Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Agile Learning (Çevik Öğrenme) Nedir? Nasıl Uygulanır?

Güncelleme Tarihi: 12.01.2024

İçindekiler;

Öğrenme süreçlerini daha adaptif ve esnek bir yapıya taşımak isteyen kişi ve işletmeler genellikle geleneksel eğitim modellerinden farklı bir öğrenim modeli olan Agile Learning’e yönelir. Türkçe’ye çevik öğrenme olarak çevrilen Agile Learning, geleneksel öğrenme modellerinin yanı sıra alternatif bir öğrenim biçimini ifade eder.

 

İş hayatında ve proje yönetiminde çevik metodolojilerin benimsendiği bu öğrenme biçimi ilk olarak yazılım geliştirmede kullanılmış ve daha sonrasında ise geniş bir bağlama yayılmıştır. Özellikle eğitimde ve işletmelerde de oldukça tercih. Edilen agile learning, öğrencilerin ihtiyaçlarını anlayarak onlara hızlı ve etkili yanıt vermeyi amaçlar ve belirli özellikleri kapsar.

 

Agile Learning (Çevik Öğrenme) Nedir? Nasıl Uygulanır adlı bu yazımızda sizlere oldukça popüler bir öğrenim modeli olan agile learning hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve agile learning hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Kanban Nedir

 
Agile Learning (Çevik Öğrenme) Nedir? Nasıl Uygulanır?

Agile Learning Nedir?

 

Yazılım süreçlerinde kullanılan agile metodolojisinin eğitim ve öğretime adapte edilmesi ile ortaya çıkan agile learning yani başka bir deyişle çevik öğrenme, öğrenme süreçlerinin esnek olduğu bir eğitim yaklaşımına verilen isimdir. Agile learning’de öğrenim süreçleri daha hızlı ve adaptif bir hale getirilmeyi amaçlar.

 

Geleneksel eğitim modellerinde sıklıkla karşılaşılan problemlere çözüm bulmayı amaçlayan bu öğrenme biçiminde eğitim her zaman lineer bir biçimde ilerlemektedir ve asıl amaç öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına odaklanmaktır.

 

Agile Learning’in Özellikleri

 

Son dönemlerin popüler metodolojilerinden birisi olan agile learning belirli özellikleri içerisinde barındırır.

 
  • Esneklik
  • Katılımcı Yaklaşım
  • Ekip Süreçleri
  • Adım Adım İlerleme
  • Hızlı Yanıt
 

Agile learning’in başlıca özellikleridir. Gelin şimdi bunlara daha detaylı bir şekilde göz atalım

 
  • Çevik öğrenmenin özellikleri arasında yer alan esneklik, öğrenme süreçlerindeki esnekliği ifade eder. Genellikle öğrencilerin bireysel ihtiyaçları zamanla değişebilir ve bu noktada eğitimin ve eğitim süreçlerinin esnek olması amaçlanır.
  • Agile learning’de genellikle öğrencilerin katılımcı olması beklenir. Bu süreçte öğrenme sürecinde öğrencilerin daha fazla sorumluluk alması, birbiri ile etkileşim içinde olması ve iş birliği yapması önemlidir.
  • Ekip Süreçlerinde ise öğrencilerin birlikte çalışması ön plandadır.
  • Agile learning’in en önemli özelliklerinden birisi adım adım ilerlemedir. Bu süreçte eğitimde adım adım ilerlenir ve ilgili adımlarda geri bildirimler oldukça önemlidir.
  • Öğrenci ve öğretim ihtiyaçları hızlı bir şekilde geliştiğinden ve değiştiğinden dolayı agile learning’de ihtiyaçlara hızlı yanıt vermek oldukça önemlidir.
 

Agile learning’in başlıca özellikleri bunlardır. Genellikle proje yönetimi, inovasyon gibi alanlarda benimsendiği için öğrenmenin etkili ve verimli olmasını ya da projelerin öğrenci odaklı olmasını amaçlamaktadır.

 

Agile Learning’in Avantajları

 
Agile Learning’in Avantajları


Çevik öğrenme modeli genellikle kişi, işletme ve öğrencilere birçok avantaj sağlamaktadır. Agile Learning’in Avantajları şunlardır:

 
  • Agile learning öğrenme süreçlerinde değişen ihtiyaçlara kolayca adapte olabilme imkanı tanır.
  • Küçük adımlar şeklinde planlanan agile learning, öğrencilerin hızlı bir şekilde geri bildirimler almasına olanak tanır.
  • Sorumluluk ve kontrol bilincini geliştirirken öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini belirlemelerinde etkin rol oynar.
  • Mevcut bir pazarda yaşanan teknolojik gelişmeler ya da değişen pazar ihtiyaçlarına kolayca adapte olma imkanı tanır.
  • Ekip çalışmasını ve iş birliğini güçlendirirken ekip içi iletişimi de kuvvetlendirir.
  • Agile learning’de teorinin yanı sıra pratik de oldukça önemli bir konudur. Genellikle bundan dolayı öğrenciler teoride öğrendikleri şeyleri pratikte de geliştirebilmektedir.
  • Geri bildirimler öğrenim sürecinin iyileşmesini ve zamanla öğrenim materyallerinin gelişmesini de sağlar.
 

Sizler de bu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız Agile Learning’i benimseyebilir ve böylece daha etkili ve verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Pomodoro Nedir

 

Agile Learning'in Geleneksel Öğrenme Yaklaşımlarından Farkları

 

Geleneksel öğrenme yaklaşımlarına alternatif olarak benimsenebilecek bir öğrenim metodolojisi olan agile learning ile geleneksel öğrenme metodolojileri arasında büyük farklar bulunur.

  • Geleneksel öğrenme metodolojilerinde sıralı bir öğrenim biçimi bulunurken agile learning’de öğretim esnektir.
  • Geleneksel öğrenme metodolojilerinde genellikle sınavlar ve değerlendirmeler önemlidir fakat agile learning’de ise asıl önemli olan bildirimler ve öğrenmeye teşviktir.
  • Geleneksel öğrenme metotlarında her zaman müfredat önemliyken agile learning’de değişen teknolojik ve pazar talepleri önemlidir.
  • Geleneksel öğrenme metotları her zaman birey odaklıdır fakat agile learning’de en önemli olan şey iş birliği ve katılımcı yaklaşımdır.
  • Geleneksel öğrenim biçimlerinde her zaman teoriye önem verilirken agile learning’de ise asıl önemli olan unsur pratiklerdir.
 

Geleneksel öğrenme metodolojisi ve agile learning’in birbirinden farklılaştığı noktalar bunlardır. Bu nedenle katılımcı bir yaklaşım benimsemek isteyen herkesin zamanla çevik öğrenme metodolojisine adapte olması gerekmektedir.

 

Agile Learning'in Kurumsal Bağlamdaki Rolü

 
Agile Learning'in Kurumsal Bağlamdaki Rolü


Şirketler için de agile learning oldukça önemli bir öğrenim modelidir. Çünkü çevik öğrenme metodunu benimseyen şirketler organizasyon başarısını ve ekip içi iletişimi güçlendirir. Bununla beraber agile learning’i bir kurumda benimsemek birçok avantaj da sunmaktadır.

 
  • Dünyada pazar koşulları ve müşteri beklentileri hızlı bir şekilde değişebildiği için Agile Learning’i benimseyen işletmeler, şirketlerini değişikliklere daha hızlı bir şekilde adapte edebilmektedir.
  • Çevik öğrenme metodolojisinde yaratıcılık önemli olduğu için çalışanlar kendi öğrenme yollarını seçebilmektedir. Bu da aslına bakıldığında personellerin kendi projelerini yönetebilmelerini kolaylaştırırken kendi yeteneklerini geliştirmelerine de olanak tanımaktadır.
  • Agile Learning'in Kurumsal Bağlamdaki Rolü dendiğinde akla gelmesi gereken bir diğer unsur da ekip çalışmasıdır. Agile Learning her zaman iş birliğini ve ekip çalışmasını önemseyen bir metodoloji olduğu için kişiler ekipleriyle daha sıkı bağlar kurabilmektedir. Bu da bilgi paylaşımını kolaylaştırırken ekiplerin problem çözme süreçlerini geliştirmektedir.
  • Agile Learning’de önemli olan bir diğer konu da geri bildirimlerdir. Bu noktada ekiplere performansları hakkında bilgi vermek onların kendi güçlü yanlarını anlamalarını kolaylaştırırken zayıf yönlerini de geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.
  • Bir ürün veya hizmet satışı yapan işletmelerde müşteri ihtiyaçları sürekli olarak değiştiği ve geliştiği için agile learning’i benimsemek bu değişikliklerin farkına varmayı kolaylaştırmaktadır. Bununla beraber de müşteri memnuniyeti artış göstermektedir.
  • Agile learning’i benimsemek bir şirket içerisindeki gelişim ve liderlik pozisyonları hakkında bilgi almayı kolaylaştırır.
 

Kurumsal bağlamda agile learning’in birçok özelliği bulunuyor olsa da aslına bakıldığında sağladığı bu avantajlardan kaynaklı olarak kurumlar Agile learning’i benimseyebilmektedir. Sizler de şirket çalışanlarınızın performansını artırmak istiyorsanız bir öğrenim ve yönetim metodolojisi olarak agile learning’i benimseyebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: 3D Animasyon Nedir

 

Çevik Öğrenmede Başarılı Olmak İçin İpuçları

 

Agile learning metodolojisini benimsemek isteyen kişi ve işletmelerin önem verdiği bir konu da çevik öğrenmede başarılı olmaktadır. Çevik öğrenmede başarılı olmak için şunlara önem verebilirsiniz:

 
  • Çevik öğrenmede adapte olmak oldukça önemlidir. Bu nedenle değişimi benimsemeli ve bu değişime ayak uydurmalısınız.
  • Ekip içi iletişinizin güçlü olduğu kişilerin yanı sıra ilişkilerinizi ve iletişiminizi kuvvetlendirmek istediğiniz kişilerle de iletişim kurmaya önem verin.
  • Geri bildirim alamadığınız dönemlerde bunun sizin için olan önemini açıklayın ve geri bildirim almak istediğinizi dile getirin.
  • Büyük olan projelerde başarılı olmak adına bu projeleri parçalara bölün ve iş bölümü yapmaya özen gösterin.
  • Ekip üyelerinde gelişime açık olan kişileri desteklemeye özen gösterin ve onların gelişimi için elinizden geleni yapın.
 

Sizler de bunları önemseyebilir ve böylece agile learning’de başarılı olabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax