Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sosyal Medya Reklamlarında ROİ Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi: 06.06.2023

İçindekiler;

Günümüzde sosyal medya işletmeler için üzerinde fazla mesai harcanan, sürekli yeniliği ve fark edilmeyi gerektiren, farklı stratejileri kaldıran bir platform olarak dikkat çekmektedir. Pek çok sosyal medya profesyoneli bu alanı pek çok açıdan irdelemekte ve işletmelerin bu konuda başarılı olması ve karlı çıkması için çalışmalar yürütmektedir. Yazımızda bu konulardan biri olan sosyal medya yatırım getirisi hakkında bazı bilgiler derledik.


Sosyal Medya Yatırım Getirisi Nasıl Ölçülür?

 

Sosyal Medya Reklamlarında ROİ Nedir?

 

Sosyal medya ROI sosyal medyaya yaptığınız yatırımların yarattığı değer miktarını gösteren bir ölçümdür. ROI bir diğer adıyla yatırım parasal değer olarak ölçülür. Bununla birlikte, gelir üzerindeki doğrudan etkinin atfedilmesinin zor olduğu durumlarda, yatırım getirisi önce parasal olmayan metriklerle ölçülebilir. Örneğin, sosyal medyada ücretli bir kampanyanın amacı marka bilinirliğini ve etkisini artırmaksa, yatırım getirisi takipçi sayısı veya gösterim sonrası büyüme ile ölçülebilir. Yani sosyal medya yatırım getirisini ölçmek için kullanılan metrikler işletmelerin koyduğu hedeflere bağlıdır.


İlgili İçerik; Sosyal Medya Raporu Nasıl Hazırlanır?


Sosyal Medya Yatırım Getirisi Nedir

 

Neden Sosyal Medya Yatırım Getirisi Ölçülmelidir?

 

Sosyal medya yatırım getirisini ölçmenin işletmeler için önemi pek çok açıdan değerlendirilmektedir. Aşağıda bunlara yer verdik.

 
  • Sosyal medyadaki çalışmaların bir karşılığı olup olmadığını anlamaya yardımcı olur.
  • Markanızın sosyal medyada bulduğu karşılığı anlamaya yardımcı olur.
  • Sosyal medya pazarlama stratejilerinizin etkili olduğunu ve istenen sonuçların ne seviyede alındığını ya da neden başarısız olunduğuna dair ipuçları verir.
  • Sosyal medya uygulamalarınızın hangi alanda başarılı hangi alanda başarısız olduğunu tespit etmeye yarar.
  • Sosyal medya için bütçe planlamaları yapılmasını, bütçenin doğru alanlara kanaliz edilmesini sağlar.
 

İlgili İçerik; Aylık Sosyal Medya Takvimi Nasıl Hazırlanır?


Neden Sosyal Medya Yatırım Getirisi Ölçülmelidir

 

Sosyal Medya Yatırım Getirisi Ölçme Nasıl Yapılır?

 

Sosyal medya yatırım getirisi formülü; Kar / Yatırım x 100 = sosyal medya yatırım getirisi yüzdesi şeklinde hesaplanmaktadır. Buradaki kar; sosyal medya pazarlama çalışmalarından kazanılan paradır. Yatırım; sosyal medya pazarlama çalışmalarının toplam maliyetidir. Burada sadece maddi bir delil değil bazen yapılan çalışmalar hakkında genel bir bilgi ve ölçümleme yapmak da söz konusu olmaktadır.


Sosyal Medya Yatırım Getirisi Ölçme Nasıl Yapılır?

 

Sosyal Medya Yatırım Getirisi İçin İdeal Araçlar Nelerdir?

 

Sosyal medya yatırım getirisi pek çok araçtan beslenmektedir. Sürekli olarak veriye dayalı bir analiz yatırım getirisinin de olmazsa olmazıdır. Sosyal medya reklamları ve bu reklamların ölçümlenmesi, Google Analytics, reklam karşılaştırmaları, ücretli/ücretsiz sosyal medya araçları sosyal medya çalışmalarınızı ölçümlemenize yardımcı olacaktır. Tüm bu araçları değişen sosyal medya teknolojilerine kanalize etmek ve yenilikleri takip etmek, değişen algoritmalar hakkında bilgi almak gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Planı Hazırlamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Sosyal Medya Yatırım Getirisi İçin İdeal Araçlar Nelerdir

 

Sosyal Medya ROI Nasıl Arttırılır?

 

Sosyal medya yatırım getirisini arttırmanın bazı yolları mevcuttur. Aşağıda bunlara değindik.

 

Optimize etme ve test etme

 

Sosyal reklamlar sürekli optimizeye ve teste ihtiyaç duymaktadır. Hangisinin en iyi sonuçları verdiğini görmek için hepsinin sürekli ayara ihtiyacı vardır. Öte yandan başarı veya başarısızlığa göre yeni stratejiler belirlemek de bunlara dahildir. Hedef kitleniz için de optimize etme oldukça önemlidir. Sosyal medya yönetim araçlarınızı kurduktan sonra, temel hedef kitleniz için hangi içeriğin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamak için araçlardan yararlanmak akıllıca olacaktır.

 

Markanız sosyal medyada yeniyse, kitlenizi anlamak için birden fazla kampanyayı veya içerik formunu test etmeniz gerekebilir. Kitlenizin nerede olduğunu ve neye ihtiyaç duyduklarını anlamak, sosyal yatırım getirinizi artırmanın anahtarıdır. Test aşamalarında hangi sosyal medya aracının sizin için iyi olduğunu anlamalısınız. Instagram etkileyici pazarlama kampanyalarınız önemli miktarda trafik mi getiriyor? Yoksa YouTube videolarınız daha fazla kişi tarafından mı izleniyor? Tüm bunlar YG değerine katkı sunacaktır.

 

İlgili İçerik; Facebook Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

 

İlgili İçerik; Instagram Etkileşim Arttırma Teknikleri


Optimize etme ve test etme

 

Değişikliklere ayak uydurma

 

Sosyal medya sürekli değişen bir alandır. Bugün hedef kitlenizle bağlantı kuran içerik, stratejiler ve kanallar yarın etkili olmayabilir. Stratejinizi zaman içinde güncellemeniz ve uyarlamanız gerekir. Sosyal dinleme, pazarınızda neler olduğunu anlamanın önemli bir yoludur. Hedef kitlenizin daha çok hangi sosyal mecrada yer aldığını tespit ederek çalışmalarınızı farklı mecralara da kaydırmak durumunda kalabilirsiniz. Örneğin genç bir kitleye hitap ediyorsanız son zamanların hızla yükselen mecrası olan Tiktok’ta da var olmanız gerekebilecektir.

 

İlgili İçerik; Sosyal Dinleme (Social Listening) Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Uzun vadeli çalışmalara odaklanma

 

Markanızı değerli ve benzersiz kılan şeyin ne olduğunu gözden kaçıracak kadar kısa vadeli yatırım getirisi kovalamak yanlıştır. Sosyal medya uzun vadeli bir yatırımdır ve hemen sonuç almaya müsait değildir. Trend olmak, beğeni ya da yorum alma hedefinden çok kitlenizle etkili iletişim kurmaya ve markanıza itibar oluşturmaya odaklanmalısınız. Sosyal medya yatırım getirisi büyük resmi gören firmalara daha fazla değer katmaktadır. Sosyal medya müşteri hizmetlerini iyileştirmek ve çalışan ilişkilerini güçlendirmek için kullanılmaktadır.


Uzun vadeli çalışmalara odaklanma

 

E-ticaret sitesinin sosyal medya ağlarıyla bağlanması

 

Sosyal medya e-ticaret sitenize gelen trafiği arttırmak istediğinizde bunun için en iyi yol, e-ticaret mağazanızı biyografinize bağlamak, bağlantıyı bir hikaye gönderisine bırakmak işe yaramaktadır.

 

Marka hedeflerinize ve vizyonunuza sadık kalma

 

Sosyal medyanızın yatırım getirisi olmasını istediğiniz yerde olmasa bile vizyonunuzu ve hedeflerinize sadık kalmayı ihmal etmemelisiniz. Tutarlı olmak bu noktada önemli olmakta ve YG değerini olumlu yönde etkilemektedir.


Marka hedeflerinize ve vizyonunuza sadık kalma

 

Takipçilerle etkili iletişim kurma

 

Yeni müşterilere ulaşmanın en iyi yollarından biri, mevcut müşterilere değer sağlamaktır. Bu nedenle sosyal medya takipçilerinizi önemsemeli, onlarla doğrudan iletişime geçmeye özen göstermelisiniz. Sosyal medya mevcut müşterileriniz ve potansiyel müşterilerde yankı uyandıracak içerik fikirleri, promosyonlar ve eğitim içeriği oluşturmak için harika bir yerdir.

 

İlgili İçerik; Instagram'da Etkili Satış Yapma Rehberi, Teknikleri

 

Sosyal Medya Yatırım Getirisi Nasıl Rapor Edilir?

 

Sosyal medya ROI hem rakamlar hem de değerler üzerine çalışmaktadır. Bu nedenle sunulan raporlar da oldukça önemlidir. Raporda dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda sıraladık. Rakamlardan önce işletmelerin hedeflerine odaklanması gerekmektedir. Hedeflere göre sorulara odaklanmak gerekir ve hedeflerin yerine gelip gelmediğini irdelemek gerekmektedir.

 

Metrikler sosyal medya getirisi için önemli analizler yapmayı mümkün kılmaktadır. Sosyal medya kaynaklarından gelen iyi olması etkileşimlerinizin de iyi olduğunu gösterecektir. Temel metrikleri içeren ve açıklayan açıklayıcı analizler sosyal medya kampanyanızın yatırım getirisinin ne durumda olduğunu gösterecektir. Sosyal medya yatırım getirisine uzun vadeli bir başarı sağlamak için Google Analytics'i incelemek ve artıları eksileri analiz etmek önemli olacaktır.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz Sosyal Medya Araçları


Uzun vadeli çalışmalara odaklanma

 

E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya ROI Hedefleri Nelerdir?

 

Her işletmenin yürüttüğü faaliyetlere göre YG hedefleri de farklı olmaktadır. E-ticaret sitelerine bakıldığında; marka bilinirliğini artırmak, hedef kitleye ulaşmak ve yeni müşterilere ulaşmak, müşteri hizmetlerini iyileştirmek, dönüşüm oranlarını arttırmak, ürün ve hizmetlerini tanıtmak gibi amaçlar mevcuttur. Sosyal medya pazarlama stratejinizi oluştururken hedeflerinizi belirlemek çok önemlidir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax