Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Dikey E-ticaret Nedir?

Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

İçindekiler;

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı gerçekleştirmek isteyen kişilerin iş modeli olarak belirleyebileceği bir çok satış yöntemi bulunmaktadır. B2B, B2C, C2C, dikey e-ticaret, yatay e-ticaret en çok tercih edilen e-ticaret sitesi kurma modelleri olarak bilinmektedir.

 

Genellikle B2B, B2C ve C2C e-ticaret modellerinden birini benimseyerek e-ticaret sitesi kurmak isteyen kişiler bu modeller beraber ürün ve kategori çeşitliliğini belirleyen dikey ya da yatay e-ticaret modellerinden birini de seçmek zorundadır. Çünkü dikey ve yatay e-ticaret modelleri e-ticaret firmalarının satış yapacakları kategoriyi ve ürün çeşitliliğini belirlemelerine yardımcı olan iş modelleridir.

 

E-ticaret’in en çok tercih edilen iş modellerinden birisi olan Dikey E-ticaret hakkında bu yazımızda sizlere bilgiler vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve dikey e-ticaret hakkında daha fazla bilgi alarak bu iş modelini benimseyip benimsemeyeceğinize karar verebilirsiniz.

 
 

Dikey E-ticaret Nedir?

 
 

Dikey E-ticaret

 

Dikey e-ticaret, işletmelerin belirli kategorilerde ürün ve hizmet satışı yaptığı e-ticaret iş modeline verilen isimdir. Genellikle dikey e-ticaret modeli ile çalışan işletmeler e-ticaret sitelerinde bir veya iki kategoride ürün sergilemekte ve satışlarını gerçekleştirmektedir.

 

Dikey e-ticaret modelinde işletmelerin satışını yaptığı ürün sayısı bir hayli az olduğu için birçok işletme bu satış modeli ile çalışmayı tercih etmektedir.

 

Dikey E-ticaret Ne Demektir

 

Dikey E-Ticaret’in Avantajları

 

Dikey e-ticaret örnekleri incelendiğinde bu satış modelini benimseyen işletmelerin birçok avantajlı durumdan yararlandığı görülmüştür. Gelin şimdi hep beraber Dikey E-ticaret’in Avantajlarına detaylı bir şekilde göz atalım.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır? 



Dikey E-ticaret Avantajları Nelerdir

 

Ürün Stok Maliyeti Azdır

 

Dikey e-ticaret modeli ile satış yapan işletmeler yalnızca belirli kategorilerde ürün satmaktadır. Genellikle bu iş modeliyle çalışan işletmelerin bir veya iki kategoride satış yaptığı bilinmektedir. Ürün sayısının az olmasından kaynaklı olarak bu model ile e-ticaret sitelerini kuran işletmelerin ürün stok maliyetlerinin az olduğunu söylemek mümkündür.

 

Dikey E-ticaret Ürün Maliyeti

 

Stok Yönetimi Yapmak Kolaydır

 

Dikey e-ticaret modeli ile satış yapan işletmeler az sayıda ürün stoğu yapmaktadır. Bu da işletmelerin stok ve depo yönetimi yapmasını kolaylaştırmaktadır. Hatta bazı durumlarda işletmelerin depo masraflarının sıfıra düştüğünü de söylemek mümkündür.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?

 

Dikey E-ticaret Stok Yönetimi

 

E-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti Azdır

 

E-ticaret sitenizde belirli sayıda ürün satacağınız için genellikle hedef kitleniz niş bir kitle olacaktır. Bu nedenle e-ticaret sitenize gelecek trafik de oldukça azalacaktır. Bununla beraber az sayıda ürününüz olduğu için gelişmiş e-ticaret paketlerini almak işletmenizin zarara uğramasına neden olabilecektir. Bu nedenle e-ticaret paketi seçerken düşük ya da orta seviyeli bir paket seçmeniz işletmenizin işini görecektir. Bu da e-ticaret sitesi kurma maliyetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

 

Dikey E-ticaret Sitesi Kurma Maliyeti

 

Kolay Rakip Analizi Yapabilirsiniz

 

Dikey e-ticaret modeli ile satış yapan e-ticaret firmalarının aynı sektörde faaliyet gösterdiği işletme sayısı oldukça azdır ve bu modeli benimseyen işletmeler rakiplerinin kim olduğunu kolay bir şekilde bulabilmektedir.

 

Aynı sektörde faaliyet gösteren işletmeler bulunduktan sonra rakip sayısı az olduğu için dikey e-ticaret modeli ile çalışan işletmelerin kolay bir şekilde rakip analizi yapabilmesi mümkündür. Rakip analizinin ardından işletmeler rakipleri ile rekabete girecekleri stratejileri daha kolay bir şekilde belirleyebilmekte ve satışlarını arttırabilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak, 20 Adımda Başarılı Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

 

Dikey E-ticaret Kolay Rakip Analizi

 

Tanıtım Ve Pazarlama Çalışmalarınızı Kolay Bir Şekilde Yapabilirsiniz

 

Dikey e-ticaret örnekleri incelendiği zaman bu satış modeli ile e-ticaret yapan işletmelerin tanıtım ve pazarlama çalışmalarını kolayca yapabildiği görülmektedir. Çünkü az sayıda ürünü bulunan işletmeler daha çok niş bir kitleye hitap etmektedir ve pazarlamada niş kitlelere ulaşmak daha kolaydır.

 

Sizler de bu satış modelini seçebilir, tanıtım ve pazarlama çalışmalarınızı daha kolay bir şekilde yaparak satışlarınızı hızlıca arttırabilirsiniz.

 

Dikey E-ticaret Tanıtım ve Pazarlama

 

Sadık Müşteriler Yaratabilirsiniz

 

Dikey e-ticaret ile internetten satış yapacak bir e-ticaret sitesi kurmayı düşünüyorsanız satış yapacağınız kitlenin dar olduğunu biliyorsunuzdur. Hedef kitlenizin geniş olmaması işletmenizin müşterileri ile daha kolay bir şekilde iletişim kurmasını sağlamaktadır. Bu da müşteri memnuniyetinizi arttıracağı için e-ticaret firmanızın sadık müşteriler yaratmasına katkı da bulunacaktır.

 

İlgili İçerik; Müşteri Sadakati Kazanmak İçin İpuçları 



Dikey E-ticaret Sadık Müşteri

 

Dikey E-ticaretin Dezavantajları

 

Dikey e-ticaret işletmeler birçok avantajdan yararlansa da dezavantajlar ile de karşı karşıya kalabilmektedir. Gelin hep beraber Dikey e-ticaretin dezavantajlarına bir göz atalım.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak, 20 Adımda Başarılı Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? 



Dikey E-ticaret Dezavantajları Nelerdir

 

Hedef Kitlenizi Büyütmeniz Zordur

 

Dikey e-ticaret örnekleri incelendiğinde, bu iş modeli ile çalışan işletmelerin genellikle niş bir hedef kitleye hitap ettiği bilinmektedir. İşletmeler hedef kitlelerinde yer alan kişilere doğru pazarlama ve tanıtım çalışmaları ile kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Fakat dikey e-ticaret yapan firmaların ilgili hedef kitlelerini genişletmesi oldukça zordur.

 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nedir?

 

Dikey E-ticaret Hedef Kitle Büyütmek

 

Satış Sayısı Ve Kar Oranı Az Olabilir

 

Dikey e-ticaret modeli ile satış yapan işletmelerin bir ya da birkaç kategoride belirli ürünler sattığını sizlere söylemiştik. Bu model ile e-ticaret sitelerini açan işletmelerin ürün sayısı az olacağı için hedef kitlesi de az olacaktır. Hedef kitlenizin küçük olması da e-ticaret firmanızın yaptığı satışların azalmasına neden olacaktır.

 

Kısacası dikey e-ticaret modeli ile çalışan işletmelerin satış sayısı ve kar oranını artırma süreci bir hayli zaman alacaktır. Fakat işletmeler yapacakları pazarlama ve tanıtım çalışmalarını doğru bir şekilde planladıkları takdirde yatay e-ticaret modeli ile çalışan işletmelere nazaran satış sayılarını daha kolay bir şekilde arttırabilecektir.

 

Dikey E-ticaret Satış Sayısı ve Kar Oranı

 

Yatay ve Dikey E-ticaretin Farklılığı Nedir?

 

Bir e-ticaret sitesi kurmak isteyen kişilerin yatay ve dikey e-ticaret modellerinden birini seçerek e-ticaret sitesi kurabileceğini sizlerle paylaştık ve bu iki e-ticaret modelinin birbirine göre farklılıkları olduğunu belirttik. Gelin şimdi hep beraber yatay ve dikey e-ticaretin farklılığına bir göz atalım.

 
  • Yatay ve dikey e-ticaret ilk olarak satış yapılan ürün kategorilerine göre farklılaşmaktadır. Yatay e-ticaret modeli ile satış yapan işletmeler birçok kategoride satış yaparken dikey e-ticaret modeli ile satış yapan işletmeler bir ya da birkaç kategoride satışlarını yapmaktadır.
  • Yatay e-ticaret sitelerinde ürün çeşitliliği fazlayken dikey e-ticaret sitelerinde az sayıda ürün bulunmaktadır.
  • Yatay e-ticaret siteleri geniş bir hedef kitleye hitap ederken dikey e-ticaret sitelerinin daha niş bir kitleye hitap ettiği bilinmektedir.
  • Yatay e-ticaret yapan işletmeler reklam ve tanıtım çalışmaları için daha fazla sermaye harcarken dikey e-ticaret modeli ile satış yapan işletmeler düşük reklam bütçeleri ile hedef kitlelerine kolay bir şekilde ulaşabilmektedir.
  • Yatay e-ticaret firmalarında rekabet oranı bir hayli yüksektir fakat dikey e-ticaret firmalarının rakip sayısı az olduğu için rekabet oranının düşük olduğu söylemek mümkündür.
  • Dikey e-ticaret sitesi kurmak için gerekli olan sermaye düşükken yatay e-ticaret sitesi kurmak için gerekli olan sermayenin yüksek olduğunu söylemek mümkündür.
  • Yatay e-ticaret sitelerinde sipariş, stok ve depo yönetim süreçleri dikey e-ticaret sitelerine göre daha yoğundur.
 

Yatay ve Dikey E-ticaretin birbirinden ayrıldığı başlıca konular bunlardır. Sizler de bunları göz önünde bulundurarak yatay ve dikey e-ticareti karşılaştırabilir ve hangi iş modeli ile satış yapmak istediğinize karar verebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Yatay E-ticaret Nedir

 

Dikey E-ticaret Yatay E-ticaret Farkı Nedir

 

Ticimax ile E-ticaret Sitenizi Kurun

 

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapmak istiyorsanız sizler de Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir ve istediğiniz e-ticaret iş modelini seçerek online mağazanızı hayata geçirebilirsiniz. Mağazanızı istediğiniz gibi özelleştirebilir ve anında internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax