Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tipografi Nedir? Bilmeniz Gereken Tipografi Terimleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Grafik tasarım dünyasında, son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz tipografi terimi, estetiği ve işlevselliği birleşmektedir. Başarılı sonuçlara ulaşmak için özel tekniklerin kullanıldığı tipografilerde, özgünlük ve dikkat çekicilik önplanda gelmektedir. En genel tanımı ile tipografi semboller, işaretler, rakamlar kullanılarak yapılan tasarım çalışmaları olarak açıklanabilir.

 

Tipografi Nedir? Bilmeniz Gereken Tipografi Terimleri Nelerdir? başlıklı bu yazımızda, tipografi konusunda kapsamlı bilgilere yer vereceğiz. Tipografi nedir sorusuna yanıt arayacağımız içeriğimizde, tipografi örnekleri verecek ve kinetik tipografi kavramını da detaylı olarak açıklayacağız. Grafik tasarımda tipografi konusunda merak ettiklerinizi öğrenebileceğiniz içeriğimize tipografi nedir sorusuna yanıt vererek başlayalım.

 

Tipografi nedir? Tipografi nasıl yapılır? Tipografi kuralları ve terimleri nelerdir? Tipografi çalışmaları örnekleri. Bu başlıklar ile tipografi konusunu sizin için ele aldık.

 

Tipografi Nedir?

 

Grafik tasarımda tipografi önemli bir yer tutmaktadır. Simgeler, rakamlar, işaretler ya da harfler kullanılarak yapılan yazı yazma sanatına tipografi denmektedir. Tipografi kelimesinin kökeni Yunancadan gelmektedir. Yunancada form anlamına gelen typos kelimesi ile yazmak anlamına gelen graphia kelimelerinden doğan tipografi, formlarla yazı yazmak şeklinde dilimize çevrilebilir.

 

Tipografi nedir sorusuna, anlatılmak isteneni harf, rakam ve işaretleri kullanarak oluşturulan formdur cevabını verebiliriz. Grafik tasarımda ve görsel tasarımda sıklıkla kullanılan tekniklerden biri olan tipografi, geleneksel ya da dijital medya araçlarında kullanılmaktadır.

 

İlgili İçerik; Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? 2021'in En İyi Ücretsiz Logo Programları

 

İlgili İçerik; İyi Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?

  


tipografi nedir



 

Grafik Tasarımda Tipografi Nasıl Kullanılır?

 

Grafik tasarım alanı basın yayın organları kadar dijital dünyada da önemli bir yer tutmaktadır. İletilmek istenen mesajı, farklı görseller ya da metinler kullanarak alıcısına ileten grafik tasarımı sanatında mesajın içeriği kadar biçimi de son derece önemlidir.

 

Özgünlüğün ve farklılaşmanın esas olduğu grafik tasarımda tipografi kullanımı, geleneksel pazarda ya da e-ticaret dünyasında faaliyet gösteren şirketler için büyük önem taşır. Rakiplerinden sıyrılarak fark yaratmak ve müşterilerinin dikkatiniçekmek isteyen kurum, kuruluş ya da şirketler hem ürettikleri içeriğin içeriğin diline hem de bu içeriği sunuş biçimine dikkat etmek zorundadır.

 

Yeni medya araçlarının yaygın kullanımı ile birlikte tasarım ve sunum konusu daha da önem kazanmış ve özellikle genç kuşak müşterileri yakalamak isteyen firmalar, ürün ya da marka sunumlarında nitelikli ve özgün tipografiler kullanmaya daha fazla dikkat eder olmuştur.

 
İlgili İçerik; Etkili Banner Tasarımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tipografi Nerelerde Kullanılır?

 

Tipografi kullanım alanları oldukça geniştir. Tipografi marka adından logolara, reklam materyallerinden ürün ambalajlarına, kartvizitlerden antetli kağıtlara kadar uzanan geniş bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır.

 

Gücünü ve etkisini minimal olduğu kadar iddialı tasarımlardan alan tipografiler günümüzde son derece popülerdir. Yalnızca görsel metinlerdeki yazılar değil, harf tasarım ve organizasyonu ile yapılan video işleri ya da yalnızca harflerin kullanıldığı logolar da tipografi alanına girmektedir.

 

Yazılı bir içeriği daha kolay okunan ya da dikkat çekici bir hale getiren tipografi, içerikleri sıkıcı ve tekdüze olmaktan kurtarır. Bu yüzden, esas amacı dikkat çekmek ve marka bilinirliğini arttırmak olan reklam dünyasında sıklıkla tipografi kullanımına başvurulur. Özellikle afiş tasarımlarında, reklam panolarında ya da bannerlarda tipografi kullanılarak daha etkileyici ve şık görseller hazırlanır.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

İlgili İçerik; Sayfa Tasarımınızı Güçlendirmenin 5 Etkili Yolu

  

 

 tipografi nedir, eticaret sitesi

Tipografi Nasıl Yapılır?

 
  • Tipografi çalışmasına başlamadan önce, iletilmek istenilen mesaj belirlenmelidir.
  • İletilmek istenen mesaj kısa, net, keskin ve belirgin bir formda sunulmalıdır.
  • Tipografi planlaması yaparken markanın iletişim diline ya da ürün özelliklerine dikkat edilmeli, yazı tipi, büyüklüğü ve rengi buna göre tercih edilmelidir.
  • İletişim dili tipografilerde çok önemlidir. Örneğin dinamik ya da gençlere hitap eden bir marka için farklı yazı fontları, canlı renkler kullanılabilir ancak kurumsal dilin ön plana çıkarmak istendiği durumlarda daha klasik tercihler yapılmalıdır.
  • Tipografi seçiminde, yapılan işin hangi mecralarda kullanılacağı da dikkate alınmalıdır.
  • Logo tasarımı da tipografinin nasıl olacağını belirleyen etkenlerden biridir. Eğer içerikte logo da kullanılacak ise tüm bunlar bütünlüklü bir görünüm ile sunulmalıdır.
  • Tüm görsel detaylara karar verildikten sonra, ortaya çıkan sonucun iletilmek istenen mesaja uygunluğu tekrar gözden geçirilmeli, dikkat çekilmek istenen noktalar vurgulanmalıdır.
  • Etkili bir tipografi yaratmak için içerikte dikkat edilecek noktalar kadar teknik yetkinlik de son derece önemlidir.
 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitenizin Trafiğini Organik Olarak Arttırma Stratejileri

Tipografi Terimleri ve Kuralları Nelerdir?

 

Tipografi çalışması yaparken ön plana çıkan üç temel özellik özgünlük, bütünlük ve estetiktir. Dilerseniz şimdi grafik tasarımda tipografi çalışması yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalara hep birlikte bakalım.

 

Yazı Stili ve Boyutu

 

Yazı stili ve boyutu hem mesajın okunaklı olmasını hem de görsel olarak daha şık durmasını sağlar. Birbirinden farklı stiller ve boyutlar tercih edilerek yapılan tipografi çalışmaları, eğer konu birebir bununla ilgisi değil ise, yorucu, okunaksız hatta anlamsız olur.

 

Öte yandan, seçilecek yazı stili de kullanılacak dile uygun olmalıdır. Örneğin Türkçe karakterler içermeyen bir yazı fontu, tipografi estetiğini bozacaktır.

 

Renklerin Kullanımı

 

Renkler, hem biçim hem de içerik için önemlidir. Renklerin hem psikoloji üzerinde etkileri vardır hem de her rengin çağrışımı farklıdır. Örneğin geri dönüşüm ya da temiz enerji konularıyla öne çıkmak isteyen bir marka için yeşil ve kahve tonları daha uygun olurken, enerji içeceği reklamları için kırmızı kullanılabilir.

İlgili İçerik;  E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu

Estetik Görünüm

 

Tüm tipografi çalışmasının genel görünümü anlaşılır ve estetik olmalıdır. Yazı kenarlarındaki boşluklar, harflerin yeri ve arasında boşluk oranı, satır uzunluğu, yazının tüm alandaki yeri gibi detaylar başarılı tipografi örnekleri verebilmek için oldukça önemlidir.

 

 

İlgili İçerik; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi

 

İlgili İçerik; Marka Tescili Nedir? Marka Tescili Nasıl Yapılır?

 


çizim tipografi eticaret
 

Kinetik Tipografi Nedir?

 

Kinetik tipografi nedir sorusunu en basit şekliyle, hareketli yazı olarak cevaplayabiliriz. Kinetik tipografi, iletilmek istenen mesajı, hareket eden yazı karakteri ile anlatan ve görsellerle desteklenen bir video animasyon çalışmasıdır.

 

Kinetik tipografi, görsel açıdan zengin bir içerik olduğu için hem dikkat çekicidir hem de içeriği izleyiciyi sıkmadan aktarır. Bu yönüyle son yıllarda sık sık tercih edilmeye başlanmıştır. Önceleri yalnızca reklam içeriklerinde kullanılan kinetik tipografi tekniği zaman içinde yaygınlaşmış ve farklı görsel sanat alanlarında da karşımıza çıkmaya başlamıştır.

 

Kinetik tipografi hazırlarken kullanılacak görsellerin zenginliği ve etkileyiciliği mesajın iletilmesindeki başarıyı doğrudan etkilemektedir. Genel hatlarıyla kinetik tipografi örnekleri şu öğeleri barındırır:

 
  • Hareketli yazı katmanları
  • Yazı içeriğini destekleyecek animasyon
  • Tüm görsel mesajı pekiştiren ve/veya açıklayan dış ses
 

Kinetik tipografi de tüm diğer görsel sanatlar gibi özgünlük ve estetikten beslenir. bunun yanı sıra, görsellerin mesajla uyumu, yoğunluğu, kalitesi gibi etkenlere de dikkat edilmelidir. Çünkü başarılı bir kinetik tipografi yaratmak için hareket eden harfleri art arda dizmek yetmez. Video içeriği boşluksuz olmalıdır. Ancak buradan atlanmaması gereken nokta, boşluksuz bir video hazırlamak için aşırıya kaçılmaması gerektiğidir.

 

Görsellerin yoğun fakat alakasız kullanımı göz yorucu olacağı gibi mesajın etkisini de zayıflatır. Dolayısı ile hazırlanan video animasyonların bir ana fikri, bir mesajı, bir ses tonu olmalıdır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax