Elektronik posta iletişimin yani hepimizin kullandığı adıyla e-mail iletişiminin yaygın olarak kullanılması hayatlarımızı bir yandan kolaylaştırırken, diğer yandan pek çok istenmeyen içeriğe de maruz kalmamıza sebep oldu. E-posta adreslerine gönderilen ve ne yaparsak yapalım bir türlü bitmeyen spam mail de bunlardan biri.
Kimiz zaman oldukça zorlayıcı olan spam konusunu “Spam Mail Nedir, Spam Mail Nasıl Engellenir?” başıklı bu yazımızda işleyeceğiz. Spam klasörü, spam score ve spam mail engelleme konularına da yer vereceğimiz içeriğimizde, spam bildir ne demek, spam mail, spam mail nasıl açılır ve spam mail nasıl anlaşılır sorularına da yanıt arayacağız.
Spam Ne Demek?
İngilizce bir kelime olan Spam, sözlük anlamıyla "istenmeyen" demektir. Ticari reklam içeriklerini yaymak amacıyla ya da herhangi bir konuda kamuoyu yaratmak için toplu olarak gönderilen e-postalara spam denir.
Spam mail, hedef e-posta adresine sahibinin izni olmadan ve hesap sahibi böyle bir postayı talep etmediği halde gönderilir. Aynı mesaj içeriğinin kopyalarının binlerce adrese iletildiği spam mail, zorlayıcı özellikler taşıyan, istenmeyen içeriklerdir. Spam mail, pek çok farklı amaç için gönderilebilir.
Spam Mail Nedir?
SPAM mail nedir sorusuna en basit haliyle, siz talep etmediğiniz halde, e-posta adresinize gönderilen reklam ve benzeri içeriklerdir cevabını verebiliriz. Aynı içerikli mesajların, farklı mail adreslerine, çok fazla sayıda kopya olarak gönderilmesine SPAM denmektedir. Spam mail, siz talep etmediğiniz halde geldiği için, zorla gönderilen içerikler olarak kabul edilir.
SPAM mail içerikleri genellikle ticari reklamlardan oluşur. Bu reklamların diğerlerinden farkı, güven vermeyen ürünlerle ilgili olmasıdır. Hızlı zengin ol, kolay kilo ver, bütün ağrılarından kurtul gibi güvenilirliği kanıtlanmamış, yasal zemini olmayan ya da yarı yasal olan bu hizmetleri duyurmak ve yaymak amacı taşıyan spam mail içeriklerinin çoğu kandırma amaçlıdır.
İnternet kullanıcılarına etki etme biçimlerine bakıldığında, iki tür spam mail içeriğinden bahsedilebilir. Bunlardan en yaygın olarak karşımıza çıkanı spam mail iletileridir. E posta yoluyla gönderilen bu içerikler, direkt olarak mail kutunuza gelen, bireysel kullanıcıları hedefleyen içeriklerdir. SPAM mail listeleri, Google arama motoru sayfalarının taranmasıyla, farklı mail gruplarının katılımcı listelerinin çalınmasıyla ya da web üzerinden e-posta adresi aranmasıyla oluşturulur.
İkinci tür spam içeriği ise UBE olarak adlandırılan içeriklerdir. Unsolicited Bulk E-mail ifadesinin kısaltması olan UBE, istenmeyen toplu e-posta anlamına gelir. Bu yöntemde yüz binleri bulan e-posta hesaplarına aynı anda aynı mail içeriği gönderilir. Geneli reklam amacı taşıyan bu içerikler kimi zaman herhangi bir konuda kamuoyu oluşturmak ya da siyasi bir fikri yaymak amacı da taşıyabilir.
İlgili İçerik; E-ticaret Ve Güvenlik Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Nedir? E-posta Pazarlama Nasıl Yapılır?
İlgili İçerik; 3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemli?
Spam Mail Türleri Nelerdir?
Spam mail, istenmeyen postalar olarak genel bir tanıma sahipse de, her spam mail içeriği aynı değildir. Farklı türlerde içerikler sahip olan spam mail içerikleri, belirli bir amaç doğrultusunda gönderilir.
- Ticari tanıtımlar ve reklamlar,
- Ürün pazarlama amacı güden içerikler,
- Duyuru ve kampanyalar,
- Gerçeği yansıtmayan, temelsiz vaatler (kolay kilo verme, hızlı saç uzatma vb),
- Yarı yasal ve/veya yasadışı hizmet ve faaliyetlerin duyuruları,
- İstenmeyen toplu e-posta olarak adlandırılan UBE içerikleri,
- İdeolojik ya da siyasi her türlü propaganda içerikleri,
- Belirli bir konu hakkında kamuoyu oluşturmak için üretilen içerikler,
- Kimlik avcılığı için yapılan saldırılar.
Spam Mail Nasıl Açılır?
Spam mail, junk mail olarak da adlandırılmaktadır. E-posta sağlayıcılarının otomatik filtreleme yöntemleri ile size gönderilen, kaynağı belli, güvenilir iletilerden ayırdığı istenmeyen postalar spam klasörü adı verilen ayrı bir dosyada toplanır.
İstenmeyen posta filtrelemelerinde zaman zaman aksaklıklar ya da küçük yanılmalar olabilir. Dolayısı ile spam klasörü tamamen silinmeden önce kontrol edilmelidir. Kimi zaman gerekli e-postalar da spam klasörü içine dahil edilebilir.
Diğer yandan kimi zaman da spam mail iletileri gerçek mail klasörünüze düşebilir. Böyle bir durumda, spam olarak bildir komutu ile gelen maili spam klasörü içine aktarabilirsiniz. Bu bildirimden sonra, o kaynaktan gelen tüm e-postalar artık spam mail olarak tanımlanacak ve spam klasörü içine dahil edilecektir.
Spam mail, e posta hesabınıza girdiğinizde engellenen, zararlı öğeler taşıması muhtemel bir ileti türüdür. Engellenmesinin sebebi korsan kimlik avı ve benzeri internet korsanlarından korunmanızı sağlamaktır. Korsan kimlik avı kişisel bilgileriniz başta olmak üzere, size ait kişisel verileri izinsiz bir şekilde alır, depolar ve üçüncü kişilere satar.
Spam mail nasıl açılır sorusuna aşamaları ile cevap verelim;
- Mailinizi açın,
- Spam klasörü kısmına girin,
- Açmak istediğiniz maili seçin,
- Sağ üst kısımdan maili “spam değil” olarak işaretleyin,
- Spam klasöründen çıkıp normal gelen kutunuza girin,
- Spamdan çıkardığınız mail gelen kutunuzda görünecektir,
- Maili açıp, normal bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.
Spam Mail Engelleme
Herhangi bir kurumdan ya da kişiden gelen mailleri engelleyebilirsiniz. Spam mail engelleme özelliği ile, artık bu kurum ya da kişilerden gelen iletiler spam klasöründe saklanacaktır. Gmail hesabınıza girerek, ayarlar sekmesinden ya da mailin sağ üst kısmını tıklayarak, engelleyebilirsiniz.
Spam Score Nedir?
Spam score, spam skoru anlamına gelmektedir. Moz tarafından geliştirilmiş olan spam score, size ait bir sitenin ya da backlink verdiğiniz farklı sitelerin aldığı spam sayısını öğrenmenize imkan tanıyan bir sitemdir. Spam score belirlenmesinde 26 farklı kriter göz önünde tutulmuştur.
MOZ, arama motoru optimizasyonu konusunda size yardımcı olabilecek güvenli bir sistemdir. Bu sistemde, link aldığınız sitelerin spam hacmi tespit edilir. Bir sebepten siteye girdiğinizde karşılaşabileceğiniz spam içerikleri engellenir.
Spam Score Nasıl Kullanılır?
Spam score ( bu bilgi sitenizin spam olarak görüleceği anlamına gelmez) farklı spam potansiyellerine işaret eder. Spam score sonucunuz yani spam puanınız düşük ya da orta bir derede ise endişelenmenize gerek yoktur. Herhangi bir ceza almadıysanız, bu skor sizin için risk oluşturmaz. Spam score, sitenize gelen bağlantıların güvenilirliğini, spam olup olmadığını anlamanıza da yardımcı olur. Böylece, hangi içerikleri ya da bağlantıları kaldırmanız gerektiği ile ilgili ipucu edenir ve sitenizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Spam Score Kriterleri Nelerdir?
- Kullandığınız sitede sayfa sayılarının az olması,
Bu kriter net bir belirleyici değildir. Ancak Moz, sayfa sayısının belirli bir sayısının altında olduğu sitelerin spam içerme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtmiştir.
- Bazı spam uzantılarının kullanılması ( .cc, .info ve benzeri gibi),
- Uzun bir alan adının kullanılması,
Uzun alan adı olan sitelerin kesin spam olacağı anlamı çıkarılmamalıdır fakat çoğunluğu spam olarak bildirilmektedir.
- Alan adına rakam eklenmiş olması,
- Google Fonts olarak bilinen yazı karakterlerinin kullanılmamış olması,
- Google etiket yöneticisi kullanılmaması,
- Çift tıklama (dubleclick) reklam etiketi kullanılması,
- Açıkça telefon numarası paylaşılması,
- Linkdln ilişiği (linki) verilmesi,
- E-posta adresinin iletişim bölümünde yer alması,
- HTTPS Kullanması,
- Meta anahtar kelime kullanımının olması ya da meta kelimelerin uzun kullanılması,
- Site dışı rel canonical kullanılması,
- Çok uzun ya da çok kısa başlık kullanılması,
- Favicon kullanılmaması (spamlar genelde kullanmaz),
- Facebook pikseli kullanılmaması,
- Alakasız bağlantılar bulundurması
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!