Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Rich Snippets Nedir? Sitenize Faydaları Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Rich snippets birçok firma ve web sitesi tarafından kullanılmaktadır. Google ya da farklı bir arama motorunda kullanıcıların sorguladığı konuların daha iyi anlaşılması ve tıklamanın gerçekleşmesi için önemli olan snippet’ler yapılandırılmış veriler olarak adlandırılmaktadır. Yazımızdan rich snippets hakkında tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

 

Rich Snippets Nedir, Sitenize Faydaları Nelerdir?

 

Rich Snippets Nedir?

 

Rich snippets, arama sonuçlarında kullanıcılara ek bilgiler sağlayan bir tür yapılandırılmış veri işaretlemesidir. Sitelerin, Google ya da farklı arama motorlarında kullanıcılara sayfa hakkında ekstra bilgiler vermektedir. Kullanıcıların tıklamasını sağlayan kısa içeriklerin oluşturulduğu bir alandır. Arama motorlarında göründüğü için tıklanma oranlarını büyük oranda etkilemektedir. Bu nedenle titiz ve bilinçli bir çalışma gerektirmektedir.

 

Rich snippets ne demek dediğimizde Google’da önümüze çıkan başlık, URL ve açıklama kısmına tümüyle rich snippets adı verilmektedir. Bu alanlara ek olarak gösterilen bilgi ve görseller de snippet’e dahildir. Kullanıcıların sayfayı tıklamadan önce gireceği sayfayı ya da siteyi tanımasını sağlayan snippet’lerin içeriği bu nedenle oldukça önemlidir.

 

Google’da geleneksel olarak karşımıza çıkan görüntünün dışında kullanım alanına göre farklı rich snippets örnekleri de mevcuttur. Örneğin bazen bir derecelendirme, bazen yorum, bazen de bir kişi ya da kurum biyografisi olarak karşımıza çıkan ek bilgiler içerebilmektedir.

 

Rich Snippets Nedir

 

Rich Snippets Nasıl Yapılır?

 

Rich snippets kullanmak her web sitesi için oldukça önemlidir. Fakat sitenin amacına uygun olacak şekilde snippet seçilmesi gerekmektedir. Rich snippets nasıl yapılır dediğimizde öncelikle hangi ayrıntılara odaklanmanız gerektiğini belirlemek gerekmektedir. Rich snippets kurulumunda JSON (java script) ya da HTML kodları kullanılır. Belirlenen ve uygulanan snippet’ler sonrasında mutlaka test edilmelidir.

 

İlgili İçerik; JSON (JavaScript Object Notation) Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?

 

Rich Snippets Nasıl Yapılır

 

Rich Snippets Özellikleri Nelerdir?

 

Rich snippets denildiğinde arama motoru ve anahtar kelime kullanımı ile doğrudan ilişkili bir çalışmadır. Rich sonuçlar olarak da ifade edilen bu terim sitelerin yaptığı SEO optimizasyonlarının bir parçasıdır. Amaç, kullanıcıya içeriğin tamamıyla alakalı bilgi vermek ve tıklamayı sağlamaktır.

 

Aşağıda rich snippets konusunu daha iyi anlamak adına birkaç özelliğini sıraladık;

 
  • Geniş bir alanı kapsayan snippet’lerin en yaygın kullanım alanları; yemek tarifleri, derecelendirme, inceleme, etkinlik gibi alanlardır.
  • Bir konu hakkında ek bilgi sağlamak açısından idealdir.
  • Kullanıcıların gelişmiş arama sonuçlarına ulaşmasını mümkün kılmaktadır.
  • Sağlanan ek bilgiler sayfanın HTML ya da javascript içinde yer alan yapılandırılmış verilerden oluşmaktadır.
  • Snippet’ler çoğunlukla arama motorlarında görünen; başlık, açıklama, URL gibi alanların yanında ek bilgi ya da görsel içermektedir.
 

İlgili İçerik; Ücretsiz Anahtar Kelime Planlayıcıları

 

İlgili İçerik; Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir?

 

Rich Snippets Özellikleri Nelerdir

 

Rich Snippets Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Rich snippets kullanım alanı oldukça geniştir. Günlük yaşantımızda arama motorlarında sorgulattığımız pek çok konu için rich snippets kullanılmaktadır. Örneğin bir şirket hakkında bilgi edinmek istediğimizde snippet’ler; şirketin kuruluş tarihi, iletişim bilgileri, adresi gibi konularda bilgi edinmemizi kolaylaştırmaktadır.

 

Rich Snippets Kullanım Alanları

 

Öte yandan bir yemek tarifi aradığımızda siteler arama motorlarında rich snippets ile öne çıkmaktadır. Bu alanlar daha dikkat çekici olurken tıklanmayı ve video içeriği hakkında bilgiler sunmaktadır.

 

Arama motorlarında çıkan videolar anında oynatılamaz fakat eklenen bilgiler sayesinde kişilerin videoya tıklaması sağlanır. Bu açıdan rich snippets’ler birçok kişi ya da kurum için olmazsa olmaz düzenlemelerden biridir.

 

Aşağıda rich snippets’in kullanım alanlarından bazılarını sıraladık.

 
  • Yazarlar
  • Kişiler
  • Şirketler
  • Etkinlikler
  • Organizasyonlar
  • Müzik
  • Videolar
  • Değerlendirmeler
  • Yorumlar
  • Tarifler
  • Ürün işaretlemeleri (Ürün-fiyat bilgisi)
 

Konunun daha iyi anlaşılması için aşağıda birkaç rich snippets örneği bulabilirsiniz;

 

Rich Snippets Kullanım Alanları Nelerdir

 

Rich Snippets Faydaları Nelerdir?

 

Arama motorlarında üst sıralara yükselmek: Rich snippets kullanımı sitelerin daha fazla dikkat çekmesini sağlayan, SEO açısından olmazsa olmaz bir düzenlemedir. Google ya da diğer arama motorlarının siteyi fark edip üst sıralara alması, kullanıcının da içeriği görerek tıklamasında önemli bir rolü olan snippet kullanımı dikkat çekme açısından mutlaka kullanılmalıdır.

 

Tıklanma oranlarını arttırmak: Rich snippets kullanımı bir siteye trafik çeken anahtar kelimelerin kullanılmasıyla yapılır. Bu optimizasyon sitelere daha yüksek bir tıklama oranıyla geri dönmektedir. Tıklama oranlarının yükselmesi ise arama motorlarında yükselmenin anahtarıdır.

 

Gösterilen alakalı sayfa sayısının artması: Snippet kullanmak siteye trafik sağladığı, arama motorlarında üst sıralara çıkardığı gibi gösterilen alakalı sayfa sayısını da artırmaktadır. Bu durum farklı hedef kitlelere ulaşma konusunda etkili olduğu gibi sayfa gösterim sayınızı da artıracaktır.

 

Rakiplerin arasından fark edilme: Dijitalleşmenin hızla arttığı günümüzde işletmelerin her düzenlemeyi profesyonel bir şekilde yapması rakiplerinin önüne geçmede oldukça önemlidir. Snippet kullanarak rakiplerden daha üst sıralarda görünme, trafiği artırarak başarı sağlama kaçınılmazdır.

 

SEO puanını yükseltmek: Snippet kullanımı bir sitenin ya da sayfanın SEO düzeyini oldukça avantajlı bir hale getirmektedir.

 

İlgili İçerik; Online Mağazanıza Trafik Çekmenin 6 Altın Kuralı

 

Rich Snippets Sitenize Faydaları Nelerdir?

 

Rich snippets SEO Açısından Önemi Nedir?

 

Snippet kullanımı ya da iyileştirilmesi SEO’ya doğrudan etki etmese de dolaylı olarak etki etmektedir. Snippet kullanımı o sayfa için bir veri işaretlemesini sağlamaktadır. Bu durum doğrudan siteyi üst sıraya taşımasa bile katkı sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle içerik ve rich snippets türü oldukça önemlidir.

 

Tüketiciler bir ürün satın alacakları zaman mutlaka fiyat karşılaştırması yapar ya da bir otelde kalacakları zaman kullanıcı yorumları onlar için çok önemlidir. Bu nedenle sitelerin derecelendirme, kullanıcı yorumu, dikkat çekici içerik ve görsel kullanmaları tıklanma açısından oldukça etkili olacaktır. Sitelerin amacına ve hedef kitlesine göre snippet bilgilerini çeşitlendirmesi en etkili yollardan biridir.

 

İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; SEO Rehberi

 

İlgili İçerik; SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

 

İlgili İçerik; E-ticaret SEO Teknikleri

 

Rich Snippets SEO Açısından Önemi Nedir

 

E-ticaret Siteleri Hangi Rich Snippets Türünü Kullanmalıdır?

 

E-ticaret siteleri pek çok farklı konuda çalışmalar yürüterek son kullanıcıya ulaşmayı hedeflemektedir. Rich snippets’ler de e-ticaret siteleri için önemlidir. E-ticaret sitelerinin birden fazla rich snippets kullanması farklı bilgileri kullanıcılara sunarak daha fazla müşteri çekmesi açısından gereklidir.

 

Örneğin ürün-fiyat karşılaştırması bir tüketici için oldukça önemlidir. Bu nedenle fiyat ve ürün özellikleri konusunda cazip bilgiler sunmak tıklanma ve sonunda satın almayı etkileyecektir. E-ticaret siteleri için derecelendirme, sık sorulan sorular, nasıl yapılır, inceleme, kullanıcı yorumları gibi pek çok türü siteye uyarlamalıdır.

 

Rich Snippets E-ticaret Sitesi Kullanımı

 

Rich Snippets Kullanımının E-ticaret Sitelerine Faydaları Nelerdir?

 
  • Doğru rich snippets seçimi ve kullanımı e-ticaret sitelerinin tıklama oranını artırır.
  • Kişiler ek bilgiler edinerek sayfaya bilinçli şekilde gelir. Bu nedenle hemen çıkma oranı azalır, sayfada geçirilen süre oranı artar.
  • Kaliteli ve hedeflenmiş trafik alma olasılığı artar.
  • E-ticaret sitenizin SEO başarısının artmasına katkı sağlanır.
  • Amacına uygun kaliteli organik trafik almaya katkı sunar.
  • Kullanıcılara sosyal kanıt sunulması sonucunda siteden satın alma yapılması kaçınılmaz olur.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax