Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Rusya'ya ihracat: Rusya'ya Ürün Satışı Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

Türkiye’nin ekonomik ilişkilerinin sıkı olduğu ülkeler arasında Rusya da yer alır. Rusya ile bu ilişkimizin sıkı olmasının asıl sebeplerinden birisi her ay düzenli olarak Rusya’ya ihracat yapmamızdır. Genellikle Rusya’ya ürün satışı yapan işletmelerin bir bölümü geleneksel ihracat yaparken bir bölümü ise e-ihracat yapmaktadır.

 

Rusya’ya ürün satışı yaparken hangi ticaret modelinin tercih edilip edilmediği aslına bakıldığında çok önemli değildir. Çünkü bu noktada Rusya’nın ithal ettiği ürünlere odaklanmak ve oradan ithalat yapan markalar ulaşmak her iki ticari faaliyette de işletmelerin satışlarının artmasına olanak tanımaktadır.

 

Rusya'ya ihracat: Rusya'ya Ürün Satışı Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alan Rusya’ya ihracat konusu hakkında bilgi vereceğiz. Bununla beraber Rusya’ya ihraç edilecek ürünler, e-ihracat ve dikkat edilmesi gerekenlerden de bahsedeceğiz.

 

Okumanızı Öneriris: E-ihracat Nedir? E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

Rusya İhracat İstatistikleri

 
Rusya İhracat İstatistikleri


Türkiye’nin ihracat istatistiklerine göre 6,67 milyar dolarlık ihracat ile Rusya en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer alıyor. Rusya’nın Türkiye’den ürün ithalatı yapması da aslına bakıldığında her iki ülkenin ekonomik ilişkilerini genişletiyor.

 

İhracat istatistikleri incelendiğinde ise Ağustos 2022 tarihinde Rusya’ya yapılan ihracatta rekor kırıldığı görülmektedir. Ağustos’ta Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracat 738 milyon 527 bin dolarla ile tüm zamanların rekorunu kırmıştır ve en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Türkiye ve Rusya ilişkilerinin sıkı olmasından yararlanmak için ve Rusya en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer aldığı için günümüzde birçok satıcı bu ülkeye ürün satışı yapmayı istemektedir.

 

Rusya’da E-ticaret ve Dijital Platform Kullanımı


Rusya’da E-ticaret ve Dijital Platform Kullanımı
 

Rusya, nüfus yoğunluğu ve ülke sınırları bakımından oldukça önemli bir Pazar ülkesidir. Rusya pazarında yaklaşık 100 milyonu aşkın internet kullanıcısının bulunması e-ticaret ile Rusya’ya ürün satışı yapacak markaların geniş bir hedef kitleye hitap etmesini sağlamaktadır. Ülkede yaşayan insanların %50’den fazlalık bölümü mobil cihazlar üzerinden internet kullanmaktadır.

 

İnternet üzerinden Rusya’ya ürün satacaklar için ise önemli bir veri bulunur. İnternet üzerinden yapılan satışların perakende satışlardaki oranı %4’tür. Bu da yavaş yavaş e-ticaret sektörünün Rusya’da geliştiğini göstermektedir. Moskova ve ST. Petersburg gibi büyük şehirler online işlemlerin yaklaşık %70’ini gerçekleştirir.

 

Yandex, Rakuten, Ozon ve Ulmart Rusya pazarındaki önemli satış kanalları olarak ön plana çıkar. Ulmart 2013 yılında kurulmasına rağmen ülkede yapılan satışlar göz önünde bulundurulduğunda Pazar lideri konumundadır.

 

Okumanızı Öneririz: Rakuten'de Nasıl Satış Yapılır?

 

Rusya’ya İhracat Yapmanın Sağladığı Avantajlar

 

Rusya’ya ihracat yapmak işletmelerin Pazar büyüklüğü, stratejik konum, ekonomik potansiyel ve ticaret anlaşmalarından kaynaklı birçok avantajdan yararlanmasını sağlar. Bunlarla beraber Rusya’ya ihracat yapan markaların belirli yatırım teşviklerinden yararlanması, lojistik süreçlerini yönetebilmesi gibi avantajlı olduğu durumlar da bulunmaktadır. Türkiye’den Rusya’ya ürün ihraç eden markaların yararlanabileceği başlıca avantajlar şunlardır:

 
  • Rusya, nüfus olarak oldukça geniş bir ülkedir. İhracat konusunda ise bu ülkenin geniş bir Pazar ülkesi olduğunu söylemek mümkündür. Rusya’da yaşayan nüfus ve tüketici potansiyelinin fazla olması büyük fırsatları beraberinde getirmektedir.
  • Rusya enerji ithalatında oldukça gelişmiş bir ülke olduğu için ticari faaliyetler ve yatırım yapmak isteyen markalar çeşitli fırsatlar sunmaktadır.
  • Ülkenin coğrafi konumu gereği Avrupa ve Asya’nın birleştiği konumda yer aldığını söylemek mümkündür. Bu durum da transit ticaret yapacak olan markalar için büyük önem taşır.
  • Ülke ekonomik ilişkilerini güçlendirmek için serbest ticaret anlaşmalarını artırmaktadır. Bu da Rusya’ya ihracat yapacak olan markaların indirimler ile ürünlerini satmasına olanak tanırken ticari süreçlerinde kolaylıklar yaşamasını sağlamaktadır.
  • Ülke yabancı yatırımcıları ve markaları çekmek için teşvikler sunar.
  • Türkiye’den Rusya’ya ürün ihracatı yaparken deniz, kara, demiryolu ve havayolu gibi ulaşım yöntemleri ile sevkiyat süreçlerinizi yönetmeniz mümkündür.
  • Türkiye ve Rusya arasında kültürel yakınlıkların bulunması iş ilişkilerinin güçlenmesini sağlamıştır.
 

Türkiye’den Rusya’ya En Çok İhraç Edilen Ürünler


Türkiye’den Rusya’ya En Çok İhraç Edilen Ürünler

Türkiye’den Rusya’ya her dönemde farklı ürünler ihraç ediliyor olsa da iş makineleri ve iş makinelerinin opsiyonel ekipmanlarına olan ilgi oldukça fazladır. Bunun yanı sıra otomotiv sektöründe kullanılan ekipman ve yedek parçalar, yaş sebze ve meyeler, tekstil ve tekstil hammaddeleri de Türkiye’nin Rusya’ya en çok sattığı ürünler arasında bulunmaktadır. Genel olarak bakacak olursak aşağıda sizlerle paylaştığımız ürünlerin Rusya’ya oldukça çok satıldığını söylemek mümkündür:

 
  • İş makinesi ve ekipmanları
  • Otomotiv ve yedek parça
  • Yaş sebze ve meyve (Mısır, Çay, Fındık.)
  • Tekstil ve Tekstil Sektöründe Kullanılan Hammaddeler
  • Süt ve Süt Ürünleri
  • Yumurta ve Beyaz Et
  • Kırmızı Et
 

İlgili İçerik; İnternette En Çok Satılan Ürünler, Ne Satılır?

 

Rusya’ya Mikro İhracat Yapmak

 

Mikro ihracat, markaların 15.000 Euro ve 300 KG’ye kadar olan ürün ve hizmetlerini ETGB ile yurt dışına sattığı ticari faaliyete verilen isimdir. Rusya’ya da mikro ihracat yapmanız mümkündür. Eğer Türkiye’den Rusya’ya mikro ihracat yapacaksanız sattığınız ürünler için KDV’siz fatura kesebilir veya faturanızı kestikten sonra KDV iadesi alabilirsiniz.

 

Bu yöntem ile Rusya’ya ürün satışı yapacak olan işletmelerin herhangi bir ETGB düzenlemesi gerekmesine gerek bulunmayacaktır. Çünkü mikro ihracatta ETGB, kargoyu taşıyan lojistik firmaları veya kargo firmaları tarafından düzenlenmektedir.

 

Rusya’ya İhracat Süreci

 

Ürün ve hizmetlerinizi Rusya’ya satmak istediğiniz takdirde belirli bir süreci tamamlamanız gerekir. Bu süreç her sektörde olduğu gibi satılacak ürün bulma, şirket kuruluşu, ürün satılacak markalar ile anlaşma ve lojistik süreçlerini kapsamaktadır. Rusya’ya ihracat yapacak olan markaların yürütmesi gereken ihracat süreçleri şu şekildedir:

 
  • Rusya’ya satacağınız ürün ve hizmetleri belirleyin.
  • Şirket kuruluşunuzu gerçekleştirin.
  • Ürün satacağınız ithalatçılar ile anlaşma sağlayın.
  • İhracatçılar birliğine kaydınızı gerçekleştirin.
  • Teslimat şeklinizi ve ödeme yöntemlerini belirleyin.
  • Rusya’ya ihracat için gerekli olan belgeleri hazırlayın.
  • Ürünlerinizi Rusya’ya göndermek için lojistik süreçlerini planlayın.
  • Gümrük ve Sevkiyat süreçlerini yöneterek ürünlerinizi Rusya’ya iletin.
 

İlgili İçerik; İhracat Nedir? Nasıl İhracat Yapılır?

 

Rusya'ya İhracat İçin Gerekli Belgeler

 
Rusya'ya İhracat İçin Gerekli Belgeler
 

Rusya’ya ihracat için belirli belgelere ihtiyacınız bulunur. Bu belgeler çoğu zaman Rus gümrüklerinde lojistik süreçlerinizin daha hızlı ve kolayca gerçekleşmesi için önemlidir. Rusya’ya ürün satışında gerekli belgeler şunlardır:

 
  • Satışı yapılan eşyaya yönelik bilgiler (fiyat listesi, ihracat beyannamesi, fatura)
  • Menşei belgesi
  • Ürün satışı için lisans ve izinler
  • Taşıma belgesi
  • Sigorta Poliçesi (CIF ve CIP taşıma yöntemlerinde istenir)
  • GTIP Numarası
  • Uyumluluk Sertifikası
 

Rusya’ya İhracatta Gümrük Süreçleri

 

Rusya’ya ihracat yapacak olan markaların gümrük süreçlerine oldukça önem vermesi gerekiyor. Çünkü Rusya, Gümrük süreçlerini profesyonel bir şekilde yürütmeye özen gösteriyor. Gümrük süreçlerinin profesyonel bir şekilde yürütülmesi için de önem vermeniz gereken başlıca konular şunlardır:

 
  • Fatura ve gümrük beyannamesi gibi belgelerinizi titizlik ile hazırlayın.
  • Rusya, ulusal bir GTC’ye sahip bir ülkedir. Bu nedenle gümrük süreçlerinde problem yaşamamak için tarife kodunu iyi bir şekilde kontrol edin.
  • İhracat süreçlerinde KDV oranı, ürün türü veya diğer faktörlere göre ödeyeceğiniz harçlar ve vergiler hakkında bilgi sahibi olun.
  • Gıda, Kimyasal ve Tıbbi Cihaz gönderimi yapacaksanız bu ürünlerin uygunluk sertifikasına sahip olmaya özen gösterin.
 

Okumanızı Öneririz: E-ihracat Gümrük İşlemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Rusya'da Ödeme Yöntemleri

 

İnternetten yapılan alışverişler Rusya’da oldukça yaygın olsa da ülkenin ödeme yöntemi alışkanlıkları göz önünde bulundurulduğunda nakit ödemelerin oldukça yaygın olduğu görülür. Rusya’ya ürün ihraç edecek markaların bu nedenle nakit ödeme alabiliyor olması gerekir.

 

Banka transferleri de ülkede yaygın olarak kullanılan ödeme yöntemleri arasında yer almaktadır. Kredi kartları ise genellikle büyük şehirlerde ya da turistik bölgelerde daha fazla kullanılır. Elektronik cüzdanlar Rusya’da oldukça popüler bir ödeme yöntemidir ve toplum genelinde kullanıldığını söylemek mümkünüdür.

 

Qiwi, Yandex.Money ve Web.Money gibi cüzdanlar ülkede oldukça popülerken mobil ödeme imkânı sunan Yandex.Money ile beraber Sberbank Mobil Ödeme uygulamalarının kullanımı da her geçen gün artış göstermektedir.

 

Rusya’da Vergi ve Muhasebe Süreçleri

 
Rusya’da Vergi ve Muhasebe Süreçleri
 

Rusya’ya ihracat yapacak olan markalar satacakları ürünün türüne, üretim ülkesine ve farklı faktörlere göre gümrük ve KDV ödemesi yapmaktadır. Genellikle tüketim malları göz önünde bulundurulduğunda Rusya’nın %20’lik bir KDV talep ettiği bilinir fakat bazı ürünler için ise KDV oranı daha düşüktür.

 

Alkol ve tütün benzeri özel tüketim ürünlerinde ise Rusya özel tüketim vergisi talep etmektedir. Rusya’ya ihracat yapacak olan markalar gümrük süreçlerinde de taşıma ücreti, sigorta vb. vergiler ödemektedir.

 

Rusya'ya Ürünlerinizi Tanıtmak İçin Hedef Kitle Belirleme

 

Rusya’ya e-ihracat yapacaksanız ürünlerinize ilgi duyabilecek bir hedef kitleye de ulaşmanız gerekir. Bu süreçte Rusya’ya satacağınız ürünleri doğru bir hedef kitleye ulaştırmak için de belirli unsurları göz önünde bulundurmanız önemlidir. Gelin bunlara detaylı bir şekilde göz atalım.

 
  • Rusya’ya satılacak ürünlerinizi belirledikten sonra hedef Pazar ülkenizdeki tüketici davranışlarını anlamaya çalışın. Bunları anlamak için de sosyo-ekonomik durum ve kültürel faktörleri göz önünde bulundurarak hareket edin.
  • Ürününüzün özellikleri ve kullanıcılara sağlayacağı faydalara önem verin.
  • Rusya’ya ürün ve hizmetlerinizi satmak istediğiniz hedef kitlenizi segmentlere ayırın. Burada demografik bilgiler ile beraber ilgi alanlarını da göz önünde bulundurun.
  • Rakiplerinizi inceleyin ve ilgili hedef kitleye nasıl ulaşmaya çalıştıklarını önemseyin.
  • Hangi sosyal medya platformları, perakende mağazaları ve e-ticaret siteleri üzerinden iletişiminizi yürüteceğinize önem verin.
  • Pazarlama çalışmalarında ülkenin dilini ve kültürünü göz aradı etmeyin ve reklam stratejilerinizi buna göre belirleyin.
  • Pazarlama stratejinizi planladıktan sonra test ve ölçümlemeler yaparak ne tür bir verim aldığınızı inceleyin.
 

Rusya'ya Özel Pazarlama ve Reklam Stratejileri

 
Rusya'ya Özel Pazarlama ve Reklam Stratejileri


Türkiye’den Rusya’ya ürün satan markaların ülkenin kültürünü ve özelliklerini önemseyerek bir pazarlama ve reklam stratejisi belirlemesi gerekir. Çünkü Rusya’da yaşan kişiler kendi kültürlerine ve dillerine oldukça önem verir.

 

Pazarlama stratejileri belirlenirken Rusya’nın resmi dili olan Rusça’ya yönelmeniz oldukça önemlidir. Çünkü Rusça ülkede yaşayan tüketiciler arasında oldukça önemli bir iletişim dilidir.

 

Geleneksel medya araçları ile pazarlama stratejileri yürütüleceği zaman ise popüler olan dergiler, televizyon kanalları, gazeteler ve radyo programlarına odaklanmak doğru bir hedef kitleye ulaşmanızı sağlamaktadır.

 

Ülke genelinde dijital pazarlama ile hedef kitlesine ulaşmak isteyen markaların ise yönelmesi gereken platformlar değişiklik göstermektedir. Rusya’da en çok kullanılan arama motoru Yandex olduğu için Yandex’e göre çalışmalar yapmanız gerekir. Bununla beraber sosyal medya pazarlaması çalışmaları yaparken de VK (Vkontakte) ve Odnoklassniki gibi platformları kullanmanız büyük önem arz eder.

 

Hedef kitlenize özel ve reklam stratejilerinizi internet ve geleneksel medya araçları üzerinden geliştirebileceğiniz gibi aslına bakıldığında ülkede faaliyet yürüten yerel distribütörler ile de iş birliği yapabilirsiniz.

 

Okumanızı Öneririz: Sosyal Medya Pazarlama

 

Okumanızı Öneririz: Yandex Metrica Hakkında Her Şey!

 

Ticimax ile Ürünlerinizi Rusya’ya Satın

 

Rusya’ya ürün satışı yaparak işinizi geliştirmek istiyorsanız sizler de Ticimax’ı tercih edebilirsiniz. Ticimax’ın firmalara sunduğu e-ihracat çözümleri ile Rusça bir site kurabilir, ürün fiyatlarınızı Rus Rublesi üzerinden belirleyebilir, satış yapacağınız bölgeleri seçebilir ve pazarlama stratejilerinizi geliştirmek için çeşitli pazarlama ve kampanya modüllerinden yararlanabilirsiniz.

 

Ticimax ile Rusya’ya satış sitenizi hızlıca kurabilir ve sizlere sunduğumuz özellikler sayesinde anında Rusya’ya ihracat yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax