Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

ROI Nedir? ROI Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi: 09.05.2023

İçindekiler;

ROI şirketlerin, girişimcilerin belirli bir işe başlamadan ya da iş süreçlerinde sıklıkla kullandığı bir kavramdır. ROI ne demek dediğimizde yatırım getirisi anlamına gelen bir yatırımın karlılık ya da verimliliğini tespit eden performans ölçüsüdür. ROI özetle, yatırımın maliyetine göre belirli bir yatırımın geri dönüş tutarını ölçmeye yaramaktadır.



ROI, Yatırımın geri dönüşü iş ve teknoloji kavramı. Sanal ekran arka planı.ROI ne demek.
 

ROI Açılımı Nasıldır?

 

Roi açılımı nedir dediğinde “Return On Invesment” anlamına gelmektedir. Roi hesaplama ise yatırımın getirisi ile yatırımın maliyetine bölünmesiyle elde edilir. Roi bir yatırımın belirli bir alandaki performansını ölçmeye yaramaktadır. Roi tanım olarak kolay görünse de içinde pek çok metriği barındırır ve doğru bir hesaplama gerektirmektedir.

 

İlgili İçerik: Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik: E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

ROI Kavramının Belirleyici Özellikleri Nelerdir?

 

Günümüzde ticari şirketler rekabet ortamında faaliyet gösterirken sektör çeşitliliği artmakta olup karlılık elde ettiren farklı iş fırsatları gelişmeye başlamıştır. Ancak şirketlerin sürdürülebilir başarıları için kar elde etmek, risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve somut sonuçlar elde etmek oldukça önemlidir.

 

Roi ölçümleme aracı ticari işletmelerin yatırımlarını ölçümleyerek strateji belirlemesi açısından önemlidir. Ticari işletmelerin kar elde etmesi ise kalıcılık açısından gereklidir. Aşağıda sıklıkla kullanılan roi aracının belirleyici özelliklerini sıraladık.

 
  • Çok yönlüdür ve sıkça kullanılan bir ölçüm aracıdır.
  • Bir yatırımın karlılık göstergesini ölçümlemeyi sağlar.
  • Yapılan yatırıma göre geliri öğrenmeyi sağlar.
  • Yorumlanması ve analizi kolaydır.
  • Şirketlerin karlılık ve büyümelerine destek olur.
  • Yatırımın miktarına göre zarar ve kazancı tespit etmeye yarar.
  • Yüzde oranlarla ifade edilir.
 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu

 

İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden

 
beyaz zemin üzerine yatırım getirisi kavramı pusula sembolü roi kırmızı kelime.Roi ölçümleme aracı
 

ROI Nasıl Hesaplanır?

 

ROI maliyetin bölünmesiyle ortaya çıkan yüzdesel oran şeklinde hesaplanır. Roi nasıl hesaplanır dediğimizde roi hesaplaması şöyledir:

 

Gelir – Yatırım Masrafı: Yatırım Masrafı = ROI

 

ROI’yi en yüksek doğruluk derecesi ile hesaplamak için, toplam getiri ve toplam maliyetler dikkate alınmalıdır. Ortaya çıkan ROI değeri 1’in üzerinde bir rakam değilse zarar edildiği anlamına gelmektedir.

 

İlgili İçerik: Finansal Planlama Rehberi



Bir toplantı odasındaki işadamları veya analist, yatırım raporu üzerinde kalem tutan, yatırım riskini ve yatırım getirisini - ROI - analiz eden, kısmen ellerinde kırpılmış. Yan kopya alanı dahildir.
 

ROI Hesaplamasının Şirketlere Sağladığı Faydalar Nelerdir?

 

ROI, kazançları belirlemek için bir yatırımın karını yatırımın maliyetiyle karşılaştırır. Roi değerleri bir işletmenin süreci nasıl iyi ya da kötü yürüttüğü hakkında somut bir analiz yapmada başarılıdır. Yatırımcılara ayrıntılı bir değerlendirme sunan roi ölçümleme aracı karlılık oranı hakkında önemli çıkarımlarda bulunulmasını sağlar.

 

Roi değerinin şirketlere sağladığı faydalar

 
  • İşletmelerin yatırım değerlerini arttırmasını sağlamak
  • Sermayeyi verimli kullanma konusunda yol gösterici olmak
  • İşletmelerin büyümesine katkı sağlamak
  • Şirketlerin mevcut finansal durumu hakkında bilgi vermek
  • Şirketlerin gelecekteki kar elde etme olasılıklarını ortaya koymak
  • Yatırımcılara yeni yapacakları yatırımlarda fikir sağlamak
 

İlgili İçerik: İş Kurma Kredisi Veren Bankalar 2021

 


roi. roi Hesaplamasının Şirketlere Sağladığı Faydalar Nelerdir?
 

Yatırım Getirisi Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

 

ROI ölçümünün bazı dezavantajları mevcuttur. Şirketlerin bu dezavantajları yaşaması için roi değeriyle birlikte farklı analizleri de yapması gerekmektedir.

 

Zaman belirsizliği: Yatırım alternatiflerini karşılaştırırken yatırımın elde tutma süresini hesaba katmaz. Örneğin, x yatırımı yüzde 25’lik bir ROI oluştururken, y yatırımı ise yüzde 15’lik bir yatırım getirisi oluşturduğu varsayıldığında, yatırımın zaman dilimi de belirleyici bir faktördür. Çünkü düşük bir yatırımdan kısa sürede yüksek yatırım getirisi alınabilir.

 

Risk faktörleri: Yatırım getirisi riske göre ayarlanmaz. Fakat her yatırım içinde belirli riskleri barındırmaktadır. Bir işletmenin potansiyel geliri ne kadar yüksekse içinde barındırdığı riskler de o kadar çoktur. O nedenle yatırımcılar sadece roi hesaplaması sonucunda çıkan değere değil genel çerçevede karşılaşılabilecek risk faktörlerine odaklanmalı ve önlem almalıdır.

 

Tüm maliyetler hesaba dahil edilmeli: Roi ölçüm aracı ile hesap yapılırken tüm maliyetler dahil edilmelidir. Aksi takdirde sonuç yanıltıcı olabilmektedir. Yatırım yaptığınız sektörde yaptığınız tüm harcamaları değerlendirmede dikkate alırsanız gerçek sonuçlar elde etmeniz mümkündür. Örneğin bir gayrimenkul sektörünün yatırım getirisi hesaplanırken; vergi, kira, malzeme, işçilik gibi tüm gider kalemleri sürece dahil edilmelidir.

 

Sadece finansal sonuca odaklanılmamalı: Roi hesaplaması bir yatırımdaki finansal getiriye odaklanmaktadır. Fakat yatırımın sosyal getirisi SROI gibi bazı ölçümlemeler ise sosyal ve çevresel yan faydalara odaklanmaktadır. Şirketler yatırım getirilerini bir bütün olarak ele almalıdır.

 

İlgili İçerik: Kendi İşini Kurma Rehberi

 

İlgili İçerik: E-Ticarette Kaçınılması Gereken 5 Kritik Hata




Yatırım Getirisi Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar.Farklı, verimli tırmanma merdiveni konsepti olun: Pantone 2021 gri ve sarı renklerde 3d render. Hedeflere ulaşmak. Finansta yaratıcı liderlik ve ekip çalışması. YG hedefi. Yatırım getirisi

 

ROI Ölçümleme Aracının Önemi Nedir?

 

Şirketler varlıklarını sürdürebilmek ve kar-zarar dengesini korumak için her zaman analize ve istatistiki verilere ihtiyacı vardır. İşletmeler dengeli bir şekilde ilerlediklerinde kalıcılıklarını devam ettirebilmektedir. Roi hesaplama ise şirketlerin bu noktada uzun vadeli çıkarımlarda bulunmalarında yardımcı olmaktadır.

 

Roi hesaplamasından gerçek dönüşler almanın yolları

 
  • Girilen gelir ve giderlerin doğru olması
  • Gider kalemlerinin doğru hesaplanması
  • Çıkan sonuca göre yatırım faaliyetlerine yön vermek
  • Aktif yatırımların ve planlanan yatırımları doğru analiz etmek
 

İlgili İçerik: E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

E-ticaret ROI Nedir?

 

Yatırım getirisi online mağazanızda hesaba katmanız gereken en önemli ölçümlerden biridir. Roi kavramını e-ticarette pazarlama giderleriniz ile üretim ya da satıştan elde ettiğiniz kar sonucunda roi değerinize ulaşmanız mümkündür.

 

E-ticaret gider kalemlerine bakıldığında;

 
  • Reklam – pazarlama
  • SEO uygulamaları
  • Potansiyel müşterilere ulaşma
  • Sosyal medya
  • İş geliştirme
  • Tasarım
  • Üretim-tedarik
  • Depolama, nakliye
 

Ticimax Gelişmiş E-ticaret Paketleri ile güvenli bir yazılım eşliğinde tüm e-ticaret hizmetlerini bir arada alabilirsiniz.



E-tic.aret ROI Nedir?Renkli bokeh arka plan üzerinde sikke yığını üzerinde LGBT lezbiyen eşcinsel biseksüel transseksüel gökkuşağı modeli. Tasarruf konsepti ile para kazanmak ve yatırım getirisi fikrinin geri dönüşü
 

E-ticarette ROI Ölçümleme Aracının Önemi Nedir?

 

E-ticaret günümüzde satış ve karlılık konusunda en güçlü mücadeleyi veren ve başarıyı sağlayan sektörlerden biri olarak dikkat çekmektedir. Büyük bir kitleyi elinde tutan e-ticaret sektöründe binlerce müşteriye ulaşabilmenin yolu elbette öncesinde belirli bir yatırım yapmaktan geçer.

 

E-ticarette ROI önemi için birkaç başlık;

 
  • E-ticaret sitelerinin yaptığı yatırımın karşılığını alabilmek için satış yapması gerekir ve bunu da yapabilmek için pazarlama bütçesine ihtiyacı vardır. Roi hesaplaması bu noktalarda oldukça önemlidir.
  • E-ticaret firmalarının tüketiciye ulaşmak için yaptığı yatırımdan kar elde ederek yatırım getirisini artırması gerekmektedir.
  • E-ticaret siteleri günümüzde SEO çalışmaları ile organik ya da ücretli reklamlarla sitelerine trafik çekmek için roi denklemine ihtiyaç duyar.
  • E-ticarete başlayan firmalar için kar zarar oranının hesaplaması her türlü olasılığın belirlenmesinde etkili olacaktır.
  • E-ticarette olasılıkları göz önüne alarak yatırımınızı yapmanız ve zararınızı erken tespit etmeniz her zaman için sizin yararınıza olacaktır.
  • Basit bir formüle dayanan roi hesaplaması e-ticaret sitelerine de kar-zarar-yatırım durumuna göre hangi adımları atması gerektiğini gösteren bir araçtır.
  • Sanal mağaza roi formülü sayesinde gelir ve gider kalemlerini tespit edebilir ve karlılık oranını artırmak için farklı analizler yapabilmektedir.

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:

 

E-ticaret Sitenizin Trafiğini Organik Olarak Arttırma Stratejileri

 

Kriz İletişimi ve Kriz Yönetimi İpuçları

 

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Yapmanız Gerekenler

 

Arama Motoru Uyumluluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2021

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax