Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Influencer Marketing Nedir, Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 08.11.2023

İçindekiler;

Influencer Marketing, markaların ürün ve hizmet tanıtımı yapmak, satış artırmak, hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmak ve hedef kitlesini genişletmek için sosyal medya influencer’ları ile iş birliği yaptığı bir dijital pazarlama yöntemidir.

 

Özellikle e-ticaret firmaları tarafından oldukça çok tercih edilen Influencer Marketing Stratejisi, geleneksel reklamcılıktan oldukça farklıdır ve burada asıl amaç ınfluencerlar’ın doğal bir şekilde içeriklerini ve ürünlerini tanıtmasıdır.

 

Influencer Marketing'in Tarihi Gelişimi

 

Influencer Marketing ile Etkileşimleri Arttırmak

 

Influencer marketing, sosyal medya platformlarının yaygın bir şekilde kullanılmasıyla ortaya çıkan yeni bir dijital pazarlama yöntemidir. İnternetin kullanılmaya başladığı ilk yıllarda blog ve forum sitelerinde diğer kullanıcılara bilgi öneren, ürünler hakkında bilgi veren kişiler aslına bakıldığında ilk influencerlar iken 2005 yılında Youtube’un kullanılmaya başlanması ile beraber bireyler videolarını da farklı geniş kitlelere ulaştırdı.

 

Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının yaygınlaşması ise Influencer’ları farklı bir şekilde dönüştürdü. Sosyal medya platformlarında geniş bir kitleye sahip olan kişiler artık kitlelerine markalar, ürünler ve hizmetler ile ilgili bilgi vermeye başladı. Bu kişilerin iş birlikleri yapabilmesi ve finansal yönetim süreçleri için ise Influencer Marketing Ajansları ortaya çıktı.

 

Çok büyük bir takipçi kitlesine sahip olan kişilerin yanı sıra ise daha küçük kişilere tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapan mikro ve makro influencerlar ise önem kazanmaya başladı.

 

Okumanızı Öneririz: Micro, Macro ve Mega Influencer Arasındaki Farklar Nedir?

 

Influencer Marketing Neden Önemlidir?


influencer pazarlama, pazarlama, kitle pazarlama
 

Geniş bir kitleye ulaşmak, marka bilinirliği yaratmak ve satışlarını artırmak isteyen işletmeler için Influencer Marketing Stratejisi oldukça önemlidir.

 
  • Influencer marketing sayesinde markalar geniş kitlelere ulaşabilmektedir.
  • Bunun yanı sıra takipçileri Influencer’lara oldukça güvenmektedir.
  • Influencer’lar niş bir sektöre yönelik hizmet verdikleri için işletmelerin kendi sektörlerindeki Influencer’lar ile çalışabilmesi mümkündür.
  • Özellikle ınfluencer’lar markaların içerik üretme sürecindeki iş yükünü hafifletmektedirler.
  • Markaların sosyal medya platformlarındaki görünürlüğü artış göstermektedir.
  • Bu pazarlama stratejisiyle yapılan her çalışma ölçümlenebilir verilere ulaşmanızı sağlamaktadır.
 

Influencer marketing stratejisinden verim almak isteyen markaların ise çalışılacak olan Influencer seçimini iyi bir şekilde yapması gerekirken pazarlama stratejilerini de iyi bir şekilde belirlemesi gerekmektedir. Sizler de ınfluencer’lardan daha fazla verim almak istiyorsanız bunlara dikkat edebilirsiniz.

 

Okumanızı Öneririz: Etkili Bir Youtube Canlı Yayını Nasıl Yapılır?
 

Influencer Türleri Nelerdir?


makyaj, influencer, make up artist, makyaj fenomeni

 

Influencer’lar belirli faktörlere ve takipçi sayılarına göre kategorilere ayrılmaktadır. Nano, makro, mikro, ve mefa nfluencer’lar en çok bilinen influencer türleridir.

 
  • Nano Influencer: Yerel ve bölgesel olarak hizmet veren ve çok küçük bir takipçi kitlesi bulunan influencerlara verilen isimdir. Nano Influencer’lar takipçileri ile yakın ilişki kurar. Takipçi sayısı 10.000’den azdır.
  • Mikro Influener: Spesifik bir kitleye hitap edebilecek ve küçük takipçi kitlesine sahip olan influencer türüdür. 10.000 – 50.000 arasında bir takipçiye sahiptir.
  • Makro Influencer: Takipçi sayısı 500.000 – 1.000.000 arasında olan ve geniş bir kitleye hitap eden influencerlara verilen isimdir. Makro influencerlar takipçileri ile çok yakın etkileşim içine girememektedir.
  • Mega Influencer: Takipçi sayısı 1.000.000’dan fazla olan influencerlara verilen isimdir. Genellikle büyük ölçekli firmalar tarafından tercih edilmektedir.
 

Belirli bir konuda uzmanlığı bulunan kişiler de influencer kategorisinde değerlendirilebilmektedir. Ya da bir çocuğa sahip olan kişiler de anne ve babaları etkileyebileceği için Influencer olarak görülebilir. Bunların yanı sıra blogger’lar ve içerik üreticiliği yapan kişiler de Influencer olarak çalışabilir.

 

Sosyal Medya Platformları ve Influencer Marketing Arasındaki İlişki

 

Sosyal medya platformlarının kullanılmaya başlanması ile influencer marketingin de önemi artmaya başlamıştır. İlk süreçlerde farklı platformlar üzerinden yapılan etkileşim çalışmaları zamanla Instagram, TikTok, Twitter ve Youtube gibi sosyal medya platformlarına taşınmıştır.

 

Web 2.0 teknolojisinin gelişmeye başlaması ile beraber ortaya çıkan ve kullanıcıların birbirleri ile etkileşime geçebildiği sosyal medya platformları sayesinde ınfluencer’lar büyümeye başlamış ve geniş kitlelere ulaşmıştır. Markalar ise bu platformlarda geniş bir kitleye sahip olan kişiler ile iş birliği yaparak kendilerini daha fazla kişiye ulaştırırken itibarlarını artırmış ve daha fazla satış yapmaya başlamıştır.

 

Etkili Bir Influencer Marketing Stratejisi Nasıl Oluşturulur?


Etkili Bir Influencer Marketing Stratejisi Nasıl Oluşturulur
 

Influencer marketing’den iyi bir dönüşüm elde etmek isteyen her markanın etkili bir strateji oluşturması gerekir ve bu stratejiyi oluştururken de belirli şeylere dikkat edilmesi önemlidir.

 
  • İlk olarak markaların karar vermesi gereken en önemli şey Influencer marketing’den elde edilmek istenen hedefin belirlenmesidir. Satış artırmak, ürün lansmanı yapmak, marka bilinirliği yaratmak ve hedef kitle genişletmek üzerine çalışabileceğiniz bazı amaçlardır.
  • İkinci olarak ise hedef kitlenizi tanımlamanız gerekir. Hedef kitlenizin özellikleri, alışkanlıkları, ilgi alanları gibi faktörleri göz önünde bulundurabilir ve böylece hedef kitlenizi elinde barındıran doğru influencer’lar ile çalışabilirsiniz.
  • Hedeflerinizi ve hedef kitlenizi belirledikten sonra markanıza en uygun olan influencer’ları araştırın ve bu influencer’lar ile iletişime geçin.
  • İçerik stratejinizi belirleyin ve markanızın kurumsal duruşuna uygun içerikler üretmek için iletişimde kalmaya özen gösterin.
  • İçerik pazarlaması çalışmalarına başladıktan sonra ise düzenli olarak performans analizi yapın ve ilgili işbirliklerinden ne kadar dönüşüm elde ettiğinizi önemseyin.
 

Çalışılacak ınfluencer’ların kimler olduğuna karar veremiyorsanız bu süreçler Influencer’lara hizmet veren ajanslar ile iletişime geçebilir ve böylece markanızın hedeflerine en uygun influencer’lar ile çalışmak için profesyonel destek alabilirsiniz.

 

Influencer Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?


Influencer Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
 

Influencer seçiminde her marka kendi hedeflerini göz önünde bulundurarak çalışacakları influencer’lara karar veriyor olsa da Influencer Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken farklı noktalar da bulunmaktadır. Bunlar:

 
  • Hedef Kitle Uyumu
  • İçerik Kalitesi ve Tutarlılığı
  • Etkileşim Oranları
  • Takipçi Sayısı
  • Referanslar
  • Uzun Vadeli Çalışma İmkanı
  • Bütçe
 

Influencer seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar önemsenmediği takdirde markaların pazarlama çalışmalarından alacağı verim düşebilmektedir.

 

Okumanızı Öneririz: En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları (2023 Güncel)

Hedef Kitlenize Uygun Influencer’lar ile Çalışın

 

Influencer marketing stratejinizi geliştirmek için bir Influencer seçimi yapacaksanız ilk önem vermeniz gereken konular başında hedef kitlenize uygun influencer’lar ile çalışmayı göz önünde bulundurabilirsiniz.

 

Bu süreçte ınfluencer’lar ile iletişime geçerken ulaşmak istediğiniz hedef kitleye benzer bir kitleleri olup olmadığını öğrenebilir, kitleleri hakkında analizleri isteyebilirsiniz.

 

İçerik Kalitesi ve Tutarlılığı

 

İçerik kalitesi ve tutarlılığı da Influencer marketing stratejisinde önemlidir. Influencer marketing’in ilk hedefi doğal pazarlama yapmak olduğu için markanızın bulunduğu sektörlerde hizmet veren yani kısacası niş influencer’lara ulaşmaya özen göstermeniz gerekir. Bu noktada iletişime geçmeden önce içeriklerini inceleyebilir ve tutarlı olup olmadıklarını gözlemleyebilirsiniz.

 

Etkileşim Oranlarını Önemseyin


Influencer Etkileşim
 

Influencer marketing stratejinizde çalışacağınız kişileri seçerken etkileşim oranlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Bir influencer’ın etkileşim oranlarının yüksek olması takipçileri tarafından kendilerine güvenildiğini gösterebilmen bir faktördür bu nedenle seçim aşamasında beğeni, yorum, paylaşım ve kaydetme sayılarını göz önünde bulundurabilirsiniz.

 

Takipçi Sayısı ve Profili

 

Markanız için doğru influencer seçiminde önem verilmesi gereken bir diğer konu da takipçi sayısı olmalıdır. Genellikle pazarlama çalışmalarında Influencer marketing’i tercih edecek markalar çoğu zaman mega influencer’lardan daha fazla verim alacağını düşünse de bazı sektörlerde mega influencer’ların pek etkisi olmaya bilir. Bu yüzden takipçi sayısını ve profilini iyi bir şekilde incelemek gerekir.

 
  • Influencer niş bir kitleye mi sahip?
  • Makro ya da mikro influencer olmasına rağmen takipçileri aktif bir şekilde etkileşime giriyor mu?
  • Takipçi ve etkileşim oranları neler?
  • Bot takipçisi bulunuyor mu?
 

Gibi sorulara yanıt arayabilir ve değerlendirmenizi daha doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

 

Referanslarına Göz Atın

 

Genellikle markalar için influencer olarak çalışan kişilerin profillerinde daha önce yaptığı çalışmalar da yer almaktadır. Bu da aslına bakıldığında çalışacağınız influencer’ı seçerken sizlere yol gösterici olabilmektedir. Çalışacağınız influencer’a karar verirken daha önce hangi markalarla iş birliği yaptığına göz atabilir ve ne tür içeriklerle markalara yardımcı olduğunu önemseyebilirsiniz. Bununla beraber influencer’ın markalar ile ne kadar üzer çalıştığını da değerlendirerek kararınızı verebilirsiniz.

 

Bütçenizi Göz Önünde Bulundurun

 

Her marka influencer marketing çalışması yaparken belirli bir bütçe dahilinde çalışmaktadır. Influencer seçiminde bütçe de önem verilmesi gereken konular arasında yer alır. Genellikle mega ve makro influencer’lar içe çalışmak için daha fazla bir bütçe ayırmanız gerekirken mikro ve nano influencer’lar için bütçenizi daha az tutabilirsiniz.

 

Hemen İnceleyin: Sosyal Medya Pazarlama

 

Influencer Marketing Kampanyalarının Başarı Metrikleri Nelerdir?


Influencer Marketing Kampanyalarının Başarı Metrikleri Nelerdir?
 

Yapılan her dijital pazarlama kampanyasında başarıyı ölçümlemek markaların bir sonraki stratejilerini geliştirmelerinde büyük rol oynamaktadır. Bu ölçümlemeyi yapabilmek için ise belirli metrikleri takip etmeniz gerekir. Bu metrikler özellikle hem siteniz hem de sosyal medya hesaplarınız için takip edilmelidir.

 
  • Çalışma yürüttüğünüz sosyal medya platformlarında anlaşma süresinde takipçi artışı oldu mu?
  • Markanızın etkileşim oranı artış gösterdi mi?
  • İzleme ve dinleme sürelerinde artış yaşandı mı?
  • Markanızın tanıttığı ürün ve hizmetlerin sayfalarında trafik artışı oldu mu?
  • Sitenizin sosyal platformlardan gelen trafiğinde ne tür farklılıklar yaşandı?
  • Dönüşüm oranları farklılaştı mı?
  • Markanızın brand aramalarında ne tür değişiklikler oldu?
  • Influencer tarafından yapılan paylaşımlar ne kadar kişiye ulaştı ve etkileşim oranları ne derece artış gösterdi?
  • Müşterilerinizden aldığınız geri bildirimlerde farklılıklar oldu mu?
  • Influencer’ın paylaşımları satışlarınızı artırdı mı?
 

Sorularına yanıt arayarak Influencer marketing’den ne tür bir verim aldığınızı inceleyebilir ve böylece farklı çalışmalarınız için stratejinizi geliştirebilirsiniz.

 

Okumanızı Öneririz: Dijital İçerik Üreticisi Nedir? Dijital İçerik Nasıl Üretilir?

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax