişi ile o ürün ya da hizmeti satın alan kişinin fizikselvarlığı olmaksızın uzaktan iletişim araçları aracılığı ile yapılmış bir sözleşmedir.”

 

Sözleşmenin kapsamı, uzaktan pazarlama sistemi çerçevesinde belirlenmiştir.Mesafeli satış sözleşmesi, e-ticaret şirketleri ve müşterileri arasında sanal olarak imzalanan ve her iki tarafı da güvence altına alan bir sözleşmedir.

 

Günümüz şartlarında internet tabanlı oldukça yaygın olduğu için, her sitede farklı ihtiyaçlardan kaynaklanan farklı ürünler satılmaktadır. Ancak her ürünün satış sözleşmesi aynı değildir. Dolayısı ile mesafeli satış sözleşmesi hazırlanırken, temel maddelere ek olarak, ürünün özelliklerinden kaynaklanan özel maddeler de eklenmeli ve sözleşme her sitenin satış politikası doğrultusunda özelleştirilmelidir.

 

Düzenlenen sözleşmede genellikle hem alıcı hem de satıcı tarafın iletişim bilgileri, satışı yapılan ürün ya da hizmetin detaylı açıklaması, teslimat masraflarının hangi tarafa ait olduğu,iade ve cayma hakkı usullerine yer verilir. Her iki tarafa da borç yükleyen bu sözleşme, tüketicilerin onayı ile tamamlanır ve geçerlilik kazanır.

 

Tarafların bir arada olmadan uzlaşı sağladıkları mesafeli satış sözleşmesi, sözleşme yapmaya uygun mecralarda yapılmalıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Mesafeli satış sözleşmesi mevzuat kapsamı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir ama bilişim hukuku ve e ticaret hukuku konuları ile de yakından ilgilidir.

 

Siz de kendi sektörünüzdeki mesafeli satış sözleşmesi inceleyerek, benzer bir çerçeve çizebilir ve eklemek istediklerinizi diğer hükümler bölümünde belrtebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; e-Fatura, e-Arşiv Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Madde

 

İlgili İçerik; Paraşüt Kolay E-fatura Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

 



mesafeli satış sözleşmesi , eticaret , eticaret sitesi


 

Mesafeli Satış Sözleşmesi Mevzuat Kapsamı Nedir?

 

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca düzenlenen mesafeli satış sözleşmesi mevzuat kapsamının ilk bölümünde, amaç, kapsam dayanak ve tanımlar yer alır. Bu bölümde hangi durumlarda mesafeli satış sözleşmesi kullanılacağı ve hangi durumlarda kullanılamayacağı yer almaktadır. Yönetmelik 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 48 inci ve 84 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.


2. bölümde e-ticaret satışlarında daha çok ön bilgilendirme formu olarak karşımıza çıkan ön bilgilendirme yükümlülüğü tanımlanır. 3. bölüm Cayma Hakkının Kullanımı ve Tarafların Yükümlülükleri konusuna ayrılmıştır. 4. ve 5. bölümde ise Diğer Hükümler ile Çeşitli ve Son Hükümler konularına yer verilmiştir. Aşağıdaki durumlarda mesafeli satış sözleşmesi uygulanmaz.

 
  • Mali hizmetler,
  • Otomatik makineler kullanılarak yapılan satışlar,
  • Piyango, çekiliş, bahis ve benzeri şans oyunlarını içeren hizmetler,
  • Paket seyahat turları,
  • Uzun süreli tatil, devre tatil ya da devre mülk hizmetlerinin ilk satışı, yeniden satışı ya da değişimi,
  • Taşınmaz mallar ve bu malların kullanım hakları ya da kazanım ve devir hakkı,
  • Ev kiralama hizmetleri,
  • Günlük tüketilen yiyecek ve içecekler,
  • Yolculuk hizmetleri,
  • Her türlü malın bakım ve onarımı, montajı,
  • Sosyal hizmetler kapsamına giren bakımevi hizmetleri, yaşlı ya da hasta bakımı, çocuk bakım hizmetleri,
  • Bakımevi hizmetleri, çocuk, yaşlı ya da hasta bakımı gibi ailelerin ve kişilerin desteklenmesine yönelik sosyal hizmetler bu yönetmelik kapsamı dışında tutulmuştur.
 
İlgili İçerik; İyi Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?
 

İlgili İçerik; E-Ticaret Gizlilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

 




mesafeli satış sözleşmesi , e-ticaret sitesi , sözleşme yapmak , el sıkışma
 

 

Ön Bilgilendirme Formu Nedir?

 

Ön bilgilendirme yükümlülüğü, satıcının satış öncesi tüketicilere vermek zorunda olduğu bilgilerdir. Ödeme aşamasına gelmeden hemen önce ön bilgilendirme formu olarak sunulan bu bilgiler, satışa sunulan ürün ya da hizmetin temel niteliklerinden bahseder.

 

Ürün ya da hizmetin Türk Lirası cinsinden satış fiyatı, satın alınacak ürün ya da hizmetin içeriği, uygulanacak ise vadeli satıştan kaynaklanan fark ödemesi, ürün ya da hizmetin kullanım koşulları ile cayma hakkı şartları bu bölümde belirtilmelidir.

 

Mesafeli satış sözleşmesi oluşturma aşamasında dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise cayma hakkıdır.

 

İlgili İçerik; Tüketici Hakları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  

İlgili İçerik; Perakende Sektörü İçin E-ticaret Rehberi

 

 

Cayma Hakkı Nedir?

 

Cayma hakkının istisnaları Mesafeli Satış Sözleşmesi Yönetmeliğinde 15. Maddede düzenlenmiştir. Tüm tüketicilerin, ürünü satın aldıktan sonraki 14 gün boyunca cayma hakkı vardır. Cayma hakkı ürün söz konusu olduğunda, tüketiciye kargo teslim edildikten sonra başlar. Hizmet satın alımlarında ise imzalandığı tarihten itibaren geçerlidir.

 

Cayma hakkı mesafeli satış sözleşmesi kapsamındadır ve yazılı olarak bildirilmelidir. Tüketicilerin bu talebi yazılı olarak bildirilmediği durumlarda, satıcı firmanın bedeli geri ödeme yükümlülüğü yoktur. Dolaydıı ile çağrı merkezleri üzerinden yapılan cayma hakkı başvurularına dikkat edilmelidir.

 
İlgili İçerik; KVKK ve E-ticaret Hukuku Rehberi (2024)

İlgili İçerik; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden

Cayma Hakkı Kapsamına Girmeyen Ürün ve Hizmetler

 
  • Tüketici tarafın özel talebi ile oluşturulan mallar için yapılan sözleşmeler,
  • Son kullanma tarihi belirtilene ve çabuk bozulabilen mallara ilişkin sözleşmeler,
  • Sağlık ve hijyen açısından iadesi uygun olmayan mallara ilişkin sözleşmeleri,
  • Ürün üzerindeki mühür, etiket, açma bandının kısmen ya da tamamen hasar gördüğü mallar için yapılan sözleşmeler,
  • Teslimat sonrasında farklı ürünlerle karıştırılan ve yapısı itibari ile tekrar ayrılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler cayma hakkı dışında tutulmaktadır.
 

İlgili İçerik; Dükkan Açmadan İnternetten Satış Yapma Rehberi

 

İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2024 Yeni)

 



mesafeli satış sözleşmesi, imza , e-ticaret

 

E-Ticaret Siteleri için Mesafeli Satış Sözleşmesi Zorunluluğu

 

Hizmet verdiği alan ya da sattığı ürün fark etmeksizin tüm e-ticaret şirketlerinin / sitelerinin mesafeli satış sözleşmesi bulundurma ve satış öncesi tüketiciye iletme zorunluluğu vardır. Aksi halde, satıcı 200 TL ceza ödemek durumundadır.

 

E-ticaret siteleri için mesafeli satış sözleşmesine ek olarak üyelik sözleşmesi, gizlilik politikası, Kullanım koşullarının yer aldığıbir metin olması zorunludur.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax