Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Güncelleme Tarihi: 22.05.2023

İçindekiler;

Sosyal medya kullanımı dünya genelinde her geçen gün artış gösteriyor. Ticari faaliyet gösteren birçok işletme bir sosyal medya hesabı açarak buradan sosyal medya kullanıcıları ile etkileşime giriyor. İşletmelerin sosyal platformlarda iletişim yürütmesinin arkasında ise hedef kitleye ulaşma, rakipler ile rekabete girme, marka bilinirliğini, müşteri memnuniyetini ve satışları arttırma gibi amaçlar bulunuyor.

 

Birçok işletme sosyal medya platformlarında paylaşacakları içerikleri hazırlarken bir sosyal medya stratejisi geliştiriyor ve bu stratejiye uygun hareket ederek amaçlarına ulaşmayı istiyor. İşletmeler sosyal medya stratejisi oluşturmak için birçok planlama üzerine çalışıyor.

 

Sosyal medya platformlarında işletmelerini temsil etmek isteyenler için hazırladığımız Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Oluşturulur adlı bu yazımızda sizlere yol gösterecek önemli bilgilerden bahsedeceğiz. Sizler de bu yazımızı inceleyerek işletmeniz için bir sosyal medya stratejisini nasıl oluşturabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

 

Sosyal Medya Stratejisi Nedir?

 

Sosyal medya stratejisi, işletmelerin sosyal medya platformları üzerinden ürün ve hizmetlerini hedef kitlesine ulaştırmak, etkileşimlerini ve satışlarını arttırmak için izlediği yola verilen isimdir.

 

Sosyal medya stratejisi oluşturmak için işletmelerin hedef kitlesini belirmesi, rakiplerini analiz etmesi ve belirli süreçleri tamamlayarak kendi stratejilerini kurgulaması gerekir. Doğru kurgulanmış bir sosyal medya stratejisi sayesinde işletmeler marka hesaplarını büyüterek hedef kitlesine ulaşır ve böylece daha fazla satış yapma imkânı kazanır.



İlgili İçerik; 2021 Sosyal Medya Stratejinizi Güçlendirecek 9 Tahmin

 

İlgili İçerik; En Popüler Sosyal Medya Platformları (Güncel 2021)

 

Sosyal Medya Stratejisi Nedir

 

Sosyal Medyadaki Hedeflerinizi Belirleyin

 

Sosyal Medya Stratejisi oluşturma çalışmalarının ilk adımında işletmelerin sosyal medya platformları için bir hedef belirlemesi gerekir. Hedeflerinizi belirlerken;

 
  • İlk olarak sosyal medyada neden yer almak istediğinizi belirleyin.
  • Sosyal medya platformlarından nasıl dönüşler almak istediğinize karar verin.
  • Sosyal medya çalışmalarınız başarılı bir şekilde ilerlediği takdirde bu çalışmalardan ne sonuçlar almak istediğinizi yanıtlandırın.
 

Bu konularda karar verdikten sonra bir işletme olarak sosyal medyadaki hedeflerinizi belirleyebilirsiniz ve ikinci adım olan rakip analizine geçebilirsiniz.


İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri


İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

Rakiplerinizi Analiz Edin

 

İşletmeniz için bir sosyal medya stratejisi oluştururken diğer markaların sosyal medya stratejileri hakkında bilgi sahibi olmanız da oldukça önemlidir. Çünkü işletmenizin rakiplerini tanımak ve onların sosyal medya stratejilerini gözlemlemek kendi stratejinizi oluştururken size kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle;

 
  • İlk olarak işletmenizin online platformlardaki rakiplerini belirleyin. ( 5-6 rakip belirleyebilir ve daha doğru çalışmalar yapabilirsiniz.)
  • Rakiplerinizin hangi sosyal medya platformlarında yer aldığını araştırın.
  • Rakip markaların sosyal medya stratejileri hakkında bilgi sahibi olmak için hangi platformlarda nasıl paylaşımlar yaptıklarını, görsellerini, paylaşım metinlerini ve hashtaglerini inceleyin.
  • Gözlemleyebiliyorsanız rakiplerinizin hangi aralıklarla ne tür ürün ve hizmetler için reklam verdiğini de gözlemleyin.
  • Son olarak rakip markaların takipçi sayısı, etkileşim oranları vb. istatistikleri kontrol edin.
 

Bu çalışmalar sayesinde rakiplerinizin sosyal medya platformlarında kendilerini nasıl farklılaştırdıklarını belirleyebilirsiniz ve böylece işletmeniz için ihtiyaç duyduğunuz sosyal medya stratejisini yaratırken sizler de markanızı nasıl farklılaştıracağınıza ve rakipleriniz ile nasıl rekabete gireceğinize karar verebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Rekabet Analizinin Şirketler İçin Önemi


İlgili İçerik; Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler 

 

Hedef Kitlenizi Belirleyin

 

Markaların sosyal medya stratejileri içerisinde hedef kitlelerin rolü oldukça büyüktür. Çünkü ticari faaliyet gösteren tüm işletmeler hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşmak için sosyal medya platformlarında iletişim yürütmektedir.

 

Bununla beraber sosyal medya platformlarında yürütülen iletişim ve kullanılacak yöntemler markaların hedef kitlesinde yer alan kişilere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle iyi bir sosyal medya stratejisi oluşturmak isteyen işletmelerin hedeflerini belirledikten ve rakip analizlerini yaptıktan sonra ulaşmak istedikleri hedef kitleyi de belirlemesi gerekmektedir.

 

Hedef kitlenizi belirlerken ilk olarak ürünlerinizi ve hizmetlerinizi kime satmak istediğinize karar verin. Eğer bir e-ticaret sitesi kurduktan sonra sosyal medya stratejisi oluşturuyorsanız hedef kitlenizdeki kişiler ile ilgili genel bilgileri Google Analytics hesabınız üzerinden alabilirsiniz.

 

Hedef kitlenizi belirledikten sonra kitleniz içerisinde yer alan kişiler ile ilgili bilgi almak için hedef kitlenizi;

 
  • Yaş ve Cinsiyet
  • Demografik bilgiler ( dil, ülke, şehir )
  • İlgi Alanları
  • Davranış
  • Kullanılan Teknolojiler
 

Gibi birçok alanda analiz edebilirsiniz. Bu alanda analizlerinizi yaptıktan sonra sosyal medya stratejisi oluşturmak için şu ipuçlarının kullanabilirsiniz.

 
  • Hedef kitlenizde yer alan kişiler daha genç yaşlarda bulunan tüketicilerden oluşuyorsa sosyal medya stratejinizi daha dinamik ve samimi bir şekilde oluşturabilirsiniz.
  • Hedef kitle analiziniz sonrasında kitle içerisinde bulunan kişiler orta yaş grubunda yer alıyorsa biraz daha ağır ve kurumsal bir dil kullanabilirsiniz.
  • İşletmenizin ürünleri ve hizmetleri Z kuşağına hitap ediyorsa sosyal medya stratejinizi daha çok tik tok ve Instagram gibi platformlarda kurgulayabilirsiniz.
  • İşletmenizin hedef kitlesinde kurumsal kariyere sahip olan kişiler ise Linked.in gibi kurumsal sosyal medya platformlarına yönelebilirsiniz.
 

Böylece hedef kitlenizde yer alan kişileri daha doğru bir şekilde analiz edebilir ve hedef kitlenize uygun bir sosyal medya stratejisi geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nedir?

 

Sosyal Medya Stratejisi Hedef Kitle

 

Sosyal Medya Platformlarını Tanıyın

 

Sosyal medya stratejisi oluşturma çalışmaları yapacaksanız hedef kitlenizi belirledikten sonra hedef kitlenizde yer alan kişilerin bulunduğu sosyal medya platformlarını tanımanız gerekmektedir. Platformları tanırken de ne tür paylaşımlar yapıldığını ne tür hashtagler kullanıldığını belirlemeli ve sizlerde platformların dinamiklerine uygun bir şekilde sosyal medya stratejisi oluşturmaya özen göstermelisiniz.

 

Markaların sosyal medya stratejileri incelendiğinde sosyal medya platformlarına yönelik şu tür izlenimleri ortaya çıkmıştır;

 
  • Genellikle işletmeler Facebook’ta paylaşım yaparken ürün, hizmet ve kampanya tanıtımı yapmakta ve sitelerinin blog bölümünde paylaştıkları blog içeriklerini de paylaşmaktadır.
  • Instagram’da paylaşım yapmak için ise işletmeler görsel, video , hikâye, Reels ve canlı yayın paylaşımlarından yararlanmaktadır. Genellikle bu platformda paylaşım yapan işletmeler görsel ve video kalitesine oldukça önem vermektedir.
  • Linked.in paylaşımları incelendiğinde ise işletmelerin daha kurumsal dik ve kurumsala uygun içerikler ile paylaşım yaptığı görülmüştür.
  • TikTok’ta ise işletmeler daha çok Z kuşağını hedef alan eğlenceli ve bilgi verici içerikler paylaşmaktadır.
 

Sizler de yukarıdaki verdiğimiz bilgileri göz önünde bulundurabilir ve sosyal medya platformlarını daha doğru bir şekilde tanıyarak kendi sosyal medya stratejinizi geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Instagram'dan Satış Yapma Teknikleri ile Satışlarınızı Arttırın

 

İlgili İçerik; Facebook ile E-ticaret Satışlarını Artırma İpuçları

 

Sosyal Medya Paylaşımlarınızı Düzenli Yapın

 

İşletmenizin ne kadar doğru bir sosyal medya stratejisi olursa olsun düzenli paylaşımlar yapmadığınız takdirde stratejiniz işlevsel olmayacaktır. Bu nedenle sosyal medya platformlarında paylaşım yaparken paylaşımlarınızı düzenli bir şekilde yapmanız oldukça önemlidir.

 

Genellikle ticari faaliyet gösteren firmalar sosyal medya paylaşımlarını yaparken 1 ya da 2 gün aralıklar ile paylaşım yapmaya özen göstermektedir. Bunun için ise işletmeler bir sosyal medya içerik takvimi oluşturmaktadır.

 

İçerik takviminde yer alan içerikleri bazı işletmeler kendileri paylaşırken bazı işletmeler ise sosyal medya planlama araçlarından yararlanarak içerik paylaşımı yapmaya özen göstermektedir. Sizler de içerik takviminizi oluşturduktan sonra sosyal medyada nasıl paylaşım yapacağınıza karar verebilir ve düzenli paylaşımlar sayesinde hedef kitlenizle sürekli iletişim halinde kalabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Planı Hazırlamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Ücretsiz Sosyal Medya Araçları

 

Sosyal Medya Stratejisi Düzenli Paylaşım

 

Sosyal Medya Reklamları Verin

 

İşletmeniz için sosyal medya stratejisi oluşturduktan sonra bu strateji ile hareket etmek ve hedef kitlenizde yer alan daha fazla kişiye ulaşmak için sosyal medya reklamları vermeniz gerekmektedir. Sosyal medya reklamları verirken reklamlarınızı doğru bir şekilde planlamanız ve platformlara uygun reklamlar vermeniz oldukça önemlidir.

 

Sosyal medyada reklam vermek için reklam ayarlarınızı yaparken görsel, metin, hashtag, hedef kitle, reklam konumları vb. reklam özelliklerinde çalışmalar yapabilir ve doğru bir reklam bütçesi belirleyerek reklamlarınızı yayımlayabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax