Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Nofollow ve Noindex Nedir? Farkları Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

Noindex nedir dediğimizde sayfanın arama motorlarındaki dizine eklenmemesi anlamına gelmektedir ancak arama motorlarının sayfadaki bağlantıları takip etmemesi anlamına gelmez. Nofollow nedir dediğimizde ise arama motorunun bağlantıları takip etmemesi anlamına gelmektedir. Her ikisi de robot meta etiketine eklenen ayarlardır.

 

Arama motorlarında linkler ya da indexleme işlemleri için sıkça başvurulan nofollow noindex nedir ile ilgili çeşitli bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

 

Nofollow ve No Index Nedir? Farkları Nelerdir?

 

Noindex Nedir?

 

Sayfaların dizine eklenmemesi durumuna noindex adı verilmektedir. Arama motorlarına bir sayfayı dizinine eklememe talimatını vermenin en yaygın yolu bir HTML sayfasının

etiketine bir “noindex” yönergesi ile bir Meta Robots etiketi eklemektir. Aşağıda örneğini görebilirsiniz.  
 
  • < meta adı=”robots etiketi” içerik=”noindex” / >
 

Meta Robots etiketleri, arama motorlarını mevcut sayfada bulunan bağlantıları taramaya veya taramamaya yönlendiren “follow” veya “nofollow” yönergesi gibi diğer yönergeleri de içermektedir. Web sitelerindeki içeriklerinden arama motorlarında görünmemesi gerekenleri önlemek için noindex kullanılmaktadır.

 

İlgili İçerik; JSON (JavaScript Object Notation) Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?

 


No Index Nedir? Ne İşe Yarar

 

Noindex Olması Gereken Sayfalar Nelerdir?

 

Robots meta etiketi, diğer kullanımlara rağmen sayfaların arama sonuçlarında görünmesini önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Aşağıda noindex düzenlemesinin yaygın olarak kullanıldığı birkaç alanı bulabilirsiniz.

 
  • Hassas bilgiler içeren sayfalar
  • Etkin A/B veya bölünmüş testler için sayfaların alternatif sürümleri
  • "Hazırlama" (veya devam eden) sayfa sürümleri
  • Blog arşivleri
  • İade, gizlilik sözleşmesi gibi sayfalar
  • Teşekkür sayfaları
  • Yönetici ve giriş sayfaları
  • Admin sayfaları
  • Site içinde yapılan arama sayfaları
  • Reklam sayfaları
  • Benzer içerik taşıyan sayfalar
 

Noindex Nasıl Yapılır?

Noindex nasıl yapılır dediğimizde kullanımı iki şekildedir. Bunlar meta etiket ve HTTP yanıt başlığı olarak ikiye ayrılmaktadır. İkisi de aynı etkiye sahiptir. Web siteleri kendilerine uygun seçeneği seçebilmektedir.

 

Öncelikle meta etiketleri ve HTTP başlıklarını görebilmemiz için sayfanızı taramamız gerekir. Sayfa sonuçlarda görünmeye devam ediyorsa bunun nedeni büyük olasılıkla siz etiketi eklediğinizden beri sayfanın taranmamış olmasıdır. URL denetleme aracını kullanarak Google’dan sayfanızı yeniden taramasını isteyebilirsiniz.

 

Aşağıda etiket ve http örneklerini bulabilirsiniz.

 

Meta etiket sayfanın  <head>  bölümüne yerleştirilmektedir.  
 

  • < meta name= " robots " content = "noindex" >
 

HTTP’de bir meta etiket yerine yanıtınızda, noindex veya none değerine sahip bir X-Robots-Tag üst bilgisi döndürebilirsiniz.

 

Sayfanın HTML koduna noindex meta etiketi eklenebilir ya da HTTP yanıtına noindex üst bilgisi döndürerek ilgili sayfanın arama motorlarında görünmesi engellenir.

 

Arama motoru botları bir dahaki sefere bu sayfayı taradığında ve etiketi ya da başlığı gördüğünde, başka sitelerin bu sayfaya bağlantı verip vermemesinden bağımsız olarak sayfayı Google Arama sonuçlarından tamamen çıkarır.

 

 No Index Nasıl Yapılır

 

Noindex Ayarlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Noindex web sitelerinde ilgili sayfanın Google tarafından görüntülenmesini engelleyen bir durumdur. Arama motorlarında çıkmayan sayfalar ise organik trafiği olumsuz olarak etkilemektedir. Organik trafiğin etkilenmemesi adına noindex yapılacak sayfaların titizlikle seçilmesi gerekmektedir.

 

Web sitelerinin sayfalarının fazla olması indexlenmesi gereken sayfaların da bir o kadar fazla olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle sayfaların fazla olması güvenirliliği de etkilemektedir.

 

Sitelerin güvenli bir şekilde trafik alması ve SEO değerini yükseltmesi açısından indexlenecek ve noindexlenecek sayfaları doğru bir şekilde belirlemesi gerekmektedir. Bunun için sayfaların robots.txt ve site haritaları ile doğru bir şekilde takip edilmesi SEO için oldukça önemlidir.


İlgili İçerik; Online Mağazanıza Trafik Çekmenin 6 Altın Kuralı

 

İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?

  

Meta Robots Etiketleri Nelerdir?

 

Robots.txt dosyası ve robots meta etiketi arama motorlarının web sitenizde bulunan içerikleri tarama ve dizine eklemek için rehber görevi yapmaktadır. Robots.txt aracılığı ile indeksleme kontrol edilemez. Bu meta etiketler, arama motoru tarama ve dizine ekleme işlemlerinin davranışlarını kontrol emektedir.

 

Robots meta etiketi, arama motorlarına belirlenen sayfaların taranmasını veya dizine eklenmesini söyleyen bir etikettir.

etiketleri arasında yer alır. Aşağıda örneğini görebilirsiniz.  
  •  
  •  
  • < meta name = ”robots” content = ”noindex” / >
  •  
  • < meta name = "robots" > etiketi, tüm arama motorları için geçerliyken < meta name = "googlebot" > etiketi Google’a özeldir.
 

İlgili İçerik; Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir?

 

Meta Robots Etiketleri Nelerdir


 

Nofollow Nedir?

 

Nofollow, arama motorlarını sayfa sıralama hesaplamaları için bu bağlantıyı kullanmamaya yönlendiren bir web sayfası köprüsündeki bir ayardır. Arama motorlarının sayfadaki tüm bağlantıları taramasını engeller.

 
  • < meta name = “robots” content = ”nofollow” / >
 

Birkaç başlıkta nofollow nedir;

 
  • Nofollow etiketi, kısaca web sitenizde bulunan bağlantı için kefil olmak istemediğinizi belirtmenin kolay bir yoludur.
  • Sayfaların güvenli olmayan linklerdeki sitelere aktarılmasını engeller.
  • Spam linklerin azalmasında etkilidir. Blog yorumlarındaki spam linkleri engellemede yardımcıdır.
  • Nofollow, Google tarafından geliştirilmiş link aktarım şeklini belirten değişkendir.
  • Sürekli gelişmekte ve değişmekte olan Google algoritmaları nedeniyle nofollow değeri de zaman içerisinde değişmiştir.
  • Nofollow link; sayfanızda bulunan puanın link verdiğiniz bir başka sayfaya aktarılmasını engeller.
 

WordPress ve benzeri açık kaynak web sitelerinin çoğalması ile backlink yaratmak isteyen spamcılar bu siteleri tespit ederek anlamsız yorumlar ile link eklemeye başladılar. Bu gibi blog yorumlarında bulunan nofollow olarak etiketlenmemiş backlinkler hem link veren sitenin hem de link alan sitenin Google tarafından spam olarak yorumlanmasına ve banlanmasına sebep olmaktadır.

 

WordPress’in güncel versiyonlarında blog yorumlarındaki linkler otomatik olarak “nofollow” etiketi ile yayınlanmaktadır. Öte yandan doğru yerde “nofollow” kullanımı sitenin değerini koruyacak, ceza almasını önleyecektir. Nofollow ile site içi linklerin taranma önceliğini de Google bildirdiğimizde sitenin değeri de yükselmektedir.

 
İlgili İçerik; E-ticaret SEO Teknikleri

 

Nofollow Hangi Sayfalarda Kullanılır?

 

Nofollow düzenlemesine ihtiyaç duyulan alanlar aşağıdaki gibidir;

 
  • Güvenli olmayan bağlantılar
  • Taramayı ölçeklendirme
  • Ücretli bağlantılar
 


Nofollow Hangi Sayfalarda Bulunur

 

Nofollow Nasıl Yapılır?

 

Nofollow linkinin iki tür bağlantı şekli mevcuttur. Bunlar dış bağlantı ve iç bağlantıdır. Dış bağlantılar için kullanım şöyledir;

 
  • < a href = ”ornek.com” rel = ”nofollow” > Örnek link< / a >
 

İç bağlantılar için kullanım ise aşağıdaki gibidir;

 
  • < a href = ”signin.php” rel = ”nofollow” >Oturum Açın < / a >
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da ücretsiz e-ticaret eğitimleri ve daha fazlası için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax