Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Unsurlar Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapan markaların önem verdiği konular arasında tüketici davranışları da bulunmaktadır. Markaların iyi bir pazarlama çalışması yapmak ve satış stratejisi geliştirmek için tüketici davranışları hakkında bilgi sahibi olması ve stratejilerini müşterilerin davranışlarını etkileyen psikolojik unsurlara göre belirlemesi gerekir.

 

E-ticaret firmaları tüketici davranışlarını analiz ederek stratejilerini daha profesyonel bir şekilde geliştirebilir ve bu da markaların maliyetlerinin azalmasını sağlarken yararlandığı avantajların da artmasına yardımcı olmaktadır.

 

Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Unsurlar Nelerdir adlı bu yazımızda sizleri tüketici davranışını etki eden faktörler hakkında bilgilendireceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece tüketici davranışları hakkında bilgi edinerek stratejinizi daha kolay bir şekilde geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi


Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Unsurlar Nelerdir

 

Tüketici Davranışı Nedir?

 

Tüketici davranışı, alışveriş yapacak olan kişilerin satın alma kararı verirken bu kararı etkileyen psikolojik faktörlere ve davranışlara verilen isimdir. Genellikle tüketici davranışları bireylerin istek ve ihtiyaçlarını karşılama içgüdüsünden çıkan davranışlardır. Tüketici davranışları incelendiğinde ise bu davranışlarda birçok farklı özelliğin bulunduğu görülmektedir.


Tüketici Davranışı Nedir?

 

Tüketici Davranışının Özellikleri

 

Tüketici davranışı psikolojik unsurlardan etkilenen davranışlardır ve belirli karakteristik özellikle bulunmaktadır.

  • Müşteri davranışları dinamiktir.
  • Farklı roller tüketici davranışlarını etkilemektedir.
  • Zaman ve mekâna bağlı olarak tüketici davranışı farklılık gösterebilir.
  • Güdülenmiş bir davranış türüdür.
  • Çevresel faktörler tüketici davranışlarını etkilemektedir.
  • Çeşitli faaliyetler tüketici davranışının bir türü olarak bilinmektedir.
 

Tüketici davranışlarının başlıca özellikleri bunlardır fakat bu özellikler çoğu zaman müşterilere göre farklılık gösterebilmektedir.


Tüketici Davranışının Özellikleri

 

Tüketici Davranışlarının Önemi Nedir?

 

İnternetten ürün satan ya da geleneksel ticari faaliyetler yürüten her markanın tüketici davranışlarına önem vermesi gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Çünkü tüketici davranışları her marka için oldukça önemli bir davranış türüdür. Markalar tüketicilerin davranışlarını doğru bir şekilde analiz ettikleri takdirde birçok avantajdan yararlanmaktadır.

 
  • Tüketici davranışlarının iyi bir şekilde analiz edilmesi ve düzenlemelerin yapılması bir markaların organizasyon yapılarını güçlendirmelerine fayda sağlar.
  • Tüketici davranışlarının analizi bir markanın imajını korumasına yardımcı olur.
  • Markalar tüketici davranışlarını analiz ederek karlılığını artırabilir.
  • Markalar tüketici davranışı analizi ile satış stratejilerini geliştirebilmektedir.
  • Tüketici davranışlarını analiz etmek markaların hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmaktadır.
 

Tüketici davranışları bir markaya birçok alanda fayda sağladığı, maliyetleri azalttığı ve karlılığı artırdığı için oldukça önemlidir.

 

İlgili İçerik; Online Satın Alma Davranışına Etki Eden Faktörler


Tüketici Davranışlarının Önemi Nedir?

 

Tüketicilerin Satın Alma Davranışını Etkileyen Psikolojik Faktörler

 

Tüketicilerin satın alma davranışları genellikle sosyal, kültürel ve psikolojik faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Müşteri psikolojisini iyi anlamak isteyen herkesin ilk olarak sosyal ve kültürel faktörler çerçevesinde müşterileri analiz etmesi ve ardından tüketici davranışlarını etkileyen psikolojik faktörlere göre hareket etmesi gerekmektedir.

 

Müşterilerin satın alma davranışlarını etkileyen faktörler dört adettir ve bunlar motivasyon, algılamak, öğrenmek ve tutum sergilemektir. Her faktörün satın alma kararları üzerinde etkisi çok büyüktür. Gelin şimdi hep beraber bunlara detaylı bir şekilde göz atalım.


Tüketicilerin Satın Alma Davranışını Etkileyen Psikolojik Faktörler

 

Motivasyon Faktörü

 

Müşterilerin satın alma davranışlarını etkileyen faktörlerden birisi olan motivasyon, tüketicilerin bir eylemi gerçekleştirebilmek için davranışa geçmelerine verilen isimdir. Örneğin; bir ürün ve hizmete ihtiyacı olan kişilerin bunu ihtiyaçlarını gidermeye yönelik attıkları adımlar yani davranışta bulunmaları onların motivasyonlarını göstermektedir.

 

Bir müşterinin alışveriş yapmaya motive olması onun eyleme geçmesini kolaylaştıracak bir faktör olduğu için müşterilerin motivasyonu tüketici davranışlarını anlamak ve analiz etmek isteyen herkesin önem vermesi gereken bir faktördür.

 

İlgili İçerik; Psikolojik Fiyatlandırma Nedir? Nasıl Yapılır?


Motivasyon Faktörü

 

Algılama Faktörü

 

Tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen faktörler dendiğinde herkesin aklına gelebilecek bir diğer faktör de algılama faktörüdür. Psikolojide algılama, bir kişinin iç ya da dış dünyalarından haber olmalarına verilen isimdir.

 

Kişilerin satın almasını etkileyen faktörlerden birisi olan algılama deneyimi belirli unsurlar çerçevesinde farklılık gösterebilmektedir.

 
  • Bireylerin yaşadığı geçmiş deneyimleri
  • Kişinin içerisinde yaşadığı sosyal çevre
  • Bir konuya karşı olan duyarlılık ve motivasyon
  • Kişinin tutumları
  • Bireylerin inançları ve değerleri
  • Bireylerin öğrenme yetenekleri
 

Algılama faktörünü etkileyen etkenlerdir. Bu nedenle tüketicilerin satın alma davranışları deneyimlere, çevreye, motivasyona, tutumlarına ve inançlarına ve öğrenme yeteneklerine göre farklılık gösterebilmektedir.


Algılama Faktörü

 

Öğrenme Faktörü

 

Tüketicilerin satın alma davranışlarında etkili olan faktörlerden bir diğeri de öğrenme faktörüdür. Öğrenme, bireylerin deneyimlerinin neden olduğu davranış değişikliklerine verilen isimdir. Genellikle kişiler bir hareketi ya da davranışı tekrar ederek öğrenmektedirler.

 

E-ticaret firmalarının marka bilinirliğini ya da satışlarını artırmak için sürekli reklam vermesi ve bireylerin karşısına çıkması kişilerin bu markayı ve ürünlerini daha kolay öğrenmelerini sağlar. Bir markayı ya da bir markanın ürünlerini birden fazla kez gören kişiler ise genellikle bu ürün ve hizmetleri satın alma davranışı gösterirler.

 

Bu nedenle müşteri psikolojisinde öğrenmenin e-ticaret firmaları için oldukça önemli olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü bir tüketici bir markayı ne kadar hızlı bir şekilde öğrenir ve bu markaya adapte olursa ürün ve hizmetlerini daha kolayca satın alacaktır. Bu yüzden her e-ticaret firmasının müşteriler tarafından bilinmek ve kabul edilmek için düzenli aralıklar ile reklam çalışmaları yapması gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Müşteri Psikolojisi Nedir? Neden Önemlidir?


Öğrenme Faktörü

 

Tutumlar ve inançlar

 

Bireylerin bir konu hakkındaki düşüncelerini tamamlayan şeylere inançlar denir. Tutumlar ise kişilerin bir ürün ya da fikre yönelik olan duyguları, taraflılığı, tarafsızlığı ve o ürün ya da hizmete karşı gösterdikleri eğilimlere verilen isimdir.

 

Kısacası bir kişinin bir ürün veya hizmeti almak istemesinin arkasında yer alan ihtiyaç düşüncesi bireylerin tutumlarını gösterirken bir kişinin bir ürün veya hizmeti övmesi, faydalı bulması ve herkesin kullanması gerektiğini düşünmesi ise inançların bir parçasıdır. Tüketici satın alma davranışları incelendiğinde bir ürünün faydalı olduğuna inanmak kişilerin o ürünü daha hızlı bir şekilde satın aldığını göstermektedir. Bu nedenle ticari faaliyet yürüten markalar ve e-ticaret firmaları düzenli reklam çalışmaları yaparak ürün ve hizmetlerini tanıtmakta ve kişilerin bu ürün ve hizmetlere ihtiyacı olduğunu dile getirmektedir. Böylece markalar ürün ve hizmetlerini daha kolay bir şekilde satabilmektedir.


Tutumlar ve inançlar

 

Tüketici Davranışlarını Etkileyen Diğer Faktörler

 

Tüketicilerin satın alma davranışları yalnızca müşteri psikolojisi yani psikolojik faktörler çerçevesinde gelişmemektedir. Bir kişinin bir ürün veya hizmeti satın almasının ardında birçok faktör yer almaktadır

 
  • Sosyal faktörler
  • Kültürel faktörler
  • Kişisel faktörler
 

De bir kişinin bir ürün veya hizmeti satın almasında etkili olan psikolojik faktörler kadar etkilidir. Bireylerin satın alma davranışlarını etkileyen sosyal faktörler kişilerin bir toplum içerisinde kabul edilmelerini ve bu topluluğun parçası olmalarını istemeleri ile ortaya çıkmaktadır. Kültürel faktörler ise bireylerin statüsü, dini inançları, cinsiyetleri ve yaşadıkları bölgeyi göstermektedir. Kişisel faktörler ise bireylerin kişisel inanç ve tutumlarını kapsayan faktörlerdir.

 

Kısacası e-ticarette ve ticarette müşteri psikolojisini anlamak ve tüketicilerin satın alma davranışlarına göre bir strateji belirlemek isteyen her markanın psikolojik faktörler ile beraber kültürel, sosyal ve kişisel faktörler çerçevesinde de hareket etmesi gerekmektedir.


Tüketici Davranışlarını Etkileyen Diğer Faktörler

 

E-ticaret Sitenizi Ticimax ile Açın

 

E-ticaret sitenizdeki müşterilerinizi analiz etmek ve onların ihtiyaçlarına en uygun hizmeti vererek satışlarınızı artırmak için sizlerde e-ticaret sitenizi Ticimax e-ticaret altyapısı ile açın. Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan modül ve özellikler ile sitenizi hızlıca hayata geçirirken e-ticaret raporları ile müşterilerinizi analiz edin ve satışlarınızı artırma fırsatı yakalayın.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax