Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Findeks Kredi Notu Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi: 14.02.2024

İçindekiler;

Findeks Kredi Notu, kişisel ya da kurumsal kredilerinizi etkileyen ve finansal işlemlerinizde başvurulan bir derecelendirme sistemidir. Findeks notunuz E-ticaret yaparken de sıklıkla karşınıza çıkacağı için, notunuzu yüksek tutmanız kurumsal imajınız için son derece önemlidir.

 

Findeks Kredi Notu Nedir? Nasıl Hesaplanır? konulu içeriğimizde findeks kredi notu, findeks raporu, findeks risk raporu kavramlarını açıklayacağız. Siz de yazımızı inceleyerek findeks notu hakkında kapsamlı bilgi sahibi olabilir ve kredi notunun nasıl hesaplandığını öğrenebilirsiniz. Findeks kredi notunun detaylarına geçmeden önce findeks nedir sorusunun cevabını verelim.

 

Kredi Notu Raporu Nedir

 

Findeks Nedir?

 

Kredi Kayıt Bürosu A.Ş (KKB) tarafından uygulamaya konulan Findeks, reel sektör ya da bireyler için tasarlanmış finansal hizmet oluşumudur. Türkiye'nin dokuz önemli bankasının işbirliği sonucu kurulan Kredi Kayıt Bürosu, 1995 yılında faaliyete geçmiştir. 2004 yılında bankalara bireysel kredi notu hizmeti sunmaya başlayan KKB, 2012’de ise bankalar ile ortak bir çalışma yürütüp, risk ve çek raporları sunmaya başlamıştır.

 

Finansal durum değerlendirmesi olarak da kabul edebileceğimiz Findeks ise uzun alt yapı çalışmaları sonrası 2014 yılında kullanılmaya başlanmış ve finansal işlemlerde güvenirliğin sorgulandığı ilk adres olmuştur.

 

İlginizi Çekebilir; İnternetten En Kolay Satılan Ürünler Nelerdir?

 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu

 

Findeks Nedir

 

Findeks Kredi Notu Nedir?

 

Findeks kredi notu nedir sorusuna kredi geçmişinizin değerlendirilmesidir cevabı verilebilir. Önceki dönemlere ait kredi kartı ekstresi, banka kredisi, fatura tutarları gibi ödemelerinizdeki performansı değerlendirir. Bu ödeme kalemleri referans alınarak hazırlanan findeks kredi notu, sizin finansal güvenirliğiniz hakkında bir fikir vermiş olur.

 

Geçmiş dönemlere ait borçlara ilişkin sayısal verilere bakarak hesaplanan findeks kredi notu gelecek 12 aylık süre zarfında ödenmesi gereken borçların ödenip ödenmeyeceğine dair fikir bildiren bir derecelendirme notudur. Findeks notu yalnızca kredi almak istediğinizde değil, ev ya da araç kiralamak istediğinizde veya cep telefonu, beyaz eşya gibi yüksek fiyatlı ürünleri taksitli ödeme ile almak istediğinizde de değerlendirilir.

 

Findeks kredi notu puanınızın olması için kredi kartı, banka kredisi, kredili mevduat hesabı gibi bir banka geçmişinizin de olması gerekmektedir. Bir başkasına kefil olmanız da findeks notunun başlangıcı olabilir.

 

Findeks notunun hesaplanabilmesi için değerlendirmeye tabi tutulacak sayısal verinin olması gerekir. Findeks kredi notu 1 ila 1900 arasında değişen puanların hesaplanması ile belirlenir. En yüksek not olan 1900, en güvenilir,en risksiz grubu ifade ederken, 1 en düşük nottur.

 

İlgili İçerik; İş Kurma Kredisi Veren Bankalar 2021

 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Findeks Kredi Notu Nedir

 

Findeks Kredi Notu Hesaplanır?

 

Findeks kredi notu farklı bileşenlerin farklı oranlarda etkilediği bir değerlendirmedir. Not hesaplamada kullanılan veriler ve bu verilerin etki yüzdeleri şöyledir:

 
  • Güncel borç durumu: % 35
  • Alınan kredilerin düzenli ödenip ödenmediği: % 35
  • Hangi yoğunlukta kredi kullanıldığı: % 10
  • Yeni başlayan krediler: % 11
  • Diğer unsurlar: % 9
 

Finansal durumunuzu belirttiğimiz oranlara göre değerlendiren Kredi Kayıt Bürosu, hesaplamalarını yaparak findeks kredi notunuzu belirler. Verdiğimiz yüzdelerin dönemsel olarak değişebilir ancak bunlar genel oranları etkilemeyen küçük değişikliklerdir ve temel faktörlerin belirleyiciliğini etkilemez. Hesaplamalar sonucu ortaya çıkan sonuçlar şöyle değerlendirilir:

 
  • 0 – 699 Yüksek derecede riskli grup
  • 700 – 1099 Orta derecede riskli grup
  • 1100 – 1499 Düşük derecede riskli grup
  • 1500 – 1699 İyi derece
  • 1700 – 1900 Çok iyi derece
 

İlginizi Çekebilir; Girişimci Adaylarının Yenmesi Gereken 5 Korku

 

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır

 

Nasıl Findeks Kredi Notu Öğrenilir?

 

Kredi Kayıt Bürosu üzerinden findeks kredi öğrenme talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için Findeks’e belirli bir miktar para yatırmanız gerekmektedir. Findeks’e ait web sitesi üzerinden de kredi derecelendirme notunuzu öğrenebilirsiniz. Bunu yapabilmek için de siteye üye olmanız gerekmektedir.  

Kredi Kayıt Bürosu’na bağlı bir marka olan Findeks’e belirli bir meblağ ödeyerek findeks kredi notu öğrenme talebinde bulunabilirsiniz. Talep sonucunda hazırlanan findeks raporu, detaylı olarak durum değerlendirmenizi gösterir.

 

Findeks’e ait internet sitesi üzerinden de kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Bunun için üyelik işlemini gerçekleştirmelisiniz. Üyelik işleminden sonra sisteme girişinizi sağlayıp kredi notu öğrenme talebinde bulunabilirsiniz. Findeks iki farklı yoldan kredi notunuzu paylaşmaktadır.

 
  • Findeks mobil uygulaması ya da web sitesi üzerinden raporun paylaşılacağı kişiden onay alınır. Paylaşım ayarları üzerinden yapılan bu işlem öncesinde vergi kimlik numarası ya da tc kimlik numarası ile ön onay alınmaktadır.
  • Findeks notu paylaşmanın diğer yolu ise, kişi ya da kurumlardan üyelik sırasında belirtilen telefon numarası üzerinden sms göndererek onay alınması yoluyla yapılır.
 

İlginizi Çekebilir; Dünyanın En Büyük E-ticaret Markalarının Girişim Hikayeleri

 

Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir

 

Findeks Notu Neden Önemlidir?

 

Konut, ihtiyaç ya da araç kredisi almak için başvurduğunuzda size referans olacak olan findeks kredi notunuz, bir anlamda finansal bir ayna vazifesi görerek, borç ödeme alışkanlığınız hakkında bilgi verir. Notunuz orta ve üzerinde ise almak istediğiniz kredi daha kolay onaylanırken, düşük findeks notunda kredi talebiniz reddedilebilir.

 

E-ticaret sırasında da nakite ihtiyacınız olduğunda ya da yatırım yapmak istediğinizde de krediye ihtiyacınız olabilir. Böylesi bir duruma maruz kalmamak ve mağdur olmamak için kredi notunuzun en azından ortalama ve hatta iyi olması gerekir. Findeks notu, sürekli sabit kalan, değişmez bir not değildir. İyi bir plan ve uygulama ile notunuzu yükseltebilirsiniz. Dilerseniz kredi notunuzu yükseltmeniz için yapmanız gerekenlere bir bakalım.


İlgili içerik: Finansal Planlama Rehberi 



Findeks Notu Neden Önemlidir

 

Findeks Notu Nasıl Yükseltilir?

 

Findeks notunu yükseltmek için, aylık ekstre ya da kredi borçlarınızın tamamını ödemelisiniz. Sadece asgari tutarı ödemeniz notunuz yükselmez.

 

Büyük meblağlardaki alışverişlerinizi kredi kartı ile yaptığınızda notunuz düşer ancak zamanında ödeme yaparsanız notunuz tekrar yükselir.

 

Faturalarınızı bankalar aracılığı ile ödemeniz de findeks notunuzu etkiler. Düzenli fatura ödemeleri notunuzu yükseltir.

 

Sıklıkla kredi başvurusunda bulunmak ya da kredi kartı limit artışı talep etmek de nakit ihtiyacınız olduğu izlenimi oluşturur ve kredi notunuz olumsuz etkilenir. Özellikle red alan krediler notunuzu düşüreceği için bu davranışlardan kaçınmalısınız.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

Findeks Notu Nasıl Yükseltilir

 

Risk Raporu Nedir?

 

Findeks Risk Raporu, ödemelerinizi tek bir noktadan takip etme imkanı sağlar ve bütün bankalardaki borç / limit bilgilerinizi, kredili mevduat hesabınızı, toplam kredi ve kredi kartı bilgilerinizi öğrenmenize olanak tanır. Risk raporu aşağıdaki unsurları kapsar.

 
  • Kredi notu
  • Findeks kredi notundaki değişimler
  • Findeks notunun Türkiye kredi notu ortalaması ile karşılaştırılması
  • Kredili ürünler ( kredili mevduat, kredi ya da kredi kartı)
  • Banka fark etmeksizin tüm kredilerinizin borç ve limit bilgisi
  • Geçmiş dönem ödeme performansları
 
İlgili İçerik; Nakit Akışı Yönetimi Hakkında 5 Önemli Başlık
 

İlginizi Çekebilir; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi 



Risk Raporu Nedir

 

Findeks Notu Neden Bilinmelidir?

 

Findeks kredi notunun kredi kartı ya da kredi başvurularında önemli ve belirleyici olduğundan bahsetmiştik. Özellikle yeni kredi başvurusu yaparken bu notu bilmeniz sonucu tahmin edebilmenizi ve önünüzü görebilmenizi sağlar. Örneğin findeks raporu alıp, durumunuza göre kredi başvurunuzu erteleyebilir ve bu süreçte notunuzu yükseltmeye çalışabilirsiniz.

 

Kredi başvurularının yanı sıra, findeks notunun iyi olması sizi güvenilir kılar. Gsm operatörleri, araç kiralama servisleri ve benzeri pek çok alanda yine kredi notunuza başvurulur. E-ticaret şirketinizin itibarı ve imajı için findeks kredi notu önemlidir.

 

Finansal geçmişinizin iyi olması, ileride ihtiyaç duyabileceğiniz nakte daha hızlı ve kolay ulaşmanızı sağlayarak, e- ticaret şirketinizde oluşabilecek nakit akışı sıkıntısına sizi korur. Findeks notunuzu bilerek, ona göre aksiyon alabilir, kötü ise iyileştirme politikası izleyerek şirketinizin finansal güvenliğini sağlayabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax