%40 İndirim+3 Ay Sonra Ödeme Fırsatı için SON

Bir süre önce Google, 2024 için yeni bir sıralama faktörü açıklayarak oldukça heyecan yaratmıştı. Sayfa deneyimi olarak adlandırabileceğimiz bu yenilik kullanıcı deneyiminden biraz daha farklıydı. Kullanıcı deneyimi her zaman en iyi siteyi oluşturmanın önemli bir parçası olmuştur, ancak şimdi müşterileriniz için harika siteler oluşturmanıza yardımcı olmada daha da büyük bir rol oynayacak olan Core Web Vitals üç farklı metrik ile desteklenmeye başlamıştır.

 

Core WeB Vitals Nedir, Metrikleri Nelerdir? (Güncel 2024) başlıklı bu yazımızda Core web Vitals nedir sorusuna cevap verirken, bu üç önemli metrikden de bahsedeceğiz. LCP, FID ve CLS olarak adlandırılan bu metriklerin açıklamasına geçmeden önce, kısaca sayfa deneyimini açıklayalım.

 

Core WeB Vitals Nedir, Metrikleri Nelerdir? (Güncel 2023)

 

Sayfa Deneyimi Nedir?

 

İdeal bir internet deneyiminde, arama motorunda çıkan sonuçlara ya da bir bağlantıya tıkladığımızda, ilgili sayfa anında görünür. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Elbette zaman içinde artan JavaScript'in popülaritesi, buna bağlı olarak sayfaların daha karmaşık hale gelmesi ve sayfa boyutu arttıkça bağlantının yüklenmesini zorlaşmıştır. Son derece yüksek hızlı internet bağlantıları ve güçlü cihazlarla bile, bir web sayfasını yüklemek zor olabilir. Özellikle e-ticarette, sayfaların yüklenmesini beklemek müşteriler için hem sıkıcı hem de zaman kaybı olabilir.

 

Öte yandan yakın zamana kadar web sitelerinin performansını optimize etmek, çoğunlukla hız için optimize etmek anlamına gelmekteydi. Ancak yükleme süreleri denklemin sadece bir parçasıdır ve diğer kısmı tanımlamak ve ölçmek daha zordur.

 

Web sitesi hızı, bir kullanıcının tüm bu optimizasyonları nasıl deneyimlediği ile ilgilidir. Site, metriklere göre hızlı olabilir, ancak site kullanıcıları bu hızlı hissetmiyorsa anlamlı değildir. Sayfa deneyimi tam olarak bu sorundan ve buna karşı geliştirilen iyileştirme çözümlerinden doğmuştur. Dilerseniz şimdi sayfa deneyimine etki eden parametrelere bakalım.

 
  • Mobil uyumluluk (Mobile Friendliness)
  • Güvenli Arama (Safe Browsing)
  • HTTPS Güvenliği ( HTTPS Security)
  • Araya Giren Geçiş Reklamları (Intrusive Interstitials)
  • Önemli Web Verileri (Core Web Vitals)
 

Sayfalarınız yüklenirken, etkileşim gerektiren görüntü kararlılığına/stabilizasyonuna sahip olup kullanıcıyı yanıltacak veya olumsuz bir davranışta bulunmasına sebebiyet verecek kötü bir deneyim sunuyor mu?

 

İlgili İçerik; Sayfa Tasarımınızı Güçlendirmenin 5 Etkili Yolu

 

İlgili İçerik; Arama Motoru Uyumluluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2024

 

Core WeB Vitals Sayfa Deneyimi Nedir

 

Core Web Vitals Nedir?

 

Core web vitals (önemli web verileri) Google'ın bir web sayfasının genel kullanıcı deneyiminde önemli olduğunu düşündüğü bir dizi belirli faktörden oluşmaktadır. Core web vitals, sayfa hızı ve kullanıcı etkileşimi ölçümünden oluşan 3 farklı parametreyi kapsar.

 

Core web vitals, başka birçok metrik olduğu için tek başına çalışmaz. Bazıları kontrollü laboratuvar testlerine dayanırken diğerleri yalnızca saha verileriyle çalışan metriklerdir. Yeni bir set olarak yorumlayabileceğimiz core web vitals Google, çok fazla araştırma yaptıktan sonra belirlenmiştir. Bunlar, zaten bildiğimiz ölçümlerin bir kombinasyonu ve bir dizi yeni ölçümdür. Üç farklı ölçümün bir arada kullanıldığı core web vitals kullanımı için Google, özellikle site sahiplerinden bu puanları takip etmelerini ve mümkün olan yerlerde iyileştirmelerini istemektedir.

 

Diğer bir deyişle, core web vitals, Google arama motorunun "sayfa deneyimi" puanının bir parçası olacak faktörlerin bir alt kümesidir (temelde, Google'ın sayfanızın genel UX'ini boyutlandırma yöntemi). Sayfa deneyimi, Google'ın kullanıcı deneyimi için önemli olduğunu düşündüğü faktörlerin bir karışımı olacaktır.

 

Bu sayfa deneyimi güncellemesinden daha önce bahsetmiştik, ancak bu core web vitals biraz daha faklı bir konudur. Genel olarak, site hızı ölçümlerini anlamak zor ve kafa karıştırıcı olma eğilimindedir. Ayrıca, sitenizi her test ettiğinizde biraz değişme gözlemlemeniz de normaldir.

 

Core web vitals, tüm web sayfaları için geçerli olan Web Verilerinin alt kümesidir, tüm site sahipleri tarafından ölçülmelidir ve tüm Google araçlarında gösterilecektir. Core web vitals olarak adlandırılan parametriklerden her biri, kullanıcı deneyiminin farklı bir yönünü temsil eder; ölçülebilirdir, kullanıcı merkezlidir ve gerçek kullanıcılar tarafından deneyimlenmiştir.

 

Her sayfa deneyimi aracı, çeşitli kaynaklardan toplanan birkaç Web Verisi kullanır. Her aracın farklı bir amacı olduğu için kullanılan metrikler her araçta farklılık gösterir. Ancak, Google bunları sahip olduğu her sayfa deneyimi aracında kullandığından, ortak payda core web vitals (temel web verileri) dir.

 


Core WeB Vitals Nedir

 

Core Web Vitals Metrikleri Nelerdir?

 

Daha önce bahsettiğimiz, mobil uyumluluk (Mobile Friendliness), güvenli arama (Safe Browsing), HTTPS güvenliği ( HTTPS Security) ve araya giren geçiş reklamları (Intrusive Interstitials) na ilaveten, core web vital metrik üç yeni ölçüm daha içermektedir. LCP, FID ve CLS olarak adlandırılan bu metrikleri hep birlikte inceleyelim.

 

LCP ( Largest Contentful Paint)

 

En Büyük İçerikli Boyama anlamına gelen Largest Contentful Paint (LCP), en büyük içerik parçasının ekranda görünmesinin ne kadar sürdüğünü ölçer. Bu bir resim veya bir metin bloğu olabilir. İyi bir LCP, internet kullanıcılara sitenin hızlı yüklendiği hissini verir. Yavaş bir site hayal kırıklığına yol açabilir.

 

Şunu da hemen belirtelim ki LCP, Ekranda göründüğü noktayı ölçer. Sayfanızın tam olarak yüklenmesi için geçen süreyi ölçmediğini, ancak en önemli parçanın ne zaman yüklendiğine baktığı unutulmamalıdır.

 

Yalnızca bir metin parçası ve büyük bir resim içeren basit bir web sayfanız varsa, bu büyük resim LCP olarak kabul edilecektir. Bu, tarayıcıya yüklenecek en büyük içerik parçası olduğundan, bir izlenim bırakmaya yöneliktir. Bunun daha hızlı yüklenmesini sağlayarak siteniz çok daha hızlı görünebilir. Bu nedenle, iyi bir LCP metriğine sahip olmak, bazen bu görüntünün kendisini optimize etmek kadar basit olabilir.

 

Core WeB Vitals Metrikleri - LCP Largest Contentful Paint

 

FID ( First Input Delay)

 

İlk Giriş Gecikmesi olarak çevirebileceğimiz First Input Delay ( FID) tıklanan herhangi bir sitenin ilk etkileşime tepki vermesinin ne kadar sürdüğünü ölçer. Bu, örneğin bir düğmeye basmak olabilir. İyi bir FID, kullanıcıya bir sitenin girdiye hızlı tepki verdiği ve dolayısıyla yanıt verdiği duygusu verir.

 

Core WeB Vitals Metrikleri - FID First Input Delay

 

CLS ( Cumulative Layout Shift)

 

Kümülatif Düzen Kaydırma anlamına gelen Cumulative Layout Shift ( CLS), sitenizin görsel kararlılığını ölçer. Başka bir deyişle, yükleme sırasında ekranda bir şeyler hareket ediyor mu, ediyorsa bu ne sıklıkla oluyor gibi soruların cevaplarıyla ölçülür. Hepimizin bildiği üzere, yavaş yüklenen bir reklam göründüğünde bir düğmeyi tıklamaya çalışmak ve cevap alamamak kullanıcılar için kötü bir deneyim olacak ve e-ticaret siteniz için olumsuz bir algı oluşturacaktır.



 Core WeB Vitals Metrikleri - CLS Cumulative Layout Shift

 

Core Web Vital Metriklerini İyileştirmenin 5 Yolu

 

Farklı alanlarda ve metriklerde yapacağınız bir sürü küçük düzeltme büyük sonuçlar ve farklar yaratır. Bu nedenle, sizin için sıraladığımız 5 farklı iyileştirme yolu tamamen sorunsuz bir deneyime yetmese bile, sayfanızın hızı, güvenliği ve kalitesi için oldukça önemlidir.

 

Google bile birçok unsurun puanları elde etmek için birlikte çalıştığını söylemektedir, bu yüzden Google puanlarınızın sürekli artması için her alanda iyileştirme yapmanız ve bunu sürekli hale getirmeniz gerekmektedir.

 
  • Resimlerinizi optimize edin.
  • Görüntüler ve benzer içerikler için yer belirleyerek yüklemeyi sabitleyin.
  • Yükleme süresini azaltmak için sunucunuzu hızlandırın.
  • CSS geç yüklendiğinden, ekranda bir şeyin görünmesi genellikle biraz zaman alabilir. CSS iyileştirmesine gidin.
  • Üçüncü taraf komut dosyalarının yüklenmesini iyileştirin.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<