• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Tanıtımını yaptığı ürün hakkında bilgiler vererek reklam yapan içerikler advertorial reklam olarak adlandırılır. Görsellerle desteklenen bilgilendirici metinler, ürün özelliklerinden ve kullanım avantajlarından bahsederek tüketicilerin ilgisini çekmeye çalışır.

 

Hızla gelişen e- ticaret dünyasında, advertorial reklamın sağlayacağı avantajlar oldukça önemlidir. Günümüzün hedef kitlesini oluşturan Z kuşağı, ürün seçerken sağladığı faydaya son derece dikkat ettiği için, bu tip reklamlar hedef kitle açısından son derece önemlidir.

 

Advertorial Reklam Nedir? konusunu detayları ile ele alacağımız içeriğimizde siz de merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilir; advertorial reklam nedir, reklamcılık sektöründe ne ifade eder gibi soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz. Dilerseniz önce advertorial ne demek sorusuna cevap vererek başlayalım.

 

İlgili İçerik; Google Reklamları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

İlgili İçerik; Google’a Nasıl Reklam Verilir?

 

Advertional Reklam Nedir
 

Advertorial Ne Demek?

 

Sektördeki bir çok kelime gibi İngilizceden dilimize geçmiş olan advertorial kelimesi, advertisement ve editorial kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Advertorial ne demek sorusuna kelimenin anlamını inceleyerek cevap verelim; advertisement, reklam anlamına gelirken editorial ise makale anlamına gelir. Dolayısı ile reklamcılık sektöründe advertorial; bilgi ve haber yönünden zengin tanıtıcı reklamlar olarak çevrilebilir.

 

E-ticaret dünyası için de oldukça önemli olan advertorial reklam, web ve alışveriş siteleri için hazırlanmış, ürünleri ya da hizmetleri daha iyi tanıtmak için amacı taşıyan içeriklerdir. Advertorial reklamcılık açıklayıcı metinler, grafik, video ve fotoğraf gibi görsellerle desteklenerek sunulur. Müşteri beklentilerinin iyi gözlemlenmesi, ürünün ya da hizmetin piyasaya ve tüketiciye kattığı değerin daha iyi ifade edilmesini sağlar, advertorial sunumu güçlendirir.


İlgili İçerik; Online Ürün Tanıtımı Yapma Rehberi 


Advertional Ne Demektir

 

Advertorial Reklam Ne Demektir?

 

Bilgilendirici yanı basın bülteni ile kıyaslanabilecek olsa da reklam yönünün daha baskın olması advertorial reklamcılık içeriklerinin ayrı bir kategoride değerlendirilmesini gerektirir. Ürün ve hizmetlerin direkt ya da dolaylı bilgilerini veren advertorial metinlerin reklam amacı güttüğü bellidir ve hatta bu bilgi metnin altına yazılır.

 

Ürün içeriğinde ne olduğu, nasıl fayda sağladığı, neye hizmet ettiği, hangi teknoloji ile üretildiği gibi belirtilmesinde fayda görülen unsurlardan ve ürünü ön plana çıkardığı düşünülen bilgilerden oluşan advertorial reklam metni, özellikle grafik ve videolar ile zenginleştirildiğinde daha anlaşılır olur.

 

Metinlerin akıcı, tekrarsız, bilgilendirici ve kolay okunur olması, reklamcılık başarısı için son derece önemlidir çünkü iyi hazırlanmış advertorial metinlerinin merak uyandırdığı ve dikkat çektiği kanıtlanmıştır. E- ticaret sitenizi ziyaret eden kişinin potansiyel müşteri olduğu ön kabulu ile advertorial reklam hazırlarsanız,ürün ve hizmetlerinizi daha kolay anlatabilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir; 2021'de Sosyal Medya Etkileşimlerinizi Arttıracak Stratejiler

 

Advertional Reklam Ne Demektir

 

Advertorial Reklamlar Nasıl Hazırlanır ?

 

Görsel ile desteklensin ya da desteklenmesin, advertorial reklam hazırlanırken, içerik dili mutlaka editoryal olmalıdır. Konunun uzmanı bir kişi ile işbirliği yaparak metni okutmak ya da bu imkan yoksa metin içeriğinde uzmanlarca hazırlanan kaynaklardan alıntılara yer vermek advertorial reklamı çok daha verimli bir pazarlama aracına dönüştürür.

 

Advertorial reklam dilinin hedef kitleye uygun olması, içeriğin daha kolay anlaşılmasını sağlar. İçerik metinlerinde net ve gerçekçi bir dil kullanılmalıdır. Tutarsız bilgiler ve abartılı söylemler hedef kitle üzerinde güvensizlik yaratmanıza neden olabilir.

 

Özellikle dijital tabanlı iletişim mecralarında sıklıkla kullanılan advertorial reklamların e-ticaret sitenize bir diğer faydası, sosyal medya platformlarında kolayca paylaşılabilmesi ve geniş kitlelere ulaşabilmesidir. Bunun için sosyal paylaşım sitelerini de göz önünde bulundurarak içerik oluşturulması yerinde olur.

 

İlgili İçerik; E-ihracat ve Sosyal Medya İlişkisi


İlginizi Çekebilir; Reklam Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kriter 


Advertional Reklam Nasıl Hazırlanır

 

Advertorial Reklam Neden Kullanılır?

 

Advertorial reklamlar, verdikleri bilgiler nedeni ile dikkat çekerler. Advertorial metni okuyan ya da reklamı izleyen tüketici kullanışlı bilgiler edineceğini ve bu bilgilerin hayatın içinde kullanabileceğini düşünür ve bu yüzden de içeriği dikkatle takip eder.

 

Klasik anlamdaki reklama mesafeli yaklaşan tüketici, kısa bir süre sonra reklama olan ilgisini kaybeder. Oysa advertorial reklam içeriklerinde istenilen mesaj verildiği halde tüketiciler verilen bilgileri dikkatle dinler, öğrenmek ister ve hatta bu bilgiyi paylaşır. Reklamcılık sektöründe PR çalışmaları sırasında sıklıkla advertorial içerikler tercih edilmesi bu yüzdendir.

 

Öte yandan advertorial reklamın üretim aşaması, geleneksel televizyon reklamlarına göre hem daha kolay hem daha az maliyetlidir. Aynı şekilde advertorial reklam yayınlatmak da daha ekonomiktir.

 
İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri 


Advertional Reklam Neden Kullanılır

 

Advertorial İçerik Örneği

 

Advertorial reklam içeriklerinin özelliklerine değdikten sonra dilerseniz bir örnek üzerinden konuyu özetleyelim. Bir cilt bakım markası advertorial içerik hazırlarken, kullanacağı metin dermatoloji hakkında bilgi vermeli ve tanıtılan kremin nasıl etki ettiğini anlatmalıdır. Örneğin cilt tiplerinden, cildin neden ve nasıl nem kaybettiğinden, nem kaybının sonuçlarından, yaşlanma etkilerinden bahsederek, cildin nasıl yeniden nem kazanacağına değinmelidir.

 

Advertorial içerik oluştururken; asıl amaç bu bilgiyi vermek gibi görünmeli ve bakım kremi bir çözüm önerisi olarak sunulmalıdır. Hazırlanan metnin bir cilt sağlığı uzmanı tarafından seslendirilmesi hatta varsa bilimsel verilerden yararlanılması çok daha etkili bir iletişim sağlar. Metnin sonunda daha fazla bilgi için web sitenize yönlendirebilir ya da sosyal medya hesaplarınıza davet edebilirsiniz.

 

Advertional İçerik Örneği

 

E- Ticarette Advertorial Reklamın Önemi

 
  • Ürünleriniz hakkında bilgi vererek daha iyi tanınmasını sağlar.
  • Hedef kitlenizin sizi daha iyi anlamasına ve güvenmesine yardımcı olur.
  • Ürünlerinizin lüks değil, fayda sağlayan ihtiyaçlar olarak konumlandırılmasını sağlar.
  • Advertorial içerikler merak edilen konulara açıklık getirdiğinde sosyal medyada paylaşılır ve reklam alanını genişletir.
  • Sayfa trafiğini arttırır.
  • Doğru anahtar kelimelerle desteklendiğinde arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur.
  • Beğeni, paylaşım ve kaydedilme oranını yükselterek markanızın daha iyi bilinmesine yardımcı olur.
  • İnandırıcı bir pazarlama iletişimi oluşturur.
 

İlgili İçerik; Instagram'a Reklam Nasıl Verilir?

 

İlgili İçerik; Dönüşümlerinizi Arttıracak Video Reklam Modelleri

 

İlgili İçerik; Facebook'a Reklam Nasıl Verilir?

 

Advertional Reklam Önemi

 

Advertorial Reklam ve Geleneksel Reklamın Farkları Nelerdir?

 

Geleneksel reklamlar bilgi vermeyi değil ilgi çekmeyi amaçlar. Hedef kitlenin satın alma davranışı üzerinde etki ederek sahip olma arzusu uyandırır. Advertorial reklam ise ürünün ilgili olduğu konu ve sağladığı fayda hakkında bilgi vermeyi amaçlar.

 

Geleneksel reklamlar hedef kitleyi ikna etmek için ünlü kişileri (celebrity) kullanırken advertorial reklamları inandırıcı kılan uzman görüşleridir. Diş macunu reklamları genellikle iki türü birlikte kullanan iyi reklam örnekleridir. Diş hekimi, diş sağlığı ve ürünün faydaları hakkında bilgi verirken, güzel dişli ve hoş bir kadın kameralara gülümser.

 

Geleneksel reklamda ön plana çıkarılan markadır, advertorial reklamda ise ürün ve sağladığı fayda ile ilgilenir. Bu sebeple geleneksel medya kanallarında (televizyon, radyo) yayınlanan advertorial reklamlara informercial da denmektedir. İnfomercial reklam info (bilgi) ve commercial ( reklam) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

 
İlgili İçerik; Basın Bülteni Nedir, Nasıl Yazılır?


Advertional Reklam ve Geleneksel Reklam Farkları

 

Advertorial Reklam ve Basın Bülteninin Farkları Nelerdir?

 

Advertorial reklam içeriklerinde editoryal bir dil kullanıldığını söylemiştik. Bu özelliği ile basın bülteni ile benzerlik taşısa da, advertorial reklam basın bülteni kadar bilgi vermez. Basın bülteni reklam olarak algılanmaz ancak ne kadar bilgi verici olursa olsun advertorial içerikler en nihayetinde reklamdır ve okuyanlar/ izleyenler bunun bilincindedir.

 

Basın bülteni, genellikle ürün ya da hizmet lansmanlarını, şirketler için duyuru değeri taşıyan önemli gelişmeleri duyurmak ve özel günleri kutlamak amacıyla yayınlanırken, advertorial reklamın böyle amacı yoktur. Elbette yeni ürün tanıtımında ya da özel kutlamalarda da yayınlanabilir ama özellikle bu amacı taşımaz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<