Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sosyal Medya Planı Hazırlamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Sosyal Medya, insanların internet üzerinden belirli uygulamaları kullanarak birbirleri ile etkileşim haline girdiği ve paylaşım yaptıkları medya sistemlerinden birisidir. Genellikle birçok kişi sosyal medya platformları kullanarak bu etkileşimi sağlamaktadır.

 

İnsanların sürekli gezindiği, paylaşım ve yorum yaptığı bu platformlar kurumsal firmalar için de oldukça önemlidir. Kurumsal firmalar sosyal medya platformlarında yer alarak müşteri memnuniyetini arttırabilmekte ve potansiyel müşterilerine daha hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir. Kurumsal firmalar sosyal medya platformlarında yer alırken ise haftalık veya aylık olarak sosyal medya planı hazırlamakta ve içerik yönetimini daha planlı bir şekilde yapmaktadır.

 

Sosyal Medya Planı Hazırlamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızda sosyal medya planı nasıl hazırlanır, sosyal medya planı hazırlarken nelere dikkat edilmelidir gibi birçok önemli konu hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

Sosyal Medya Planı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sosyal Medya Planı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Kurumsal firmalar için sosyal medyanın müşteri memnuniyetini, marka bilinirliğini arttırmada ve potansiyel müşterilerine ulaşarak ürün satışlarını arttırmada olumlu etkileri olduğunu sizlerle paylaştık. Bu bölümde kurumsal firmaların dijital pazarlama alanlarında çalışan veya freelance olarak sosyal medya uzmanlığı yapanların bir sosyal medya planı hazırlarken ilk olarak neleri göz önünde bulundurmaları gerektiği hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

 

Kurumsal sosyal medya planı hazırlanırken göz önünde bulundurulması gereken birçok konu bulunmaktadır;

 
  • Paylaşım Yapılacak Olan Platformlar
  • Paylaşım Sıklığı ve Paylaşım Saatleri
  • Markanın Hedef Kitle Analizi
  • Kullanılan Dil
  • İçerik Türleri
  • Sosyal Medyada Paylaşılacak Görseller
 

Bir sosyal medya planı hazırlarken göz önünde bulundurulması gereken unsurlardır.



 Sosyal Medya Planı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Sosyal Medya Planı Hazırlarken Paylaşım Yapacağınız Platformlara Göre İçerik Hazırlayın

 
  • Kurumsal bir firma sosyal medya planı hazırlayan bir sosyal medya uzmanıysanız bir içeriğin farklı platformlara göre nasıl şekillendirileceğini iyi biliyorsunuzdur. Yazımızın bu bölümünde sosyal medya planı hazırlamak isteyen ve bu alanda yeterli bilgisi olmayan kişiler için önemli bir bilgiyi sizlerle paylaşacağız.
 

Genellikle kurumsal firmalar sosyal medya platformlarından yürüttükleri iletişime oldukça önem vermektedir ve bu alanda emek gösteren herkes her platformun ayrı bir dinamiği olduğunu bilmektedir. Sosyal medya planı hazırlarken bu platformların dinamiklerini yakından takip etmek oldukça önemli bir unsurdur. Platformlara göre sosyal medya planı hazırlarken;

 
  • İlgili platformda kullanılan görsel boyutları
  • Platformlarda kullanılan içerik dili
  • Platformlarda kullanılan hashtagler
 

Göz önünde bulundurularak bir sosyal medya planı oluşturulmalıdır. Genel olarak bunları açıklayacak olursak Instagram, Facebook, Twitter ve Linkedin gibi sosyal medya platformlarında içerik hazırlarken her platformun ayrı bir görsel boyutu olduğu bilinmelidir. Bu boyuta uyulmadığı takdirde de markaların kurumsal imajı zedelenmektedir.

 

Sosyal Medya Planı Hazırlarken dikkat edilmesi gereken başka bir unsur ise içeriklerinizde kullanacağınız dildir. Genel olarak markalar instagram, facebook ve twitter gibi sosyal medya platformlarında daha samimi bir dil ve hashtagler kullanırken Linkedin gibi kurumsal platformlarda ise daha kurumsal dil ve hashtag kullanmaya özen göstermektedir.

 

İlgili İçerik; 2021 Sosyal Medya Görsel ve Video Boyutları


 
Sosyal Medya Planı Hazırlarken Platforma Göre İçerik Hazırlayın

 

Paylaşım Sıklığına ve Paylaşım Saatlerinde Süreklilik Sağlayın

 

Sosyal Medya Planı Hazırlamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde sizlere kurumsal firmaların paylaşım sıklığına ve paylaşım saatlerine neden önem vermesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

 

Sosyal medya hazırlamak her platformu ayrı bir şekilde takip etmeyi beraberinde getirmektedir. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi sosyal medya platformlarının dinamikleri değişiklik göstermektedir. Genellikle sosyal medya planları, düzenli paylaşım yapmak ve etkileşim kurmak için hazırlanan planlar olduğu için de firmalar bu planlara uyum göstermeli ve içeriklerini planlarken;

 
  • Belirli aralıklarla paylaşım yapmaya
  • Aynı saatlerde paylaşım yapmaya
 

Özen göstermelidir. Sosyal medya planlarında paylaşım sıklığına ve paylaşım saatlerine nasıl karar vereceğinizi bilmiyorsanız eğer size bu konuda yardımcı olacak unsurlardan yararlanmanız oldukça önemlidir. Bunlara ulaşmak içinse;

 
  • Rakip analizi yapabilir ve firmanızın rakiplerinin genellikle hangi günlerde ve hangi saatlerde paylaşım yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur kaç günde bir paylaşım yapıldığıdır.
  • Firmanızın aktif olarak kullandığı sosyal medya hesapları bulunuyorsa bu hesaplarda paylaştığınız içeriklerin istatistiklerini göz önünde bulundurarak sosyal medya içeriklerinizin paylaşım sıklığına karar verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken genellikle hangi yaş aralığının sayfanızla ilgilendiği, günün hangi saatlerinde erişim ve beğenilerinizin yüksek olduğudur.


 Sosyal Medya Paylaşım Sıklığı ve Saatlerine Dikkat Edin
 

Markanız İçin Hedef Kitle Analizi Yapın

 

Sosyal Medya Planı Hazırlamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler arasında bulunan en önemli unsurlardan birisi de Markanızın Hedef Kitle Analizidir. Her marka için farklılaşan hedef kitleler bir markanın,

 
  • İçerik dili
  • Kampanyaları
  • Kullanacağı Hashtagler
  • Reklam Planlamaları
  • Kullanılacak Görseller
 

Gibi yapacağı çalışmalarda verimli çalışmalar almasını sağlamaktadır. Bu nedenle tüm markalar sosyal medya içeriklerini oluşturmadan önce markalarının hedef kitle analizini iyi bir şekilde yapmalı ve bunun sonrasında sosyal medya planı hazırlamalıdır.

 

Sosyal medya reklamları vererek potansiyel müşterilerinize de daha hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayan hedef kitle analizi sayesinde sizler de müşteri adaylarınızı daha hızlı tanıyabilir ve bu kişilerin internet alışkanlıklarına göre reklam planlaması yaparak daha iyi reklam sonuçları elde edebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Facebook Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nedir?



 Sosyal Medya Hedef Kitle Analizi Yapın
 

Farklı Platformlarda Farklı Davranın

 

Bir markanın akılda kalıcılığını arttırmak için önem vermesi gereken şeylerden bir diğeri de yarattıkları dile önem vermektir. Genellikle sosyal medya platformlarının dili birbirinden farklılaştığı için markalar her sosyal medya platformuna yönelik farklı bir dil kullanmaktadır.

 

Örneğin; instagramda samimi ve içten bir dil kullanan markalar Linkedin gibi kurumsala hitap eden bir platformda daha çok kurumsal bir hitap şekli benimsemektedir. Sizler de sosyal medya planı hazırlarken bu ince ayrıntıyı göz önünde bulundurmalı ve yer alacağınız platforma ayak uydurmalısınız.

 

İlgili İçerik; Pinterest Trafiğinizi Artıracak 7 İpucu

 

Kaliteli Görsel ve Videolar Kullanın

 

Sosyal Medya Planı Hazırlamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde sosyal medya planı nasıl hazırlanır diyenler için önemli bir unsur olan görseller ve videolardan bahsedeceğiz.

 

Genellikle bir sosyal medya planı çerçevesinde paylaşımlarını yürüten markaların dikkat ettiği en önemli unsurlardan birisi sosyal medyada paylaşılacak olan görseller ve videolardır. Yazımızın üst bölümlerinde sizlere fotoğraf boyutları hakkında bilgi verdik ve her platformdaki görsel boyutlarının değiştiğini anlattık. Bu bölümde ise her platformda aynı olan görsel kalitesinden bahsedeceğiz.

 

Genel olarak sosyal ağlarda kurumsal imajını zedelemek istemeyen ve kendilerini ürettikleri içerikler ile ön planda tutmak isteyen markaların sosyal medya planlarında en önem verdiği şeylerden birisi de görsel kalitesidir. Bir markanın sosyal medya platformlarında kullandığı görsellerin çözünürlüğünün yüksek olması oldukça önemlidir. Bu nedenle sizler de paylaşımlarınızda yüksek çözünürlüklü görseller kullanmaya özen göstermelisiniz.

 

Yüksek çözünürlükte görseller bulmak için;

 
  • Ücretsiz stok görsel ve video sitelerini kullanmaya özen gösterin.
  • Kampanyalarınız için tasarımlarınızı profesyonel programlar kullanarak yapın.
  • Ürün fotoğraflarınızı paylaşmak istiyorsanız genellikle bu alanda sade ve şık bir template kullanarak fotoğraflarınızı profesyonel fotoğraf makineleri ile çekin.
 

İlgili İçerik; Ücretsiz Stok Video Siteleri

 

İlgili İçerik; Ücretsiz Stok Görsel Siteleri

 

İlgili İçerik; Ürün Fotoğrafçılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Ürün Fotoğraflamada Kaçınılması Gereken 6 Önemli Hata

 

Özel Günlere Önem Verin

 

Sosyal medya planı hazırlarken dikkat edilmesi gereken şeylerden bir diğeri de özel günlerdir. Genellikle özel günler ve bayramlar konusunda hassas bir toplum olduğumuz için bu günlere özel üretilen içerikler sosyal medya kullanıcıları tarafından oldukça çok sevilmektedir.

 

Sizler de markanız için bu günlere özel içerikler üretebilir ve bu sayede hem etkileşimlerinizi hem de marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Sevgililer Gününde Satışlarınızı Katlayacak 10 Taktik

 

Hashtag Analizi Yapın

 

Sosyal Medya Planı Hazırlamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler arasında bulunan başka bir konu ise hashtag analizidir. Bir firmanın sosyal medya platformlarında kullanacağı hashtaglerin dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekmektedir. Genellikle hashtaglerinizi seçerken analiz yapmak hangi hashtagi kullanmanıza karar vermenizi sağlayacaktır.

 

Faaliyet gösterdiğiniz sektöre yönelik hashtagleri doğru bir şekilde belirlemeniz spesifik konularda araştırma yapan potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

 

İlgili İçerik; Hashtag Nedir, Nasıl Kullanılır?

 

Sosyal Medya Hashtag Kullanımına Özen Gösterin
 

Sosyal Medya Raporları İle Geleceği Planlayın

 

Sosyal medya planı dahilinde paylaşımlarını yürüten firmaların dikkat etmesi gereken en önemli unsurlardan bir diğeri de sosyal medya raporlarıdır. Genellikle aylık bazda hazırlanan sosyal medya raporları sayesinde firmalar;

 
  • Hangi içeriklerinin daha çok beğeni aldığını
  • Hangi içeriğin ne kadar kişiye ulaştığı
  • İçeriklerin hangi saatler arasında daha fazla görüntülendiği
  • Reklam sonuçları
 

Gibi konularda daha iyi analizler yapabilmekte ve bu sayede bir sonraki ay hazırlayacakları sosyal medya planlarında nasıl hareket etmeleri gerektiğine karar verebilecektir.

 

E-ticaret Sitenizi Ticimax ile Kurarak Avantaj Sağlayın

 

E-ticaret sitelerini Ticimax ile kuran firmalar sosyal medyada satışlarını arttıracak birçok modülden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedir. Instagram shop, facebook katalog gibi birçok özelliği bulunan Ticimax e-ticaret paketlerini kullanarak sizler de yeni işinize rakiplerinizden bir adım önde başlayabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax