Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Stratejik Plan İle İlgili Bilmeniz Gereken 5 Kilit Başlık

Güncelleme Tarihi: 10.05.2023

İçindekiler;

Kurum ve şirketlerin işletme yapısının temel unsurlarından olan stratejik plan, kısa ve uzun vadede avantaj sağlayan bir planlama biçimidir. Hızlı büyüyen ve dinamik yapısı ile dikkat çeken E-ticaret sektöründe de yol haritası olan stratejik plan, tüm aşamaları ile uygulandığında şirket vizyonunu geliştiren bir süreçtir.

 

“Stratejik Plan İle İlgili Bilmeniz Gereken 5 Kilit Başlık” konulu bu içeriğimizde; stratejik plan nedir ve stratejik plan nasıl hazırlanır sorularına yanıt arayacak ve stratejik plan örnekleri vereceğiz. Stratejik plan süreci ve stratejik plan aşamaları ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

 

Stratejik Plan İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

 

Stratejik Plan Nedir?

 

Tüm işletmelerde temel ve gerekli bir unsur olan stratejik plan, geleceğe yönelik bir planlama biçimidir. Planlama ve uygulama süreçlerinin eksiksiz bir şekilde işletildiği stratejik planlama süreci, doğru yere yatırım yapmak, büyüme süreçlerini kontrol altında tutmak ve şirket değerini arttırmak gibi unsurları içinde barındırır.

 

Stratejik plan, şirket verimliliğini arttırarak, rasyonel bir büyüme planı çizilmesini hedefler. Günlük iş akışında gözden kaçabilecek detayları bir araya getirerek, büyük resmi görmenizi sağlayan bu planlama biçiminde pazardaki yeri büyütmek ve elde edilen pazar payını verimli bir yatırıma dönüştürmek esastır.

 

İlgili İçerik; Girişim Hikayesi: İlham Verici 5 Girişimcilik Hikayesi
 

 

Stratejik Plan Nedir

 

Stratejik Plan Nasıl Hazırlanır?

 

Bir şirketlerin hedeflenen noktaya ulaşması ve sektördeki yerini genişletmesi için kurumsal yapının iyi tanınması ve içinde yer aldığı sektörü doğru okuması gerekir. Kurumsal yapı değerlendirilirken;

 
  • Şirket olarak iyi olduğumuz alanlar hangileridir?
  • Güçlü yönlerimiz nelerdir?
  • Zayıf yönlerimiz nelerdir?
  • Rakiplerimize göre konumumuz nedir?
  • Rakiplerin durumu nedir?
 

Gibi sorular sorulmalıdır. İç ve dış çevre analizi yapıldıktan sonra mevcut durum değerlendirilmeli ve elde edilen cevaplara göre bir planlama stratejisi oluşturulmalıdır. Bu strateji uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi ve belirlenen hedeflere göre aksiyon alınması bakımından önemlidir.

 
İlgili İçerik; Rekabet Analizinin Şirketler İçin Önemi 



Stratejik Plan Nasıl Hazırlanır

 

Stratejik Plan Aşamaları

 

Stratejik plan süreci, mevcut durumun saptanması ve hedeflerin belirlenmesi ile başlar. Örneğin, yıllık %25 büyümek, yeni pazara açılmak, ürün gamını genişletmek ya da piyasadaki ürünü geliştirmek gibi hedefler konulmalıdır.

 

İlgili İçerik; Ürün Lansmanı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 



Stratejik Plan Aşamaları

 

Farkındalık Kazanmak

 

Stratejik plan, şirket yöneticilerinin belirledikleri hedeflere ve hayal ettikleri büyüme biçimine ulaşmalarını sağlayan en önemli araçlardan biridir. Böylece, büyüme hedefi şirket işleyişinde görev alan tüm departmanlara açık ve eksiksiz bir biçimde iletilebilir. Aynı hedef etrafında hizalanan şirket yönetimi, çizilen planın farkında olarak işini yapar ve sorumluluklarını yerine getirirse, stratejik plan süreci çok daha kolay ve sağlıklı işler.

 

İlgili İçerik; Dünyanın En Büyük E-ticaret Markalarının Girişim Hikayeleri

 

İlgili İçerik; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu 



Stratejik Plan - Farkındalık Kazanmak

 

Ulaşılabilir Hedefler Belirlemek

 

Sistematik bir düşünme pratiği olarak da değerlendirebileceğimiz stratejik planlamada en önemli aşamalardan biri de hedef belirlerken gerçekçi olmaktır. Örneğin bir yıl içinde %100 büyüme hedefi gerçekçi değildir. İç ve dış faktörler göz önünde bulundurularak hedef belirlenmelidir. Hedefleri belirlerken, farklı bakış açıları geliştirilmeli ve yapılması ya da yapılmaması gerekenler iyi saptanmalıdır.

 

Stratejik Plan - Ulaşılabilir Hedefler Belirlemek

 

Uzun Vadeli Planlar Yapmak

 

Stratejik planlama, bugününüzü anlamanıza yardımcı olsa da temel hedefi uzun vadeli planlama yaparak geleceği şekillendirmektir. Uzun vadeli planlama gerçekçi düşünme pratiği kazandırdığı için kısa ve orta vadede de hızlı aksiyon almanıza ve kendinizi daha doğru konumlandırmanıza yardımcı olur.

 

Uzun vadeli planlamayı zamanında alınan ve sonra değerlenen bir arsaya benzetmek mümkündür. Doğru arsayı alabilmek için, bugünün şartları iyi okunmalı ve yatırımın nasıl geri döneceği doğru hesaplanmalıdır.

 


Stratejik Plan - Uzun Vadeli Planlar Yapmak

 

Stratejik Plan Süreci

 

Stratejik planlama yapılırken; durumu somutlaştırmak, nereye varmak istediğini bilmek kadar bu planlamada uyulması gereken adımlar, izlenmesi gereken yollar ve sürecin genel hatlarını çizmek önemlidir.

 

Stratejik plan süreci uzun vadeli düşünülmelidir. Bir planın stratejik plan sayılabilmesi için üç ya da beş yıl gibi bir zaman dilimini kapsaması gerekir. Daha kısa vadeli planlamalar, yıllık ya da iki yıllık plan olarak adlandırılır. Stratejik planlama aşamalarını şöyle sıralayabiliriz.

 

İlgili İçerik; İş Planı Nasıl Yapılır? Hangi Detaylar Önemli?

 

Stratejik Plan Süreci

 

Misyon

 

Bir şirketin kuruluş amacını anlatan misyon; o şirketin varlık sebebini, müşterilerine ya da paydaşlarına sağladığı faydayı tanımlar. Stratejik planlama yaparken, şirketin kuruluş aşamasında belirlenen misyona sadık kalınmalı ve uzun vadeli hedefler de buna göre belirlenmelidir.

 

İlgili İçerik; Hakkımızda Yazısı Hazırlanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri

 

Stratejik Plan - Misyon

 

Vizyon

 

Şirketlerin gelecek planlarını ve nereye varmak istediklerini tanımlamak için kullanılan vizyon kavramı, stratejik planlamanın temelini oluşturur. Örneğin piyasadaki en önemli aktörlerden olmak, sosyal sorumluluk bilinci ile anılan bir şirket olmak gibi hedefler bir şirketin vizyonunu oluşturur.

 

Stratejik Plan - Vizyon

 

Temel Değerler

 

Misyon ve vizyonun çizdiği ana hatlar çerçevesinde oluşturulan temel değerler, şirketlerin etik anlayışını da ortaya koyar. Stratejik planlama yaparken temel presimiz ne olmalıdır sorusuna cevap aranmalı ve bu değerlerden vazgeçilmemelidir. Yenilikçilik, dürüstlük, şeffaf iletişim, profesyonellik gibi kavramlar temel değer olarak benimsenebilir. Temel değerler, hızlı aksiyon alınması gereken durumlarda, şirket yapısının ve etik anlayışının bozulmadan devam etmesini sağlar ve marka sadakatini güçlendirir.

 

Stratejik Plan - Temel Değerler
 

Mevcut Durum Analizi

 

Biraz önce sıraladığımız aşamalar, stratejik planlama için bize yol haritası sunarken, mevcut durumun iyi analiz edilmesi de başlangıi noktamızı doğru tanımlamamızı sağlar. Şirketlerin kendi gücünü ve güçsüzlüğünü tanıması, rakiplerine göre kendini konumlandırdığı yeri iyi analiz etmesi, riskleri ve fırsatları iyi bilmesi gerekir. İç ve dış faktörlerin bir arada ele alındığı mevcut durum analizi, büyüme hedeflerinin de gerçekçi olarak görülmesini kolaylaştırır.

  

Stratejik Plan - Mevcut Durum Analizi

 

Son Değerlendirme

 

Mevcut durum analizi de yapıldıktan sonra, elde edilen bütün veriler kapsamlı ve bütün olarak değerlendirilmelidir. Güçlü yönler daha da geliştirilirken, zayıf yönlerin nasıl geliştirilebileceği stratejik planlama sürecine dahil edilmelidir. Bu noktada, gerekirse işbirliğine gidilmeli, kaynak sağlanmalı ve iyileştirme politikaları benimsenmelidir. Son durum değerlendirmesi, bir sonraki hamlenin çok daha net görülmesini sağlar.

 

Stratejik Plan - Son Değerlendirme

 

Stratejik Planlamanın Faydaları

 
  • Şirket hedeflerinin planlı ve sistematik olarak görülmesini sağlar.
  • Şirketin tüm birimlerinin planlamadan haberdar olmasına ve buna göre davranmasına imkan tanır.
  • Genel bakış açısı kazandırır.
  • Süreci netleştirir.
  • Uzun vadede planlama yapılmasını sağlar.
 

İlgili İçerik; E-ticaret ve Pazar Araştırması İlişkisi

 

Stratejik Planlama Faydaları

 

Stratejik Plan Örneği

 

Vizyon

 

Derya ayakkabıcılık, İzmir şehrinde üretim yapmaktadır. X yıl içinde sektördeki yerini üst sıralara çıkarmak isteyen Derya ayakkabı, kaliteyi uygun fiyatlı sunmayı amaçlamaktadır. üretiminde kullandığı geri dönüşüm malzemelerini X yıl içinde %10 a çıkarmayı planlamaktadır.

 

Misyon

 

Moda ve ihtiyacı bir arada sunan Derya Ayakkabı, küçük ve orta toptancılarla çalışmakta ve ergonomik tasarımlar yapmaktadır. Rakiplerinden farkı özgün tasarımları ve rahat taban teknolojisidir.

 

Değerler

 

Müşteri memnuniyeti ve çalışanların iş güvencesi Derya ayakkabı için esastır. Yenilikçi tavrından ödün vermez.

 

SWOT Analizi

 
  • Güçlü yanlar: Tasarımın özgünlüğü ve taban teknolojisi
  • Zayıflıklar: Üretim makinelerinin azlığı, Yönetim kurulunun küçük olması
  • Riskler: Hızlı büyüyen ve pek çok aktörün olduğu ayakkabı sektöründek, büyük aktörler
  • Fırsatlar: Özgünlük, yenilikçilik
 
İlgili İçerik; SWOT Analizi Nedir, Neden Önemlidir? 
 

Stratejik Plan

 

X yıl içinde %25 büyümek,

Sektördeki yerini sağlamlaştırmak

Marka bilinirliğini yükseltmek.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax