Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Pazarlamada Halkla İlişkilerin Önemini Vurgulayan 5 Nokta

Güncelleme Tarihi: 08.06.2023

İçindekiler;

Pazarlama ve halkla ilişkiler çoğu zaman birbirine karıştırılan birbirinin yerine kullanılan iki kavram olsa da birbirinden farklı iki kavramdır. Gelişen ve değişen dünya ile farklılaşan pazarlama ve halkla ilişkiler kavramları özellik ve işlevsellik olarak birbirlerinden ayrıldıkları bazı noktalar mevcuttur. Yazımızda halkla ilişkiler ve pazarlama fark gibi konulara ulaşabilirsiniz.



Pazarlamada Halkla İlişkilerin Önemini Vurgulayan 5 Nokta

 

Halkla İlişkiler Nedir?

 

Halkla ilişkiler ne demek dediğimizde şirketlerin itibarını artırmak için yapılan medya stratejileri olarak tanımlanır. Halka ilişkiler her ölçekte işletme için bir ihtiyaçtır. Doğru tutum ve araçlarla PR çalışmaları her şirketin ihtiyacıdır. Halkla ilişkiler sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Halkla ilişkiler önemi dediğimizde bir işletmenin, kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu ya da kurabileceği kimselere karşı itibar kazanma yollarını kapsar. Halkla ilişkilerin temelini; ikna, retorik, algı kavramları oluşturur.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

Halkla İlişkiler Nedir

 

Pazarlama Nedir?

 

Pazarlama şirketlerin ürün veya hizmetlerini satabilmesi için gerçekleştirdiği faaliyetlerin bütünüdür. Pazarlama; ürünleri tüketicilere veya diğer işletmelere reklam, satış yoluyla teslim etmeyi içerir. Online ticaretin artmasıyla dijital pazarlama geleneksel pazarlamanın önüne geçmiştir.

 

Pazarlama nedir dediğimizde günümüzde şirketler için oldukça önemlidir. Çünkü ürünleri ve hizmetleri stratejik olarak hedef kitleye ulaştırmanın en etkili yoludur. Şirketlerin markalaşmasına önemli katkılar sunan pazarlama kavramı kitlelere ulaşmada oldukça etkilidir.

 

Pazarlama Nedir

 

Halkla İlişkiler ve Pazarlama İlişkisi

 

Halkla ilişkiler ve pazarlama yirminci yüzyılın ilk yarısında önemli bir büyüme geçirmiştir. Halkla ilişkiler yıllar geçtikçe pazarlamayla iç içe geçen ve yeni stratejileri de beraberinde getiren bir hal almıştır. Pazarlama ve halkla ilişkiler faaliyet alanlarını genişlettikçe ve gitgide daha büyük kitlelerle iletişim kurmakta iyi bir araç haline gelmiştir. Kitlelere ulaşmada aynı yöntemleri kullanan halkla ilişkiler ve pazarlama kavramları yıllar içinde iç içe geçmiştir fakat günümüze bakıldığında iki kavramın birbirinden ayrıldığını görmekteyiz.

 

Şirketlerin başarısının ayrılmaz parçaları olan halkla ilişkiler ve pazarlama birbiriyle ilişkili ancak ayrı disiplinlerdir. Pazarlama, bir şirketin ürünlerini veya hizmetlerini tüketicilere tanıtan reklam stratejileri ve içerik girişimleri olarak tanımlanır.

 

Pazarlama; Belirli kitleleri hedeflemek ve pazarlama kampanyalarının başarısını veya başarısızlığını belirlemek için kullanılan pazar araştırması ve pazarlama analitiği gibi alanları da içerir. Halkla ilişkiler, bir şirketin genel marka kimliğine ve itibarına odaklanır. Bir kuruluşun halk, tüketicileri, yatırımcıları ve diğer paydaşları ile ilişkisini destekleyen tüm iletişimler olarak tanımlanır.

 

İlgili İçerik; İtibar Yönetimi Nedir, Şirketiniz İçin Bilmeniz Gereken 5 Kilit Nokta

 

Pazarlamada Halkla İlişkiler İlişkisi Nedir

 

Pazarlama ve Halkla İlişkiler Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Halkla ilişkiler ve pazarlama fark denildiğinde her ikisi de ürün tanıtımı ve tüketici ilişkileri açısından ortak bir zemini paylaşır. Ancak aynı zamanda, farklı düzeylerde ve farklı bakış açılarından beslenirler.

 
  • Halkla ilişkiler geleneksel görüşe sahiptir. Pazarlama müşteri ihtiyaçlarını karla algılamak, hizmet etmek ve tatmin etmek için çalışmalar yürütür.
  • Halkla ilişkiler, şirketin çeşitli kamularında iyi niyet yaratmak için vardır, halkla ilişkiler firmanın kar edip etmemesiyle ilgilenmez.
  • Halkla ilişkiler; şirketlerin itibarını artırmak için yapılan medya stratejileri olarak tanımlanır.
  • Halkla ilişkiler her ölçekte işletme için bir ihtiyaçtır. Doğru tutum ve araçlarla PR çalışmaları her şirketin ihtiyacıdır.
  • Pazarlama; mal ve hizmetlerin üretici ve sağlayıcıdan tüketiciye satılmasını teşvik eder. Halkla ilişkiler, bir kuruluşun ve kamularının karşılıklı olarak birbirine uyum sağlamasına yardımcı olur.
  • Halkla ilişkilerin amacı, örgütün hedef kitleleri ile karşılıklı olarak anlaşılması veya konumlandırılmasıdır.
 

Pazarlama Halkla İlişkiler Arasındaki Farklar Nelerdir

 

Halkla İlişkilerin Pazarlama Faaliyetlerindeki Rolü Nedir?

 

Halkla ilişkiler stratejileri pazarlama faaliyetleriyle entegre çalışabilir. Halkla ilişkiler ve pazarlama taktikleri sürekli olarak kesişmektedir. Bu iki önemli işlevin uyum içinde çalışması için şirket haberleri duyurma, lansman ürünleri, sosyal sorumluluk çalışmaları aynı zamanda bir pazarlama faaliyeti olarak düşünülmelidir.

 

Aşağıda şirketlerin maksimum görünürlük elde edebilmeniz ve pazarlama yatırımlarınızın getirisini artırabilmek PR çalışmalarının hangi pazarlama alanlarında uygulanması gerektiğiyle ilgili başlıklar derledik.

 

İlgili İçerik; Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?

 

Mesaj geliştirme: Pazarlamada mesaj geliştirme, belirli bir dil üzerine faaliyet yürütme oldukça önemlidir. Mesajları farklı kitlelere iletmek de pazarlamanın görevidir. Halkla ilişkiler, önemli mesajları farklı bir kitleye etkili bir şekilde iletmek için kullanılır. Önce tüm hedef kitleleri belirleyerek, uygun mesajlar geliştirilebilir. Hedef kitle belirlenirken; müşteriler, umutlar, çalışanlar, yatırımcılar, ortaklar, tedarikçiler, haber kaynakları, sosyal medya ağları, içerik pazarlama gibi alanlardan bahsedilir.

 

Müşteri ilişkileri kurmak: Halkla İlişkilerin temel bir ilkesi ilişkiler kurmak ve beslemektir. Sektör uzmanları, muhabirler, editörler, eleştirmenler ve blog yazarları ile uzun süreli ilişkilere sahip olmak, hikayelerinizi ele almak ve şirketinizi alakalı tutmak için önemlidir.

 

İçerik pazarlama: İçerik pazarlama stratejinizi geliştirirmede halkla ilişkiler etkili rol oynamaktadır. PR içeriğinizi dağıtmanıza ve farkındalığı artırmanıza yardımcı olacaktır. İçeriklerinizle önemli hikayeler oluşturmak, toplumları etkilemek, viral hale gelmek birere PR çalışması örneğidir.

 

Marka bilinirliği: Halkla İlişkilerin temel işlevi, bilgiyi hızlı bir şekilde dağıtmak ve geniş kitleler arasında farkındalık yaratmaktır. Güvenilir bir haber kaynağında yayınlanan bir şirket adını görmek, doğrulama anlamına gelir ve markanın güvenilir olduğu izlenimini sağlar.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-Posta Pazarlama Araçları

 

Halkla İlişkilerin Pazarlamaya Etkisi Nedir

 

Pazarlama ve Halkla İlişkiler Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

 

Pazarlama ve halkla ilişkiler kavramlarının özellikle üniversitede bu bölümleri okuyan kişiler için farklılık ve benzerlik konusu kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu iki kavram farklı olduğu gibi aynı zamanda benzerliklere de gebe iki kavramdır. Aşağıda benzerlik gösterdikleri alanları sıraladık.

 

Tüketici araştırması: Neredeyse tüm iletişim profesyonelleri için araştırma, tüketiciye yönelik pazarlama içeriği, hükümet kampanyaları, topluluk eğitimi veya kriz iletişimi gibi halkla ilişkiler yönetimi için olsun, iletişim stratejilerinin temelini araştırma oluşturur.

 

Hedef kitlenin ihtiyaçlarını belirlemek için nitel ve nicel araştırma yöntemlerini kullanmak her iki kavramda da kritik rol oynar. İhtiyaçlar, tercihler, sorunlu noktalar, eksikler ve tüm önemli veriler araştırma ile elde edilir.

 

Yaratıcı mesaj dili: Pazarlama ve halkla ilişkilerin hedef kitlesi farklı olsa da her iki alanda da hedef kitleye yaratıcı bir mesaj dili ve içeriğiyle hitap etmek iki alanın da benzer yönünü oluşturur. Günün sonunda yaratıcı mesajlaşma ve bu mesajların yayılması her iki kavram içinde yaratıcılık, medyayı çok yönlü kullanma, etkilerin ölçülmesi gibi alanlarda benzerlik olarak kendini gösterir.

 

Medya analitiği: Genellikle pazarlamaya özgü bir uygulama olarak kabul edilse de medya kampanyalarının ve girişimlerinin etkisini ölçmek ve analiz etmek de halkla ilişkiler ve diğer stratejik iletişim profesyonelleri için önemli sorumluluklardır.

 

Sosyal medya yönetimi: Sosyal medya; ürün, hizmet ve kişisel markaların pazarlandığı bir platformdan daha fazlası haline geldi. Artık şirketler için tüketicileri ve diğer paydaşlarla doğrudan bağlantı kurmanın en önemli yolu sosyal medya.

 

Müşteri ilişkileri yönetimi: Müşterilerle empati kurmak ve ilişkileri etkin bir şekilde yönetmek, tüm iletişim ve medya profesyonellerinin sahip olması gereken bir sorumluluktur. Bu sorumluluk en açık şekilde halkla ilişkiler disiplininin bir parçası olsa da tüketici güveni ve müşteri ilişkileri pazarlamanın temel bir parçasıdır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax