E-ticaret ya da bilinen diğer adı ile elektronik ticaret, internet kullanımın artmaya başladığı 1995 yılından sonra hayatımıza giren bir kavaramdır. Ticaretin dijital ortamlarda yapıldığını gösteren e-ticarette, markaların ürün ve hizmetleri genellikle e-ticaret siteleri ya da pazaryeri platformlarında satılmaktadır. Ürünlere ait tanıtma, satma ve ödeme süreçleri de elektronik ortamlar üzerinden yapılır.

 

Dünyanın en hızlı büyüyen sektörleri arasında yer alan e-ticarete olan ilgi her geçen gün artış göstermektedir. Bu nedenle günümüzde birçok kişi e-ticaretin gelişim süreci hakkında araştırmalar yapmaktadır. E-ticaret hakkında araştırma yapan kişiler için hazırladığımız E-ticaretin Gelişim Süreci Hakkında Kapsamlı Rehber adlı bu yazımızda e-ticaret ve e-ticaretin gelişimi hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

 

E-ticaretin Gelişim Süreci Hakkında Kapsamlı Rehber

 

Dünya’da E-ticaretin Tarihi

 

İnternet kullanımının artmaya başladığı 1995 yılının ardından ortaya çıkan elektronik ticaret kavramının dünyada yayılmaya başladığı dönem 2000’li yıllardır. Ticaretin serbestleşme başlaması ve internet kullanımı sayesinde bilgi iletişiminin daha da kolaylaşması ticaretin elektronik ortamlara taşınmasını sağlamıştır.

 

İnternetten satış ilk kez satış 1970’li yıllarda yapılmıştır. Dünya e-ticaret tarihçesi incelendiğinde ilk kez Stanford Üniversitesinde eğitim gören öğrencilerin yapay zekalar ve arpanet hesapları üzerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde eğitim gören öğrencilere satış yaptığı bilinmektedir.

 

Günümüzdeki anlamıyla e-ticaret ilk kez 1994 yılında yapılmıştır. 1958 yılında Frank Carney ve Dan Carney tarafından kurulan Pizza Hut, bu tarihte internet üzerinden ilk pizza satışını gerçekleştirmiş ve dünyanın ilk e-ticaret yapan firması unvanını almıştır. Kısacası e-ticaret pizza Hut ile başlamıştır.

 

E-ticaretin tarihsel gelişimi incelendiğinde, 1995 yılında Amazon ve Ebay gibi şirketlerin kurulması ve bu markaların internet üzerinden satış yapmaya başlaması e-ticaretin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamıştır. Dünyanın ilk kurulan e-ticaret markaları olan Amazon ve Ebay yıllar içerisinde kendilerini daha fazla geliştirmiş ve e-ticaret sektörüne isimlerini kazımıştır. Özellikle Amazon’un sahibi Jeff Bezos şu an dünyanın en zengin insanıdır.

 

1994 Yılında Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon, ilk olarak bir kitap satış sitesi olarak piyasaya sunuldu. İlk ayında Amerika’da yer alan 50 eyalete ve 45 farklı ülkeye satış yapan Amazon kısa süre içerisinde satış kategorilerini güncelledi. Giyim, elektronik ürünler, yiyecek, mobilya vb. kategorilerde de satış yapmaya başladı ve şu an dünyanın en büyük 5 şirketi arasında yer alıyor.

 

1995 yılında Pierre Omidyar tarafından kurulan Ebay, bir açık arttırma sitesi olarak piyasa sunuldu. Satıcı olarak faaliyet gösteren kişiler bu platforma ürünlerini eklemeye başladı ve ardından tüketiciler açık arttırma usulü ile ürün satın almaya başladı.

 

2000’li yıllara gelindiğinde internet hizmetlerinin geliştirilmesi ve değişik bir boyuta taşınması e-ticaretin de gelişmesini sağlamıştır. Tüketicilerin büyük bölümü internet üzerinden alışveriş yapmaya başlarken birçok satıcı da e-ticaret siteleri üzerinden satış yapmaya başlamıştır. 2001 yılında B2B e-ticaret modeli ile yaklaşık 700 milyar dolarlık satış yapılmıştır.

 

Teknolojinin hızlı bir şekilde değişmesi ve gelişmesi ile beraber e-ticaret sektörü de hızlı bir gelişim kat etmiştir. E-ticaret hacmi hızlı bir şekilde gelişmeye başlarken Amazon ve Ebay gibi faaliyet gösteren yeni firmalar da ortaya çıkmıştır. Aliexpress, ETSY, Alibaba Group gibi markalar sayesinde e-ticaret dünyada daha hızlı bir şekilde büyümeye başlamıştır.

 

2014 yılına gelindiğinde dünya e-ticaret hacmi 1.336 trilyon dolar olarak tarihe geçmiştir. 2015 yılında bu tutar 1.548 trilyon dolara yükselirken 2016 yılında ise 1.845 trilyon dolara kadar artış göstermiştir. 2017 yılında 2.382 trilyon dolar olan e-ticaret hacmi 2018 yılında hızlı bir şekilde gelişerek 2.982 trilyon dolara, 2019 yılında ise 3.535 trilyon dolara kadar arttırmıştır.

 

Dünya’da e-ticaret tarihi incelendiğinde her yeni teknolojik gelişmenin e-ticareti olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Özellikle internet kullanımının artması, mobil cihaz kullanımı gibi birçok unsur E-ticaret’in büyümesini sağlamıştır. 2019 yılında Vuhan’da ortaya çıkan COVID-19, e-ticaret sektöründe bir sıçrama yaşanmasını sağlamış ve e-ticaretin günümüzün en popüler sektörleri arasında yer almasını sağlamıştır.

 

İlgili İçerik; Amazon'da Satış Yapmak Hakkında 3 Önemli Madde

 

İlgili İçerik; eBay’de Satış Yapma Rehberi 2021

 

Dünya'da E-ticaretin Gelişim Süreci

 

Türkiye’de E-ticaret Tarihi

 

Türkiye’de e-ticaret tarihine göz atmadan önce herkes tarafından merak edilen sorulardan birisi olan Türkiye e-ticaret kavramıyla ne zaman tanıştı sorusuna yanıt verelim.

 

Türkiye’nin e-ticaret kavramıyla tanışma tarihi 1997 yılıdır. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından yapılan bir toplantıda ilk kez e-ticaret kavramı kullanılmıştır. 1997 yılının ardından Türkiye’de e-ticaret sektörüne yönelik girişimler bulunsa da ülkemizde bulunan alt yapı yetersizliği, internete olan güvensizlik ve bu dönemde bilgisayar kullanımının az olması gibi nedenlerden dolayı e-ticaret Türkiye’de dünya ile aynı seviyede gelişmemiştir.

 

Aslına bakıldığında Türkiye’de E-ticaretin tarihsel gelişimi 2007 yılından sonra başlamıştır. 2007 yılında Türkiye’nin e-ticaret cirosu 5,537 TL iken 2008 yılına gelindiğinde bu rakam 6,208 YTL olarak tespit edilmiştir. 2009 Ağustos tarihinde ise Türkiye’deki e-ticaret cirosu 10,514 YTL civarına yüklemiştir.

 

Türkiye’de e-ticaret sektörü;

 
  • Mobil cihaz kullanımının artması
  • Genç nüfus artış oranı
  • Kredi kartı kullanımı
  • Nüfusun dinamikleşmesi
  • İnternetin yaygınlaşması
 

Gibi etkenlerle paralel olarak büyümeye başlamıştır. Türkiye’de internetten alışveriş yapan kişilerin demografik bilgileri incelendiğinde en çok kadınların ve genç yaşta olan insanların e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yaptığı görülmektedir. Kısacası İnternetin ülkemizde yaygınlaşmaya başlaması ve yeni e-ticaret girişimlerinin ortaya çıkması internetten yapılan alışverişlerin de artmasını sağlamıştır.

 

Türkiye’de e-ticaretin gelişimini etkileyen önemli faktörlerden biri de Etbis yani Elektronik Ticaret Bilgi Sistemidir. 1 Aralık 2017 tarihinde Gümrük ve Ticaret bakanlığı bünyesinde açılan ETBİS sayesinde;

 
  • Türkiye’de e-ticaret faaliyeti yapan işletmeler kayıt altına alındı.
  • E-ticaret istatistikleri tutulmaya başlandı.
  • Kullanıcıların internetten alışveriş yapmasını sağlayan mesafeli satış sözleşmesi, gizlilik politikası, kvkk gibi sözleşmeler ve politikalar yürürlüğe girdi.
 

Kısacası Türkiye’deki e-ticaret tarihinde önemli bir rol oynayan ETBİS, internetten alışveriş yapmak isteyen kişiler için güvenli alışveriş ortamı sağladı.

 

İlgili İçerik; 2020 Yılı E-ticaret Verileri

 

İlgili İçerik; E-ticaret Hacmi Her Geçen Gün Artmaya Devam Ediyor

 

İlgili İçerik; 2019 E-Ticaret İstatistikleri

 

Türkiye'de E-ticaretin Gelişim Süreci

 

COVID-19 Döneminde E-ticaret

 

Dünya’da ve Türkiye’de e-ticaret tarihi incelenirken göz önünde bulundurulması gereken konulardan birisi de COVID-19 dönemidir. 2019 yılında Vuhan’da ortaya çıkan COVID-19 kısa süre içerisinde dünyayı etkisi altına almıştır. COVID-19 döneminde devlet tarafından uygulanan politikalar, sokağa çıkma yasakları ve karantina süreçleri bireylerin günlük yaşamlarında değişiklikler yaşanmasına neden olmuştur.

 

Özellikle COVID-19 en çok insanların alışveriş alışkanlıklarını etkilemiştir. Daha önce internetten alışveriş yapmayan milyonlarca kişi e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapmıştır. Alışveriş alışkanlıklarının değişmeye başlaması sektörde e-ticaret tarihinde görülmeyen bir sıçrama yaşanmasına yardımcı olmuştur.

 

COVID-19 sürecinde Türkiye’de e-ticaret sektörü yaklaşık %66’lık bir oranda büyümüştür. Küresel anlamda incelemeler yapıldığında da COVID-19 sürecinde e-ticaretin dünya genelinde yaklaşık %14’lük bir oranda büyüme gösterdiği görülmektedir.

 

Kısacası e-ticaret tarihi içerisinde önemli bir etken olan COVID-19 birçok sektörün daralmasına neden olurken e-ticaret sektöründe büyümelerin yaşanmasına yardımcı olmuştur.

 

İlgili İçerik; Corona Virüsün Ekonomiye Etkisi ve E-Ticaret'in Yükselişi

 

İlgili İçerik; Corona Virüsün (Covid-19) E-ticarete Etkisi Nedir?

 

İlgili İçerik; Covid-19 Sonrası E-ticaret Nasıl Olacak?

 


E-ticaretin Gelişim Süreci Covid-19

 

E-ticaret İle İnternetten Satış Yapın

 

E-ticaret sektörü her geçen gün büyümeye devam eden sektörler arasında yer almaktadır. Bu büyümeden pay almak isteyen binlerce kişi e-ticaret sitesi kurarak internetten satış yapmaya başlamaktadır.

 

Sizler de e-ticaret ile internetten satış yapmak istiyorsanız Ticimax e-ticaret alt yapıları ile -eticaret sitenizi hızlı bir şekilde kurabilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapılarında yer alan modül ve özellikler sayesinde internetten daha kolay satış yapabilir ve böylece gelir elde edebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<