Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

E-ticarette rekabet ortamı gün geçtikçe daha da zorlayıcı olmaya devam etmektedir. İşletmeler için kar elde etmek birinci hedefken kar zarar hesaplama buna bağlı olarak fiyat belirleme e-ticaretin en önemli işlevlerinden birini göstermektedir. Yazımızda işletmelerin kar zarar hesaplama konusunu nasıl yapacakları ve nelere dikkat etmeleri gerektiği konusuna yer verdik.



E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Nasıl Yapılır?

 

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Nedir?

 

E-ticarete başlamak, kar zarar hesaplamasını da beraberinde getirmektedir. Başlangıç ​​maliyetleriyle başlayan süreç pek çok gider kalemi ile devam eder. Ancak kazanç sağlandıkça başlangıç maliyetleri büyük oranda karşılanmış olur. E-ticarete başlayacak olanların karını nasıl hesaplayacağı oldukça önemli bir konudur. Hedeflerinizi, uzun vadede karlı olduğunuzdan ve karlı kaldığınızdan emin olmak için stratejinizi belirlemeniz gerekir.

 

Satışlardan elde edilen e-ticaret kar marjları, ürününüzü sattığınız fiyattan teslim alma maliyetiniz, edinme başına maliyetiniz ve nakliye maliyetiniz çıkarılarak hesaplanabilir. Kalan rakam, toplam e-ticaret karınızı elde etmek için toplam satış miktarınızla (veya öngörülen satışlarla) çarpılabilen ürün başına karınızdır. Aşağıda konunun ayrıntılarına göz atalım.

 

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Nedir

 

İniş Maliyeti

 

Ürünlerinizin satılmaya hazır hale getirilmesinin ürün başına maliyetidir bu oranı belirlemek kar zarar hesaplamasında kullanılmaktadır. Birim satın alma maliyetiniz, ürünlerinizin tedarik edilmesi ve lojistik deponuza alınmasıyla ilgili tüm maliyetlerden oluşur ve bunu ürün bazında, hatta daha iyisi birim bazında hesaplamanız gerekir. Bu maliyete dahil olacak konular şöyledir;

 
  • Tüm nakliye masrafları
  • Gönderim sürecinde ödenilen vergiler
  • Ürünlerinizi satılmaya hazır hale getirmek için ödenecek ücretler (Örneğin barkodlar, paketler, depo ücretleri vb.)
 

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama İniş Maliyeti

 

Satın Alma Maliyeti

 

İşletmenizin kar edip etmediğini anlamanın sonraki kısmı, genellikle edinme başına maliyet yani satın alma maliyetinizi belirlemektir. Buraya reklam ve pazarlama harcamaları da dahildir. Şirket kar zarar hesaplama için “reklam harcamalarınız için Google Ads ve sosyal medyanız ne kadar ödedi?” “İşletmeniz bir e-ticaret dijital pazarlama ajansı tarafından destekleniyor mu?” gibi maliyetler de hesaplanmalıdır. Edinme maliyetlerinizi belirledikten sonra, bu maliyeti dönüşüm sayınıza bölmeniz gerekir. Bu size pazarlama ve reklamcılık çabalarınızın maliyetine karşı başarısının gerçek bir yansımasını verecektir. Bu bilgilerin bir kısmı Google Ads ve sosyal medya raporlarınızdan edinilebilir.

 

İlgili İçerik; Tedarik Aşamasında Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Bilgi

 

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Satın Alma Maliyeti

 

Nakliye Maliyeti

 

E ticaret kar zarar hesaplama örneği için işletmeniz, ödeme sırasında ücretsiz gönderim sunarak ürünlerinizi müşterilerinize gönderme maliyetinin bir kısmını veya tamamını karşılıyorsa, nakliye maliyetinin kesinlikle hesaba katılması gerekir. Bunun için müşterinizden ücret alırsanız, yine de iki kez dönüp gözden kaçan çeşitli maliyetler olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir.

 

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Nakliye Maliyeti

 

Depolama ve İkmal Maliyetleri

 

Bu bölümde ürünlerinizin depolama maliyetini ve siparişin yerine getirilmesiyle ilişkili maliyeti hesaba katmanız gerekir. Birim başına depo maliyetlerinizi elde etmek için depolanan toplam birim miktarına bölebilirsiniz.

 

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Depolama

 

Kar Zarar Hesaplama Formülü Nasıl Yapılır?

 

Yukarıda maliyetleri hesaplayarak en son kar zarar oranınızı birkaç formül kullanarak hesaplayabilirsiniz. Kar oranını, satış tutarından alış tutarını, zarar oranını ise maliyet tutarından satış tutarının çıkarılmasıyla başlayan formülleri kullanabilirsiniz. Olumlu bir orana ulaştığınızda kar ediyorsunuz demektir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Formulu

 

E-ticarette Karlılığı Arttırmak için Neler Yapılmalıdır?

 

Gelir gider hesaplama nasıl yapılır konusundan sonra e-ticaret sitelerinin gelirini arttırmak için başvuracağı pek çok yol, uygulaması gereken pek çok taktik mevcuttur. E-ticarette karlılığı arttırmak için yapılması gereken pek çok strateji bulunmaktadır. Aşağıda birkaçına yer verdik.

 

E-ticarette Kar Nasıl Arttırılır

 

Kaliteli Bir E-ticaret Sitesi Tasarımı

 

Ziyaretçilerin bir e-ticaret sitesini beğenip beğenmediklerine karar vermeleri oldukça kısa bir süre içinde gerçekleşir. Bu nedenle vurucu bir e-ticaret tasarımı ile ziyaretçilerin önüne çıkmak gerekir. Sıkıcı ve geleneksel yerine farklı fakat bir o kadar da basit bir tasarıma odaklanılmalıdır.

 

E-ticarette Kar Arttırma Kaliteli E-ticaret Sitesi

 

E-posta Pazarlamasına Önem Verilmelidir

 

Dijital pazarlamacılar e-posta pazarlamaya önem vermeli, abone sayısını arttırmaya çalışmalıdır. E-posta pazarlaması ürün satışına ikna etmek için iyi bir araç ve hatırlatıcıdır.

 

İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Dönüşüm Oranlarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

 

E-ticarette Kar Arttırma E-posta Pazarlama

 

Bildirimlerle Kendini Hatırlatma

 

Günümüzde mobil kullanıcı sayısı ve mobilden alışveriş oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle mobilde uygulamalardan anlık bildirimler ile kişilere cazip fırsatlar sunmak birebir etkileşim ve satın almaya ikna açısından oldukça etkili olmaktadır. Burada kişiye özel bir dil kullanımı ve kişiye özel teklifler sunmak önemli olmaktadır. Öte yandan bu bildirimler kişilerde aciliyet duygusu oluşturma konusunda da etkili olmaktadır.

 

E-ticarette Kar Arttırma Bildirim

 

Tüketiciye Cazip Teklifler Sunulması

 

Online alışverişte tüketicinin vazgeçmesi, rakibe kayması an meselesi olabilmektedir. Bu noktada ücretsiz kargo, indirim çeki, indirimli ürün kodu vb. seçenekler tüketiciyi satın almaya ikna etmektedir. Öte yandan kişiselleştirilmiş seçenekler de direkt olarak müşteri kazanma konusunda oldukça etkilidir. Örneğin ilk siparişe indirim vermek gibi teklifler tüketiciyi ikna etmede etkili olmaktadır.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-Posta Pazarlama Araçları

 

E-ticarette Kar Arttırma Teklifler

 

Alternatifli Ödeme Seçenekleri Sunma

 

Bir müşteri yolculuğunu tamamlamadan önceki son adım ödeme yöntemidir. Ödeme yöntemi ikna edici olmalı ve sepeti terk etmeye neden olmamalıdır. Ödeme seçeneklerinin fazla olması, güvenli ve karmaşadan uzak bir ödeme sistemi olması, ödeme ekranının hızlı olması müşteriyi ikna eden faktörler arasındadır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık

 

E-ticarette Kar Arttırma Ödeme Sistemleri

 

Gelişmiş Güvenlik Önlemleri Alınması

 

Müşterilerin satın alma yolculuğunu sorunsuz ve verimli hale getirmek için çalışırken, e-ticaret sitenizin güvenliğini de göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Müşterilerinizi ödeme bilgilerinin güvende olduğunu bilmelidir. Güvenli bir e-ticaret altyapısı kullanarak, profesyonel ve özel güvenlik hizmetleri ile verilerinizi güvenle sakladığınızdan emin olmalısınız. Öte yandan bu güveni müşterinize vermeniz de oldukça önemlidir.

 

E-ticarette Kar Arttırma Güvenlik

 

Çok Kanallı Bir Deneyim Sunulması

 

Cep telefonlarının ve tabletlerin kullanımının artmasıyla birlikte, cihazlar arası pazarlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Firmalar sadece masaüstünde değil mobilde de olmalıdır. Uygulamaların her cihaza uyumlu hale getirmelidir. Öte yandan sadece e-ticaret sitesi ile değil sosyal medyadan da tüketicilere ulaşmalı ve karlılığını arttırmak için farklı mecralardan satın almaya ikna etmelidir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax