Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Şirket Nasıl Kurulur?

Güncelleme Tarihi: 18.03.2024

İçindekiler;

Şirket kurmak, herhangi bir sektörde ticari faaliyet yürütmek isteyen kişi ve işletmeler tarafından faaliyetlere başlanmadan önce yapılması gereken ilk iştir. Çünkü ticari faaliyet yürüten kişiler sektör fark etmeksizin yaptıkları işten elde ettikleri kazançlar için fatura kesmek ve belirli vergileri ödemek zorundadır.

 

Günümüzde şirket kurarken işletmelerin kendi amaçları, gelecekteki hedefleri ve sermayelerini göz önünde bulundurarak hareket ettikleri bilinmektedir. Bu nedenle bazı kişiler küçük ölçekli şirketler kurarken bazıları ise büyük ölçekli şirketler kurmaktadır.

 

Şirket kurmak isteyen kişi ve işletmeler için hazırladığımız bu yazımızda sizlerin şirket nasıl kurulur sorusuna yanıt vereceğiz. Bununla beraber ülkemizde en çok kullanılan şirket türleri olan şahıs şirketleri, limited şirket, anonim şirket gibi şirket türleri hakkında da sizleri bilgilendireceğiz.

 

Bir Şirket Kurmanın Yolları Nelerdir?

 

Şirket Nedir?

 

Bir veya birden fazla kişi tarafından kar elde etme amacı ile kurulan, ürün ve hizmet üretimi ya da satışı yapan tüzel yapılara şirket adı verilmektedir.

 

Şirketler, bir kişi tarafından kurulabilen tüzel yapılar olduğu gibi birden fazla kişi tarafından da hayata geçirilebilmektedir. Genellikle kişi ve işletmelerin bu aşamada dikkat etmesi gereken en önemli unsurlar hedefleri, sermayeleri ve gelecekteki amaçlarıdır.

 

İlgili İçerik; Bir Şirket Kurmanın Yolları Nelerdir?

 

Şirket Nedir

 

Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

 

Şirket kurmak isteyen kişilerin şirket kuruluş işlemleri öncesinde ve şirket kuruluşundan sonra yapması gerekenler şeyler vardır. Bunlar;

 
  • İş Planı Hazırlamak; Şirket kurarak ticari faaliyet yürütmek isteyen kişi ve işletmelerin Şirket kurmak için yapılması gerekenler arasında ilk olarak iş planı hazırlama adımlarını tamamlaması gerekmektedir. İş planı daha sonradan hazırlanabilecek olsa da şirket kuruluş işlemleri öncesinde bir plan hazırlamak işletmelerin hızlı bir şekilde çalışmaya başlamasını sağlamaktadır.
  • Faaliyet Alanını Belirlemek; Şirket kurmak için yapılası gerekenlerden bir diğeri de faaliyet alanını belirlemektir. Faaliyet alanını belirlemek için işletmeler gelecekteki hedeflerini göz önünde bulundurmalıdır. NACE Kodu listesinden yapmak istediğiniz iş ve yakın işleri belirleyerek sizler de şirket kuruluşu esnasında bunları paylaşabilir şirket kuruluş işlemlerinizi hızlıca yapabilirsiniz.
  • Noter İşlemleri; Şirket kurmak için yapılması gerekenlerden biri de noter işlemleridir. Mali müşavir vekaletnamesi, imza sirküleri ve imza beyannamesi alımı, şirket türüne göre şirket ana sözleşmesinin onaylanması gibi işlemler şirket kuruluşu esnasında belirlenen başlıca noter işlemleridir.
  • İş Yeri Kiralama; Şirket kurmak için her işletmenin belirli bir adresi şirket adresi olarak göstermesi gerekmektedir. Genellikle bir iş yeri sahibi olan kişiler iş yeri tapusunu göstererek şirket adresi belirlerken bir iş yeri olmayan kişiler ise iş yeri kiralayarak kira kontratı ile iş yeri açma başvurusu yapabilmektedir.
 

Genel olarak Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerekenlerden en önem vermeniz gereken şeyler bunlardır. Fakat şirket türünüze göre yapmanız gereken şeyler çeşitlenebileceği için bu aşamada mali müşavirinizden destek almanız oldukça önemlidir.

 

Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerkenler

 

Şirket Türleri Nelerdir?

 

Şirket kurmak isteyen kişi ve işletmelerin bilgi sahibi olması gerektiği konulardan birisi de şirket türleridir. Şirket türleri kendi içerisinde sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri de sermayesi ve şirket yapısına göre kendi içerisinde ayrım göstermektedir.

 
  • Sermaye Şirketi; Gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulabilen, itibarını idare ve sermayesinden alan ve şirket ortaklarının paylarının kişisel olmadığı şirket türlerine verilen isimdir.
 

Sermaye şirketlerinin özellikleri ve yapısı göz önünde bulundurulduğunda Komandit, Limited ve Anonim şirketi olmak üzere kendi içinde üçe ayrıldığını söylemek mümkünüdür.

 
  • Şahıs Şirketi; Tüzel kişiliği bulunan ve şirket ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu şirket türlerine verilen isimdir. Genellikle şahıs şirketleri ticari faaliyet yürütmek ve ortak bir amaca hitap etmek için bir veya birden fazla kişi tarafından kurulabilmektedir.
 

Şahıs şirketleri özellikleri ve yapısına göre kendi içerisinde adi komandit şirket, adi şirket, hakiki şahıs şirketi ve kollektif şirket olmak üzere dörde ayrılmaktadır.

 

Şirket Türleri Nelerdir

 

Şahıs Şirketi Nedir, Nasıl Kurulur?

 

Şahıs şirketleri, tek kişi ya da az sayıda ortak tarafından kurulabilen ve kurucu ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şirket türüne verilen isimdir. Şahıs şirketlerinin kuruluş ve ortak bakımından üçe ayrıldığı bilinmektedir.

 
  • Komandit şirketler
  • Adi şirketler
  • Kolektif şirketler
 

Türk Ticaret Kanuna göre belirlenen şahış şirketi türleridir. Şahıs şirketi kurmak isteyen kişiler bir muhasebeci ya da mali müşavir danışmanlığında belirli belgeleri hazırlayarak şirket kuruluş işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

 

Şahıs Şirketi Nedir

 

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

Şahıs şirketi kurmak için kişilerin ilk olarak belirli evrakları toplaması gerekmektedir. Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler şunlardır;

 
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgâh
  • Vesikalık Fotoğraf
  • İş yerinin adresini gösteren kira kontratı ya da iş yeri sizin üzerinizeyse tapu
  • Şirket kurma işlemleri için mali müşavire verilen vekalet
  • Şahıs şirketi kuruluş formu
  • İmza beyannamesi
 

Belgeleri şahıs şirketi kuruluşunda mali müşavirinize teslim etmeniz gereken belgelerdir . Bu belgeleri mali müşavir ya da muhasebecinize teslim ettikten sonra şahıs şirketi kurma işlemlerini çalıştığınız muhasebeciniz yürütecek ve en geç bir hafta içerisinde şahıs şirketi kurma işlemleriniz tamamlanacaktır.

 

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gereken Belgeler

 

Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

 

Şahıs şirketi kurmak isteyen kişiler şirket kuruluş aşamasında gerekli olan evraklar ve yürütülmesi gereken süreçler için belirli bir takım harcamalar yapmaktadır. Şahıs şirketi kuruluşu bakımından oldukça kolay ve sermaye gerektirmeyen bir şirket türü olduğu için şahıs şirketi kurma maliyetinin o kadar fazla olduğunu söylemek mümkün değildir.

 

Şahıs şirketi kuruluş aşamasında gerekli olan belgeler ve işlem ücretleri için ödeyeceğiniz ücretleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

 
İşlem Ücret
Muhasebeci Vekaleti 120 – 150 TL arasında değişmektedir
İmza Beyannamesi 85 TL
Damga Vergisi 76 TL
İkametgâh E-devletten ücretsiz alınabilir
Fotoğraf Bölgeye göre değişmektedir
Muhasebeci veya Mali Müşavir Ücreti Bölgeye göre değişmektedir
 

Kısacası şahıs şirketi kurma maliyetlerinin bölgelere göre 400 – 700 TL arasında değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür. Şahıs şirketi kurmak isteyen kişilerin bir bölümü mali müşavir ya da muhasebeci ile çalışırken bir bölümü ise danışmanlık firmaları ile hareket etmektedir. Danışmanlık firmalarından yardım alacak kişilerin danışmanlık ücretlerini de şahıs şirketi kurma maliyetleri arasında değerlendirmeleri doğru bir hesaplama yapmaları için oldukça önemlidir.

 

Şahıs Şirketi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Şahıs şirketi kurarak ticari faaliyet yürütmek isteyen kişi ve işletmelerin Şahıs Şirketi kurarken belirli konularda bilgi sahibi olmalıdır. Şahıs Şirketi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler şunlardır;

 
  • Şahıs şirketi kuruluş aşamasında kişi bir mali müşavir ile çalışmanız şahıs şirketi kurma işlemlerinizin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.
  • Şirket kuruluşu yapacak ve KOSGEB Teşviklerinden yararlanacak kişi ve işletmelerin şirket kurmadan önce KOSGEB belgelerini alması gerekmektedir. Aksi halde şirket kuruluşu sonrasında KOSGEB belgesi alırsanız KOSGEB desteklerinden yararlanmanız mümkün olmayacaktır.
  • Şirket kurmadan önce iş planınızı hazırlamanız sizlerin daha sağlı ve hızlı çalışmasında yardımcı olacaktır.
 

Sizler de şahıs şirketi kurarken bunları göz önünde bulundurmalısınız. Böylece hem işlemlerinizin daha kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilir hem de doğru adımlarla şirketinizi kurabilirsiniz.

 

Şahıs Şirketi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

 

Ticari faaliyetlerine şahıs şirketi kurarak başlayacak kişi ve işletmelerin bu şirket türünü seçmesindeki en önemli etken Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajlarıdır. Şahıs şirketi kurmak isteyen kişi işletmelerin avantajlı olduğu başlıca durumlar şunlardır;

 
  • Şahıs şirketleri en hızlı kurulabilen şirket türüdür. Genellikle şirket kuruluş işlemleri bir gün içerisinde tamamlanabilmektedir ve şirket açılışı 3-5 gün arasında gerçekleşmektedir.
  • Şahıs şirketi kurma işlemlerinde maliyetler diğer şirket türlerine oranla oldukça düşüktür. Limited ve anonim şirketleri sermaye isteyen şirket türleri iken şahıs şirketleri bölgeye göre farklılık gösteren ve 400 – 700 TL arasında bir maliyet ile kurulabilecek şirket türüdür.
  • Şahıs şirketlerinde ihtiyaç olan defter tasdik ücretleri oldukça düşüktür.
  • Şahış şirketlerinin işlem hacmi genellikle çok ama çok yüksek olmadığı için mali müşavir ve muhasebeci ücretlerinin de düşük olduğu bilinmektedir.
  • Şahıs şirketlerinin vergi sitemi kademeli olarak yükselmektedir.
  • Genellikle şahıs şirketi kapanış işlemleri bir gün içerisinde tamamlanabilmektedir.
 

Şahıs şirketi kurmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Şahıs şirketi kurmanın dezavantajları şunlardır;

 
  • Şahıs şirketlerinin finansal işlemlerini yürüttüğü bankalarda itibarı diğer şirket türlerine göre daha azdır.
  • Limited ve anonim şirket türlerinde belirlenen vergi oranı %20 iken, şahıs şirketlerinin vergi oranlarında kademeli olarak vergi sistemi bulunmaktadır. Bu da şahıs şirketlerinin vergi oranının %22 ile %40 arasında değişkenlik göstermesine neden olmaktadır.
 

Şahıs şirketi kurmanın avantajları ve dezavantajlarını sizlerle paylaştık. Siz de şirket kuruluşu gerçekleştirmeden önce bu unsurları göz önünde bulundurabilir ve şahıs şirketi kurup kurmamaya karar verebilirsiniz.

 

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

 

Daha fazlası için; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 
 

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

 

Limited şirket, bir veya birden fazla gerçek kişi ve tüzel kişiler tarafından ticari amaçlar ile kurulan şirket türüne verilen isimdir. Limited şirketlerde ortakların sorumluluğu sermayeleri ile sınırlıdır.

 

Limited şirket kurmak isteyen kişi ve işletmelerin limited şirket kurmak için gerekli belgeleri toplaması ve limited şirket sermayesi olarak belirlenen en az tutar olan 10 bin lirayı sermaye olarak göstermesi gerekmektedir. İlgili belgeleri tamamlanan ve limited şirket sermayesi hazır olan kişi ve işletmeler bir mali müşavir ile çalışarak limited şirket kurma işlemlerini tamamlayabilmektedir.

 

İlgili İçerik; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?

 

Limited Şirket Nedir

 

Limited Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler/Evraklar Nelerdir?

 

Limited şirket kurmak isteyen kişi ve işletmelerin şirket kuruluş öncesinde limited şirket kurmak için gereken belgeleri toplaması gerekmektedir. Bu belgeler şunlardır;

 
  • Limited şirket kuruluş bildirim formu
  • Limited şirket ortaklarının kimlik nüshaları ve vesikalık fotoğrafları
  • Şirket ortaklarının ikametgâh belgesi ( 2 Adet)
  • Noter huzurunda imzalanmış sözleşme
  • Limited şirket sermayesinin yatırıldığını gösteren belge
  • Şirketin kurulacağı adrese yönelik kira sözleşmesi ya da tapu
  • Limited şirket ortaklarının şirket içindeki paylarını ve sermayelerini gösteren belgeler
  • Limited şirketin yönetimini yapacak temsilci ve müdürü gösteren belgeler
  • Oda kaydına yönelik verilen beyannameler
 

Limited şirket kuruluşunda kişi ve işletmelerden istenen evraklardır. Sizler de bu evrakları topladıktan sonra limited şirket kurma işlemleriniz için bir mali müşavir ile çalışabilir ve şirket kuruluş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Limited Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler

 

Limited Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

 

Limited şirket kurmak isteyen kişi ve işletmeler ilgili evraklarını topladıktan sonra bir mali müşavir ile şirket kuruluş işlemlerini başlatabilmektedir. Limited şirket kurmak isteyen kişiler tarafından şirket kuruluşu öncesinde en çok sorulan sorulardan biri de limited şirketi kurmanın maliyeti nedir sorusudur.

 

Şirket Nasıl Kurulur adlı yazımızın bu bölümünde sizlere limited şirketi kurmanın maliyetleri hakkında bilgi vereceğiz. Sizler de bu bölümü inceleyerek limited şirketi kurma maliyetleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 
İşlem Ücret
Limited Şirket Sermayesi 10000 TL
İş yeri Kirası Değişkenlik göstermektedir
Ticaret Odası Harcamaları 1300 – 1500 TL
Kuruluş için vekalet ücreti ( notere ödenecek) 200 TL
Mali müşavire verilecek vekalet ücreti 200 TL
İmza sirküleri 300 TL
Kuruluş Hizmeti 800 TL
Damga vergisi 25 TL
Kaşe Ücreti 40 TL
 

Limited şirket kurma işlemleri sırasında kişi ve işletmelerin hangi işlem için ne kadar ücret ödeyeceğini yukarıdaki tablodan görebilirsiniz. Şirket kuruluşunuz öncesinde bu işlemler için gerekli olan sermayeyi sağlayarak sizler de hızlı bir şekilde limited şirket kuruluşunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

 

Limited Şirketi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Limited şirket kurmak ve bu şirket çatısı altında ticari faaliyet göstermek isteyen kişi ve işletmelerin Limited şirketi kurarken dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Şirket nasıl kurulur yazımızın bu bölümünde sizlerin Limited Şirketi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir adlı sorusuna yanıt vereceğiz. Siz de bu bölümü inceleyerek bu unsurlar hakkında bilgi alabilir ve doğru bir şekilde şirket kuruluşunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

 
  • Limited şirketi kurmak isteyen kişi ve işletmelerin sermaye paylarını 25 TL ve 25 TL’nin katları şeklinde ayarlaması gerekmektedir.
  • Limited şirket kuruluş sözleşmesi hazırlanırken sermayeye yönelik bir madde oluşturulması ve bu madde içerisinde ortakların sermaye paylarının değeri gösterilmelidir.
  • Limited şirketlerin 50’den fazla tüzel veya gerçek kişi olan ortaklarının bulunmaması gerekmektedir.
 

Sizler de bu unsurları göz önünde bulundurarak limited şirketi kuruluş işlemlerinizi başlatabilir ve doğru bir şekilde şirket kuruluşu gerçekleştirebilirsiniz.

 

Limited Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Limited Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

 

Limited şirketi kurmadan önce kişi ve işletmeler tarafından en çok araştırılan konulardan biri de limited şirketi kurmanın avantajları ve dezavantajlarıdır. Bu bölümde sizlere limited şirketi kurmanın avantajları ve dezavantajları hakkında bilgiler vereceğiz.

 

Limited şirketi kurmak isteyen kişiler tarafından bu şirket türünün seçilmesini sağlayan en büyük avantajlar şunlardır;

 
  • Limited şirketler sabit oranda vergi ödeyen şirket türüdür.
  • Limited şirketlerde paylar, ortakların haklarını göstermek için eşit ya da belirlenen oranda bölünmektedir.
  • Limited şirketlerde ortakların sorumlulukları şirket kurma işlemleri esnasında sermaye olarak taahhüt edilen miktar kadardır.
  • Ortakların borçlara karşı herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
  • Limited şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Limited şirketi kurarken belirlenen şirket payı iki yıl boyunca elde tutulduğu takdirde şirket payı satılırken KDV ödenmesi germemektedir.
 

Bunlar limited şirketi kurmanın avantajları olarak bilinmektedir. Fakat limited şirketi kurmanın avantajları bulunduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Limited şirketi kurmanın dezavantajları şunlardır;

 
  • Limited şirketlerin ortak sayısı maksimum 50 ile sınırlıdır.
  • Kamuya yönelik borçlar bulunuyorsa ortakları bu borçlardan sermaye payları oranında sorumlu tutulmaktadır.
  • Limited şirketleri tahvil ve bono çıkaramamaktadır.
  • Limited şirketi kurma işlemleri esnasında şirket ortakları emeklerini ve ticari itibarlarını sermaye olarak ortaya koyamamaktadır.
 

Sizler de limited şirketi kurma işlemleriniz önce Limited Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajlarını inceleyebilir ve bu şirket türünü kurup kurmama konusunda karar verebilirsiniz. Fakat bir şirket kuruluşu esnasında sermayeniz ve gelecekteki hedeflerinizi göz önünde bulundurmanız doğru şirket türüne karar verebilmek için oldukça önemlidir.

 

Limited Şirket Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

 

Daha fazlası için; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?

 

Anonim Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

 

Anonim şirket, sermayesi belirlenmiş ve paylara bölünmüş, borçlarında yalnızca mal varlığı ile sorumlu tutulan bir sermaye şirketidir. Anonim şirketleri, büyük hedefleri olan kişi ve işletmeler tarafından hayata geçirilen bir şirket türüdür.

 

Anonim şirket kurmak isteyen kişiler ve işletmeler bu şirketini türünü kurarken ilk olarak anonim şirket kurma evraklarını toplamalıdır. Ardından bir mali müşavir ile çalışarak şirket kurma işlemleri gerçekleştirilmektedir.

 

İlgili İçerik; Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

 

Anonim Şirket Nedir


 

Anonim Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler/Evraklar Nelerdir?

 

Anonim şirket kurmak isteyen kişi ve işletmelerin şirket kuruluş işlemleri öncesinde anonim şirket kurmak için gereken belgeleri toplaması ve bunun ardından şirket kuruluş işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Anonim Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler/Evraklar şunlardır;  

  • Anonim şirket ana sözleşme onayı
  • Anonim şirket ortaklarının imza beyannamesi ( Her ortak için alınmalıdır.)
  • Nüfus cüzdan fotokopisi (her ortak için alınmalıdır)
  • Anonim şirket sermayesinin yatırıldığını gösteren banka dekontu
  • İkametgâh belgesi ( her ortak için e-devlet üzerinden alınabilmektedir.)
  • Şirketin kurulacağı adresi gösteren kira sözleşmesi
  • Şirket unvanı
  • Şirket temsilcisini gösteren belge
  • Sermayenin 1/4 ünün bloke edildiğini gösteren banka yazısı
  • Oda kayıt belgeleri
 

Evrakları anonim şirket kuruluş işlemleri öncesinde hazırlanması gereken Anonim Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler/Evraklar’dır. Sizler de bu evrakları hazırlayarak bir mali müşavir eşliğinde şirket kuruluş işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

 

Anonim Şirket Kurmak İçin Gereken Evraklar

 

Anonim Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

 

Anonim şirketi kurmak isteyen kişi ve işletmelerin göz önünde bulundurduğu unsurlardan birisi de anonim şirketi kurmanın maliyetidir. Anonim şirket kurma maliyeti genellikle işlemlere ve işlem ücretlerine, şirketin kurulmak istediği bölgeye göre farklılık göstermektedir.

 
İşlem Ücret
Anonim Şirket Sermayesi 50 BİN TL
Kira bedeli Değişiklik göstermektedir
Kuruluş vekaleti 200 TL
İmza sirküleri 150 TL
Mali müşavir için vekalet ücreti 200 TL
Ticaret Odası Kaydı ve İşlemler 1500 TL
Kuruluş Ücreti 1000 TL
 

Anonim şirket kurmanın maliyetini hesaplarken göz önünde bulundurulması gereken harcamalardır. Anonim şirket kuracak kişi ve işletmeler anonim şirketi kurma maliyetinin bölgeden bölgeye ve ilden ile değişiklik göstereceğini bilmelidir. Sizler de anonim şirket kurmak istiyorsanız yukarıdaki maliyetleri göz önünde bulundurmalı ve kuruluş öncesinde bu tutarları sermaye olarak ayırmalısınız.

 

Anonim Şirketi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Anonim şirketi kurmak isteyen kişi ve işletmeler şirket kuruluş aşaması öncesinde Anonim Şirketi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenleri göz önünde bulundurmalıdır. Anonim şirketi kurarken kişi ve işletmelerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar şunlardır;

 
  • Anonim şirketi kurmak isteyen kişi ve işletmeler tüm ortakların ad soyad bilgilerini, yerleşim yerlerini gösteren ikametgâh belgelerini, vatandaşlıklarını gösteren nüfus cüzdanı ve T.C Kimlik numaralarını belirtmek zorundadır.
  • Anonim şirketi içerisinde yönetim kurulu üyelerinin de ikametgâh, kimlik, TC. Kimlik kartı gibi belgelerinin hazırlanması gerekmektedir.
  • Anonim şirketlerin ana sözleşmesinde şirketin ne amaç ile kurulduğunu gösteren bir maddenin bulunması oldukça önemlidir.
  • Anonim şirketler ticaret siciline teyit ettirilmelidir.
  • Anonim şirketler bir sermaye şirketi türü olduğu için şirket unvanının iş konusu ile alakalı olması oldukça önemlidir.
 

Anonim şirket kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar bunlardır. Sizler de şirket kuruluş işlemleriniz öncesinde bunları göz önünde bulundurabilir ve anonim şirketi kurma işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

 

Anonim Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Anonim Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

 

Anonim şirketi kurmak isteyen kişilerin bu şirket türünü seçmesindeki en önemli etkenlerden birisi de anonim şirketi kurmanın avantajlarıdır. Anonim şirketi kurmak hem kişilerin hem de işletmelerin birçok avantajdan yararlanmasını sağlamaktadır.

 
  • Anonim şirketlerde ortakların hisse devri kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.
  • Anonim şirketler kolayca hisse tahvili ve bono çıkarabilmektedir.
  • Anonim şirketlerin borçlara yönelik sorumluluğu yalnızca mal varlığı ile sınırlandırılmıştır.
  • Anonim şirketlerde ortakların sorumluluğu ise sermayeleri kadardır.
  • Anonim şirketlerin payları 1 kuruluş ve katlarına bölünmektedir.
  • Anonim şirketler bankalar nezdinde daha ön planda tutulan bir şirket türüdür.
  • Kamu borçlarına karşı anonim şirket ortaklarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
 

Anonim şirketi kurmanın birçok avantajı bulunurken dezavantajlı olduğu durumlarda bulunmaktadır. Anonim şirketi kurmanın başlıca dezavantajları şunlardır;

 
  • Anonim şirketi kurmak için minimum sermaye 50 BİN TL’dir.
  • Şirket sermayesi 250 Bin TL üzerinde ise anonim şirketlerde avukat bulunma zorunluluğu bulunmaktadır.
  • Genel kurul toplantıları esnasında bakanlık temsilcisinin toplantıda bulunma zorunluluğu vardır.
  • Anonim şirketlerin kuruluş ve kapanış işlemleri uzun sürebilmektedir.
 

Anonim şirketi kurmak isteyen kişi ve işletmeler kuruluş işlemleri öncesinde Anonim Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları hakkında bilgi almalı ve buna göre bir karar vererek şirket kuruluş işlemlerini başlatmalıdır.

 

Anonim Şirket Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

 

Daha fazlası için; Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

 

Kolektif Şirket Nedir? 

 

Kolektif şirket, ticari faaliyet göstermek için bir ticaret unvanı adı altında gerçek kişiler ile kurulan bir şirket türüdür. Kolektif şirket ortaklarının şirket alacaklarına karşı sorumlulukları sınırlanmamıştır.

 

İlginizi Çekebilir; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 

İlginizi Çekebilir; Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler (2021)



Kolektif Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
 

Kolektif Şirket Özellikleri

 

Kolektif Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde Kolektif Şirket kurmak isteyen kişiler için Kolektif şirketin özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz.

 
  • Kolektif şirketler kuruluş ve yönetimi kolay olan şirketler arasında yer almaktadır.
  • Kolektif şirketlerin tüzel bir kişiliği bulunmaktadır.
  • Kolektif şirketlerin sermayesi, kolektif şirket ortaklarının ortaya koyduğu sermaye ile belirlenmektedir.
  • Kolektif şirket kuruluşunda diğer şirket türlerinin bir kısmında olan ortaya konması gereken en az sermaye tutarı bulunmamaktadır.
  • Kolektif şirket ortaklarının şirket içerisindeki sorumlulukları kolektif şirkete ortak olurken ortaya koydukları sermaye ile sınırlandırılmıştır.
  • Şirket ortakları şirketin alacak ve borçlarına karşı sorumludur.
  • Kolektif şirket kuruluşu aşamasında kolektif şirket sözleşmesinin yapılması gerekmektedir. Bu sözleşmenin noter huzurunda yapılması oldukça önemlidir.
  • Kolektif şirket sözleşmesinde aksi belirtilmediği takdirde şirket ortaklarının hepsi şirket yönetiminden sorumlu tutulmaktadır. Eğer sözleşmede bununla ilgili bir madde düzenlendiyse şirket yetkisi belirlenen ortaklara verilebilemektedir.
  • Kolektif şirket ortaklarının şirketi denetim hakkı bulunmaktadır. Belge, Bilgi ve Bilanço alanında çalışamalar yapabilmektedirler.
  • Şirketin yıl sonundaki gelirleri hesaba katılmakta ve elde edilen kazançlardan ortaklar yıl sonunda pay almaktadır. Ortaklar paylarını alırken kolektif şirketteki hisse oranları baza alınmaktadır.
 

İlgili İçerik; Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)



Kolektif Şirket Nasıl Kurulur?
 

Kolektif Şirket Nasıl Kurulur?

 

Kolektif şirket, ticaret sicili tescili yapılarak tüzel kişilik kazanan bir şirket türüdür ve kolektif şirket kurmak için en az iki kişi gerekmektedir. Kolektif şirket kuruluşu aşamasında ortaklardan en az birinin adı ve soyadı, şirket ve türünü göstermek için ticari unvan içerisinde bulunmalıdır.

 

Kolektif şirket nasıl kurulur diyorsanız gelin hep beraber kolektif şirket kuruluş aşamalarına bir göz atalım.

 
  • Kolektif şirket kurmak için ilk olarak bir ticaret unvanı seçilmelidir.
  • Şirket unvanı seçildikten sonra noter huzurunda ticari unvan ve ortakların bu unvan altına atacakları imzalar tasdik edilmelidir.
  • İlgili işlem tamamlandıktan sonra kolektif şirket kurmak isteyenler şirket sözleşmesi ve noter huzurunda imzaladıkları imza beyannamelerini 15 gün içerisinde şirketlerinin faaliyet gösterdiği bölgede bulunan ticaret sicil memurluğuna götürmeleri ve tescil ettirmeleri gerekmektedir.
  • Ticaret sicili memurluğuna gidildiğinde kolektif şirket ortaklarının nüfus cüzdanlarının fotokopileri de götürülmelidir.
  • TTK 157. ve 29. Maddelerine göre düzenlenmesi gereken taahhütnameler düzenlenmeli ve ticaret sicili memurluğuna teslim edilmelidir.
  • Kolektif şirket ortaklarının nüfus cüzdanı fotokopileri ve ikametgah belgeleri ticaret sicil memurluğuna teslim edilmelidir.
  • Bu işlemler tamamlandıktan sonra bölgelerinde bulunan ticaret odası ve sanayi odasına kaydolmalıdır.
  • Kolektif şirket kuruluşunun ardından Ticaret Sicili Gazetesine ilan verilmelidir.
  • Vergi dairesi işlemleri ve sgk kayıtları yapılmalıdır.
 

Bu işlemler tamamlandıktan sonra kolektif şirket kuruluşu gerçekleştirilmektir.

 

Daha fazlası için; Kolektif Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

  İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Performans Değerlendirme Rehberi

 

İlgili İçerik; Güven Damgası Nedir?

Komandit Şirket Nedir?

 

Komandit şirket, iki veya daha fazla kişinin ticari faaliyet gösteren bir işletmeyi müşterek olarak aynı ticari unvan altında işletme amacı ile kurulan şirket türüne verilen isimdir. Komandit şirketler genellikle bir sözleşeme ile kurulduğu için;

  
  • Şirketten alacaklı olan kişilere karşı şirket ortaklarının sınırlandığı
  • Bu alacaklara karşı bazı şirket ortaklarının sorumluluklarının bir miktar dahilinde sınırlandığı
  • Hak ehliyeti işletme konusunda sınırlanmış olan
 

Şirket türleri arasında yer almaktadır. 6762 sayılı TTK ( Türk Ticaret Kanunu) 243. Maddesinde komandit şirketler bu şekilde açıklanmaktadır. Günümüzde iki tipte komandit şirket türü bulunmaktadır. Bunlar adi komandit şirketler ve sermayesi paylara bölünen komandit şirketlerdir.

 

İlginizi Çekebilir: İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)

 

İlginizi Çekebilir: Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?


 

Komandit Şirket Özellikleri

 

Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı yazımızın ilk bölümünde sizlere Komandit Şirket Kavramı, Adi Komandit Şirket ve Sermayesi Paylara bölünmüş komandit şirket kavramları hakkında açıklamalar yaptık. Yazımızın bu bölümünde ise komandit şirket özellikleri hakkında bilgilendirme yapacağız.

 

Komandit şirketler belirli bir ticari unvan altında ticari faaliyet göstermek isteyen iki veya daha fazla kişinin hayata geçirdiği şirket türü olduğu için farklı özellikleri bulunan bir şirket türüdür. Komandit şirketlerde;

 

  • Ortak olan kişilerin bir kısmının sorumluluğu sınırlıdır.
  • Ortakların bir kısmının sorumluluğu ise sınırsızdır.
  • Ticaret ile uğraşmak istemeyen fakat yatırımcı olmak isteyen kişilerin kolayca kazanç elde etmesine olanak sağlamaktadır.
  • Komandit şirketler sayesinde ticari faaliyet yürütmek için yeterli sermayesi olmayan kişiler de ticari faaliyetlere katılabilmektedir.
  • Denetim ve Yönetim kurulları bulunmaktadır.
  • Ortak sayılarının en az beş olması gerekmektedir.
  • Ortaklarından en az birinin komandite yani sorumluluğu sınırsız gerçek kişi olması gerekmektedir.

İlgili İçerik: E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)


İlginizi Çekebilir: Finansal Planlama Rehberi



Komandit Şirket Özellikleri

 

Komandit Şirket Nasıl Kurulur?

 

Komandit şirket en az iki ortak ile kurulan bir şirket türüdür ve bu ortaklardan birisinin sorumluluklarının sınırsız olması gerekmektedir. Komandite ve komanditer ortakları bulunmaya firmalar komandit şirket başvurusu yapamamaktadır.

 

Komandit şirket kurulumunda sermayesi paylara bölünen ortakların bir kısmı alacaklarına karşı kolektif şirket olarak adlandırılırken diğer ortaklar ise anonim şirket ortağı gibi sermayesi paylara bölünen komandit şirket olarak adlandırılmaktadır. Bu şirket türünde ticaret unvanları verilirken komandite ortaklar arasından en az birinin adı ve soyadı ile verilmesi gerekmektedir.

 

Daha fazlası için; Komandit Şirket Hakkında Bilmeniz Gerekenler (2021)

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu

Online Şirket Kurmak

 

Günümüzde şirket kurmak isteyen kişiler tarafından araştırılan konulardan biri ise online şirket kurmaktır. Genel olarak online şirket kurma işlemleri danışmanlık firmaları tarafından verilen bir hizmettir. Kişiler şirket kurmak için gerekli olan belgeleri danışmanlık firmalarına ileterek online şirket kurma işlemlerini başlatmaktadır.

 

Online şirket kurma işlemleri başladığı takdirde ise kişi ve işletmeler tüm şirket kurma süreçlerini danışmanlık firmasının sağladığı online sistemler üzerinden takip edebilmektedir. Sizler de şirket kurma işlemleri ile uğraşmak istemiyorsanız bir danışmanlık firması ile görüşebilir ve online şirket kurma işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

 

Online Şirket Nasıl Kurulur

 

E-ticaret Şirketi Kurmak

 

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı gerçekleştirecek kişilerin hepsinin şirket kurması gerekmektedir. Kişi ve işletmelerin internetten sattıkları ürünler için fatura kesmesi ve vergi ödemesi gerektiği için şirket kurma zorunluluğu bulunmaktadır. Genellikle e-ticaret şirketi kurmak isteyen kişiler;

 
  • E-ticarette faaliyet gösterecekleri sektöre
  • Ellerinde bulunan sermayeye
  • Gelecekteki hedeflerine
 

Göre e-ticaret şirketi kurmaktadırlar. Genellikle küçük ve orta ölçekte faaliyet gösterecek olan kişiler limited ve şahıs şirketlerini tercih ederken büyük ölçekli işler yapmayı planlayanlar ise limited ve anonim şirketlerini tercih etmektedirler. Sizler de e-ticaret şirketi kurmak istiyorsanız bunları göz önünde bulundurabilir ve kuracağınız şirket türüne karar verebilirsiniz.

 

E-ticaret Şirketi Nasıl Kurulur

 

Şirket Kurmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Şirket kurmak isteyen kişiler tarafından merak edilen birçok konu bulunmaktadır. Bir şirket kuruluşu yapacak olan kişi ve işletmelerden topladığım Şirket Kurmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular bölümünde sizler de şirket kuruluşu ile ilgili en çok sorulan soruları görebilir ve bu sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

 

Şirket Kurmanın Maliyeti Nedir?

 

Şirket kurmak isteyen kişilerin en çok sorduğu sorulardan birisi şirket kurmanın maliyeti nedir sorusudur. Genellikle şirket kurmanın maliyeti kurulacak şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. Şahıs şirketlerinde maliyetler 300 – 1000 TL arasındayken limited şirketlerinde 15 Bin – 20000 TL, anonim şirketlerde ise 60 Bin – 200 BİN lira civarında farklılık göstermektedir.

 

Şirket kurmanın maliyetini belirlerken kişi ve işletmelerin en çok göz önünde bulundurması gereken unsurlar şirket sermayesi, iş yeri kirası, noter ve kuruluş işlemleridir.

 

Şirket Kurma Maliyeti Nedir

 

Şirket Tipi Ne Olmalı?

 

Şirket kurmak isteyen kişiler kuracakları şirket tipini belirlerken özellikle sermayelerini, gelecekteki hedeflerini, faaliyet gösterecekleri sektörü ve amaçlarını göz önünde bulundurarak bir şirket tipi seçmelidir.

 

Genel olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerin şahıs şirketi ya da limited şirket türüne, büyük ölçekli işletmelerinse daha çok limited şirket ya da anonim şirket tipine yöneldiği bilinmektedir.

 

Sizler de şirket kurmadan önce Şirket Nasıl Kurulur yazımızın üst bölümünde paylaştığımız şirket türleri hakkında bilgi alabilir ve kuracağınız şirket tipine karar verebilirsiniz.

 

Başkasının Adına Şirket Kurulabilir mi?

 

Şirket kurmak isteyen kişilerin merak ettiği bir diğer soru ise başkasının adına şirket kurulabilir mi sorusudur.

 

Kişilerin başkası üzerine şirket kurması kanunen büyük yaptırımlara sebep olacak bir davranıştır. Bu nedenle başkasının adına şirket kurmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ağır yaptırımlara maruz kalabilir, vergi borcu ödemeniz gerekebilir.

 

Başkasının Adına Şirket Nasıl Kurulur


 

Hangi Ülkede Şirket Kurmak Avantajlı?

 

Şirket kurmak isteyen kişiler genellikle düşük vergi oranlarının olduğu ve iyi iş potansiyelinin bulunduğu ülkelerde şirket kurmayı istemektedirler. Genel olarak incelendiğinde vergi olanları düşük ve iş potansiyelinin yüksek olduğu ülkeler olarak karşımıza Macaristan, Gürcistan, İsveç, Norveç ve Singapur ülkeleri çıkmaktadır.

 

Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

 

Şirket kurmanın avantajları kurulacak şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. Şahıs şirketi kurmanın en büyük avantajı kolay kurulup kapatılabilmesidir. Limited şirketlerin en büyük avantajı bu şirket türünün sermaye şirketi olması ve düşük bir sermaye ile şirketin faaliyete geçirilmesidir. Anonim şirketlerin en büyük avantajı ise tahvil ve bono çıkarabilme yetkilerinin bulunmasıdır.

 

Şirket Kurmanın Avantajları Nedir

 

Şirket Kurmak Ne Kadar Sürer?

 

Şirket kurmak işlemleri kurulacak olan şirket türüne göre farklılık göstermektedir. Genellikle şahıs şirketleri bir iki gün içerisinde kurulabilen bir şirket türü iken, limited şirket ve anonim şirket kuruluş süreleri ise 3 gün ila 10 gün arasında değişiklik göstermektedir. Şirket kuruma süresinin uzaması ya da kısalmasını etkileyen en önemli faktörler şirketin kurulacağı il ve ilçe, vergi dairesinin ve odaların yoğunluğu ve mali müşavirin yetkinliğidir.

 

Hangi Şirketi Kurmak Daha Avantajlı?

 

Hangi Şirketi Kurmak Daha Avantajlı sorusu da Şirket kurmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular arasında bulunmaktadır.

 

Küçük ölçekli işetmeler için şahıs şirketi kurmak daha avantajlı iken orta ve büyük ölçekli işletmeler için ise limited ve anonim şirket türlerini kurmak daha avantajlıdır. Şahıs şirketi, anonim şirket ve limited şirket kurmanın avantajları ve dezavantajlarına yazımızın üst bölümünden ulaşabilir ve karşılaştırmasını yapabilirsiniz.

 

Hangi Tür Şirket Daha Mantıklıdır

 

Sektöre Göre Şirket Kurmanın Farkları Nelerdir?

 

Sektörler ve şirket türleri karşılaştırıldığında sektöre göre şirket kurmanın farklılaştığı görülmektedir. Genellikle berber, terzi, dükkân ve mağazalarda hizmet veren işletmeler gibi küçük ve orta ölçekli sektörlerde şahıs şirketleri tercih edilirken. Bankacılık, yazılım, turizm ve bilişim gibi büyük ölçekli sektörlerde ise limited ve anonim şirketlerinin tercih edildiği bilinmektedir.

 

Kendi İşini Kurmak İsteyenler Hangi Şirketi Kurmalı?

 

Kendi işini kurmak isteyen kişiler kuracakları şirket türünü belirlerken ilk olarak sermayelerini, gelecekteki hedeflerini ve amaçlarını göz önünde bulundurmalıdır. Küçük ölçekli işler yapmak isteyen kişiler şahıs şirketi kurarak işlerini yürütebilmektedir. Büyük veya orta ölçekli işler yapacak olan kişilerin ise limited ya da anonim şirketlerini kurması daha avantajlı olmalarını sağlayacaktır.

 

Kendi işini kuranlar hangi tür şirket kurmalıdır

 

E-ticaret Sitenizi Kurun

 

Şirket kurma işlemlerini tamamlayan ve e-ticarete adım atmak isteyen kişi ve işletmeler tarafından en çok tercih edilen e-ticaret alt yapısı olan Ticimax e-ticaret alt yapıları ile sizler de hızlı bir şekilde e-ticaret sitenizi hayata geçirebilir ve internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan tüm özellikler sayesinde e-ticaret şirketinizi daha kolay bir şekilde yönetebilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax