Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

Ticari faaliyet sürdürmek için yeni bir şirket kurmak veya var olan şirketlerinin yapısını değiştirerek büyümeyi hedefleyen kişilerin inceleme yaptığı şirket türlerinden birisi Anonim Şirket’tir. Anonim şirket kurmak isteyen kişiler bu şirket türü hakkında bilgi almak ve nasıl kurulacağını öğrenmek istemektedirler.

 

Anonim şirket kurmak isteyenlerin bilmesi gerekenler adlı bu yazımızda sizlere, anonim şirket nedir, anonim şirket avantajları nelerdir, nasıl kurulu ve kurmak için gerekli evraklar hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı okuyarak anonim şirket kurmak hakkında bilgi alabilir ve anonim şirket nasıl kurulur sorunuza yanıt bulabilirsiniz.


Anonim şirket kurmak isteyenlerin bilmesi gerekenler
 

Anonim Şirket Nedir?

 

Anonim şirket genellikle büyük hedefler gerçekleştirme amacı güdülerek kurulan, ekonomik faaliyetlerde yer allan, hisse senedi, menkul kıymet ve tahvil çıkarabilen, çoğunluk esasıyla yönetilen bir sermaye şirkedir.

 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 329. Maddesinde yapılan tanıma göre anonim şirketler, sermayesi belirli olan ve paylara bölünen, borçlarında sadece mal varlığı ile sorumlu olan şirket türüdür. Anonim şirketlerde pay sahibi olanlar yalnızca pay sahibi oldukları paylarıyla şirkete karşı sorumlu tutulmuştur.

 

İlgili İçerik; Patent Nedir? Patent Nasıl Alınır?

 

İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)

 

Anonim Şirket Nedir?
 

Anonim Şirket Özellikleri

 

Anonim şirket kurmak isteyen kişilerin bu şirket türünü kurmadan ve faaliyetlerine başlamadan önce anonim şirket özellikleri hakkında bilgi alması gerekmektedir. Anonim şirket kurmak isteyenlerin bilmesi gerekenler yazımızın bu bölümünde sizlere anonim şirket özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz.

 
  • Anonim şirketlerin tüzel kişilikleri bulunmaktadır.
  • Anonim şirketlerin tüzel bir kişiliği bulunduğu için kurulum aşamasında ticaret siciline kaydolmaları ve ticaret sicil gazetesinde ilan yayınlatmaları gerekmektedir.
  • Sermaye şirketleri arasında bulunan anonim şirketlerin unvanının faaliyet yürütülecek işin konusu ile ilgili olması gerekmektedir.
  • Anonim şirketler bir veya birden fazla kişi ile kurulabilen şirket türleri arasında yer almaktadır.
  • Anonim şirketlerin başlangıç sermayesi 100 Bin TL olarak belirlenmiştir.
  • Bu şirket türü içerisinde hisse devirleri kolay bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Fakat şirket kuruluş sürecinde sermaye olarak ortaya konan eşya ve malların iki yıl boyunca satılamadığı bilinmektedir.
  • Anonim şirketler hisse senedi ve tahvil çıkarabilmektedir.
  • Anonim şirketlerde sermaye bölümü, 1 kuruşluk paylar ve katları olarak belirlenmiştir.
 

İlgili İçerik; Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler (2021)



Anonim Şirket Nasıl Kurulur?
 

Anonim Şirket Nasıl Kurulur?

 

Anonim şirket kurarak belirli bir alanda ticari faaliyet göstermek isteyen kişilerin anonim şirket kuruluş aşamalarında takip etmesi gereken adımlar bulunmaktadır. Anonim şirket kurulumunda takip edilmesi gereken adımlar şunlardır;

 
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan izin alımı
  • Yer ticaret siciline kayıt
  • Ticaret Sicil Gazetesi işlemleri
 

Anonim şirket kurulmadan önce yapılması gerekenlerdir. Anonim şirketler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınan izinler doğrultusunda kurulabildiği için öncelikle ilgili bakanlıktan izin almanız gerekmektedir. Bunun sonrasında anonim şirket kuruluş aşamaları için çalışmalar yapılmalıdır. Anonim şirket kurmak için;

 
  • Kurulacak olan şirket için bir ticaret unvanı seçilmelidir.
  • Ticaret unvanı seçildikten sonra anonim şirket içerisinde imza atmaya yetkili olan kişiler bu unvan altına imzalarını atmalı ve noterde tasdik işlemi yaptırmalıdır.
  • Anonim şirket kuruluşu için şirket sermayesinin 10.000/4’ünü Rekabet Kurumu’nun banka hesabına yatırılması gerekmektedir.
  • İlgili işlemler yapıldıktan sonra anonim şirket için hazırlanan şirket ana sözleşmesinin üç adet olarak hazırlanması ve şirketin bağlı bulunacağı ticaret sicil memurluğuna tescil ettirilmesi gerekmektedir. Ticaret sicil memurluğuna gidildiğinde noterden alınan imza beyannamesi veya imza sirkülerinin de ticaret sicil memurluğuna teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Anonim şirket kurmak isteyenler Türk Ticaret Kanun’da bulunan 300. Maddeye uygun bir biçimde kayıt beyannamesi hazırlamalı ve ilgili ticaret sicil memurluğuna bu belgeyi de teslim etmelidir. Bu maddeye göre düzenlenecek olan kayıt belgesinde bulunması gereken bilgiler; mukavele tarihi, firmanın ticaret unvanı ve adresi, esas sermaye, ödeme şartları, varsa hisse senetlerinin itibarı, idarecilerin ad, soyad ve ikametleri, bildirme biçimleri.
  • Anonim şirket kuruluşunun başka bir aşaması da Ticaret Sicil Tüzüğünde bulunan 29. Maddeye göre taahhütname düzenlemek ve bu taahhütnameyi ticaret sicil memurluğuna teslim etmektir.
  • Anonim şirket kurmak için birleşen şirket kurucuları gerçek kişiler ise kimlikleri ve ikametgahlarının da ticaret sicil memurluğuna teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Anonim şirketler sosyal güvenlik kayıtları ve vergiler için şirket kurmaya yönelik hazırladıkları dilekçeleri de ticaret sicil memurluğuna teslim etmelidir.
  • Firmalar faaliyet gösterecekleri bölgede bulunan ticaret odasına kaydolmalıdır. Anonim şirket sanayi sektöründe faaliyet gösterecek bir firma olarak kuruluyorsa sanayi odasına da kaydolması gerekecektir.
  • Firmalar ilgili adımları tamamladıktan sonra firma unvanını gösteren ve şirket kuruluşunun gerçekleştiğini gösteren ilanı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlamak zorundadır.
 

İlginizi Çekebilir; Dünyanın En Büyük E-ticaret Markalarının Girişim Hikayeleri

 

İlgili İçerik; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?

 

İlgili İçerik; Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?


Anonim şirket kurmak isteyenler
 

Anonim Şirket Sözleşmesi Nasıl Hazırlanmalıdır?

 

Anonim şirket kuruluşu işin hazırlanması gereken anonim şirket kuruluş sözleşmesinde birtakım bilgiler bulunmalıdır.

 
  • Şirket kurucularının isim, soy isim, adres bilgileri ve yabancı ortak bulunuyorsa uyrukları
  • Anonim şirketin ticaret unvanı
  • Anonim şirketin kurulduğu yeri gösteren merkezi
  • Şirketin neden kurulduğunu gösteren amaç ve konu bölümü
  • Şirketin sermaye, sermaye paylarının itibari değeri, ödeme şartları ve suretleri
  • Menfaatler ( şirket kurucularına ve üçüncü şahıslara sağlanacak olanlar)
  • Anonim şirketin yönetim kurulu ve denetim kurulunun seçim şartları, bu kurulların hakları ve görevleri hakkında bilgi
  • Genel kurul toplantılarına çağırma şekli
  • Firma adına verilecek ilanların yayımlanmasına yönelik şekil ve şartlar
  • Anonim şirketin süresi
  • Ortaklar tarafından taahhüt edilen sermayeleri, sermaye pay türlerini ve sermaye pay miktarlarını gösteren bilgiler
 

İle anonim şirketlerin ana sözleşmesi hazırlanmalıdır. Bu sözleşmenin doğru bir şekilde hazırlanması şirket kurulum süreçlerini hızlandırma konusunda etkili olacaktır. Bununla beraber ilgili sözleşmede şirket hakkındaki birçok bilgi de bulunması şirketin yönetim ve denetim süreçlerini de hızlandıracaktır.

 

İlginizi Çekebilir; Rekabet Analizinin Şirketler İçin Önemi

 

İlginizi Çekebilir; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?

 

Anonim Şirket Sözleşmesi Nasıl Hazırlanmalıdır?
 

Anonim Şirket Avantajları ve Dezavantajları

 

Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde sizlere anonim şirketlerin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi vereceğiz.

 

Anonim şirket kurmak son dönemlerde oldukça popüler olsa da bu şirket türünü kurmanın belirli avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Anonim şirket avantajları şunlardır;

 
  • Anonim şirkete ortak olan kişiler yalnızca üstlendikleri sermaye borcunu yerine getirirler.
  • Anonim şirketlerde ortaklar kamuya karşı olan borçlardan sorumlu değildir.
  • Anonim şirketlerde sermaye payı devir işlemlerinde noter onayına ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu da sermaye payının devir süreçlerini kolaylaştırmaktadır.
 

Anonim şirketlerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Anonim şirketlerin dezavantajları şunlardır;

 
  • Anonim şirket kuruluşu için minimum sermaye olarak 50 Bin TL belirlenmiştir.
  • Genel kurul toplantısı yapılacağı zaman toplantıda bakanlık temsilcisinin bulunma zorunluluğu
  • 250 BİN TL’den fazla sermayesi olan anonim şirketlerin avukat bulundurması.
 

Anonim şirketlerin dezavantajlarındandır.

 

İlgili İçerik; İş Kurma Kredisi Veren Bankalar 2021

 

İlginizi Çekebilir; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi



Anonim Şirket Avantajları ve Dezavantajları
 

E-ticarete Ticimax İle Başlayın

 

Günümüzde birçok anonim şirket faaliyet alanlarına e-ticareti de eklemektedirler. E-ticaretin her geçen gün büyüyen bir sektör olması ve hacminin büyümesi firmaların bu sektöre atılmalarına yardımcı olmaktadır.

 

Birçok köklü anonim şirketin e-ticaret yapmak için tercih ettiği alt yapılarda birisi olan Ticimax e-ticaret alt yapıları firmanızın hızlı bir şekilde satış yapmasını kolaylaştıracak özellikler ile donatılmıştır. Sizler de e-ticarete adım atmak için Ticimax’ın diğer iş ortakları gibi firmamızı tercih edebilir ve e-ticaret yaparak gelirlerinizi arttırabilirsiniz

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax