Bayram geldiği zaman Türkiye’de her zaman piyasalar hareketlenir ve satışlar yoğunlaşır. Gerek dükkanlar olsun gerek e-ticaret siteleri olsun hareketlenir. Bazı sektörler için bayramlar yoğunluk dönemiyken bazı sektörler için en önemli satış zamanıdır. Bu bayram ise bu zamana kadar gördüğümüz en değişik bayram olacak.
Geçtiğimiz yıl bayram döneminde sahil kenarı tatili mi, akraba ziyareti mi diye konuşup, düşünürken bu yıl 81 ilde de sokağa çıkma yasağı kararının çıkmasıyla birlikte bütün bayram anlayışımız değişmiş olacak. Akraba, eş dost ziyaretlerini sağlımız için bir süreliğine erteleyeceğiz. Peki bayram öncesi, tüketici alışkanlıklarını değiştirdi mi? Yazımızın devamında sizlere bu konuda bilgi vereceğiz.
İlgili İçerik: Corona Virüsünün E-ticarete Etkisi
Ziyaret Olmasa da Alışkanlıklarımızı Bırakmadık
Bayram denince aklımıza ne gelir? Çikolata, tatlı, kolonya ve giyim ürünleri. Malumunuz Covid-19 nedeniyle zaten her evde kolonya bol miktarda hazır. Geriye ise çikolata, tatlı ve tekstil ürünleri kalıyor. Bu üç kategori de genelde misafirlikler ve gezmeler için alışverişi yapılan kategoriler.
Normal şartlarda insanlar evlerden çıkmayacağı için bahsettiğimiz tüketim mallarının satın alımında bir düşüş beklemiş olabilirsiniz ancak böyle bir satış düşüşü, zayıflaması mevcut değil. E-ticaret sitelerinin paylaştığı istatistiklere göre bayram öncesi dönemde en çok satın alınan ürünler kolonya, çikolata şeker ve tekstil ürünleri.
İlgili İçerik: Corona Virüsün Ekonomiye Etkisi ve E-Ticaret'in Yükselişi
Bayram Öncesi Dönemde Geçen Yılın Aynı Dönemine Kıyasla Artış %75
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi geçen yıl aynı dönemiyle bu yıl arasında mukayese yapıldığında e-ticarette %75 oranında bir artış olduğunu belirtti. Korona virüs salgınına rağmen böyle büyük bir artış olması toplum olarak geleneksel yaklaşımlarımızı bir kenara bırakmadığımız kanıtı. Aynı zamanda çikolata, şeker gibi alışverişlerde alışverişin devam etmesi, apartman, mahalle ve komşuluk kültürünün düşündüğümüzden daha iyi durumda olduğu şeklinde de yorumlanabilir.
İlgili İçerik: Corona Virüsüne Karşı E-ticaret Sitelerine Tavsiyeler
E-Ticarette Bayram Döneminden Beklenen Hacim Artışı
Alışverişteki artış oranının elbette ekonomiye olan ciddi bir katkısı da mevcut. Reel alışverişin yavaşladığı ve popülerliğini yitirdiği bugünlerde e-ticaret sayesinde oluşması beklenen hacim yaklaşık 3.4 Milyar Türk Lirası civarında olması beklenmektedir. E-ticaretteki büyüme trendi normalleşme döneminde ve akabinde gelecek süreçtede de kendini koruyacak gibi gözüküyor.
İlgili İçerik: Kobiler İçin E-ticaret Rehberi
Ticimax e-ticaret paketlerini kullanmak ve kendi e-ticaret sitenizi açmak istediğiniz takdirde E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!