Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

M. Serdar Kuzuloğlu ile E-ticaret Üzerine

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

12 Ocak 2021 tarihinde Ticimax’ın ev sahipliğinde ‘’E-ticaret Üzerine Sohbetler’’ M.Serdar Kuzuloğlu moderatörlüğünde gerçekleşti. E-ticaret Üzerine Sohbetlerin konukları ise Sefamerve.com kurucusu Metin Okur ve Ticimax CEO’su Cenk Çiğdemli’ydi.

E-ticaret üzerine sohbetler adlı etkinliğimizi izleyen izleyicilerden ve Serdar Kuzuloğlu’ndan gelen pazaryerleri, SEO, Ticimax eğitimleri, Ticimax vizyon ve misyonuna yönelik sorular ise etkinliğin şekillenmesinde büyük bir rol oynadı.








 

Ticimax Nedir? / Ticimax E-ticaret Çözümleri

 

Serdar Kuzuloğlu izleyiciler için e-ticaret hakkında bilgi verdikten sonra ilk sorunu Ticimax CEO’su Cenk Çiğdemli’ye yöneltti.

 

Serdar Kuzuloğlu; ‘’E-ticaret ile ilgili birçok çözüm var Ticimax bu konuda neler yapıyor ve kendisini diğer firmalardan nasıl ayrıştırıyor?’’ sorusu Cenk Çiğdemli’ye yönetilen ilk soruydu.

 

Cenk Çiğdemli bu soruya cevaben Ticimax’ın neler yaptığı, ne gibi farkları olduğu konusunda merak edilenleri izleyiciler ile paylaştı.

 
  • Ticimax 10.000'in üzerinde e-ticaret sitesine aktif olarak alt yapı sağlıyor.
  • Pandemi ile birlikte, hizmet verilen firma sayısında çok büyük bir artış yaşandı.
  • Her gün milyonlarca kişi Ticimax e-ticaret alt yapıları bünyesinde kurulan e-ticaret sitelerini ziyaret ediyor.
  • Ticimax e-ticaret alt yapıları bulut olarak çalışıyor ve alt yapı içerisinde sunucudan yazılıma, yazılımdan, güvenliğe bütün yazılımsal ve sistemsel süreçler şirket tarafından yönetiliyor.
 

‘’ Ticimax köşedeki bakkal Mehmet Amca’dan tutun birçok global marka ve Türkiye’nin devleri tarafından kullanılıyor.’’

 

Kasım ayında 1 milyar ziyaretçinin üstüne geçen Ticimax e-ticaret alt yapıları müşterileri için birçok kolaylığı sağlıyor.

 
  • Müşterilerin istekleri bir bulut yapı içerisinde toplanıyor ve buna göre alt yapıda güncelleştirmeler yapılıyor.
  • Müşteriler dilediği takdirde kendi mobil uygulamalarını oluşturabiliyor.
  • Sosyal medya platformları ve pazaryeri entegrasyonları kolay bir şekilde yapılabiliyor.
 

Cümleleri Ticimax’ın CEO’su Cenk Çiğdemli tarafından Ticimax’ın neler yaptığına yönelik verdiği cevaplardır.

 
İlgili İçerik: E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)


İlgili İçerik: İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler ( 2021 Yeni)



M. Serdar Kuzuloğlu ile E-ticaret Üzerine

 

#GüvenDamgası Nedir?

 

Bunun üzerine son dönemlerde oldukça önemli bir konu olan Güven Damgası ile ilgili bir soru da Serdar Kuzuloğlu’ndan geldi.

 

Serdar Kuzuloğlu: Güven Damgası Nedir?

 

Cenk Çiğdemli bu soru üzerine izleyenler için Güven Damgası ile ilgili bilgiler verdi;

 

Güven Damgası; Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan bir uygulama. Güven Damgası almak için e-ticaret sitelerinde sızma testi yapılması gerekiyor ve ticari faaliyetler ile ilgili bilgi alınıyor. Bu bilgiler ile Ticaret Bakanlığı gerçek bir şirket olup olmadığınızı ve kişisel verileri koruyup koruyamadığınızı doğruluyor.

 

Sözleriyle Güven Damgasının ne olduğunu açıkladı.

 
  • Şirketlerin Güven Damgası alabilmek sızma testi maliyeti yaklaşık 25.000 lira ve yılda yaklaşık 4 kez bu testin yaptırılması istenmektedir.
 
 

Ticimax e-ticaret alt yapıları bu konuda müşterilerine yardımcı olmak için Sızma Testini e-ticaret alt yapıları için kendisi yaptırıyor ve bu sayede Ticaret Bakanlığı Ticimax e-ticaret alt yapıları ile kurulan e-ticaret sitelerini bu testten muaf tutuyor.

 

Cenk Çiğdemli, Güven Damgası genellikle büyük e-ticaret sitelerinde olsa da küçük çaplı e-ticaret sitelerinde de Güven Damgası’nın olması gerektiğini ve bu uygulamanın 2021 yılında giderek yaygınlaşacağını belirtti.

 
İlgili İçerik: Güven Damgası Nedir?


İlginizi Çekebilir: KOSGEB E-ticaret Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?



M. Serdar Kuzuloğlu Güven Damgası Nedir

 

Hazır E-Ticaret Paketi Mi Yoksa Açık Kaynak Kod Yazılım Mı?

 

E-ticaretin her geçen gün büyüyen bir alan olmasıyla e-ticaret altyapısı sağlayıcı firmaların artması ile ilgili aklında soru işaretleri olan izleyiciler için Serdar Kuzuloğlu, e-ticaret sitesi kurmak isteyen kişilerin tercih yapması hakkında bir soru sordu.

 

Serdar Kuzuloğlu; E-ticaret Alt Yapıları genellikle aynı şeyleri vadediyorlar. Tercih yapacak olan şirket neleri göz önünde bulundurmalı?

 

Cenk Çiğdemli bu konuda tercih yaparken firmaların ihtiyaçları, hedefleri, satılacak ürünleri ve e-ticaret yaparken nelere ihtiyaç duyduklarını göz önünde bulundurarak alt yapı tercihi yapılması gerektiğini anlattı. Bunun sonrasında ise açık kaynak kodlu e-ticaret alt yapıları ve hazır e-ticaret alt yapıları hakkında bilgiler verdi.

 
  • Açık Kaynak Kodlu E-ticaret Alt Yapıları; Her şeyin ilgili firma tarafından yönetilmesi gereken ve geliştirmelerinin yazılımcılar ile yapılması gereken e-ticaret alt yapılarıdır. Genel olarak hazır e-ticaret alt yapıları ile e-ticaret sitesi kurmak isteyen kişilerin yazılımcı ile çalışması, bir serverı olması ya da ortak güvensiz bir hosting de barınması gerekmektedir.
 

Açık kaynak kodlu e-ticaret alt yapıları başlangıç maliyeti az olsa da daha sonra e-ticaret firmaları için daha pahalıya mal olacak yazılımlardır.

 

Cenk Çiğdemli: ‘’ İşletmeler şuna bakmalı; Ben ticaret mi yapmak istiyorum yoksa yazılım yapmakla mı uğraşacağım?’’

 

Alt yapıyı seçerken kullanıcılar; Şirketin yazılımında ne gibi özellikle bulunuyor, ilgili şirket kimlerle çalışıyor, yazılım konusunda ihtiyaçlarını ne derece karşılıyor, kullanıcı ara yüzü nasıl gibi birçok unsur e-ticaret alt yapısı seçerken göz önünde bulundurulması gereken şeylerdir. Bununla birlikte;

 
  • Mobil destek
  • Mobil uygulama geliştirme
  • Sosyal medya entegrasyonu
  • Müşteri hizmeti nasıl çalışıyor
  • 7/24 destek alabilecekler mi?
 

Gibi konular da e-ticaret alt yapısı seçerken göz önünde bulundurulması gerekenlerden bazılarıdır.

 

M. Serdar Kuzuloğlu Altyapı Mı Kod Yazmak Mı

 

E-Ticarete Pazaryerinden Mi Yoksa Kendi E-Ticaret Sitende Mi Başlanmalı?

 

E-ticaret’in güven damgası, e-ticaret alt yapıları gibi en önemli konuları konuşulduktan sonra son dönemlerin en popüler satış kanallarından biri haline gelen pazaryerleri hakkında konuşulmaya başlandı.

 

Serdar Kuzuloğlu; E-ticarete pazaryerinden mi yoksa kendi e-ticaret sitelerinde mi başlanmalı?

 

Bu soruya yanıt veren Cenk Çiğdemli, pazaryerlerinden satış yapmanın avantajları ve dezavantajları, Ticimax müşterilerinin nasıl bir yol izlediği, e-ticaret yapmak isteyen kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiğine yönelik cevaplar verdi.

 
  • Pazaryerinden veya e-ticaret sitesinden satış yapmak işletmelerin kendi kararı.
  • Pazaryerlerinden satış yapıldığında komisyon ödeniyor. Bu nedenle satışlar hem kişilerin gücüne hem de pazarlama zekasına bağlı.
  • Ticimax’ın müşterileri reklam konusunda genellikle sosyal medya postları, çekiliş ve influencer marketing çalışmalarıyla satışlarını arttırıyor.
  • Pazaryerlerinin cirosu ve müşteri kitlesi göz önünde bulundurulduğunda bu platformlardan da satış yapmak mantıklı.
  • Sosyal medya reklamları, Google Adwords reklamları gibi konular hakkında bilgi sahibi olmayanlar genellikle satışlarını pazaryerlerinde yapıyor.
 

Cenk Çiğdemli: ‘’ Bana göre pazaryerlerinden satış yapan kişilerin de kendi e-ticaret sitesi olmalı. Zamanla kendi sitelerine de trafik çekmeleri gerekiyor. Pazaryerlerinde satış yapanların entegrasyon kullanması da önemli, entegrasyon stok, faturalandırma, kargo barkodu ve iade takibi için firmalara büyük kolaylıklar sağlıyor.’’

 

Yanıtları ile genel olarak firmaların izlemesi gereken yol hakkında bilgi verildi.

 

E-ticaret’in en merak edilen konuları hakkında bilgi verildikten sonra Serdar Kuzuloğlu Sefamerve.com ile ilgili sorularını Metin Okur’a yöneltti.

 

Serdar Kuzuloğlu; Sefa Merve kurulurken bu sorular soruldu mu yoksa hadi yola çıkalım mı dendi?

 

Sorusu üzerine Sefa Merve Kurucusu Metin Okur, Sefa Merve’nin kurulumu hakkında ve geçirdiği süreçlerle ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

 

‘’ Sefa Merve kurulurken ihtiyaçlarımızı bilmiyorduk ve bu nedenle öğrenmek için Ticimax ile çalışmaya başladık. Sefa Merve’yi kurarken ilk günden itibaren servis sağlayıcıyla e-ticarete adım attık.’’

 

Sözleri ile ilk günden itibaren Ticimax’ı neden tercih ettiğini belirten Metin Okur, e-ticaretin birçok dinamiği olduğunu ve hepsinin takip edilmesinin zor olduğunu aktardır. Bunun sonrasında Ticimax’ın 11.000 üzerinde müşteriye hizmet verdiğini ve bunları takip etmek zorunda olduğu için Ticimax’ı tercih ettiğini dile getirdi.

 

‘’Ben ihtiyaçlarımın ne olduğunu anlayıp Cenk gibi biri ile çalışıp bir gün içerisinde 1 milyon ziyaretçiye ulaştıktan sonra kendi sitemi yazdırabilirim, çünkü burada işi öğrenmiş oluyorum. Ne isteyeceğim ne yapacağım ne yapmam gerektiği, eksiklerim hakkında bilgi sahibi oluyorum.’’

 

Sözleri sonrasında Sefa Merve Kurucusu Metin Okur ilk günden bir servis sağlayıcısıyla işe başlanması gerektiğinin altını çizdi.

 

M. Serdar Kuzuloğlu Pazaryeri Mi E-ticaret Sitesi Mi

 

Fiziki Mağazamı E-Ticaret Sitesi Mi?

 

Metin Okur deneyimleri ve e-ticaret yolculuğu hakkında bilgi verdikten sonra Serdar Kuzuloğlu’nun soruları ve yorumları ile e-ticaret için önemli unsurlardan birine sıra geldi.

 

Serdar Kuzuloğlu ‘’ Birçok sektör fiziki olarak hizmet verme yeteneğini kaybetti ve herkes elinden geldiğince internet üzerinden yapabileceklerine odaklandı. Tüketiciler de internet üzerinden tüketebileceklerine yöneldi. Bir şey almak isteyenler genellikle bunu internetten almaya çalışıyor fakat fiziki mağazada alışveriş yapmak daha zevkli bir şey.’’ Yorumunda bulunduktan sonra Metin Okur’a Fiziki mağazalar ve e-ticaret hakkında bir soru yöneltti.

 

Serdar Kuzuloğlu’nun ‘’Peki mazağalar nere evirilecek sence, her şey böyle elektronikleşecek mi?’’ sorusu üzerine Metin Okur, ilk olarak alışverişin evrimi hakkında bilgileri paylaştı. Bunun sonrasında alışverişin sürekli evrim geçirdiğini her şeyin zamanla mikro-makro-mikro sıralamasını takip ettiğini ve fiziki mağazaların kanal kaybetse de hiçbir zaman ölmeyeceğini dile getirdi.

 

Fiziki mağazalar ve e-ticaret sektörü üzerine konuşulduktan sonra e-ticaret süreçlerinin en önemli konularından birisi olan ve müşteri memnuniyetini sağlamada en etkili sürece sıra geldi.

 

M. Serdar Kuzuloğlu Fiziki Mağaza mı E-ticaret Sitesi Mi

 

E-Ticarette Kargo/Lojistik Süreçleri?

 

Serdar Kuzuloğlu; Türkiye’de lojistik sektörü gözlemlediğim kadarıyla sistem anlamında çok iyi fakat insan işin içine girince sürekli problem yaşıyoruz. Ne dersiniz lojistik sektörü hakkında ne yapılmalı, nasıl yönetilmeli, seçimler nasıl yapılmalı? Sorusu üzerine Metin Okur yanıt verdi.

 
  • Düzgün adresleme yapımız yok.
  • Kargo tarafında bugün bana 500 paket verirsen x liraya taşırım diyen firmalar, 1000 paket verirsen 2x liraya taşırım diyor
  • Yurtdışına bakıldığında teknoloji yatırımlar yapılması gerekiyor.
  • Yurtdışında kargo firmalarının ulusal bazlı devlet destekleri var.
  • Kargo fiyatlarının ayarlanması gerekiyor.
  • Kargo firmalarında araçların bir kısmı firmalara ait olmalı kuralı var bu yasa düzenlenerek işsizliğe çare olunması gerekiyor.
 

Yanıtları ile E-ticarette kargo ve lojistik süreçleri ile ilgili yapılması gerekenleri anlattı.

 

Serdar Kuzuloğlu; ‘’Geçtiğimiz günlerde karşıma çıktı. Bir büyük platform, lojistik firmasının kendisine taahhüt ettiği hizmeti veremediği için ve ürünlerine de yollayamadığı için bir firmaya 18-20 bin liralık bir ceza vermiş. Lojistik dediğimiz şey bu kadar önemli aslında satın alma işleminin tamamlanması için.’’

 

Sözleriyle Serdar Kuzuloğlu, büyük bir platformla ilgili karşısına çıkan bir konu hakkında bilgilendirme yaptı ve lojistik süreçlerinin e-ticaretteki öneminin altını çizdi.

 
 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette Kargo Süreçlerini Yönetme İpuçları

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler



M. Serdar Kuzuloğlu E-ticarette Kargo Lojistik

 

E-Ticarete Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

 

E-ticaret üzerine sohbetlerin bir sonraki bölümünde 8 yıldır e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren SEFA Merve’nin deneyimlerini izleyicilerle paylaşmak isteyen Serdar Kuzuloğlu, Metin Okur’dan E-ticaret yapmak isteyen kişilerin nelere dikkat edilmesi gerektiği ve e-ticarette nasıl yol izlenmesi hakkında e-ticaret üzerine tavsiyeler istedi.

 
  • E-ticarete yeni başlayacak olan kişiler yurtdışına satış yapmalı. Sefa Merve’nin iç yatırım almadan büyümesinin tek sebebi yurtdışına yaptığı satışlar.
  • Sefa Merve yurtdışına yaptığı satışlar ile Türkiye’deki Pazar hacmini büyüttü.
  • Yalnızca Türkiye’de satış yapacaksanız para kazanırsınız fakat yalnızca minör fiyatlarla.
  • Bir e-ticaret sitesi açtıktan sonra bütün süreçleri dijitalleştirmeliler.
  • Yerelleştirmelere önem verilmeli. Örneğin bizde büyük beden diye aranan ürünlerin İngilizcesi big size fakat Amerika’da genellikle Plus Size diye arama yapılıyor. Biz bu hatayı yaptık fakat bunlar Ticimax bünyesinde yerelleştirilebiliyor.
  • Türkiye’de marka oluşturmak isteyenlerin samimi olması gerekli. Hatalarını ve doğrularını kabullenmeli ve şeffaf bir şekilde müşteriye aktarmalı.
  • Farklılaşmaya önem vermeli.
 

Örneğin; Bir ürünün seri numarası genellikle aynıdır ve bu konuda öne çıkan tek şey fiyat oluyor. Fakat bir gömlek satıldığında satılan gömlek 11 düğme olarak 8 düğmeli gömleklerden farklılaşıyor.

 
  • Türkiye’de satış yapılacaksa ve satışlar arttırılmak isteniyorsa samimiyet, şeffaflık ve farklılaşmaya önem vermeleri oldukça önemli.
 

Önerileri Metin Okur’dan geldikten sonra Cenk Çiğdemli sosyal medya ve samimiyet üzerine eklemelerde bulundu.

 

‘’ Ülkemizde birçok marka sosyal medya ile büyüyor ve satışlarını arttırıyor. Bu markaların yaptığı en önemli şey samimi olmak, takipçileri ile instagram üzerinden samimiyet yakalayan markaların satış hacmi hızlı bir şekilde büyüyor. ‘’

 

Sözleri sonrasında Serdar Kuzuloğlu’nun açıklamaları ve sorularıyla Sefa Merve Kurucusu Metin Okur’dan sosyal medya platformlarına yönelik bilgi istendi.

 

Serdar Kuzuloğlu: ‘’ Her ürün grubunun farklı ilhan kaynağı var. Genelde Türkiye’de pazarlama kampanyaları çok takipçiler üzerine gidiyor. Yurtdışındaki süreçlere bakıyoruz 3-4bin takipçili ciddi fenomenler var. Çünkü sattığınız ürünün muhatabını elinde tutuyor. Biz mesela 1 milyon kişiye ulaşanı tercih ediyoruz.’’ Sefa Merve ne yapıyor bu konuda?

 
  • Sefa Merve 1 milyon takipçili bir hesabı efektif olarak görmüyor. Çünkü hem samimi olmuyor hem de bu faaliyetin pazarlama için yapıldığı belli oluyor.
  • Influencer marketing çalışmalarında 1 milyon kişiye ulaşıp 100- 1000 paket satılıyorsa SEFA MERVE 10.000 kişiye ulaştığında bu satışların 5-6 katını yapabiliyor.
 

Çünkü burada samimi insanlara ve samimi bir çevreye ulaşıyoruz. Ürün satışı yaptığımız ve onu beğenen kişiler de müşterinin samimiyetine inanıyor.

 

Açıklamaları Sefa Merve kurucusu Metin Okur tarafından yapıldı. Bu açıklamalar sonrasında izleyicilerin de e-ticaret üzerine sohbetlere katılımı sorular ile sağlandı.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticarete Yeni Başlayanlara Pazarlama Önerileri

 

İlginizi Çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Arama Motoru Optimizasyonu



M. Serdar Kuzuloğlu E-ticarete Başlayanlara Tavsiyeler

 

Kişisel Verilerin Korunması Konusunda Sızma Testinin Önemi Nedir?

 

İlk izleyici sorusu KVKK hakkında bilgi almak için Cenk Çiğdemli’ye yöneltildi.

 

İzleyici Açıklaması; ‘’Kişisel verilerin korunması konusunda sızma testinin ciddi bir önemi var. Toplumda bilgilendirme yapabilirseniz sızma testinin ne derece mühim olduğu kanıksanır. ‘’ sözleri üzerine Serdar Kuzuloğlu bunun hala gündemde olup olmadığına yönelik bir soruyu Cenk Çiğdemli’ye aktardı.

 
  • KVKK bir ara çok gündeme geldi. Çünkü bununla ilgili bir kayıt yaptırması gerekiyordu firmaların ve kayıt yaptırmamanın ciddi yaptırımları var. Birçok şirket ilk dönemlerde kayıt yaptırmazsam KVKK’ya uygun değilim gözü ile yaklaştı.
  • KVKK süresi biti ve bu süreçte kayıt yaptıran firmalar da var yaptırmayanlarda. Fakat yaptırmayan firmalar verileri koruyamazsa bunun ciddi cezaları olduğunu bilmeli.
 

Sözleriyle Cenk Çiğdemli KVKK süreci ve önemi ile ilgili bilgiler verdi. Bunun sonrasında ise genellikle kişisel verilerin nasıl sızdırıldığından bahsetti. Kişisel veriler Cenk Çiğdemli’nin deyimine göre;

 
  • Yalnızla yazılımın ve bilgi güvenliği ile ilgili bir konu olmaktan çıktı. Genellikle çalışanlar da artık belirli verileri sızdırabiliyor ve vakalar göz önünde bulundurulduğunda bir kısım vaka firma ile alakalı iken bir kısmı da personelin çektiği fotoğraflar ile alakalı oluyor.
 

Yazılımlarla ile ilgili olan vakaları engellemek için ise genellikle iş e-ticaret alt yapı sağlayıcılarına düşüyor. Güven damgası almak için e-ticaret alt yapı sağlayıcıları bu testi çalıştığı firmalar için yaptırmak zorunda.



M. Serdar Kuzuloğlu KVKK Testi

 

Sektöre Göre E-Ticaret Pazarı

 

E-ticaret üzerine sohbetlerin bir diğer bölümünde ise izleyici sorusu üzerine sektörler ve e-ticaret pazarı konusuna geçildi. Odağı farklı bir noktaya çeviren ilgili soru şuydu;

 

‘’ E-ticaret tarafında sektörel bazda hangi alanlarda başvurular artıyor? Özellikle talebi ve arzı artan online market-teslimat pazarına girmek isteyen firmalara özel bir hizmetiniz var mı?

 

Sorusu üzerine Cenk Çiğdemli pandemi sürecinde hangi sektörlerden daha fazla talep olduğunu, bu talepleri karşılamak için Ticimax e-ticaret alt yapılarını nasıl geliştirdikleri hakkında bilgileri izleyenler ile paylaştı.

 
  • Pandeminin ilk zamanlarında market ve bakkallardan Ticimax’a olan ilgi arttı. Bu sektörlerden ilk dönemlerde oldukça çok talep alındı.
  • Pandemi öncesinde de dijitalleşmek isteyen büyük marketler vardı ve biz onların isteklerini göz önünde bulundurarak Ticimax e-ticaret alt yapılarında birçok güncelleme çalışması yaptık.
 

Saatli Teslimat Modülleri; Market ve Bakkalların e-ticaretteki en önemli ihtiyaçlarından birisi saatli teslimattır. Çünkü bir marketin 11 ile 12 arasında kaç adet servis vereceği önemlidir. Marketlerin 11-12 arasında kaç sipariş almak istediklerine yönelik bir modül e-ticaret alt yapısına eklendi.

 

İl- İlçe ve Stok Sayıları; Genellikle küçük ve orta ölçekli market ve bakkallarda çok ihtiyaç olmasa da büyük ölçekli, başka il ve ilçelerde şubeleri bulunan marketlerin en önemli ihtiyaçlarından birisi il ve ilçeye göre stok sayılarını güncellemek. Market zincirleri için bu özellik de e Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisine eklendi.

 
  • Pandeminin ilk dönemlerinde market ve bakkallardan gelen talepler biraz azalmaya başladı.
  • Kısıtlamalar artmaya başlayınca ayakkabı, çanta ve tekstil sektöründen olan talepler artmaya başladı.
  • Bunun sonrasında perakende satış yapan firmaların da e-ticarete yöneldiği gözlemlendi.
  • Şu süreçte gıda satan müşterilerimizde artış var.
 

Aslına bakıldığında pandemi döneminde kısıtlamalar hangi sektörü etkilediyse o sektörden olan talepler artmaya başladı.

 
  • Şu an Ticimax e-ticaret alt yapılarına marketlerden, tekstil sektöründen, tesettür giyim sektöründen talepler var.
  • Bunlarla beraber kolonya, dezenfektan gibi temizlik ve hijyen ürünleri satan firmalardan da yoğun talep almaya devam ediyoruz.
 

Pandemi süreci göz önünde bulundurulduğunda Ticimax’ın yıllık büyüme hedefi %40 - %50 civarındaydı fakat bu yıl %100’ün üzerine çıktı bu sayı.

 

Açıklamaları ile Cenk Çiğdemli Pandemi sürecinde e-ticarete olan ilginin artması, hangi sektörlerin daha çok e-ticarete yöneldiği ve artan talebi karşılamak için Ticimax’ın kendini nasıl geliştirdiği hakkında bilgileri izleyiciler ile paylaştı.



M. Serdar Kuzuloğlu Sektore Göre E-ticaret

 

E-ticaret Pazaryeri Entegrasyonları

 

Cenk Çiğdemli’nin açıklamaları sonrasında e-ticarette önemli satış alanlarından birisi olan pazaryerleri ile ilgili bir soru daha yöneltildi?

 

İzleyici Sorusu: Pazaryerlerine entegre alt yapı sunduğunuzu söylediniz internet sitesi ve pazaryeri entegre şekilde stokları sayıyor mu? Tek tuşla pazaryerlerine gönderebiliyor muyuz? soruları üzerine Cenk Çiğdemli, Ticimax Pazaryeri Entegrasyonu hakkında bilgiler paylaştı.

 
  • Ticimax e-ticaret alt yapıları ile tek bir yere stoklarını girebiliyor ve bunu pazaryerlerine gönderebiliyor.
  • Herhangi bir platformdan bir ürün satıldığında manuel olarak değiştirmeye gerek kalmıyor entegrasyon sayesinde bütün pazaryerlerinden ve e-ticaret sitesinden bu stoklar düşülüyor.
  • Yalnızca pazaryerlerinde satış yapan kişilerin bile bir e-ticaret sitesi kurarak böyle bir entegrasyon kullanması oldukça önemli. Aksi halde stok sayılarını tek tek güncellemek ayrı bir külfet.
  • Entegrasyon sadece stok sayımı ve ürün gönderimi olarak anlaşılmamalı. İade yönetimi, kargo yönetimi, finansal süreçler gibi birçok konuda entegrasyon e-ticarette kolaylık sağlıyor.
 
İlgili İçerik: E-ticaret Entegrasyon Modelleri Nelerdir?

İlgili İçerik: Pazaryeri Entegrasyonu Nasıl Çalışır?



M. Serdar Kuzuloğlu E-ticaret Pazaryeri Entegrasyonu

 

#Dropshipping Nedir?

 

E-ticaret’in son dönemdeki en popüler konularından biri olan Dropshipping, Stoksuz Satış olarak biliniyor. Genellikle firmalar herhangi bir stok yapmadan kendi kar marjları ile başka firmaların ürünlerini satabiliyor. Bu konuda bilgi edinmek isteyen bir izleyici ise E-ticaret üzerinde sohbetlerin bir sonraki bölümünde Metin Okur’a şu soruyu yöneltti.

 

Soru: ‘’ Dropshipping hakkında ne düşünüyorsunuz? Herhangi bir vergi levhası olmadan dahi satış yapan insanlar var aynı zamanda bu kişiler döviz kazanıyor. Bu konular hakkında ne düşünüyorsunuz?’’

 

Metin Okur Dropshipping’i dijital tezgahtarlığa benzettiğini ve Çin’in işsizlik için bir çare bulmak için bu modeli çıkardığını dile getirdi. Metin Okur Dropshipping yaparken ülkemiz ile ilgili tavsiyelerde de bulundu.

 
  • Dropshipping yaparken aslında ülkemizde domine ettiğimiz pazarlar var. Bunları öne çıkarırsak belki daha faydalı bir iş yapmış oluruz.
 

‘’Çin’deki malı satmaya çalışmaktansa ülkemizde önde gelen sektörlerde faaliyet gösteren firmaları dijitalleştirmeli ve bu ürünü farklı platformlarda bu metotla satarak fayda sağlamalıyız. Örneğin; Türkiye’de makine halısı üretimi ve ev tekstili oldukça fazla. Bu ürünleri amazonda satarak 4-5 kat daha fazla kar edebiliriz.’’ Cümleleri ile bu konudaki düşüncelerini aktaran Metin Okur; ‘Dropshipping yönteminin ilk günden kar getirdiğini ve domine ettiğimiz insanları yurtdışına açmak olarak görmemiz gerektiğini de aktardı.

 

Bu konuda Ticimax’ın neler yaptığını merak eden Serdar Kuzuloğlu da bir soruyu Cenk Çiğdemli’ye yöneltti.

 

Soru: Ticimax’a geliyor mu bu konuda talepler ve dropshipping için beklentiler oluyor mu?’’ sorusu üzerine Cenk Çiğdemli Ticimax’ın bu konuda nasıl hareket ettiği ve XML Tedarikçi Entegrasyonları hakkında bilgi verdi.

 
  • Genellikle şahıs şirketi kuran kişiler tarafından Ticimax’a gelen talepler fazla.
  • XML alarak entegrasyon ile kişiler e-ticaret sitelerine ürünleri hızlı bir şekilde yüklüyor ve böylece ürünlerini pazaryerlerinde ve e-ticaret sitelerinde satıyorlar.
  • Ticimax’ta XML entegrasyonu sağlayan firmalar bulunuyor ve bu firmalar ürün satıldığında bizim sistemimiz tarafından haberdar ediliyor ve böylece ürünün gönderilmesi sağlanıyor.
  • Pandemi öncesinde dropshippinge yönelik daha fazla talep Ticimax’a iletiliyordu.
 

Yanıtları ile Cenk Çiğdemli izleyenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi olan Dropshipping hakkında bilgileri aktardı.

 

İzleyenlerin soru sormaya devam ettiği E-ticaret üzerine sohbetlerin bir sonraki bölümünde ise kargo ve lojistik süreçleri hakkında konuşulan bölümde aklına soru işaretleri takılan bir izleyici Metin Okur’a bu konu ile ilgili bir soru yöneltti.

 

Soru: Adresleme için Dask Sigortası kapsamında kullanın UAVT kodu ile bir etkileşim kurulması konusunda bir bilginiz var mı?

 
  • Metin Okur adresleme sisteminin yavaş yavaş hayata geçirildiğini ve her apartmana bir numara verileceğini ve bu numara ile lokasyon bulmanın daha kolay hale geleceğinden bahsetti.
  • Teslimat noktası konusunda ise yalnızca bu sistemin mahallede bulunan esnaf üzerinden yürüyebileceğini ve bu sistemin hem esnafa da ekstra gelir yaratabileceğini aktardı.
 

İlgili İçerik: Detaylı Dropshipping Kılavuzu



M. Serdar Kuzuloğlu Drop shipping

 

Ticimax Neden C2C/Pazaryeri Kurmuyor?

 

İzleyiciler arasından gelen bir başka soru ise Ticimax ve C2C modeliyle çalışan pazaryerlerine yönelikti. ‘’ Ticimax Neden C2C sitesi kurmuyor?’’

 

Ticimax’a oldukça çok yönetilen bu soruda ise Ticimax’ın bu konular hakkında neler yapılabileceği üzerine konuşuldu. Metin Okur bu konuda Ticimax’a 7-8 sene önce yurtdışı pazaryerlerine yönelik yaptığı önerilerden bahsetti.

 

Metin Okur: ‘’ 7-8 sene önce ben bunu söyledim ama bence Ticimax doğru olanı yaptı ve odak noktasını değiştirmeyerek kendini bu kadar önemli bir noktaya getirdi.’’

 

Sözleri üzerine Cenk Çiğdemli;

 
  • Ticimax olarak odak noktamızı değiştirmek istemiyoruz.
  • Böyle bir iş fikri hem ayrı bir zaman ve ayrı bir ekip istiyor ve bununla beraber ayrı bir rekabet alanı başlıyor. Fakat biz tüm odağımızı Ticimax’a vererek müşterilerimizin ürünlerini Ticimax ve Pazaryerlerinde satmasını sağladık.
 

Yanıtları ile Ticimax’ın neden C2C e-ticaret sitesi kurmadığından bahsetti.

 

İzleyicilerden Metin Okura sorulan bir diğer soru ise e-ticaret sitelerinin hızlı bir şekilde büyümesine olanak Niş Sektörlere yönelikti.

 

Soru: ‘’ Niş bir sektörde bir e-ticaret sitesi kurmak mı yoksa birçok ürün tipini satan bir sitemi?’’

 

Bu konudaki düşüncelerini izleyiciler ile paylaşan Metin Okur;

 
  • Niş bir sektörün her zaman daha avantajlı olduğunu
  • Her şeyin zamanla mikroya gittiğini
  • Niş sektörlerde farklılaşmanın daha kolay sağlandığını
 

Aktararak ilgili soru hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

 

İlgili İçerik: Niş Ürün Nedir, Nasıl Bulunur?



M. Serdar Kuzuloğlu Ticimax Neden Pazaryeri Değil

 

#SEO Hakkında Merak Edilenler Ve E-Ticaret Sitesinde Dil Yapısı Nasıl Olmalı

 

E-ticaret üzerine sohbetlerin bir diğer bölümü ise izleyici sorularıyla ‘’SEO’’ konusuna geldi.

 

Soru: ‘’ Global yeni bir marka için, Türkçe ve İngilizce iki ayrı site mi gerekir, yoksa tek bir site ve global bir isim yeterli mi?’’ sorusa Metin Okur’a yönetilen bir diğer soruydu.

 

Metin Okur: ‘’ Büyümenin birkaç ayrı metodu var; yatay, dikey, coğrafi. Bir e-ticaret sitesine ne kadar dil koyulursa o kadar iyi fakat bu diller arasından en efektifini de seçmek lazım ki verimlilik elde etmek isteyenler için İngilizce ve Türkçe dil seçeneklerinin doğru olacağını düşünüyorum’’

 

Sözleri üzerine Cenk Çiğdemli, Ticimax’ın bu konuda e-ticaret alt yapıları ile müşterilerine verdiği desteklerden bahsetti.

 
  • Ticimax tek bir domain üzerinden birden fazla dilin desteklenmesine olanak sağlıyor.
  • Bu sayede o sayfanın puanı arttırılarak e-ticaret sitesinin gücü de arttırılıyor. Bu nedenle bir e-ticaret sitesinin her dil için e-ticaret sitesi oluşturmasındansa bir e-ticaret sayfası üzerinden çok dil yayımlaması firmalara avantaj sağlıyor.
  • Böyle çalışan bir e-ticaret sitesi SEO konusunda ve reklamlarda daha avantajlı olmasını sağlıyor.
 

Cümleleri ile SEO ve çoklu dil hakkında Cenk Çiğdemli bilgileri paylaştıkttı.

 
 

İlgili İçerik: SEO Analizi Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik: E-ticaret SEO Teknikleri



M. Serdar Kuzuloğlu SEO Merak Edilenler

 

Ticimax E-ticaret Eğitimleri

 

E-ticaret üzerine sohbetlerin önemli bir bölümü ise dijital pazarlama alanında meslek edinmek isteyenlerden Cenk Çiğdemli’ye geldi.

 

Soru: ‘’ Dijital Pazarlama alanında meslek edinmek isteyen bir öğrenci öğrenmeye nereden başlamalı?’’ soru üzerince Ticimax CEO’su Ticimax e-ticaret eğitimlerinden ve hangi alanlarda boşluk olduğu hakkında bilgilerini paylaştı.

 
  • E-ticarette her alanda boşluk var; SEO, Veri Giriş Uzmanı gibi e-ticaret’in her alanında boşluk bulunuyor.
  • İlgili eğitimleri almak isteyenler Ticimax’ın ücretsiz eğitimlerinden ve üniversitelerle yaptığı sertifika programlarından yararlanarak temek bilgiler edinebilir.
  • Bu alanda meslek seçerken kişilerin ilgileri oldukça önemli. Şu an her kategoride eksik olduğu için istenilen alanlara yönelebilirler.
 

E-ticaret üzerine sohbetlerin akışını değiştiren başka bir soru ise Pazaryerleri ve E-ticaret sitelerinin SEO çalışmaları hakkındaydı.

 

Soru: ‘’ Kurulan e-ticaret siteleri ön sayfalarda çıkmıyor. Daha çok pazaryeri sayfaları ön sayfada yer alıyor ve kullanıcılar daha çok ön sayfada çıkan pazaryerlerinden alışveriş yapıyorlar. Ne yapmalılar bu konu hakkında?’’

 

Sorusu üzerine Metin Okur, Aramanın sürekli değiştiğini zamanla kullanıcılar anahtar kelimelerle yaptığı aramalarda ilgili ürünü bulamadığında bu konudaki aramalarda tekilliğe gittiği hakkında bilgiler verdi. Metin Okur’un üzerinde durduğu bir diğer konu ise arama mantığının değişmesiydi;

 
  • Genellikle insanlar fotoğraf ararken Instagram’ı, text ararken Google’ı tercih ediyor.
 

Bu nedenle zamanla text search mantığının mesajlaşma üzerinden sağlanacağını düşündüğünü belitti.

 

Bununla beraber Dünya’da bir katalog problemi olduğunu da izleyenlere aktardı.

 
İlgili İçerik: E-Ticaret Eğitimi



M. Serdar Kuzuloğlu Ticimax Eğitimleri

 

Pazaryerleri Ve E-Ticaret Sitesi Arasındaki Fiyat Farklılıkları

 

E-ticaret üzerine sohbetlerde iletilen bir diğer soru pazaryerleri ve e-ticaret siteleri arasındaki fiyat farklarıydı.

 

Soru; ‘’Pazaryerlerinde ve kendi sitelerinde fiyat farklılaşmasına denk geliyoruz. Sağlıksız bir durum oluyor bu bizim için bunun için yorumunuz nedir?’’ sorusu üzerine Sefa Merve Kurucusu Metin Okur ve Ticimax CEO’su Cenk Çiğdemli yorumlarda bulundu.

 
  • Genellikle pazaryerlerinde yapılan satışlarda komisyon oranları %10- %30 arasında değişiyor.
  • Genelde birçok e-ticaret sitesi fiyatlarını komisyon oranlarına göre arttırarak ilgili platformlara koyuyor. Bu da fiyat farklılıklarına neden oluyor yanıtını veren Cenk Çiğdemli’nin sonrasında Metin Okur ise yeniden farklılaşma konusunun altını çizdi.
  • Farklılaşma ile markalar birbirinden ayrılacak ve bu sayede farklılaşan marka rekabetin içerisinden sıyrılacaktır.
 

İzleyiciler arasından Metin Okur’a yönetilen bir diğer soru ise Metin Okur’un şirkette neler yaptığına yönelikti.

 

Soru: ‘’ Metin okur , Şirketin büyümesinde nasıl bir rol oynadı, kurulmasından ziyade neler yaptı?’’

 

Metin Okur: ‘’ Genellikle reklam, business, yol gösterme ve teknoloji alanlarındaydım fakat büyük yük benim üzerimde değildi. Sefa Merve şu şekilde kuruldu; Taşra’da 20 tane hayatında ilk işleri olan insanlar ve bunların bir hayali var ve öğrene öğrene bu işi götürdüler.’’

 

Yanıtıyla Metin Okur Sefa Merve içerisindeki görevinden ve Sefa Merve’nin nasıl büyüdüğünden bahsetti.

 

M. Serdar Kuzuloğlu Pazaryeri E-ticaret Sitesi Farkı

 

Genç Girişimcilere Öneriler

 

Metin Okur’un sözleri üzerine izleyicilerden bir soru genç girişimcilere tavsiyeler başlığı altında soruldu.

 

Soru: ‘’ Firmalar neden genç girişimcilere finansman olarak nasıl büyüdüklerini anlatmıyor? Ben de online satış yapıyorum ama finans sorununu aşamıyoruz.’’ Sözleri üzerine ilk olarak Cenk Çiğdemli Ticimax’ın kuruluşu ile ilgili bilgi verdi.

 

Cenk Çiğdemli: ‘’ Ben başladığımda lise öğrencisiydim ve bir şey alıp satmıyordum bu nedenle paraya ihtiyacım yoktu. Benim sermayen beynim ve ellerimdi sonrasında birileri işe başlayınca 4 yıl boyunca finansmanımı kredi çekerek sağladım ve her satışımızı sermaye olarak değerlendirdik.’’

 

Metin Okur: ‘’ 9 Yaşına iş hayatına başladım ve bu yaşta demirciler sanayi sitesine mal almaya gidiyor ve bir kamyon malı alıp geliyordum. Ben şunu öğrendim, ilk olarak masraflar ödenecek, sonra ev ihtiyaçları ve sonra lüks. Sefa Merve kurulduğunda ilk sattığım ürünle ofis ihtiyaçlarını almak yerine ürün almayı seçtim ve bu mantıkla büyüdük.’’

 

E-ticaret Üzerine Sohbetlerin Son Sorusu ise giyim sektöründe tavsiyeler almak isteyen bir izleyiciden geldi.

 

Soru: ‘’Giyim Sektörü için işe fiziksel başlayıp e-ticaretle mi desteklenmeli yoksa direk e-ticaret ile mi başlanmalı? ‘’ sorusu üzerine Metin Okur;

 
  • Dijitalde başlanmalı
  • Instagram ve Facebook’a yönelmeli
  • Çünkü dijitalin masrafı ve yatırım maliyeti az
 

Sözleriyle Metin Okur ilgili soruya yanıt verdi.

 

E-ticaret üzerine sohbetlerin son dakikalarına gelindiği için Serdar Kuzuloğlu bu sohbetin katılımcıları olan Sefa Merve Kurucusu Metin Okur ve Ticimax CEO’su Cenk Çiğdemli ’den son sözlerini paylaşmalarını istedi.

 

SEFA MERVE KUCUSU METİN OKUR izleyiciler için üç öneride bulundu;

 
  • Yaptığınız işi akıllandırın
  • Sürdürülebilir olun
  • Akışkan bir iş modeli yaratın.
 

TİCİMAX CEO’su Cenk Çiğdemli ise 2 farklı kitle için son mesajını paylaştı,

 

1-Genç Girişimciler - Bir girişimleri veya fikirleri varsa buna başlamalılar.

 

2- Kobi ve İşletmeler- Bir an önce dijitalleşmeliler

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax