Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Ticaret Unvanı Nedir? Ticaret Unvanı Nasıl Alınır?

Güncelleme Tarihi: 13.12.2023

İçindekiler;

Ticaret unvanı, işletmelerin faaliyetlerini yürütebilmek adına kullandığı isimlerdir. Ticaret unvanları, kurulan şirketin türüne ya da şirketin faaliyet gösterdiği alana göre değişiklik gösterebilir. Bu unvanlar şirketlerin konumunu, sektörünü ve yaptıkları işin hacmi hakkında kişilere bilgi verirken markalaşmalarını da sağlar.

 

Ticari faaliyet yürüten işletmelerde markalaşmak oldukça önemli bir konu olduğu için kendi markasını yaratmak isteyen işletmeler ticaret unvanı alır. Çünkü ticaret unvanları bir şirketin hukuki kimliğini temsil eder ve resmi işlemlerde ya da sözleşmelerde kullanılır.

 

Ticaret unvanı almak isteyen işletmelerin bu süreçte dikkatli davranması gerekir. Çünkü bir markanın bilinirliğini ve itibarını sağlamak için bu unvanlar oldukça önemlidir.

 

Ticaret Unvanı Nedir, Ticaret Unvanı Nasıl Alınır adlı bu yazımızda sizlere ticaret unvanı hakkında bilgi verirken ticaret unvanı alma adımlarından da bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve ticaret unvanınızı nasıl alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Görsel Kimlik Nedir

 

Ticaret Unvanı Nedir? Ticaret Unvanı Nasıl Alınır?

 

Ticaret Unvanı Nedir?

 

Ticaret unvanı, işletmelerin resmi adına verilen isimdir. Bir şirketin sektörü, konumu ya da iş hacmi hakkında bilgi veren ticaret unvanları, markalaşmanın ilk adımıdır ve ticaret unvanları bir şirketin hukuki kimliğinin parçasıdır.

 

Ticaret Unvanı Nedir?

 

Ticaret Unvanın Önemi

 

Ticaret unvanı almak kendi işletmesini kurmak ve markasını yaratmak isteyen kişiler için oldukça önemlidir. Çünkü ticaret unvanı sayesinde bir işletmenin kimliği belli hale gelir ve bu kimlik müşteri ve tedarikçiler ile güvenilir ilişkiler kurmak için önemlidir.

 

Ticaret unvanı almak kendi markanızı yaratmanıza olanak tanır ve hedef kitlenizde yer alan kişilere ya da müşterilerinize markanızın faaliyetleri hakkında bilgi verir. Kısacası marka imajınızı oluşturmanızı sağlar.

 

Ticaret unvanının önemli olduğu bir diğer nokta da hukuki tanımlılıktır. Çünkü unvan bir markanın ya da işletmenin yasal olarak tanımlanmasını sağlar. Telif hakları, marka hakları ve ihlaller için önemlidir.

 

İş birliği ve ortaklık süreçlerinde de ticaret unvanı oldukça önemlidir. Çünkü ticaret unvanı olan markalar müşterilerine, tedarikçilerine ya da iş birliği yaptıkları markalara güven verirken profesyonel de gözükür.

 

Ticaret unvanları markaların tanıtım ve pazarlama çalışmalarında da önemlidir. Yapılacak olan reklam çalışmalarında ya da kurulacak olan web sitelerinde bir ticaret unvanı kullanılır ve bu da aslına bakıldığında markanızın bir varlık olduğunu gösterir.

 

Kısacası şirketler için ticaret unvanları markanın kimliğini yaratmak, tanıtımı yapmak ya da yasal olarak statüsünü korumak için önemlidir.

 

İlginizi Çekebilir: Marka Kimliği ve Marka İmajı Nedir

 

Ticaret Unvanını Belirlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Günümüzde kendi markasını yaratan birçok işletme daha öncesinde ticaret unvanlarını almıştır. Bir ticaret unvanı alırken kimlik, tanıtım ve başarınızı ortaya koymak için dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunur. Bunlardan ilki bu unvanın başka bir marka tarafından kullanıp kullanılmadığıdır. Bunun yanı sıra şirketler için ticaret unvanı seçerken dikkat edilmesi gerekenler de şunlardır:

 
  • İşletmenizin faaliyet alanını belirleyin. Satacağınız ürün ve hizmetleri tespit edin.
  • Markanızın odaklandığı iş modelini belirleyin.
  • Hedef kitlenizi ve müşterilerinizi ön planda tutun.
  • Akılda kalıcılığa önem verin.
  • Markanızın logosuyla uyumlu olmasına önem verin.
  • Kolay telaffuz edilen bir ticari unvan seçin.
  • Ticaret unvanı almak için benzersiz ve tanınabilir bir unvan bulun.
  • Şirketiniz için almak istediğiniz ticaret unvanını kontrol edin, e-ticaret sitesi, sosyal medya hesapları gibi alanlarda kullanılıp kullanılmadığına önem verin.
  • Ticaret unvanı seçimi yaparken dil ve kültürü göz önünde bulundurun. Örneğin İngiltere’de bir şirket kuracak ve faaliyet yürütecekseniz İngilizce bir ticaret unvanı almaya özen gösterin
  • Ticaret unvanınızı bulmadan önce çevrenizdeki kişilere ve varsa iş ortaklarınıza danışın.
  • Hukuki olarak kullanılabilir olup olmadığını araştırın.
 

Ticaret unvanınızı seçerken sizler de bunları göz önünde bulundurarak hareket edebilir ve böylece kullanacağınız unvanı doğru bir şekilde seçebilirsiniz. Alacağınız tavsiyeler sayesinde daha doğru unvanlar bulabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Markalaşma Nedir

 

Ticaret Unvanı Şahıs Şirketleri

 

Ticaret Unvanı Nasıl Alınır?

 

Ticaret unvanı nasıl alınır diyorsanız işletmenizin açılışından sonraki 15 gün içinde unvanınızı belirlemeli ve var olduğunuz bölgedeki ticaret sicili müdürlüğüne giderek tescil ettirmelisiniz. Ardından Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan vermelisiniz. Fakat bu noktada ticaret unvanı alırken kuracağınız şirket türüne göre ticaret unvanı alma şeklinin değişiklik gösterdiğini unutmamalısınız.

 

Şahıs Şirketleri İçin Ticaret Unvanı Almak

 

Şahıs şirketi, gerçek kişiler tarafından kurulan bir şirket türü olduğu için ticaret unvanları ad ve soyad biçimindedir ve ticaret unvanı alırken bunların kısaltılmadan yazılması gerekir. Şahıs şirketleri için ticaret unvanı almak istiyorsanız:

 
  • İlk olarak şirketinizi kurun.
  • İşletmenizin faaliyet alanını belirleyin.
  • Ticaret sicil müdürlüğüne başvurarak kayıt gerçekleştirin.
  • Ticaret unvanı seçimi yaparken bu adın kullanılıp kullanılmadığına göz atın.
 

Ticaret sicili sorgulama hizmeti üzerinden bir ticaret unvanının kullanılıp kullanılmadığını tespit ettikten sonra kimlik, imza beyannamesi, vergi levhası, oda kayıt beyannamesi gibi evraklar ile Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

 

Ticaret Unvanı Belirlemek

 

Sermaye Şirketleri için Ticaret Unvanı Almak

 

Sermaye şirketi kuran kişiler için Ticaret Unvanı almak ilk olarak tescil ile başlar. Şirket kuruluşu için başvuru yapıldıktan sonra bölgenizde yer alan Ticaret Sicil Müdürlüğüne müracaat etmeniz ve istenilen belgeleri sunarak başvuru yapmanız gerekir.

 

Kolektif şirket kurduğunuz takdirde ticaret unvanınızda ortaklardan birinin adı ve soyadının yer alması gerekir.Limited şirket veanonim şirketlerde ise işletme faaliyet alanınıza göre ticaret unvanı seçebilirsiniz. Adi şirket ya da sermayesi paylara bölünmüş şirketlerde ise ortaklardan birini adı ya da soyadıyla başvuru yapılması gerekir.

 

Ticaret Unvanı Tescili Yapmak

 

Ticaret unvanınızı aldıktan sonra bu unvanı tescil ettirmeniz mümkündür. Ticari İşletme Sicil Müdürlüğü İşyeri Açma ve Çalışma İzin Belgesi başvuru formunu doldurarak ticaret sicil müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Ticaret unvanı tescili yapmak için:

 
  • Kuruluş belgesi
  • İmza sirküleri
  • Ana sözleşme
  • Şirket adres beyanı
  • Faaliyet belgesi
  • Vergi levhası
 

Gibi belgeler ile Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvuru yapmalı ve ticaret unvanı tescili gerçekleştirmelisiniz. İlgili başvurunun ardından 1-2 hafta içerisinde incelemeler yapılacak ve Ticaret unvanı tesciliniz kabul edildiğinde tarafınıza bir tarih ve sicil numarası verilecektir. Bu süreçte işlem tamamlandığı takdirde markanızın alan adlarını da tescil etmeniz gerekmektedir.

 

Ticaret Unvanı Nasıl Tescil Edilir

 

Ticaret Unvanı Sorgulama

 

Ticaret Sicil Gazetesi’nde bulunan “Ticari İşletme Sicil Müdürlüğü İşyeri Açma ve Çalışma İzin Belgesi Başvuru Formu” üzerinden ticaret unvanı sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Ticaret unvanı sorgulama işlemi genellikle bir unvanın farklı bir şirket tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenme için yapılır. Ticaret unvanı sorgulamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

 
  • Ticaret Sicil Gazetesi’ne giriş yapın.
  • Unvan sorgulamaya tıklayın.
  • Unvan bölümüne sorgulamak istediğiniz ticaret unvanını yazın.
  • Güvenlik kodunu girin.
  • Sorgula butonuna tıklayın.
 

İlgili işlemleri tamamladıktan sonra ticaret unvanı sorgulama işlemi yapılacaktır. Sorgulamak istediğiniz Ticaret unvanı bir şirket tarafından kullanılıyorsa ya da benzer bir unvan bulunuyorsa uyarı mesajı ile karşı karşıya kalacaksınız. Fakat ticaret unvanı sorgulama ekranında herhangi bir mesajla karşı karşıya kalmadıysanız sorguladığınız ticaret unvanının kullanılmadığını anlayabilir ve bu unvan için tescil işlemlerine başlayabilirsiniz.

 

Ticaret unvanınızı tescil etmek için sizlerle paylaştığımız adımları tamamlayabilir ve markanızı yaratabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax