Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

UTM (Urchin Tracking Module) Nedir? Neden Önemlidir?

Güncelleme Tarihi: 14.07.2023

İçindekiler;

Urchin Tracking Module olarak adlandırılan UTM parametreleri, pazarlamacılar tarafından trafik kaynakları ve yayınlama medyası genelinde online pazarlama kampanyalarının etkinliğini izlemek için kullanılan beş URL parametresi çeşididir. Yazımızda urchin izleme modülü ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.



UTM (Urchin Tracking Module) Nedir? Neden Önemlidir?

 

UTM Nedir?

 
 

UTM açılımı Urchin Tracking Module şeklindedir. Ölçümleyebildiğimiz verileri gösteren UTM Google Analytics tarafında anlamlandırmaya yarayan kod parçalarıdır. Google Analytics’ten veri almamızı sağlamaktadır. URL Builder veya Google UTM URL olarak da bilinen UTM nasıl yapılır dediğimizde yönlendirme linklerinin sonlarına eklenerek yapılmaktadır.

 

UTM kodu anlam olarak izleme modülü olarak çevrilmektedir. Pazarlamada sıklıkla kullanılan bir terim olan urchin izleme modülü kısaca kod parçalarıdır. 2005 yılında ortaya çıkan UTM kodları web sitelerinin bağlantılarının tümünün Google Analytics üzerinden takip ve analizinin yapılmasını sağlamaktadır.

 

Günümüzde özellikle ticari sitelerin ziyaretçilerini derinlemesine analiz etmesi, siteye geldiklerindeki davranışları, hangi sayfada ne kadar vakit geçirdikleri, alışveriş alışkanlıkları gibi bilgiler sitelerin satışlarını ve sitelerini optimize etme konusunda en büyük yardımcısı olmaktadır. UTM kodları tam olarak da bunları sağlamaktadır.

 

UTM nasıl kullanır dediğimizde site bağlantılarının arasına yerleştirilerek yapılır. Böylece sitedeki müşteri hareketleri, site trafiği, müşterilerin hangi kaynaktan hangi şehirden siteye geldikleri, demografik özellikleri, hangi cihazla geldikleri gibi pek çok bilgi edinilmiş olmaktadır.

 

İlgili İçerik; Google Analytics Nedir, Bölümleri Nelerdir?

 

UTM (Urchin Tracking Module) Nedir

 

UTM’nin Amacı Nedir?

 

Utm araçları bir URL’nin sonuna eklenen küçük metin parçalarıdır. Ana amaç, web sitenizin başarısını ve sahip olduğu tüm ziyaretçileri takip etmeye yardımcı olmaktır. UTM kodu, URL için bir ek olarak görülebilir. Böylece bir veya daha fazla UTM'ye sahip uzun URL'ler bulabilirsiniz. UTM parametreleri basitçe bir URL’ye eklediğiniz etiketlerdir. Birisi UTM parametrelerine sahip bir URL'yi tıkladığında, bu etiketler izleme için Google Analytics'inize geri gönderilir.

 

UTM (Urchin Tracking Module) Amacı Nedir

 

UTM Kodlarını İzleme Yolları Nelerdir?

 

UTM kodlarını takip etmenin bazı yolları mevcuttur. Aşağıda birkaçına değindik.

 

Trafiğinizin nereden geldiğini bilin: UTM izlemeyi kullanmanın en önemli nedeni, web sitenizin trafiğinin tam olarak nereden geldiğini bilmektir. Bunu kampanya, kaynak ve aracı parametresini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. UTM parametrelerini kullanarak kaynakları daha hassas bir şekilde takip edebilirsiniz. UTM izleme, özellikle Google Analytics'teki yönlendirmenizi ve doğrudan trafiğinizi anlamanıza yardımcı olur.

 

Tüketicilerin bir kampanyada hangi bağlantıları tıkladığını öğrenin: Müşteriniz için hazırladığınız kampanyaların aldığı etkileşimleri utm link oluşturma sayesinde takip edebilirsiniz. Örneğin bülten açma CTA oranları gibi tıklamaların ne kadarının iyi ne kadarının yetersiz olduğunu saptayabilirsiniz.

 

Trafiği ortama göre gruplandırın: Trafiği takip etmek istediğiniz ortama uyarlayabilirsiniz. Örneğin sosyal medya pazarlama kampanyaları için Google Analytics’te sosyal kanal bağlantısından takip edebilirsiniz.

 

Farklı kampanyalar için trafiği izleyin: Farklı kampanyaları takip edebilirsiniz. Birbirinden farklı kampanyaları aynı anda UTM kodları ayarları ile aynı anda takip edebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Google Analytics'te E-ticaret Verilerinizi Nasıl Görebilirsiniz?

 

UTM (Urchin Tracking Module) Kodları Nasıl İzlenir

 

UTM Kodları Ne İçin Kullanılır?

 

UTM kodları sitenizi analiz etmenizi sağlayan kod parçacıklarıdır. Peki UTM kodları nasıl uygulanır? Dediğimizde UTM kodlarını otomatik ya da manuel olarak ücretsiz şekilde oluşturabilirsiniz. UTM kod oluşturma için Google Campaign URL Builder aracını kullanabilirsiniz. Android uygulamaları ve Android reklamları UTM linkleri için Google Play URL Oluşturucu aracını kullanabilirsiniz. İOS uygulamaları ve İOS reklamları UTM linkleri için İOS Kampanya İzleme URL’si Oluşturucu aracını kullanabilirsiniz.

 

UTM (Urchin Tracking Module) Neden Kullanılır

 

UTM Parametreleri Nelerdir?

 

Web sitesi bağlantılarınıza vereceğiniz UTM kodlarını, online araçlar üzerinden ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz. UTM kodları 5 parametreden oluşmaktadır. Bu parametrelerin 3 tanesi zorunlu 2 tanesi isteğe bağlı parametrelerdir. Aşağıda bu parametreleri sıraladık.

 
  • UTM Medium
  • UTM Campaign
  • UTM_Source
  • UTM_Term
  • UTM Content
 

İlgili İçerik; Google Analytics ile Reklamların Dönüşüm Oranları Nasıl İncelenir?

 

UTM (Urchin Tracking Module) Parametreleri Nelerdir

 

UTM Nasıl Çalışır?

 

UTM kodları, bir URL’nin sonuna eklenen küçük metin parçalarıdır. Ana amaçları, web sitenizin başarısını ve sahip olduğu tüm ziyaretçileri takip etmeye yardımcı olmaktır. UTM kodu, URL için bir ek olarak görülebilir. Böylece bir veya daha fazla UTM’ye sahip uzun URL’ler bulabilirsiniz.

 

UTM kodları sayesinde yapılan kampanyanın, yapılan reklamla veya stratejiyle ne kadar uyumlu ve kazançlı olduğu analiz edilebilir, markanıza katma değer katacak veri ve bilgileri analiz edebilir, dönemsel olarak dijital kaynaklarınızın ayak izini takip edebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Google Analytics Filtreleme Raporları Nasıl Kullanılır?

İlgili İçerik; URL Nedir? SEO Uyumlu URL Adresi Nasıl Oluşturulur? 

UTM Avantajları Nelerdir?

 

Sosyal hesaplarınızdan web mülklerinize herhangi bir trafik gönderiyorsanız, UTM kodları pazarlama araç setinizin kritik bir parçası olmalıdır. UTM etiketleri şirketlere pek çok fayda sağlar. Sosyal pazarlama programlarının ve kampanyalarının değerini izlemenize ve yatırım getirisini ölçmenize yardımcı olurlar.

 

UTM veya Urchin İzleme Modülü , dijital kampanyalar için Google Analytics verileri oluşturmak üzere herhangi bir URL'ye eklenebilen basit bir koddur. Google Analytics'in tıklamaların nereden geldiğini ve tıklamaları web sitenize hangi kampanyanın yönlendirdiğini size söylemesini sağlar. Sitelerin SEO analizleri açısından site analizleri için UTM raporları oldukça gerekli olmaktadır.

 



 

UTM Kodlarıyla Neleri Takip Edebilirsiniz?

 

Günümüzde özellikle ticari sitelerin ziyaretçilerini derinlemesine analiz etmesi, siteye geldiklerindeki davranışları, hangi sayfada ne kadar vakit geçirdikleri, alışveriş alışkanlıkları gibi bilgiler sitelerin satışlarını ve sitelerini optimize etme konusunda en büyük yardımcısı olmaktadır. UTM kodları tam olarak da bunları sağlamaktadır. Beş farklı UTM parametresi vardır. İlk 3 parametre açık ara en çok kullanılan parametrelerdir. Bunlar; Kaynak, aracı ve kampanyadır. Aşağıda ayrıntılı olarak yer verdik.

 
  • Trafik kaynağı
  • Kampanya adı
  • İçerik
  • Anahtar kelime terimi
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax