Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticaret Operasyonu Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Noktalar

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

E-ticaret operasyonu denildiğinde e-ticaretteki tüm süreçlerin tümünü kapsayan organizasyonlardan oluşan özetle e-ticaretin perde arkası olarak tanımlanmaktadır. Bir ürünün satışa sunulmasından müşterinin eline geçmesine kadarki pek çok süreci kapsayan e-ticaret süreci ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktaları aşağıda sıraladık.



E-ticaret Operasyonu Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Noktalar

 

E-ticaret Operasyonu Nedir?

 
 

E-ticaret operasyonu nedir dediğimizde ürünleri online satmak için gereken iç çalışmaların tümünü kapsamaktadır. Operasyon süreçleri; işletmenin büyüklüğüne, organizasyonel kuruluma ve dağıtım kanallarına bağlı olarak şekillenmektedir. Doğrudan tüketiciye ulaşılan bir satış stratejisinde; markanın başarısı, ürün tedariği, envanter dağıtımı, müşteri siparişlerinin gönderilmesi vb. e-ticaret operasyonlarına dayanır.

 
İlgili İçerik; Satışlarınızı Artıracak Güncel Pazarlama Modelleri
 

İlgili İçerik; Sıcak ve Soğuk Satış Nedir? Satış Türleri Hakkında Püf Noktalar



E-ticaret Operasyonu Nedir

 

E-ticaret Operasyonları Nelerdir?

 

E-ticaret operasyon yöneticisi dediğimizde ürünleri online satmak için gereken iç çalışmaları yapmakla yükümlü olan kişilerdir. Bir e-ticaret işletmesi büyüdükçe, çok kanallı bir perakende stratejisini yönetme, envanter dağıtımı ve çok daha fazlası gibi daha fazla sorumluluk vardır. İşletmenin büyüklüğüne, organizasyonel kuruluma ve dağıtım kanallarına bağlı olarak değişen operasyonun temel alanlardan bazıları şunlardır:

 
  • Ürün almak ve yönetmek
  • Depo yönetimi
  • Tedarik zinciri planlaması
  • Müşteri siparişlerinin toplanması ve paketlenmesi
  • Nakliye ve lojistik
  • Müşteri servisi
 

İlgili İçerik; Tedarik Aşamasında Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Bilgi

 

E-ticaret Operasyonları Nelerdir

 

E-ticaret Operasyon Yöneticisi Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

 

E-ticaret operasyon görevlisi, tedarik zinciri optimizasyonunda hayati bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, onlara çeşitli temel görev ve sorumluluklar verilmiştir. Operasyon planlamasından performansı izlemeye kadar burada çoğu e-ticaret operasyon yöneticisinin sorumlu olduğu bir genel bakış bulunmaktadır. Aşağıda operasyon elemanı görevleri konusunda birkaç başlık sıraladık.

 

Planlama Yapmak

 

E-ticaret operasyon elemanı; tedarik zinciri verimliliğinin sağlanmasında etkin rol oynamaktadır. Operasyon planlaması genellikle depolama ile başlar. Güçlü bir e-ticaret tedarik zinciri kurmanın birçok yolu olduğundan planlama sürdürülebilir bir operasyon yaratmada önemli bir adımdır.

 

Envanter yönetimi ayrıca çok fazla zaman planlaması gerektirir. İşletmenin müşterilerine hangi taşıyıcıları ve kargo yöntemlerini sunacağını belirleyerek bir kargo stratejisi planlamanız da gerekecektir. Müşteriler hızlı, uygun fiyatlı gönderi beklediğinden ve ücretsiz gönderim gibi teşviklerden yararlandığından, müşteri dostu bir gönderi stratejisini etkinleştirmek için operasyonların ayarlandığından emin olmanız gerekir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 


E-ticaret Operasyonu Sorumlulukları Planlama

 

Uygulama Yapmak

 

E-ticaret operasyon yöneticileri ayrıca yürütme ve performansı denetler. Yürütme aşamasında, operasyon yöneticileri, ürün denetimleri ve depo denetimleri gibi günlük, haftalık ve aylık görevlerin gerektiği gibi yerine getirilmesini sağlamaktan sorumludur. Tedarik zinciri boyunca satıcılar, üreticiler, depo personeli, nakliyeciler vb. olduğundan, beklenmeyen olaylar, gecikmeler ve sorunlar meydana gelebilir. Operasyon yöneticisi tüm bu sorumlulukları alan kişidir.

 
E-ticaret Operasyonu Sorumlulukları Uygulama

 

Denetim

 

Birçok şirkette e-ticaret operasyon sorumlusu denetim görevlerini yerine getirmek zorundadır. Bu, her ekibin işi yapmak için ihtiyaç duydukları şeye sahip olduğundan emin olmak için farklı ekiplerin (örneğin, depo teslim alma sipariş karşılama ve müşteri hizmetleri) performansını denetlemeyi içerir.

 

E-ticaret Operasyonu Sorumlulukları Denetim

 

Analiz ve Raporlama

 

Doğru veriler olmadan planlamadan uygulamaya kadar etkinliği ölçmek zordur. Operasyon yöneticileri, verileri gerçek zamanlı olarak izlemek ve toplamak için büyük ölçüde tedarik zinciri teknolojisine güvenir. Bir e-ticaret operasyon yöneticisi, zaman içindeki performansın izlenmesine yardımcı olacak e-ticaret KPI'larını ayarlamak için ilgili ekiplerle birlikte çalışmaktan sorumludur.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Depo ve Lojistik Yönetimi Kılavuzu

 

E-ticaret Operasyonu Sorumlulukları Analiz ve Raporlama

 

E-ticaret Operasyon Dinamikleri Nelerdir?

 

E-ticaret operasyonları pek çok alanı kapsayan bir süreçler bütünüdür. Aşağıda operasyonun kapsadığı birkaç maddeyi sıraladık.

 

Sipariş Süreci

 

E-ticaret operasyonlarınızın ilk ve en önemli parçasını siparişin alınması ve sonraki süreçler oluşturmaktadır. Sipariş geldiğinde depodan ürünün tedarik alınması ve paketleme aşamasını ifade etmektedir. Siparişler verildikten ve işlendikten sonra, doğru ürünler bulunmalı, ardından sevkiyattan önce toplanmalı ve paketlenmelidir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E-ticaret Operasyonu Dinamikleri Sipariş Süreci

 

Nakliye Lojistiği

 

E-ticaret nakliye sürecinin büyük kısmı, siparişi işlemeyi, toplamayı, paketlemeyi ve teslimat hedefine göndermeyi içerir. Ancak toplu olarak, nakliye lojistiği, tedarikçiden bir veya daha fazla dağıtım merkezine sevk edilen envanterin ilk aşamada teslimatını içerir.

 

Bir operasyon yöneticisi olarak, güvenilir bir operasyon ağı oluşturmak için nakliye şirketleri ile yakın bir şekilde çalışmak, oluşabilecek aksaklıkları en aza indirmek oldukça kilit rol oynamaktadır.

 

E-ticaret Operasyonu Dinamikleri Nakliye Lojistiği

 

Ürün Yönetimi

 

Verimli bir e-ticaret operasyonu yürütmek için uygun ürün yönetimi süreçlerine ve teknolojisine ihtiyaç vardır. Envanter sürekli hareket ettiğinden, envanteri gerçek zamanlı olarak takip edebilmek bir zorunluluktur. Gerçek zamanlı envanter yönetimi yazılımı, envanter düzeylerini, siparişleri, satışları ve gönderileri izleyerek envanter yönetimi sürecini otomatikleştirmeye ve kolaylaştırmaya yardımcı olur.



İlgili İçerik; Ürün Yönetimi Nedir?

 
 

E-ticaret Operasyonu Dinamikleri Ürün Yönetimi

 

Depo Yönetimi

 

Ürün yönetimi ile birlikte, ekipmandan personele kadar bir e-ticaret deposundaki işlemleri denetlemeyi içerir. Depo yönetimi süreçleri, depolamanın alınmasını ve envanter takibini, depoya giren ve depodan çıkan bitmiş ürünlerin hareketini izlemenin yanı sıra depolama süreçlerinin verimliliğini denetlemeyi içerir.


İlgili İçerik; Depo Yönetim Sistemi (WMS) Nedir? Ne İşe Yarar?



E-ticaret Operasyonu Dinamikleri Depo Yönetimi

 

Müşteri Servisi

 

Bir e-ticaret müşteri hizmetleri ekibi, bir işletmenin operasyonlarında bir bütün olarak önemli bir rol oynar. Örneğin, müşterilerin bir siparişle ilgili soruları olduğunda yapacakları ilk şey müşteri hizmetleri ile iletişime geçmektir. Müşteri hizmetleri ekibi, herhangi bir gönderim veya gönderim gecikmesi, promosyon ve şirketin gönderim ve iade politikası hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

 

İadeler de müşteri hizmetleri ile başlar. Bir müşterinin iade yapması gerekiyorsa, müşteri hizmetleri ekibi iadeyi işleme koymak için müşteriyle birlikte çalışır ve ürünün geri gönderilmesini ve müşteri bir değişim başlatırsa yeni bir siparişin hemen gönderilmesini sağlar.

 

E-ticaret Operasyonu Dinamikleri Müşteri Servisi

 

İşletme Muhasebesi

 

İşletmenizin finansal işlemlerini takip etmek e-ticaret operasyonlarınızın temel parçalarıdır. İşletmenizin gelir-gider kalemleri, aylık, yıllık bütçe kalemleri vb. uygulamalar buradan geçmektedir. Ticimax müşterilerinin e-ticaret operasyon süreçlerini en kolay ve hızlı hale getirmek için pek çok destek sunmaktadır.
 

E-ticaret Operasyonlarınızı İyileştirmenin Taktikleri

 

İyi yürütülen e-ticaret süreci müşteri ilişkilerini geliştirir ve iş büyümesini hızlandırır. E-ticarette başarıyı sağlamak için e-ticaret operasyonlarını iyileştirmenin bazı yollarını aşağıda sıraladık.

 
  • Operasyon görevlerini otomatikleştirmek için teknolojiden yararlanılması
  • Operasyon süreçlerinin otomatikleştirilmesi
  • Yöneticilerin ve elemanların eğitilmesi, önerilerinden faydalanılması
  • Operasyonda insan hatalarının en aza indirilmesi için iş süreçlerinin geliştirilmesi
  • Çalışan verimliliğinin sağlanması
  • Otomatik sipariş işleme sisteminin uygulanması
  • Raporlama ve analiz çalışmalarının detaylı yapılması
  • Veriye dayalı kararlar alınması. Ürün ve stok yönetimi konusunda verilerden faydalanılması
  • Yeni pazarlara ulaşmak için satış kanallarının artırılması ve operasyon süreçlerine bu satış kanallarının entegre edilmesi
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax