Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

İflas Etme Sebepleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 14.12.2023

İçindekiler;

Sektör fark etmeksizin çeşitli nedenlerden dolayı iflas eden birçok şirket bulunmaktadır. Şirketlerin faaliyetlerini sonlandırmasının birçok sebebi vardır. Bu yazımızda şirketlerin iflas etmesinin sebeplerini ve alınması gereken önlemleri sizler için derledik.



İflas Etme Sebepleri Nelerdir?

 

İflas Nedir?

 

İflas; borçlarını ödeyemediği mahkeme kararıyla saptanan ve ilan olunan tüccarın durumunu ifade eder. İflasına karar verilen şirketin malvarlığına el konulur, tasfiye edilir ve sağlanan nakitle alacaklıların ödemeleri yapılır.

 

Ticaret Kanunu’na göre iflas edebilecekler;

 
  • Gerçek kişi tacirler
  • Tüzel kişi tacirler
  • Tacir olmadığı halde iflasa tabi tutulanlar
 

Şahıs şirketlerinin iflası konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu noktada hukuki yollara başvurulmalı ve yasalara uygun şekilde bir süreç başlatılmalıdır.

 

İlgili İçerik: Home Ofis Şahıs Şirketi Kurmanız İçin 5 Sebep

 

İlgili İçerik: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?



İflas Nedir?

 

Konkordato Ne Demektir?

 

Konkordato ne demek dediğimizde; yeniden borç yapılandırılması için şirketlerin başvurdukları hukuki bir yöntemdir. Konkordato başvurusu kabul edilen şirketleri devlet geçici koruma altına almış olur. Alacaklılar konkordato sürecini başlatan firmalar için haciz işlemi yapamaz, bankalar kredilerini isteyemez, ipotekler satışa çıkarılamaz.

 

Konkordatonun amaçları;

 
  • Borçlu şirketlerin mali durumunu düzeltmek
  • Şirketlerin iflastan kurtulmasını sağlamak
  • Alacaklıların belli bir vadeyle alacaklarını temin etmelerini sağlamak


Konkordato Nedir

 

E-ticaret Şirketlerinin İflas Etme Sebepleri Nelerdir?

 

E-ticaret şirketlerinin sektörde tutunamayarak iflas etmelerinin birçok sebebi bulunmaktadır. Başlıca sebepler arasında;

 
  • Plansız ilerlemek
  • Bütçe planlaması yapmamak
  • Sermayesizlik
  • Stok yönetim eksikliği
  • Hedef kitleye hitap edememe
  • Doğru ürünü seçememek
  • Ürünün tanıtım ve anlatımını iyi yapamamak
  • Müşteri ilişkilerinin zayıf olması
  • Gizlilik ve güvenlik problemleri
 

Ticimax Gelişmiş E-ticaret Paketleri ile yüzde yüz korumalı, güvenli bir yazılım ve gelişmiş özelliklerle hemen tanışarak işletmenizi garanti altına alabilirsiniz.

 

E-ticaret İflas Etme Sebepleri Nelerdir?

 

1.Plansız İlerlemek

 

İflas etmenin en temel sebeplerinden biri plansız bir şekilde yola çıkmaktır. Bir e-ticaret sitesikurmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken kısa ya da uzun vadeli bir planlamadır. Bir, üç ya da 5 yıllık planlamalar yapmalı ve şirketinizin hedeflerini net bir şekilde belirlemelisiniz. Doğru bir şekil yapılan plan sayesinde şirketiniz daha sağlam temeller üzerine kurulmuş olur ve başarılı olma şansınız yükselir.



İflas Etme Sebepleri Plansızlık

 

2.Bütçeyi Belirlememek

 

E-ticaret şirketi kurma gibi bir düşünceniz varsa oluşabilecek her türlü masrafı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

 
  • Net bir bütçe hesaplaması yapmalısınız.
  • Sermayenizin hepsini stok için kullanmamalısınız.
  • Harcamalarınızı mantıklı bir şekilde yapmalısınız.
  • İhtiyaçlar doğrultusunda ödemeler yaparak lüks harcamalardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
  • Harcamalarınızı taksitlendirmelisiniz.
  • Az maliyetle reklam ve tanıtımlarınızı yapmalısınız.
 

3. Sermayesizlik

 

Şirketlerin iflas etmesinin sebeplerinden biri de sermayesizliktir. Yeterli sermayesi olmadan kurulan bir şirket yeterli ürün satın alamaz ve masraflarını karşılamakta zorlanır. Sermayesini etkin bir şekilde kullanamayan şirketler için de durum aynıdır.

 

Verimli bir şekilde kullanılmayan sermayenin şirkete bir faydası bulunmamaktadır. Yeterli sermayesi olmayan ve sermayesini etkili kullanamayan şirket yatırım yapamaz, büyüyemez ve iflas eder.
 

 
İlgili İçerik: Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?



İflas Etme Sebepleri Sermayesizlik

 

4. Stok Yönetim Eksikliği

 

Şirketlerin devamlılığı için stokların doğru bir şekilde yönetilmesi oldukça önemlidir. Elinizde ne çok fazla ne de çok az stok bulundurmalısınız. Gereğinden fazla stok bulundurmak paranızı değerlendirememenize, çok az stok ise talepleri yerine getirememenize sebebiyet verir.

 

Çalıştığınız tedarikçilerin teslimat sürelerini doğru analiz ederek sipariş miktarlarınızı doğru seçmeli, elinizde stok kalırsa çeşitli kampanya ve fırsatlarla satarak kazanç elde etmeye çalışmalısınız.

 
İflas Etme Sebepleri Stok Yönetimi

 

5. Hedef Kitleye Hitap Edememe

 

E-ticaret sitelerinin tüketicilere ulaşabilmesi satış için en önemli husustur. Hedef kitleye ulaşabilmeniz için sitenizin arama motorlarında görünür olması oldukça önemlidir. Siteyi ziyaret eden kişinin müşteriye dönüşebilmesi için sitenizin A’dan Z’ye gelişmiş özelliklerin sunulması gerekmektedir.

 
  • Kullanıcılar için işlevsel ve amaca hizmet eden bir site olmalıdır.
  • Kişilerin aradıklarını hızlı ve rahat bir şekilde bulabilmesi gerekir.
  • Gizlilik ve güvenlik politikalarına uyulması gerekir.
  • Hızlı bir site ile güvenli bir ödeme sağlanmalıdır.
 

İlgili İçerik: Hedef Kitle Nedir?

 

İlginizi Çekebilir; Z Kuşağı Hedef Kitleye Ürün Pazarlamak Hakkında Her Şey

 

İflas Etme Sebepleri Hedef Kitle

 

6. Doğru Ürünü Seçememek

 

Doğru bir planlama yaptınız, sermayenizi verimli bir şekilde kullandınız ve sitenizi doğru bir şekilde tasarladınız diyelim. Peki ya doğru ürünü seçmediyseniz? E-ticaret firmalarını iflasa sürükleyen bir diğer sebep ise doğru ürünü seçmemektedir. Kıyasıya rekabetin olduğu e-ticaret sektöründe müşteri kitlenizi doğru bir şekilde belirleyerek satacağınız ürünü seçmelisiniz.

 

Birçok firma aynı kategorilerdeki ürünleri satabilir fakat hepsi başarılı olamaz. Başarılı olabilmek için seçtiğiniz ürünün fark yaratarak diğer ürünlerden daha dikkat çekici olmasını sağlamanız gerekir. Doğru ürünü seçmek için;

 
  • Rakiplerinizi araştırın
  • Yurt içi ve yurt dışı trendleri takip edin
  • Ürünlerinizi ilgili çekici bir şekilde sunun
  • Ürünlerinizi doğru stratejilerle pazarlayın
 

İlgili İçerik: E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

 

İlgili İçerik: Ev Hanımları için İnternetten Ürün Satma Fikirleri

 

İlgili İçerik: E-Ticaret Girişiminiz İçin İş Fikirleri

 

İflas Etme Sebepleri Ürün Seçimi

 

7. Ürünün Tanıtım ve Anlatımını İyi Yapamamak

 

Başarısız e-ticaret firmalarının ortak özelliklerinden biri de sattıkları ürünlerin tanıtımını doğru bir şekilde yapamamaktır. Ziyaretçiler e-ticaret şirketlerinin ürünlerinden satın almak istediklerinde somut bir şekilde ürünü göremedikleri için ürünün tüm özelliklerini öğrenme ihtiyacı duyar.

 

Öncelikle siteye yüklenen görselin ziyaretçiyi memnun etmesi gerekmektedir. Ürünü birçok açıdan ve detaylı bir şekilde gösteren görseller kullanılmalıdır. Ürün görseli ve özellikleri ziyaretçi tarafından yeterli bulunmadığında rakip firmaların ürünlerine yönelir ve siz iyi bir ürün satsanız bile müşteri kaybetmiş olursunuz.



İflas Etme Sebepleri Ürün Tanıtımı

 

8. Müşteri İlişkilerinin Zayıf Olması

 

E-ticarette yüz yüze satış yapılmadığı için tüketicilerin firmalara karşı güven kazanılması zordur fakat mümkündür. Ziyaretçi hem ürünün ihtiyacını karşılayıp karşılamadığına hem de satıcı firmanın bilgilerine dikkat eder.

 

E-ticaret sitenizde firmanızı tanıtmalısınız. İletişim bilgilerinizin ulaşılabilir ve güncel olması ziyaretçilerin müşteriye dönüşmesi için çok önemlidir. Ayrıca;

 
  • Müşterilerinizle sosyal medya üzerinden her zaman iletişimde olun ve onlara güncel bilgilendirmelerde bulunun.
  • Müşterilerinizin yapmış olduğu öneri ve şikayetleri dikkate alın ve mümkün olduğunca yanıtsız bırakmayın.
  • Müşterileriniz tarafından ulaşılabilir olun. Hizmetlerinizin ulaşılabilir olduğunu, 7/24 şikayet ve sorunlarını dinleyen bir sistem oturmalısınız.
 
 

İlgili İçerik: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

 

İlgili İçerik: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?



İflas Etme Sebepleri Müşteri İlişkileri

 

9. Gizlilik ve Güvenlik Problemleri

 

Ziyaretçilerin en dikkat ettiği nokta şüphesiz e-ticaret firmasının gizliliği ve güvenliğidir. Bilgilerini paylaşmaktan çekinmeyecekleri güvenli bir ortam olmasını isterler. Ödeme işlemlerinde mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formunun müşteriye sunulması şarttır.

 

Bu belgeleri sağlayamayan firmalardan alışveriş yapılmamalıdır. Müşterilerine güvenli bir alışveriş deneyimi yaşatamayan ve güvenlik sorunlarını çözemeyen e-ticaret şirketleri prestij kaybeder ve zamanla iflas eder.
 

 
İflas Etme Sebepleri Güvenlik

 

10. Aceleci Davranmak, Doğru Hamleleri Yapamamak ve Vazgeçmek

 

E-ticaret şirketleri her geçen gün sayısını ve bilinirliğini artırmaktadır. Bu sektörde kalıcı ve başarılı olmak epey zordur. Sıkı rekabetin olduğu bir ortamda doğru zamanda doğru aksiyonlar almak gerekmektedir.

 

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm maddelerin yanı sıra e-ticaret şirketlerinin iflas etmelerine sebep olan en büyük hatalarından biri aceleci davranmaktır.

 

Küçük adımlar atarak ilerlemek başarılı olmanın anahtarıdır. Doğru zamanda doğru hamlelerin yapılması gerekir. Bunun için de en başında söylediğimiz gibi tüm olasılıkları önceden planlamak gerekmektedir. Konkordato ya iflas gibi durumlarla karşılaşmamak için işletmelerin planlı ve pes etmemesi önemlidir.

 

İlgili İçerik: Corona Virüse Karşı E-ticaret Sitelerine Tavsiyeler

 

İlgili İçerik: Corona Virüsün (Covid-19) E-ticarete Etkisi Nedir?

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax