Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Brief Nedir? Brief Oluşturma Rehberi

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Brief, reklam ve pazarlama çalışmaları yapacak olan işletmeler tarafından kullanılan ve yapılmasını istedikleri iş hakkında bilgi veren özetlere verilen isimdir. Genellikle brieflerde çalışılan projenin içeriği hakkında bilgi verilir ve bununla beraber projenin ana amaçları açıklanır.

 

Genellikle işletmeler tarafından oluşturulan briefler ekiplerinin bir parçası olan yazılımcı, ajans, tasarımcı ve freelancer çalışanlara yönelik hazırlanır. Yapılması istenen projede problemler ile karşı karşıya kalmamak isteyen işletmelerin iyi bir brief hazırlamaya özen göstermesi gerekir. Aksi halde projelerin hedefleri, amaçları ve işletmeniz tarafından istenenler net bir şekilde anlaşılmayacaktır. Bu da yapılan çalışmalarda aksaklıklar yaşanmasına ve proje zamanının uzamasına neden olacaktır.

 

Brief Nedir, Brief oluşturma rehberi adlı bu yazımızda sizlerin iyi bir brief nasıl oluşturulur sorusuna yanıt vereceğiz. Sizler de bu yazımızı inceleyerek brief hazırlamak hakkında daha detaylı bilgiler öğrenebilir ve iyi briefler hazırlayarak projelerinizi hızlandırabilirsiniz.

 

Brief Nedir? Brief Oluşturma Rehberi

 

Brief Neden Önemlidir?

 

Yazımızın giriş bölümünde işletmeler için brieflerin oldukça önemli olduğunu sizlerle paylaşmıştık . Bu bölümde ise brieflerin neden önemli olduğundan bahsedeceğiz.

 
  • Brieflerde yer alan marka bilgileri, işletmeniz ile çalışacak olan kişilerin markanız hakkında bilgi almasını sağlar. Kişiler brief sayesinde markanız hedefleri ve amaçları hakkında bilgi edinir.
  • Briefler, yapılmasını istediğiniz işin özetlenmesini sağlar. Bununla beraber beklentilerinizin anlaşılır hale gelmesinde önemli rol oynar.
  • İşletmeniz ile çalışacak olan kişilerin projeniz veya projeleriniz hakkında bilgi almasına yardımcı olur.
  • Briefler, sizinle çalışacak olan ekibin ortak bir noktada buluşmasına katkı sağlar.
  • Yapılmasını istediğiniz işlerin niteliğini arttırır.
  • Briefler sayesinde yapılacak olan çalışmaların süreleri azalır.
 

Briefler bu nedenle işletmeler için oldukça önemli bir unsurdur. Sizler de profesyonel bir şekilde briefler oluşturarak markanızın bu avantajlardan yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Logo Oluşturma, Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? En İyi Ücretsiz Logo Tasarım Aracı

 

Brief Önemi Nedir?

 

Brief’te Neler Bulunur? Markalar İçin Profesyonel Brief Örnekleri

 

İyi bir brief oluşturmak isteyen markaların brieflerinde yer vermesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır.

 
  • Şirket tanıtımı
  • Proje tanımı
  • Hedeflerinizden Bahsedin
  • Hedef kitle ve rakipler
  • Platformlar
  • Bütçe
 

İyi brief örnekleri incelendiğinde ön plana çıkan başlıca konular olmuştur. Bu nedenle profesyonel bir brief yaratmak isteyen kişi ve işletmeler brieflerinde bu konulara yer vermeye özen göstermelidir. Gelin şimdi hep beraber bunlara detaylı bir şekilde göz atalım.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 

Brief İçeriği Nedir? Brief Örnekleri

 

Şirketinizi Tanıtın

 

Brief örnekleri incelendiğinde ilk olarak tüm brieflerin ilk bölümünde şirket tanıtımlarına yer verildiği görülmektedir. Çünkü şirket tanıtımları iyi brieflerin en temel unsurları arasında yer almaktadır.

 

Bu nedenle iyi bir brief hazırlamak isteyen işletmelerin brief örneklerinde yer alan şirket tanıtımına önem vermesi gerekmektedir. Şirketinizin tanıtımını yaparken;

 
  • Şirketiniz ne zaman kuruldu?
  • Şirketiniz ne tür ürünler satıyor ya da hizmetler sunuyor?
  • İşletmenizde bulunan departmanlar neler ve departmanlarınız arası ilişkiler ne?
  • İşletmenizin tarihçesi, şu anki konumu ve gelecekteki hedefleri neler?
 

Gibi sorulara yanıt vererek briefinizin ilk bölümünde şirket tanıtımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber şirketiniz hakkında bilgi veren sunumlar yer alıyorsa bu sunumları da ek olarak çalışacağınız kişilere gönderebilir ve şirketiniz hakkında daha detaylı bilgi almalarını sağlayabilirsiniz.

 

Markanızı tamamen tanıtmak için şirket tanıtım bölümüne işletmenizin sosyal medya profillerini ekleyebilir ve çalışacağınız kişilerin bu profilleri inceleyerek daha detaylı bilgiler edinmesini sağlayabilirsiniz.

 

Brief Rehberi Şirketinizi Tanıyın

 

Projenizi Tanıtın

 

Brief hazırlamak isteyen kişi ve işletmelerin önem vermesi gereken bir diğer brief hazırlama adımı da projedir. Brief’te proje tanıtımı yapmadan önce daha önce hazırlanan brief örneklerini incelemeniz oldukça önemlidir.

 

Örneğin; logo tasarımı için bir brief verecekseniz logo brief örnekleri, reklam çalışmalarınız için brief verecekseniz reklam brief örnekleri gibi arama motorlarında araştırmalar yapabilir ve farklı firmaların nasıl briefler verdiğini gözlemleyebilirsiniz.

 

Gözlemlerinizi yaptıktan sonra işletmenizin nasıl bir brief vermesi gerektiğine daha kolay bir şekilde karar verebilir ve bunun sonrasında ise projenizi tanıtabilirsiniz. Projenizi tanıtırken;

 
  • Projenin ne olduğu ile ilgili detaylı bilgiler
  • Proje ile neleri hedeflediğiniz
  • Projeniz ile benzer projeler
  • Bu projenin amacı
 

Gibi önemli konular hakkında brief vereceğiniz kişi ve kişileri bilgilendirebilirsiniz. Böylece yapılmasını istediğiniz işi detaylı bir şekilde anlatarak projenizin başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Brief Rehberi Proje Tanımı

 

Hedeflerinizden Bahsedin

 

Brief veren her kişi ve işletmenin yapılmasını istediği bir projesi ve bu projeye yönelik hedefleri bulunmaktadır. Brief hazırlama süreçlerinde bu hedefleri anlatmak, projenizin daha kavranabilir olmasına yardımcı olacaktır. Örneğin;

 
  • Kurumsal kimlik tasarımına ihtiyacınız varsa neden bu tasarımı yaptırmak istediğinizden bahsedin.
  • E-ticaret sitenizin satışlarını arttırmak istiyorsanız % kaç oranında artış olmasını beklediğinizi bildirin.
  • Reklam ve pazarlama çalışmalarınız için brief hazırlıyorsanız hedefinizin ziyaretçi çekmek mi, etkileşim oranını arttırmak mı yoksa daha fazla takipçi kazanmak mı olduğunu anlatın.
 

Bu brief örneklerinden yararlanarak sizler de işletmeniz için doğru briefler hazırlayabilirsiniz.

 

Brief Rehberi Hedeferinizi Belirtin

 

Hedef Kitlenizi ve Rakiplerinizi Tanıtın

 

Brief hazırlarken yer vereceğiniz hedef kitle analizi ve rakip tanıtımı projeniz için çalışacak kişilerin projenizi daha kolay bir şekilde kavramasını sağlayacaktır.

 

Hedef kitle bu proje ile kimlere ulaşmak istiyorum sorusuna vereceğiniz yanıtta bulunan kişi topluluğuna verilen isimdir. Örneğin spor giyim sektöründe satış yapan e-ticaret firmalarının ulaşmak istediği hedef kitle spor yapan ya da yapmayı düşünen kişilerdir. Fakat bu hedef kitle detaylandırılmadığı takdirde genel bir proje tarafınıza ulaştırılacak ve bu da verdiğiniz emeğin karşılığını alanızı engelleyecektir. Bu nedenle brief verirken hedef kitleniz hakkında bilgi vermeniz gerekir.

 

Brief hazırlama aşamasında önemli olan bir diğer şey ise rakiplerinizdir. Çünkü işletmeniz için çalışacak kişilerin rakiplerinizi yakından tanıması projeden alacağınız verimliği arttıracaktır. Bu yüzden iyi bir brief hazırlamak istiyorsanız briefinizin bir bölümünde rakipleriniz hakkında bilgi vermeniz gerekecektir.

 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nedir?

 

İlgili İçerik; Rekabet Analizinin Şirketler İçin Önemi

 

Brief Rehberi Rahip Analizi

 

Platformlar Hakkında Bilgi Verin

 

E-ticaret firmaları hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşmak ve rakipleri ile rekabete girebilmek için belirli platformlarda tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapmaktadır. Özellikle burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her platformun kullanıcı kitlesi ve dinamiğinin farklı olduğudur.

 

Bu nedenle brief hazırlama aşamasında olan kişi ve işletmelerin brieflerinde isteyecekleri projelerin hangi platformlarda kullanılacağı hakkında bilgi vermesi oldukça önemlidir. Böylece projeniz için çalışacak kişiler ilgili platformları inceleyecek ve bu platformlardaki rakiplerinizi analiz ederek daha doğru çalışmalar oraya koyacaktır. Bu da projenizin başarı oranını arttırarak işletmenize katkı sağlayacaktır.

 

Brief Rehberi Platformlar

 

Bütçenizi Detaylandırın

 

İşletmeniz için yaptırmak istediğiniz bir proje için bütçe belirlemeniz oldukça önemlidir. Çünkü bütçe çalışmaları ilgili proje için ne kadar bir sermaye harcamanız gerektiğini sizlere gösterecektir. Bu sermayeyi belirledikten sonra ise projenizin aşamaları için bu bütçeyi detaylandırmanız gerekmektedir.

 

Örneğin sosyal medya yönetimi ve reklam çalışmaları için bir brief hazırlayacaksanız brief hazırlarken belirlediğiniz bütçenin sosyal medya yönetimi için ne kadar olduğunu ve reklamlar için ne kadar olduğunu Brief’te çalışacağınız kişiye detaylandırmanız kaynaklarınızın doğru kullanılmasını sağlayacak ve projenizin başarılı olmasında yardımcı olacaktır.

  

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax