Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kobiler İçin E-ticaret Rehberi

Güncelleme Tarihi: 30.05.2023

İçindekiler;

Gelişen dünyanın dijitale doğru ilerlediğini fark etmiş ve sizler de bir kobi sahibi olarak işletmenizi dijitale taşımaya karar vermişseniz doğru yoldasınız demektir. Fakat hala aklınızda soru işaretleri bulunuyor ise ‘Kobiler niçin e-ticaret yapmalı?’ yazımızı okuyabilirsiniz. İşte kobiler için e-ticaret rehberimiz ve merak ettiğiniz soruların yanıtları.

 

İlgili İçerik: İnternette Satış Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Husus

 

Kobiler İçin E-ticaret Rehberi
 

E-ticaret Hakkında Bilgi Edinin

 

Piyasa içerisinde sizinle aynı işi yapan ve e-ticaret içerisinde bulunan kobileri takip edin. Hatta iletişim kurma fırsatınız olursa onlardan bilgi alın. Bu sizin hem e-ticarete olan ön yargılarınızı yıkacak hem de kobi nedir ve kobiler için e-ticaret ne kadar önemlidir gibi durumların ehemmiyetini fark ettirecektir. Yapılan maddi ve manevi karlar hakkında bilgi almak e-ticarete giriş yapma hevesinizi arttıracaktır.




 

E-ticaret’in Kobiler İçin Avantajlarını Öğrenin

 

Kobiler için e-ticaret her yerde ticaret demektir. Bu sayede sadece bulunduğunuz çevreye değil dünyaya hitap edebilirsiniz. e kobiler, e-ticaret sayesinde 7-24 sürekli hizmet sunma imkanına sahip olurlar. Aynı zamanda büyük masraflarınız yok olacak ve kar oranınız daha geniş bir kitleye ulaştığınız için artacaktır.
 

Geniş kitleniz ile beraber müşteri güvenini kazanarak, işinizin sürekliliğini sağlayabilirsiniz. Kobi destek kredisi gibi önemli hususları araştırmış ve fiziki olarak bir mağazaya sahip iseniz, e-ticaret yönteminizle bu mağazanızın ekstra talep görmesini sağlayabilirsiniz. E-ticaret içerisinde bulunduğunuz süre zarfında birçok avantajı kendiniz görerek keşif edeceksiniz. 


E-ticaret’in Kobiler İçin Avantajlarını Öğrenin

 

Kobiler İçin E-ticarette Yasal Zorunluluklar

 

Her işte olduğu gibi bu işi yasal yollardan yerine getirmek istiyor iseniz, vergi vermek zorundasınızdır. Gerçekte var olan dükkanınız içerisinde nasıl fatura ve fiş kesiyor iseniz dijital mağazanızda ya da web adresinizde de fiş kesmeniz gerekecektir.  Eğer kobinizi şirket olarak çalıştırıyorsanız “tüzel kişi mükellefiyet kaydı”, şahıs olarak çalıştırıyorsanız “gerçek kişi mükellefiyet kaydı” yaptırmanız gerekmektedir. Daha öncesinde dükkanınız olduğu için vergi veriyor iseniz bu adımı gerçekleştirmenize gerek yoktur. Geçebilirsiniz.
 

Yaptığınız işleri aynı gerçek dükkanınızda yaptığınız gibi kayıt altına almanız gerekmektedir. Devletimizin vergi kanunları gereğince, yapmış olduğunuz tüm alım ve satım işlemlerinizi kayıt altında tutmanız ve belgelendirmeniz gerekmektedir. Aksi halde yasadışı bir iş yapmış olursunuz. Ve karşılığında alacağınız cezaya da bu şekilde boyun eğmeniz gerekir.


Kobiler İçin E-ticarette Yasal Zorunluluklar
 

Kendi Web Sitenizi Oluşturarak Başlayın

 

E ticaret kobi aşamalarında sizin kafanızı çok yoracak bir iş gibi görünse de hazır web siteleri temalarıyla kolayca web sitenizi hazırlayabilirsiniz. Hatta işletmeler için hazır web sitesi hazırlayan sitelerde bulunmaktadır. Bunlardan da yardım alabilir ve konuyu basitçe çözebilirsiniz.


Sitenize başlarken büyük bütçeler harcamanıza gerek yoktur. Başlangıçta basit bir web sitesi kurarak ilerleyebilirsiniz. İşleriniz iyi giderse web adresinize ek özellikler ekleyerek yükselmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle eticaretin kobilere etkilerini sizler de göreceksiniz!  


Kendi Web Sitenizi Oluşturarak Başlayın

 

Kobiler İçin E-ticarette Atlanmaması Gereken Adım: Pazarlama

 

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin gelişmesi için yalnızca dijital dönüşüm etkili olmuyor. Bunun yanı sıra KOBİ’lerin pazarlamaya da önem vermesi gerekiyor. Çünkü dijital pazarlama sayesinde Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler daha hızlı başarıya ulaşabiliyor.

 

Kobiler İçin E-ticaret Rehberi adlı bu yazımızda sizlerle belirli ipuçlarını paylaşacağız. Siz de bu ipuçlarına önem verebilir ve Küçük Ölçekli işletmenizi daha kolay geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Kobiler İçin E-ticaret Rehberi

 

Rakiplerinizi Analiz Edin

 

İster küçük ölçekli isterseniz de büyük ölçekli bir işletme olun her sektörde faaliyet gösteren markaların aynı sektörde faaliyet gösteren rakipleri bulunur. Markalar rakiplerini analiz ederek ve onların stratejilerini kontrol ederek daha kolay pazarlama stratejisi geliştir.

 

Genellikle KOBİ’ler için dijital pazarlama stratejisi geliştirmeden önce rakip analizi yapmak oldukça önemli konuların başında yer alır. Çünkü rakip analizi sayesinde işletmeler rakiplerinin dijital pazarlama stratejilerini analiz ederek rekabetçi bir strateji geliştirir. KOBİ’ler rakip analizi yaparken dijital pazarlamada;

 
  • İnternet Sitesi
  • Google Reklamları
  • SEO Çalışmaları
  • Sosyal Medya Çalışmaları
  • Influencer Marketing
 

Gibi önemli alanlarda rakiplerinin ne yaptıklarını kontrol eder ve bu sayede rakip analizlerini kolay bir şekilde yaparak rekabetçi bir dijital pazarlama stratejisi geliştirme fırsatı yakalar. Sizler de Kobiler için dijital pazarlama ipuçları arıyorsanız ilk olarak rakip analizine önem vermelisiniz.


KOBİ'ler için Pazarlama İpuçları Analiz

 

Hedef Kitlenizi Tanıyın

 

Kobiler için pazarlama ipuçları arasında sizlerle paylaşacağımız konulardan birisi de hedef kitle analizidir. Çünkü her işletmenin ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve satış yapmak istediği bir kitle bulunur. Bu kitleye ise hedef kitle adı verilir. Hedef kitlelerini iyi bir şekilde tanıtan Kobiler daha kolay bir pazarlama stratejisi geliştirir ve dijital pazarlama çalışmalarında başarıyı yakalayabilir.

 
  • Demografik bilgiler
  • Cinsiyet dağılımı
  • Yaş dağılımı
  • İnternet alışkanlıkları
  • Sosyal medya kullanım oranları
 

Gibi önemli metrikler Kobi’ler için pazarlama strateji geliştirirken yapılması gereken çalışmalardan olan hedef kitle analizinde kullanılır. Bu metriklere dikkat ederek hedef kitlelerini tanıyan Kobiler, hangi platformlarda çalışmalar yapacaklarına, hangi anahtar kelimeler ile reklam vereceklerine ve reklam bütçelerine daha kolay karar verirler. Böylece dijital pazarlama stratejilerini hedef kitlelerinde yer alan kişilere göre belirleyerek başarılı olma ihtimallerini arttırırlar.



KOBİ'ler için Pazarlama İpuçları Hedef Kitle

 

Sosyal Medyaya Önem Verin

 

Sosyal medya kullanımı Kobi’ler için pazarlama stratejisi geliştirmek isteyen her kişi ve işletmenin önem vermesi gereken konuların arasında yer alır. Çünkü sosyal medya kullanımı her yıl büyük bir oranda artış gösterir. Bu yüzden sosyal medya platformları üzerinden pazarlama çalışmaları yapan Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler hedef kitlelerine daha hızlı ulaşır fakat sosyal medyaya önem vermek için de belirli unsurlara dikkat edilmesi gerekir.

 
  • Paylaşım Günleri
  • Paylaşım Sıklığı
  • İçerik Çeşitliliği
  • İçerik metinleri ve hashtagler
  • Sosyal medya özelliklerinin kullanılması
  • Sosyal medya reklamları
 

Kobi’ler için pazarlama stratejisi geliştirirken önemli unsurların başında yer alır. Özellikler KOBİ’lerin pazarlama sorunları arasında bulunan reklamlar için planlı ve programlı bir şekilde hareket edilmesi gerekir. Bunlara önem vererek sizler de işletmenizin sosyal medya kullanımı sayesinde hedef kitlesine ulaşmasını sağlayabilir ve böylece markanızın amaçlarına daha kolay ulaşabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Yönetimi İpuçları

 

KOBİ'ler için Pazarlama İpuçları Sosyal Medya

 

Arama Motoru Optimizasyonuyla Hedef Kitlenize Ulaşın

 

Kobi’ler için dijital pazarlama çalışmaları yaparken önemsenmesi gereken bir diğer konu da arama motoru optimizasyonudur. Arama motoru optimizasyonu, işletmeniz için açtığınız kurumsal sitenizin Google Botları tarafından daha kolay taranmasını ve indexlemesini sağlayan optimizasyon sürecine verilen isimdir.

 

Genellikle anahtar kelime çalışmalarından Sitemap çalışmalarına, görsel optimizasyonundan backlinke kadar olan birçok süreci kapsamaktadır. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları için çalışmalar yapan Kobiler arama motorlarında daha görünür olmaktadır ve bu da hedef kitlelerine ulaşmalarını sağlamaktadır.

 

Bunun yanı sıra arama motoru optimizasyonuna yönelik çalışmalar yapan küçük ölçekli firmalar Google’da iyi sıralamalar ettiği takdirde rakipleri ile de daha kolay bir şekilde rekabete girebilmektedir.

 

Sizler de küçük ve orta ölçekli işletmeniz için seo çalışmaları yaparak arama motorlarındaki görünürlüğünüzü arttırabilir ve böylece hedef kitlenize daha kolay ulaşabilirsiniz.
 

İlgili İçerik; SEO Rehberi


KOBİ'ler için Pazarlama İpuçları Arama Motoru Optimizasyonu
 

Instagram’a Ağırlık Verin

 

Dijital pazarlama alanındaki yapılan araştırmalar en çok Instagram kullanan ülkeler listesinde Türkiye’nin ilk sıralarda yer aldığını gösteriyor. Bu da küçük ve orta ölçekli işletmelerin Instagram’a önem verdikleri takdirde hedef kitlelerine daha kolay ulaşabilmelerini ve böylece hızlıca markalarını tanıtabilmelerini sağlıyor.

 

Instagram’a önem veren ve bu platformda paylaşımlar yapan KOBİ’ler marka bilinirliği arttırmanın yanı sıra takipçilerine güven vererek daha hızlı ürün ve hizmet satışı yapıyor. Instagram’ın bu avantajlarından yararlanmak için de markaların;

 
  • Düzenli iletişim sürdürmesi
  • Hikâye ve Reels özelliklerini kullanması
  • Güven veren bir Instagram profili yaratması
  • Reklam ve tanıtım çalışmaları
 

Yapması gerekiyor. Bununla beraber e-ticaret yapmak için küçük ölçekli işletme kuran kişilerin de e-ticaret siteleri ve Instagram hesaplarını entegre ederek daha etkili paylaşımlar yapmaya dikkat etmesi gerekiyor.
 

KOBİ'ler için Pazarlama İpuçları Instagram

 

Influencer Marketing ile Hedef Kitlenizi Genişletin

 

Sosyal medya kullanımının artması ile beraber Kobi’ler için pazarlamada etkili olan Influencer Marketing, markaların ürün, hizmet tanıtımı yapmak ve marka bilinirliğini arttırmak gibi amaçlar ile yüksek takipçili Instagram hesapları, Youtube Kanalları, Twitter fenomenleri ile iş birliği yaptığı çalışmalara verilen isimdir.

 

Influencer Marketing çalışmaları sayesinde KOBİ’lerin pazarlama sorunları arasında yer alan hedef kitleyi genişletme problemi ortadan kalkmaktadır. Çünkü Influencerlar birçok kullanıcı tarafından takip edilmektedir ve hedef kitleleri oldukça geniştir. Kısacası Influencer marketing çalışmaları sayesinde KOBİ’ler hedef kitlelerine ulaşırken bu kitleyi de genişletmektedir.

 

Kobi’ler için dijital pazarlama çalışmaları yapılırken dijital pazarlama stratejilerinin içerisine Influencer Marketingi de dahil etmek hem markanızın bilinirliğini hem de satışlarını arttırmanıza olanak sağlayacaktır. 


KOBİ'ler için Pazarlama İpuçları Influencer Marketing
 

E-mail Marketing ile Sadık Müşteriler Kazanın

 

E-mail marketing çalışmaları küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin müşterilerine yönelik yaptığı bir dijital pazarlama çalışmasıdır. Bu çalışmalarda genellikle e-mail şablonları üzerinden bilgileri bulunan müşterilere özel e-mailler gönderilerek şirket duyuruları, yeni ürün ve hizmetler, blog yazıları gibi birçok paylaşım yapılabilmektedir.

 

Etkileşim oranlarının en yüksek olduğu dijital pazarlama çalışmalarından birisi olan E-mail marketing sayesinde işletmeler müşterileri ile sürekli iletişim halinde kalarak onların markalarına olan güvenini ve sadakatini arttırma fırsatı yakalamaktadır. Bununla beraber Kobi’ler için dijital pazarlama sorunları içerisinde yer alan dönüşüm arttırma problemi de e-mail marketing sayesinde ortadan kalkmaktadır. Çünkü e-mail marketing çalışmalarında müşterilerin yanıt verme ve etkileşime geçme süresi oldukça kısadır.

 

İlgili İçerik; Online İçerik Üretim Süreçleri


Bu noktada konuşulması gereken kobilerde eticaret içerisinde hangi pazarlama ya da reklamcılık yönteminin kullanılacağıdır. Bu noktada bizim vereceğimiz tavsiye en çok tercih edilenlerden biri olan Facebook reklamlarıdır. Facebook reklamları sayesinde istediğiniz kitleye kolay şekilde ulaşabilirsiniz. Facebook reklamları hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili içerik kısmında verilen yazımızı okuyabilirsiniz.

 

İlgili İçerik: E-Ticarette Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler


KOBİ'ler için Pazarlama İpuçları E-mail Marketing
 

Kobiler Neden E-ticaret Yapmalı?

 

1995 yılının ardından dünyada internetin kullanım oranının artmasıyla ortaya e-ticaret kavramı çıkmıştır. Günümüzde pazarlama olanaklarının artmasıyla birlikte e-ticaret, ticaret işiyle uğraşanların daha büyük karlar elde ettiği bir piyasa haline gelmiştir. Ticaret piyasası içerisinde, e-ticaret oranı gün geçtikçe artmaktadır. Kobilerde, bu sebeple e-ticaret piyasasına giriş yapmak için araştırmalarda bulunmalı ve piyasa içerisinde yerini almalıdır.

 

Kobiler İçin E Ticaret Gerekli Midir?

 

Aklınızı karıştıran sorulardan bir tanesi bu olmakla beraber yanıtı net bir şekilde verilebilir. Sorunun yanıtı ‘’Kesinlikle evet.’’ olacaktır. Büyük rekabet ortamında payınızı almak siz kobilerin istediği bir şey olacaktır. Aslına bakarsanız kobiler için e-ticaret bir fırsattır. Dünyanın dijitale geçiş yaptığı bir zaman diliminde varlığınızı sürdürebilmek için kesinlikle e-ticarete geçiş yapmalısınız.
 

Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı araştırmalara göre internet kullanım oranı 2017 yılında yüzde 66,8’e kadar çıkmıştır. Bu rakam günden güne artmaktadır. İçinde bulunduğumuz pandemi dönemiyle beraber birçok alanda internet edinme zorunluluğu bu rakamı iyice yukarılara taşımıştır. Bu kadar internet kullanıcısının var olduğu bir piyasayı es geçmek büyük bir hata olacaktır.

 

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre kobiler için e-ticaret girişimi sürdürülebilirlik için hatta belki de ayakta kalabilmek için bir gerekliliktir. Uzmanlar, e-ticaret içerisinde yerini almayan kobilerin büyümesinin zor olacağı görüşündeler.


Kobiler İçin E Ticaret Gerekli Midir

E-ticaret Kobilere Ne Kazandırır?

 

Sadece bulunduğunuz yerde değil, şehir dışına hatta ülke dışına hizmet sağlamanıza imkan tanıyacaktır. Hem sınır ötesinde müşterilere ulaşmanızı hem de adınızın daha geniş kitlelere hitap etmesine olanak tanır.


E-ticaret Kobilere Ne Kazandırır


Her Yerde Ticaret İmkanı Sunar

 

Eğer bir dükkana sahipseniz bu dükkanın müşteri kitlesi sadece dükkan çevresinde bulunan kişiler olacaktır. Fakat kobinizi e-ticaret ortamına taşırsanız, bu kitle oldukça genişleyecektir. Dünyanın her noktasından kişiler diledikleri şekilde sizlerden alışveriş yapabilirler.

 

7-24 Satış İmkanını Sizlere Sunar

Kobiler için e ticaret faydalarından bir tanesi de dükkan kapatma gibi bir derdiniz asla olmayacaktır. 7-24 satış yapma imkanını e-ticaret sizlere sunar. Siz uyurken dahi satış yapma imkanınız olacaktır. Müşterileriniz dilediği saatte satış yaptığınız web sitesi üzerinden siparişlerini verebilirler.  


İlgili İçerik: Dijital Pazarlamada Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?


Büyük Masraflardan Kurtarır Ve Kar Oranınızı Yükseltir
 

Büyük Masraflardan Kurtarır Ve Kar Oranınızı Yükseltir

 

7-24 satış yapma avantajının yanında, e-ticaret sizleri büyük masraflardan kurtaracaktır. E-ticaret sayesinde dükkana kira verme derdinden kurtulabilir ve zamanınızdan kazanabilirsiniz. Bu süre içerisinde işinizi geliştirmeye odaklanabilirsiniz.
 

7-24 Satış İmkanını Sizlere Sunar
 

Hele ki satış yapacağınız ürünün tedarikçisi de siz iseniz, masraflarınız daha da düşecek kar oranınız da bir o kadar artacaktır. Bu sayede müşterilerinize de daha uygun fiyatlı satış yapabilir ve daha çok müşteri elde etme şansına sahip olabilirsiniz.

 

İlgili içerik: Sosyal Medyada Satış Arttırma Taktikleri

 

Daha Çok Müşterinin Güvenini Kazanmanızı Sağlar

 

E-ticaret ile birlikte kobiler daha çok müşteriye ulaşmakla beraber müşterilerinin güven duygusunu da kazanır. Nasıl diye soracak olursanız, günümüzde arama motorlarından her şeye ulaşmak mümkün. Ürününüzle ilgili bilgilere ulaşabilen, olumlu müşteri yorumlarını okuyan diğer müşteriler sizlerden alışveriş yapmak isteyecektir. Kobiler için e-ticaret e geçişin büyük sebeplerinden bir tanesi de bu olacaktır.
 

İlgili İçerik: E-ihracat ve Sosyal Medya İlişkisi



Daha Çok Müşterinin Güvenini Kazanmanızı Sağlar

 

Sizler De Kobinizi E-ticaret Ortamına Taşıyın

 

Ticaret insan oğlunun ortaya çıkarmış olduğu en eski iş modelleri arasında yer almaktadır. Zaman içerisinde evrimler geçirse de en büyük evrimi dijital ortama taşınmasıyla geçirmiştir. Ve ilerleyen zamanlarda bu ortam gittikçe büyüyecek ve ticaret sadece internetten yapılır hale gelecektir. Sizlerde kobilere destek olan Ticimax'ın sağladığı türlü fırsatlardan yararlanın ve bu platform içerisinde yer almak için adımlarınızı atmaya başlayın.

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax