• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 01 Mart 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Dijital pazarlama, ticari faaliyet yürüten her işletmenin kullandığı bir pazarlama yöntemidir. Markalar geliştirdikleri dijital pazarlama stratejileri ile hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşmayı, marka bilinirliklerini arttırmayı ve satış yapmayı hedeflemektedir.

 

Günümüzde dijital pazarlama yapmak isteyen her işletmenin dijital pazarlama stratejilerini belirlemeden önde dijital pazarlama hedeflerini belirlemesi gerekir. Çünkü dijital pazarlama hedefleri markaların yaptıkları çalışmalardan ne beklediklerini karar vermelerini sağlar ve böylece bu hedeflere ulaşabilmeleri için daha doğru stratejiler geliştirmelerine yardımcı olur.

  
 

Dijital pazarlama hedeflerini belirlemek isteyen işletmeler için hazırladığımız Dijital Pazarlama Hedefleri Nasıl Belirlenir adlı bu yazımızda sizlere dijital pazarlama hedeflerinizi ve stratejilerinizi belirlerken önem vermeniz gereken konular hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve böylece doğru strateji ve hedefler geliştirerek dijital pazarlama çalışmalarınızda başarılı olabilirsiniz.

  

Dijital Pazarlama Hedefleri Nasıl Belirlenir?

 

Hedef Kitlenizi Analiz Edin

 

Hedef kitle, markaların satışını yaptıkları ürün ve hizmetleri satmak istedikleri topluluğa verilen isimdir. Dijital pazarlama hedefleri belirlenmeden önce işletmelerin hedef kitlelerini analiz etmesi ve hedef kitlelerine uygun bir şekilde dijital pazarlama stratejilerini geliştirmesi gerekmektedir.

 

Hedef kitle analizi yaparken markalar;

 
  • Hedef kitlelerinin demografik bilgileri ( yaş, cinsiyet, yaşanılan yer)
  • Yaş aralığı
  • İlgili alanları
  • Kullandıkları sosyal medya platformları
  • İnternet kullanım alışkanlıkları
 

Gibi önemli başlıklar altında hedef kitlelerini sınıflandırmaya özen göstermelidir. Bu sınıflandırmanın ardından işletmeler, ilgili hedef kitlelerinin hangi bölümüne ulaştıklarını tespit etmeli ve ulaşamadıkları kitleler arasında yer alan kişilere ulaşabilmek için neler yapmaları gerektiğine karar vermelidir.

 

Hedef kitle analizi sonrasında dijital pazarlama stratejileri belirlenirken işletmeler belirli taktikler uygulamalıdır. Örneğin;

 
  • Hedef kitlesi Z kuşağı içerisinde yer alan bireylerden oluşan işletmeler dijital pazarlama hedeflerini daha çok Tik Tok gibi sosyal medya platformları için belirlemelidir.
  • Kurumsal bir hedef kitleye hitap eden markalar dijital pazarlama çalışmalarında Linkedin gibi sosyal medya platformlarına ağırlık vermelidir.
  • Y kuşağını hedef kitlesinde bulunduran markalar dijital pazarlama stratejilerini Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında geliştirmelidir.
  • X kuşağını hedef kitlesinde bulunduran işletmeler ise Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları için çalışmalar yapmalıdır.
 

Sizler de hedef kitlenizde yer alan kişileri analiz ettikten sonra dijital pazarlama hedeflerinizi ve stratejilerinizi belirlerken bunları göz önünde bulundurarak hareket edebilir ve böylece başarılı pazarlama stratejileri geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nedir?

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Pazarlama



Dijital Pazarlama Hedef Belirleme Kitle

 

Rakiplerinizi Analiz Edin

 

Rakipler, markaların aynı sektörde faaliyet gösterdiği işletmelere verilen isimdir. Dijital pazarlama hedeflerini belirlemek isteyen işletmeler hedef kitle analizinin ardından rakiplerini de analiz ederek rekabetçi pazarlama stratejileri geliştirebilmektedir.

 

Rakip analizi yaparken işletmelerin belirli unsurları göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekmektedir. Bu unsurları belirlerken ise markalar belirli sorulara yanıt aramalıdır.

 
  • Aynı sektörde faaliyet gösterdiğiniz rakipleriniz kimler?
  • Bu markaları niçin rakip olarak belirlediniz?
  • Rakiplerinizin hedefleri neler?
  • Rakipleriniz hangi sosyal medya platformlarında aktif olarak iletişim yürütüyor?
  • Rakiplerinizin zayıf ve güçlü yanları neler?
  • Ne tür paylaşımlar ile müşterilerine fırsatlar sunuyorlar?
  • Yeniliklere ayak uydurma süreçleri nasıl işliyor?
 

Gibi sorularla rakiplerinizi belirleyebilir ve rakiplerinizin dijital pazarlama çalışmalarındaki hedeflerini belirleyebilir ve böylece rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarından yararlanarak kendi dijital pazarlama hedeflerinizi belirleyebilir ve dijital pazarlama stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.

 

Bu tür bir çalışma sayesinde rekabetçi stratejiler geliştirerek markanızı rakiplerinizin önüne taşıyabilir ve dijital pazarlama çalışmalarında başarılı olabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Rekabet Analizinin Şirketler İçin Önemi

 

Dijital Pazarlama Hedef Belirleme Rakip Analizi

 

Markanızın Bulunduğu Konumu Tespit Edin

 

Dijital pazarlama hedeflerinizi belirlemeden önce markanızın bulunduğu konumu tespit etmeniz gerekmektedir. Bu konumu tespit ederken ise her platforma özgün ayrı çalışma yürütmeniz gerekmektedir.

 

Markanızın bulunduğu konumu tespit edebilmek için ilk olarak dijital pazarlama çalışmaları yürüttüğünüz platformları belirleyin. Bu platformları belirlerken blog, Instagram, twitter, facebook, youtube, seo, Google Ads gibi tüm platformları birbirinden ayırın ve bu platformlara ilişkin istatistiklerinizi analiz edin.

 
  • Bloğunuzu analiz ederken, aylık kaç ziyaretçiniz olduğunu, hangi içeriklerinizin daha çok ziyaretçi çektiğini, bloglarınızın seo uyumluluğunu kontrol edin.
  • Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformları için dijital pazarlama hedeflerinizi belirlemeden önce takipçi sayınız, etkileşim oranınız, içerik paylaşım sıklığınız, sosyal medya platformlarına özgün özellikleri kullanma alışkanlığınız ve reklam verme sıklığınızı belirleyin.
  • Youtube için dijital pazarlama hedeflerinizi belirlemeden önce abone sayısı, izlenme süresi, yorumlar vb. birçok özelliği analiz edin.
  • SEO çalışmaları yapıyorsanız içeriklerinizin seo uyumluluğu, meta descriptionlar, backlinkler, site optimizasyonu, hız optimizasyonu gibi birçok unsuru göz önünde bulundurun.
  • Google ADS reklamlarınız için hedef kitleniziz, dönüşüm oranınız, reklam verme sıklığınız gibi önemli konuları göz önünde bulundurun.
 

Bu çalışmalar sayesinde markanızın dijital pazarlama çalışmalarındaki konumunu tespit edebilir ve böylece neleri doğru neleri yanlış yaptığınıza karar verebilirsiniz. Böylece doğru dijital pazarlama stratejileri geliştirebilir ve dijital pazarlama çalışmalarınızdan daha fazla verim alabilirsiniz.



İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri için 5 Etkileyici Blog Konusu 


İlgili İçerik; En Popüler Sosyal Medya Platformları (Güncel 2021)

Dijital Pazarlama Stratejisi Örneklerini İnceleyin

 

Dijital pazarlama stratejinizi ve hedeflerinizi belirlemeden önce, önceden belirli markalar tarafından hazırlanan dijital pazarlama stratejisi örneklerini incelemeniz nasıl bir strateji geliştirmeniz gerektiği ile ilgili sizlere bilgi verecektir. Genellikle markalar dijital pazarlama stratejilerini belirledikten sonra bu stratejileri uygulamaya geçmektedir.

 

Dijital pazarlama stratejisi örneklerini incelemek isteyen işletmeler ise belirli platformlar üzerinden bunlara ulaşabilmektedir. Örneğin;

 
  • Ahrefs ve Semrush gibi analiz araçları sayesinde işletmeler rakip markaların seo stratejilerini gözlemleyebilirsiniz.
  • Ahrefs ve Semrush ile rakip firmaların hangi anahtar kelimeler ile ücretli reklamlar verdiğini analiz edebilirsiniz.
  • Hoot suite, Social Bakers, Sprout Social gibi analiz araçları ile rakiplerinizin sosyal medya stratejilerini analiz edebilir ve rekabetçi sosyal medya stratejisi geliştirebilirsiniz.
 

Sizler de bu tür analiz araçlarını kullanarak rakiplerinizin dijital pazarlama stratejilerini gözlemleyebilir ve firmanızın rekabetçi dijital pazarlama stratejisini belirleyebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ücretli ve Ücretsiz SEO Araçları

 

İlgili İçerik; Youtube Analiz Araçları Nelerdir?

 

İlgili İçerik; En Çok Tercih Edilen A/B Test Araçları

 

Dijital Pazarlama Hedef Belirleme Strateji Örnekleri

 

Ölçülebilir Hedefler Koyun

 

Dijital pazarlama hedeflerinizi belirlerken ölçülebilir hedefler koymaya özen göstermeniz gerekmektedir. Hedeflerinize ne kadar yaklaştığınızı gözlemlemek için ise Google Analytics, Ahrefs, Hoot Suite gibi analiz araçlarını kullanmanız oldukça önemlidir.

 

Dijital Pazarlama Hedef Belirleme Ölçülebilir Hedefler

 

Spesifik Hedefler Belirleyin

 

Dijital pazarlama hedeflerinizi belirlerken spesifik bir hedef belirlemeniz gerekir.

Örneğin; Blog çalışmaları yapan bir e-ticaret sitesiyseniz dijital pazarlama hedefinizi belirlerken blog trafiğinizin yıl sonuna kadar %25 artacağına yönelik bir hedef belirleyebilirsiniz. Böylece blog çalışmalarınız için spesifik hem de ölçülebilir bir hedef koyabilirsiniz ve bu hedefe olan yakınlığınızı daha doğru analiz edebilirsiniz.

 

Dijital Pazarlama Hedef Belirleme Spesifik Hedefler

 

Gerçekçi Olun

 

Dijital pazarlama hedeflerinizi belirlerken gerçekçi veriler ile hareket etmeniz ve ulaşabileceğiniz hedefler koymanız oldukça önemlidir.

 

Örneğin; Influencer Marketing çalışmaları yapan bir e-ticaret sitesi olduğunuzu düşünelim ve yaptığınız çalışma ile satışlarınızı %20 arttırdığınızı göz önünde bulunduralım. Bir sonraki Influencer marketing çalışmanızda %20 - %40 aralığında bir dijital pazarlama hedefi belirlemeniz doğru olacaktır. Bunun yerine %70 - %80 gibi bir oranda satışlarınızı arttırma hedefi koyduğunuzda bu hedef gerçeklikten uzaklaşacak ve markanızın yaptığı çalışmaların boşa gitmesine neden olacaktır.

 

Dijital Pazarlama Hedef Belirleme Gerçekçilik

 

Ticimax ile Dijital Pazarlama Hedeflerinize Ulaşın

 

E-ticaret sitesi kurarken sizler de Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir ve alt yapılarımız içerisinde bulunan pazarlama modüllerini kullanarak Dijital Pazarlama hedeflerinize daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<