Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Metaverse Pazarlama Dünyasını Nasıl Etkileyecek

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Son zamanlarda tüm dünyanın konuştuğu ve adından sıkça bahsettiği metaverse, bireylerin dışında birçok şirketi ve sektörü de etkisi altına aldı. Metaverse evrenlerinin hızlı bir şekilde gelişmesi ile beraber büyük firmaların birçoğu kendini metaverse evrenlerine adapte etmeye başladı.

 

Metaverse’in hızlı bir şekilde gelişmesi ve hayatımızda önemli bir yer elde etmesi birçok sektörü de derinden etkiledi. E-ticaretten grafik tasarıma, reklamdan pazarlamaya kadar olan her sektör artık yavaş yavaş metaverse adapte oluyor. Fakat günümüzde hala Metaverse’e adapte olmayan sektörlerin de olduğunu söylemek mümkün. Bu sektörler arasında yer alan pazarlama sektörü de yavaş yavaş adaptasyon sürecine başladı. Peki metaverse pazarlamayı nasıl etkileyecek?

 

Metaverse Pazarlama Dünyasını Nasıl Etkileyecek adlı bu yazımızda sizler Metaverse ve Metaverse’ün pazarlamaya etkileri ile ilgili bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve metaverse hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Duyusal Pazarlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Metaverse Pazarlama Dünyasını Nasıl Etkileyecek

 

Metaverse Nedir?

 

Metaverse kelimesi, meta ve evren kelimelerinin birleşiminden türetilen bir kavramdır. Meta ötesinde anlamına gelen bir sözcüktür ve evren kelimesiyle birleştirildiğinde evren ötesi anlamına gelmektedir.

 

Metaverse terimi ilk kez 1992 yılında Neal Stephenson tarafından kaleme alınan Snow Crash romanında ortaya çıkan bir kavramdır.

 

Bu kavram yani Metaverse günümüzde, kullanıcıların sanal profiller ile temsil edildiği dijital alanlara verilen isimdir. Bu dijital alan, kullanıcıların verdiği kararlara ve sanal dünyalar içindeki etkileşimlere dayalı olarak gelişmeye ve sürekli olarak büyümeye devam eder. Buradan yola çıkarak metaverse evreninin sonsuz bir gerçek dünyayı yansıttığını söylemek mümkündür.

 

Metaverse Nedir

 

Metaverse’de Neler Yapılabilir?

 

Metaverse hakkında bilgi almak isteyen kişilerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi de metaverste neler yapılabilir sorusudur. Metaverse’e adım atan kişiler günlük hayatlarındaki birçok aktiviteyi sanal evrenlerde gerçekleştirebilmektedir.

 
  • Alışveriş
  • Toplantılar
  • Hizmet Abonelikleri
  • Oyun Oynama
  • Seyahat
 

Gibi birçok aktivite metaverse evrenlerinde yapılabilecek aktiviteler arasında gösterilmektedir. Özellikle markalar söz konusu olduğunda ise markaların metaverse;

 
  • Hedef kitle bulma
  • Satış yapma
  • Pazarlama Çalışmaları
 

Gibi birçok aktiviteyi yapabileceğini söylemek mümkündür. Son dönemlerde ise birçok markanın metaverste pazarlamaya ilgi gösterdiğini söylemek doğru olacaktır.

 

Metaverse Neler Yapılabilir

 

Metaverse Neden Önemli?

 

Web 3.0 teknolojisinin gelişmesi ile hayatımıza girmiş bir kavram olan metaverse aslına bakıldığında hem bireyler hem de markalar için oldukça önemlidir.

 

Bireyler için metaverse neden önemli sorusuna yanıt verecek olursak bu noktada kişilerin yürüttüğü aktivitelerden bahsetmek mümkündür. Çünkü bireyler bu evrenlerde günlük aktivitelerinin birçoğunu gerçekleştirebilmektedir.

 

Markalar için metaverse neden önemli diyorsanız da oldukça yeni bir teknoloji olan Metaverse’e adapte olan markalar zamanla hedef kitlelerine daha kolay ulaşabilecek ve bu kitlelere satış yapabileceklerdir. Bunun yanı sıra metaverse pazarlama faaliyetleri için de markalara büyük avantajlar sunmaktadır. Çünkü yer alan pazarlama alanları metaverse evrenlerinde hala keşfedilmemiştir ve büyük firmalar yavaş yavaş bu alanları doldurmaya başlayacaklardır.

 

Metaverse Neden Önemli

 

Metaverse ve Pazarlama

 

Dijitalleşen birçok meslek dalında olduğu gibi dijital pazarlama alanında da pazarlamacıların gelişen teknolojiye ayak uydurmalıdır.

 

Pazarlama alanında çalışan kişilerin ve faaliyet yürüten işletmelerin metaverse evreninin tam potansiyelini anlaması ve değerlendirmesi gerekir. Çünkü dijitalleşen dünyaya bakacak olursak metaverse ve benzeri teknolojilerin bireylerin hayatında uzun süre yer edineceğini söylemek mümkündür. Bu durum metaverse dünyasında pazarlamanın her geçen gün önemli bir unsur olacağını göstermektedir.

 

İlgili İçerik; Metaverse'in E-ticarete Etkisi Nasıl Olacak?

 

Metaverse ve Pazarlama

 

Pazarlamacılar Metaverse Dünyasına Nasıl Adapte Olur?

 

Metaverse pazarlama konusunda kendisini geliştirmek isteyen dijital pazarlamacıların yapması gereken ilk şey bir hedef kitle belirlemektir. Metaverse ve pazarlama üzerine düşünüldüğünde hedef kitle belirleyecek olan işletmelerin bu noktada Y ve Z kuşaklarına yönelmesi gerektiğini söylemek mümkündür. Çünkü Türkiye’de metaverse üzerinden gidecek olursak bu teknolojiye en kolay adapte olacak bireylerin Y ve Z kuşağı üyeleri olduğunu söylemek doğru olacaktır.

 

Bunların yanı sıra Metaverse’e adapte olmak isteyen pazarlamacıların belirli eğitimleri alması ve az da olsa blockchain teknolojisi hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Hangi evrenlerin nasıl kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olmakta burada Metaverse’e adapte olmanızı kolaylaştırır. Bunun yanı sıra metaverse dünyasına adım atan markaları incelemek ve nasıl bir söylem geliştirdiklerini keşfetmek de işinizi kolaylaştıracak başlıca unsurlar arasında yer almaktadır.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Terimleri Sözlüğü (Mini 2023)

 

Metaverse Pazarlama Dünyası

 

Metaverse’de Markalaşma

 

Türkiye’de metaverse örnekleri incelendiğinde birçok markanın Metaverse’de markalaşma sürecini yönettiği görülür. Genellikle dünyaya nazaran daha az şirket metaverse adapte olsa da dünya örneklerinde Adidas, Nike ve Balanciaga gibi birçok markanın artık markalaşma sürecini tamamladığını söyleyebiliriz.

 

Metaverse’de marka bilinci oluşturma ve reklamcılık fırsatlarının büyüyeceği herkes tarafından bilinen konular arasında yer almaktadır. Metaverse dünyasında yer alan:

 
  • Sanal reklam panoları
  • Ticari ürünler
  • NFT’ler
 

İlerleyen dönemde metaverse pazarlamasında etkin rol oynayacak ve markaların Metaverse’de marka bilinci oluşturma sürecini kolaylaştıracaktır. Bu noktada markalar metaverste pazarlama yapabilmek için zamanla müşterileri için sanal içerik oluşturacak ve bu da marka bilinçlerini etkileyecektir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 

Metaverse Pazarlama Nasıl Yapılır

 

Reklamcılık ve Metaverse

 

Reklamcılar ve reklam ajansları için Metaverse, ürünleri, hizmetleri ve markaları tanıtmak için birçok avantaj sağlamaya başladı. Bu avantajlardan en belirgin olanı, gerçek dünyada yaptığımız gibi, Metaverse’deki reklam alanlarından yararlanmaktır. Az önce de söylediğimiz gibi Metaverse’de pazarlama sürecini yönetmeye başlayan birçok firmanın yer aldığını söylemek mümkündür.

 
  • Adidas
  • Nike
  • Oyun Şirketleri
 

Yavaş yavaş metaverste reklam vermeye başlamıştır. Bunun yanı sıra Facebook’un adını geçtiğimiz dönemlerde Meta olarak değiştirmesi de Metaverse’de pazarlama çalışmalarını etkilemeye başlamıştır.

 

Bu yüzden metaverste pazarlama yapmak isteyen marka ve pazarlamacıların kampanyalarını meta veriye entegre etme konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.

 

Pazarlamacılar bu dijital evreni mobil uygulamalar, banner reklamlar, web siteleri ve sosyal medya varlıkları gibi ek bir pazarlama kanalı olarak kullanabilir. Bunun dışında bir diğer seçenek olarak, Google, Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamalarında verilen reklamların yanı sıra, markanın hikayesini anlatan sürükleyici reklam deneyimleri sunulabilir.

 

Eğer bu noktada doğru bir strateji izler ve dikkatli olursanız geleneksel reklamcılık yöntemleri olarak bilinen açık hava reklamcılığını metaverse evrenlerine taşıyabilir ve markanızın popülerliğine popülerlik katabilirsiniz.

 

Metaverse Markalaşma

 

Topluluklarla İletişim Halinde Olun

 

Türkiye’de metaverse ve dünyada metaverse deyince akla gelen bir diğer kavram da topluluklardır. Çünkü pazarlama çalışmaları markaların hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmak için yaptığı çalışmalardır.

 

Metaverse evreninde markaların hedef kitlelerine ulaşması ve bu hedef kitleye ulaştıktan sonra bir topluluk geliştirmesi gerekir. Bu noktada topluluğun yönetimine ve kişilerin kararlarına saygı duyulması oldukça önemlidir.

 

Metaverse’de pazarlama yapacak çoğu firma bu noktada Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamaları kullanmakta ve topluluk yönetimini daha kolay bir şekilde yürütebilmektedir.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Planı Hazırlamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Metaverse Toplulukları Nelerdir

 

Pazarlama için Kullanabileceğiniz Metaverse Evrenleri

 

Metaverse dünyası son dönemlerde oldukça popüler bir kavramdır. Web 3.0 teknolojisinin gelişmesi ile de birçok metaverse evreninin oluştuğunu söylemek mümkündür. Metaverse pazarlama dünyasına adım atacak kişilerin bu evrenleri bilmesi gerekir.

 

Pazarlama için Kullanabileceğiniz Metaverse Evrenleri şunlardır:

 
  • Decentraland
  • The Sandbox
  • Gala
  • Bloktopia
  • Enjin
  • Axie Infinity
  • My Neighbor Alice
 

Metaverse dünyasını keşfetmek isteyen pazarlamacıların bilmesi gereken metaverse projeleridir. Sizler de bu projeleri inceleyebilir ve markaların bu evrenlerde nasıl bir pazarlama stratejisi geliştirdiğini inceleyerek kendi markanızı adapte edebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax