Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

BA/BS Formu Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

Maliye Bakanlığı’nın önemli araçlarından biri olan Ba/ Bs formu, Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirilir. Ba/ Bs Formu ile ilgili detayları işleyeceğimiz Ba / Bs Formu Nedir ve Ba / Bs Formu Nasıl Düzenlenir? konulu içeriğimizde, dilerseniz önce Ba nedir, Bs nedir sorularına cevap vermeye çalışalım ve ardından Ba/ Bs formu nedir, nasıl hazırlanır konusunu açıklayalım.

 

Ba/Bs Formu Nedir Nasıl Düzenlenir

 

Ba/ Bs Nedir?

 

Vergi dairesine bildirilen bir beyan formu olarak tanımlayabileceğimiz Ba/Bs formu, kurumların, kuruluşların ya da kişilerin faturalarına istinaden düzenlenir. Ba/ Bs formu düzenlenmesi için, kişi ya da kurumların bilanço esasına uygun defter tutmaları ve beyan edilecek faturaların belirtilen tutarın üzerinde olması gerekmektedir. Konuyu daha detaylandırmadan önce hizmet alış ve satış işlemlerinin kısıtlaması olan Ba nedir, Bs nedir, açılımına bakalım:

 

Ba: (Bildirim alım) Ürün ve / veya hizmet alımlarına yönelik beyan formudur.

Bs: (Bildirim satım) Hizmet satışlarına yönelik beyan formudur.

 

Örneğin KDV tutarı hariç 5000 TL tutarında mal ya da hizmet alan bir şirket Ba formu (bildirim alım) formu dolduracak, bu ürün ya da hizmeti satan şirket ise Bs formu (bildirim satım) dolduracaktır.

 

Ba/ Bs formu vergi bildirim formu değildir. Dilerseniz herhangi bir ödemeye tabi olmayan Ba/Bs formu nedir, özelliklerine birlikte bakalım.

 

İlgili İçerik; Beyanname Nedir? Beyanname ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

 

İlgili İçerik; Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler (2021) 



Ba/Bs Nedir

 

Ba/ Bs Formu Nedir?

 

Ba/ Bs formu; satıcı ile alıcının fatura bilgilerini kıyaslayarak, beyanın gerçekliğini teyit eden ve olası sahtecilikleri engellemeyi hedefleyen formlardır. Ba/ Bs mutabakat sağlanmak üzere başvurulan bir beyan sistemidir ve bir ay içindeki 5.000 tl ve üzeri faturalar için doldurulur.

 

Örneğin 5.000 tl ve üzerindeki ürün satışları için fatura kesen bir üretici/ tedarikçi ya da satıcı, bu tutardaki malı sattığını Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı vergi dairelerine beyan eder. Bu beyan Bs ( bildirim satım) formu ile kayıt altına alınır. Daha sonra beyan formunda bildirilen satıcının gerçekten bu malı alıp almadığına dair bir form doldurması istenir ki bu da Ba ( bildirim alım) formudur.

 

Hem alıcı hem satıcı tarafından bu formların doldurulması vergi ödemesi ile birebir ilgili değilse de, kayıt dışı satışı engellemeye yöneliktir. Satıcı beyan ettiği ürünü gerçekten vergi mükellefi bir işletmeye satmış mıdır ve bu malı gerçekten vergi mükellefi bir işletme mi almıştır sorularına Ba/ Bs formu ile yanıt aranır.

 
  • Ba / Bs formlarında KDV hariç 5.000 TL ve üzerindeki toplam fatura tutarı ve adedi bildirilir.
  • Ba / Bs formları vergi beyannamesi değildir. Yani bu beyannameler sonrasında herhangi bir vergi ödenmez.
  • Ba/ Bs formları sahte ve yanıltıcı belgelemelerein önüne geçmek için düzenlenen raporlardır.
  • Ba/ bs formları KDV iadeleri için önemli veri tabanlarıdır.
  • Form Ba / Bs’de bulunan alış ya da satış bedelleri TL cinsinden yazılır ve kuruş bilgilerine yer verilmez.
 

İlginizi Çekebilir; E-Ticaret Gizlilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

 

İlginizi Çekebilir; Fatura Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler

 

Ba/Bs Formu Nedir

 

Ba/Bs Hangi Durumlarda Düzenlenir ?

 

Bir işletmenin aynı ay içinde, tek bir işletmeye kestiği 5.000 TL ve üzeri faturalar için Bs (Beyan satış) Bir işletmeden aynı ay içinde 5.000 TL ve üzeri fatura alınmış ise Ba ( Beyan alış) formu düzenlenir ve bu formlar beyan edilir.

 

Örneğin, iş yaptığınız şirketten 3 ayrı fatura ile mal ya da hizmet aldınız. Bu faturalar 1500 TL + KDV, 1000 TL + KDV, 3000 TL + KDV şeklinde düzenlenmiş olsun. Üç faturayı da Ba formunda göstermelisiniz. Aynı şekilde satıcı da Bs formu düzenleyecektir.

 

Form Ba/ Bs düzenlemekle mükellef olan şirketler, bu düzenlemeleri aylık olarak yapmalıdır ve bir sonraki ayın ilk gününden son günü akşam 24.00’ e kadar onaylamış ve göndermiş almakla yükümlüdürler.

 

İlgili İçerik; KOSGEB E-ticaret Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?

 

Ba/Bs Formu Hangi Durumlarda Düzenlenir

 

BA/BS Formu Nasıl Düzenlenir?

 

Bilgisayar ortamında düzenleyebileceğiniz Ba/Bs formları için öncelikle bir düzenleme formu indirmeniz gerekmektedir. GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sitesinde bulabileceğiniz Beyanname Düzenleme Programı, ilgili sayfalardaki yönerge ile kolayca kurulabilmektedir.

 

Program indirdikten sonra, toplam fatura adedi ve KDV hariç fatura tutarı (5.000 TL ve üzeri) yazılarak form düzenlenmelidir.

 

Online olarak doldurulan ve iletilen bu formlar Gelir İdaresi sistemleri tarafında karşılaştırılır. Uyumsuzluk görülen belgeler için şirketlerle görüşülerek KDV ya da vergi usulsüzlüğü yapılıp yapılmadığına bakılır.

 

Beyan yükümlülüğün hem alıcı( Ba) hem satıcı (Bs) için geçerli olduğunu tekrar hatırlatalım. Form bildirimleri takip eden ayın son gününe kadar yapılmalıdır ve yasal sürenin aşılması durumunda 1.600 TL usulsüzlük cezası kesilmektedir.

 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi


İlginizi Çekebilir; SGK İşe Giriş ve İşten Çıkış Kodları Hakkında Her Şey  



Ba/Bs Formu Nasıl Düzenlenir

 

Hangi Şirketler Ba / Bs Formunu Vermekle Yükümlüdür?

 

Limited ya da anonim şirketleri için Ba/ Bs formu beyan etmek zorunludur. Aksi halde cezai yaptırım uygulanır. Şahıs şirketleri için Ba/ Bs formu düzenlemek zorunda değildir ancak şirketin geliri belirli bir sınırın üzerinde ise ve bilanço usulüne göre muhasebesi tutuluyorsa, şahıs şirketleri de Ba/ Bs beyan etmekle mükelleftir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf

 

Ba/Bs Formu Sorumlu Şirketler Nelerdir

 

Ba / Bs Formu Beyan Edilirken Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

Eksiksiz olarak form doldurduktan sonra beyan edilmesi gereken bazı belgeler vardır. Bu belgeler :

 
  • 5.000 TL ve üzeri mal ve / veya hizmet faturaları,
  • Gider pusulası,
  • Var ise kur farkından kaynaklanan faturalar,
  • Serbest meslek makbuzları,
  • İade faturaları,
  • Yolcu biletleri 



Ba/Bs Formu Beyan Edilirken Gerekli Belgeler

 

Ba / Bs Formu Neden Önemlidir?

 

Türkiye’de faaliyette bulunan ve gerçek usuldeki gelir vergisi mükellefi olan şirketler ile kurumlar vergisi mükellefi olan şirketler Ba / Bs formu düzenlemek ve beyan etmek zorundadır. Bu zorunluluk Ba nedir, Bs nedir sorusunu yanıtlarken belirttiğimiz gibi hem alıcı için hem de satıcı için geçerlidir. Gelir idaresi kurumu bu mal ya da hizmet beyanını her iki şirket için inceleri eşleştirir ve varsa uyumsuzlukları belirler.

 

Kayıtdışı ekonomi ile mücadele etmek ve “muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeler” olarak tanımlanan naylon faturaları tespit edilmesini sağlar. Alıcı ve satıcı da bulunan aynı ürün ya da hizmete ait faturaları çapraz kontrolle eşleştirir ve teyit eder.

 

Gelir idaresi kurumunun bu formları inceleyerek eşleştirme yapmasındaki temel amaç ekrakta sahtecilik yapılıp yapılmadığını kontrol ederek, vergi kaçırmaya engel olmaktır. Özellikle KDV iade işlemlerinde usulsüzlüklerin önü geçmek için Ba/ Bs mutabakat formu gereklidir.

 

Ba/ Bs formu beyanında alıcı ya da satıcı bir birbirinden sorumlu değildir. Karşılıklı olan beyanda bulunan firmaların her ay Ba / Bs mutabakat yapmaları gerekmektedir. Böylece muhasebe kayıtlarındaki olası hatalar, eksik faturalar gibi daha sonra soruşturmaya neden olabilecek pürüzlerin önüne geçilmiş olur.

 

İlgili İçerik; Kendi İşini Kurma Rehberi

 

İlgili İçerik; İş Kurma Kredisi Veren Bankalar 2021 



Ba/Bs Formu Neden Önemlidir

 

Kimler Ba / Bs Formu Vermekten Muaftır?

 

Kurumlar vergisi muafiyeti bulunan mükellefler, bu muafiyetten yararlanmaya başladıkları tarihten itibren Ba / Bs formu vermek zorunda değildir. Form Ba/ Bs için önemli olan kurumlar vergisi mükellefiyetidir. KDV muafiyeti olan şirketler dahi eğer kurumlar vergisine tabii ise bu formları beyan etmek zorundadır.

 
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax