Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Şahıs Şirketi Mi, Limited Şirket Mi? Şahıs Şirketi ve Limited Şirket Farkları Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

Ticari bir faaliyet yürütecek olan kişilerin faturalı bir şekilde satış yapması, elde ettiği gelirler üzerinden vergi ödemesi için şirket kurması gerekir. Aksi takdirde kişiler belirli cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle herhangi bir işletme açmadan önce kişiler bir şirket kuruluşu gerçekleştirir.

 

Günümüzde şirket kurmak isteyen kişiler şahıs, limited ve anonim şirket türlerinden birisini seçerek hareket etmektedir. Fakat küçük ve orta ölçekli bir işletme kurmak isteyenler daha çok şirket türleri arasında yer alan şahıs ya da limited şirketlerini tercih etmektedir. Bu şirket türlerinden birisini de seçerken kişiler öncelikle belirli unsurları göz önünde bulundurarak hareket etmektedir.

 

Şahıs Şirketi Mi, Limited Şirket Mi, Farkları Nelerdir adlı bu yazımızda sizlere şahıs ve limited şirketleri hakkında bilgiler vereceğiz. Ardından sizlerin en çok sorduğu sorulardan birisi olan şahıs şirketi mi limited şirket mi sorusuna yanıt vermek için şahıs ve limited şirket karşılaştırması yapacağız. Siz de yazımızı inceleyerek kuracağınız şirket türüne daha kolay karar verebilirsiniz.

 

Şahıs şirketi ve limited şirketi farklarına geçmeden önce gelin önce ilk olarak şahıs ve limited şirketlerinin neler olduğuna bir göz atalım.


Şahıs Şirketi Mi, Limited Şirket Mi? Şahıs Şirketi ve Limited Şirket Farkları Nelerdir?

 

Şahıs Şirketi Nedir?

 

En çok kurulan şirket türlerinden birisi olan şahıs şirketi, bir ya da az sayılı ortaklık yapısı ile kurulan bir şirket türüdür. Bu şirket türünde ticaret kanuna göre kişi ve işletme arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

 

Yani kısacası işletme sahibi olan kişi şirketin alacaklarına ve borçlarına karşı sorumludur. Bunun yanı sıra şahıs şirketlerinin tüzel kişiliği de bulunmaktadır.

 


İlgili İçerik; E-ticaret Şirketi Kurmak, E-ticaret Yapmak İçin Şirket Açmalı Mıyım?  


Şahıs Şirketi Nedir?

 

Limited Şirket Nedir?

 

Şahıs şirketlerinden sonra en çok kurulan şirket türü olan limited şirketler gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan şirket türleridir. Limited şirket türünde bir veya birden fazla gerçek kişi ile beraber tüzel kişilikler yani şirketler de ortaklık yapabilmektedir.

 

Bir ticaret unvanı altında kurulan limited şirketlerdeki ortaklık yapısı şirket ortaklarının ortaya koyduğu sermaye ile belirlenmektedir. Limited şirketlerin de şahıs şirketleri gibi tüzel kişiliği bulunmaktadır.

 
İlgili İçerik; Şirket Kültürü Nedir? Şirket Kültürü Nasıl Oluşturulur?


Limited Şirket Nedir?

 

Şahıs Şirketi mi Limited Şirketi mi?

 

Şirket kuruluşu yaparak ticari faaliyet yürütecek kişilerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi şahıs şirketi mi limited şirketi mi sorusudur. Çünkü günümüzde birçok kişi bu iki şirket türünün sağlayacağı avantajları ve dezavantajları bilmemektedir ve bu nedenle kuracağı şirket türüne kolayca karar verememektedir.

 

Şahıs şirketi mi limited şirket mi sorusuna yanıt arayan kişilerin bu nedenle ilk olarak bu iki şirket türünün avantajlarını ve dezavantajlarını bilmesi gerekir.


Şahıs Şirketi mi Limited Şirketi mi?

 

Kuruluş Yeri

 

Şahıs şirketi ve limited şirket farklarından en belirgin olan fark kuruluş yeridir. Genellikle şirket kurulum sürecinde kişi ve işletmelerin bir dükkân seçmesi gerekmektedir. Şahıs şirketi kurulumu yapacak olan kişiler genellikle iş yeri adreslerinde limited şirket türüne göre daha avantajlıdır.

 

Çünkü şahıs şirketi kurmak için kişilerin herhangi bir dükkân tutmasına ya da açmasına ihtiyaçları bulunmamaktadır. Kişiler kendi yaşadıkları evin adresini şirket adresi olarak gösterebilmektedir. Bu da şahıs şirketi kurmanın daha kolay olduğunu ön plana çıkarmaktadır.

 

Limited şirket kuruluşu gerçekleştirecek olan kişilerin ise şirket adresi olarak evlerini göstermeleri mümkün değildir. Bu nedenle limited şirket kurma sürecinin öncesinde şirket adresi olarak göstereceğiniz bir fiziksel dükkân tutmanız gerekmektedir. Bu da aslına bakıldığında şirket kurma sermayesinin artmasına neden olmaktadır.

 

Sermayeyi göz önünde bulundurarak seçim yapacaklarını şahıs şirketi mi limited şirketi mi sorusuna yanıt aramadan şahıs şirketlerine yönelebilirsiniz.


İlgili İçerik; İtibar Yönetimi Nedir, Şirketiniz İçin Bilmeniz Gereken 5 Kilit Nokta


Kuruluş Yeri

 

Gerekli Olan Sermaye

 

Bir şirket kuruluşu gerçekleştirecek olan kişilerin önem verdiği konulardan birisi de gerekli olan sermayedir. Çünkü kişiler bir iş kurabilmek için bir sermayeye ihtiyaç duymaktadır. Her ne kadar yapılacak işe göre gerekli olan sermaye farklılık gösterse de aslına bakıldığında şirket kurma sürecinde de ihtiyaç duyacağınız sermaye miktarı farklılık göstermektedir.

 

Şahıs şirketi mi limited şirketi mi sorusuna yanıt arayan kişilerin bu noktada incelemesi gereken en önemli nokta ne kadar sermayeye ihtiyaç duyulduğudur.

 

Tüzel bir kişiliğe sahip olan şahıs şirketleri aslına bakıldığında az sermaye ile kurulabilen bir şirket türü olarak ön plana çıkmaktadır. Genellikle şahıs şirketi kurmak için kişiler 500 – 2000 TL arasında bir sermayeye ihtiyaç duymaktadır.

 

Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan sermayeyi minimum düzeyde sizlerle paylaşmış olsak da bu şirket türünü kurmak için gerekli olan dükkân veya danışmalık giderlerini hesaba da katmanız gerekmektedir.

 

Limited şirketi kurmak için de sermaye bakımından şirketlerin kendilerini geliştirmiş olması beklenir. Çünkü limited şirketlerde teminat bedeli olarak 10.000 TL bir banka teminatı gereklidir. Bunun yanı sıra noter ücretleri, şirket kurma ücretleri gibi ücretler de göz önünde bulundurulduğunda limited şirket kurmak için şirketlerin en az 11.000 – 20.000 TL arasında bir harcama yaptığını söylemek mümkündür.

 

İlgili İçerik; Şirket İsmi Belirlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler


Gerekli Olan Sermaye

 

Şirket Kurma Süresi

 

Şahıs şirketi mi limited şirketi mi sorusuna yanıt arıyorsanız önem vermeniz gereken bir unsur da şirket kurma süresidir. Çünkü şahıs şirketi ve limited şirketler aslına bakıldığında şirket kurma süresi bakımından birbirinden ayrılan şirket türleridir.

 

Şahıs şirketi kurmak isteyen kişiler ilgili evraklarını topladıktan sonra kısa süre içerisinde şirket kurulumunu gerçekleştirebilmektedir. Genellikle şahıs şirketleri 2-3 iş günü içerisinde kurulabilen ve kapatılabilen şirket türleridir.

 

Limited şirketi kurmak istiyorum diyen kişilerin ise şirket kurma süreci biraz daha uzamaktadır. Çünkü yapılan çalışmalar sonrasında şirket kurulup kurulamayacağına karar verildiği için limited şirket kurulumu 5-15 iş günü içinde tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra limited şirketler şahıs şirketlerine oranla kapatılması daha zor olan bir şirket türüdür.


İlgili İçerik; Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler


Şirket Kurma Süresi

 

Şirket İçin Gerekli Olan Evraklar

 

Hangi şirket daha avantajlı diye inceleme yapıyorsanız şirket kurmak için gerekli olan evrakları da göz önünde bulundurarak bir karar vermelisiniz. Genellikle şahıs şirketi kurmak isteyen kişiler kendilerine ait kimlik fotokopisi, iş yeri kontratı vb. birkaç evrak ile şirket kuruluşu gerçekleştirebilmektedir.

 

Limited şirket kurmak isteyen kişilerin ise ortakların hepsine ait evrakları toplaması ve hazır etmesi gerekmektedir. Gerekli evraklar bakımından bir karşılaştırma yapıldığında şahıs şirketi kurmanın daha avantajlı olduğunu söylemek mümkündür.


İlgili İçerik; Şirket Kuruluşunda Kaçınılması Gereken Hatalar


Şirket İçin Gerekli Olan Evraklar

 

Prestij

 

Şirket kuruluş sürecinde önemli olan bir diğer nokta da prestijdir. Prestij aslına bakıldığında bankalar nezdinde değerlendirilen bir unsurdur. Çünkü kurulan şirket türüne göre bankalardaki prestijiniz farklılık gösterebilmektedir.

 

Şahıs şirketleri en düşük şirket türlerinden birisi olduğu için aslına bakıldığında resmî kurumlarda prestiji çok olmayan bir şirket türüdür. Limited şirketlerin ise resmî kurumlarda prestijli bir şirket türü olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle hangi şirketi kurmak daha avantajlı sorusuna prestij bakımından yanıt verilecek olursa şahıs şirketlerini ön plana çıkarmak doğru olacaktır.


Prestij

 

Şirketinizi Kurun ve E-ticaret’e Başlayın

 

Hangi şirket türünü kurarsanız kurun e-ticaret sektörüne adım atarak sizler de gelir elde edebilirsiniz. E-ticaret sitenizi kurarken Ticimax e-ticaret alt yapısını tercih edebilir ve hızlı bir şekilde sanal mağazanızı açabilirsiniz. Alt yapımızda yer alan modül ve özellikleri kullanarak süreçlerinizi kolayca yönetebilir ve e-ticarette başarılı olabilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax